Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mno vidíš, ja ometať 600 rámikov, tak to radšej pomocníka a nahodím výklzy Tongue Z 18 rodín odoberiem medníky sám za 1 hodinu, nahodenie výklzov tak 45 minút. Ometanie 360 rámikov, robota na pol dňa Big Grin
Kolega mi vyrobil na 3D tiskárně prototyp plastového rámku do oplodňáčku s rastrem buněk. Včely na tom krásně staví, ale má to dle mého dvě vady za a) dno je ploché a za b) 6 úhelník je otočen o 60° takže svisle je plochá strana stěny. Matka do toho tedy neklade. S pootočením si umím poradit, ale nevíte někdo jaký je úhel dna buňky. V loni si myslím, že to bylo řešeno v Moderním včelaři, kterého už ale nemám. Něco mi říká, že tam bylo 47°. Nevzpomínáte si na to někdo, nebo nevíte prosím někdo kolik to je? Předem děkuji.
já ti neporadím, ale zeptám se tě, na kolik vyjde takový jeden tisk rámku?
kámoš to má, stálo ho to 6500kč, ty díly vyjdou prý na pár korun, ale co je naprd, že to musí prý strašně často seřizovat a kalibrovat. a na větší množství asi taky nic moc, prý strašně pomalé. nezní to špatně ale říkal že to využívá hlavně na něco atypického co nesežene, nebo třeba modely čehokoliv. čeho potřebuješ větší množství tak to je pakárna.
Jiran: hezký úvod do problematiky dna včelí buňky je v tomto vlákně

Jinak to otočení buňky o 60° nehraje roli. Kdo nechává včely stavět volnou stavbu tak potvrdí, že to včely staví oběma způsoby a dokonce často i úhly, které jsou mezi. Je jim to zkrátka jedno.
díky, čtu tupý úhel je 109° ....


cena rámku je zanedbatelná v jednotkách kč, horší to je s dobou tisku, to je cca 10 hod. Dali jsme to přes noc.

Akorát teď to celé musíme udělat znovu kvůli tomu dnu. Je to spíš zábava, sériově se to v žádném případě na 3d tiskárně vyrábět dle mého názoru nedá. Větší množství by se muselo provádět lisováním.
Myslím, že se mýlíte a že právě tohle bude budoucnost, které se nedožiju, vy ale jo. Hned jak se toho chopí velký průmysl půjde to jak když hrom bije!

Pořád si ale myslím, že klasika přežije. Třeba to bude jako s koňmi. Vypadalo to, že vyhynou úplně a dneska je to zdroj, nebo spíš prostředek zábavy, k tahu nebo válčení ale koně už nikdo nikdy nepoužije. To samé profíci půjdou do 3D (a nebo do syntetiky místo včel což se už děje), klasika ale přežije u drobnovčelařů. Tedy jestli nepřijde někdo jako jeden přivandrovalec, který vnutil zbytečnou a neúčinnou EET, tak podobně může někdo zlikvidovat drobnovčelaře.
Já už věřím jakékoli katastrofě, nejvíc takové, kterou vůbec nikdo nečeká.
Na západě už se objevily i plastové "vytažené" (vystavěné) rámky s tím, že je používají jen jako medníky. (lákavé pro začátečníky, co nemají vystavěné dílo)
Čistit to totiž zakladené (od košilek) by byla hrozná práce
Už tak je to hrozná práce wapkou s plast. mezistěnami.
Tady by mě zajímalo, jak dobře do včely vyčistí, pokud to někdo vrátí zpátky jen po stáhnutí starého díla špachtlí? Zůstanou tam i po jejich čištění na dně košilky? Těch, kdo to stahují jen špachtlí a nečistí wapkou je tu docela hodně (já to ještě nezkoušel).

To, že "matka do toho s plochým dnem neklade", bych bral u použití jako "medník" jako výhodu (tedy pokud mi nebude vadit bezcílně bloudící matka po těchto rámcích).

Říkají tomu např. "Honey Super Cell"
https://www.google.com/search?client=fir...ySuperCell

A tady na té adrese najdete hotové 3D modely pro 3D tisk "vytažených - vystavěných" modulů (rámek se skládá z více modulů - většina tiskáren nemá plochu potřebnou pro tisk celého rámku najednou) rámků
Koukám, že mají také ploché dno.
https://www.thingiverse.com/thing:2550700
Kámoš si pořídil plastové M., Vyvářím mu vosk, přivezl na zkoušku i ty plastové od Api Novo (snad název nekomolím). Je to vyráběné pro L, zkracoval je a na výšku do patnáctky akorát (v horní i dolní loučce musí být nuta a pak se vejdou přesně). K M dostal návod kde se píše, že se vyvařit nesmějí, snesou jen 75 stupňů. Zkusili jsme to a plastům se nic nestalo když se to povaří krátce a M zůstaly s tenoučkým vodskovým filmem. Bohužel ještě nezkoušel, zda by na tom stavěly a nebo zda se musejí znovu navoskovat.

Píšu to abyste vy, kdo plasty používáte, věděli, že rychle vyvařit jdou, aspoň ten typ od zmíněné firmy. Vařil jsem to já a sjede to z ní fakt rychle, jak by dopadla podržet jí tam déle jsem nezkoušel.

A voda nemusí být úplně čistá. Je ale potřeba, aby byly stažené košilky s voskem a plastovky se dají jako první, dokud je to relativně čisté. Druhý základ je, že "pod břichem" musí voda v kotli kolotat a tím odnáší "bordel" dál ode mě a tak vytahuju rámek z relativně čisté vody.
Příště to uděláme tak, že jako úplně první vezmu kámošovy plasťáky.

Z toho taky vyplývá, že jsem nepoužil chladnější vodu než těch 99-100, protože se klokotem vaří a kypí.
Tak snad tahle zkušenost někomu pomůže. Jo a Petr si ty plastmezistěny nemůže vynachválit, kor když ví jak snadno a rychle čistit ty, které zakladou. Nezakladené se za chladna prý čistí velmi snadno špachtlí. Jen mě napadá, že jsem se nezeptal, proč by je čistil. Sám se zmínil o těžbě vosku.
Voskoval je předtím (před prvním použitím) namáčením ve vosku nebo jen natřel hrany mezistěn?
Jak jsem ty zakladené čistil wapkou, tak mi připadalo, že za vroucí vody bude potřeba alespoň kartáč....? Ale ve vroucí jsem to nezkoušel (zatím nemám vařák).
Před prvním použitím je natíral válečkem, říkal, že mu chvilku trvalo než dostal grif aby nebylo na M vosku moc, ale neviděl jsem jak to dělá a jak to vypadá.

Žádný kartáč! Prostě to sjede, doslova sjede jako namazané nebo jak to popsat. Sjede to z ní ihned a čistě, očividně rychleji a líp než celovoskový zakladený plást.

Vařák mám a je to super. Ale tady na VF mě spousta chlapů přesvědčila, že je třeba jít do staré ždímačky. Vyjde to určitě levněji a rychlejší práce než s vařákem s lisem. Ten se stejně jak se používat má použít nedá, to byste u toho strávil mládí! Do vařáku, kde se vaří v plášti voda a posílá do prostoru s voskem páru, se do vloženého spešl sáčku musí nalívat z kotele (mám improvizovaně jen 50 l starý smaltovaný hrnec) ta "břečka", ta stejná, co se vlévá do stejného sáčku do stojící ždímačky a po spuštění se to v ní prý samo srovná. Jo a výtěžnost je u ždímačky prý ještě vyšší než u vařáku s lisem a je to prý mnohem rychlejší.

Jo a teď, když lítají včely, musíte dělat v noci, jinak vás zblázní.

Možná by ty plasty šlo voskovat jako na videu rusáci.


supec

A teď vidím, že máte 24, ale kámoš má 15 a tak abyste mě neproklínal, třeba to z vyšších tak skvěle nepůjde. A taky je asi důležitá firma odkud to koupil, pochybuju, že to to bude u všech výrobců stejné.

válečkem natíral ne jen hrany, ale celou plochu M, nebo jak jste to myslel
Toto je ideální.

(19.06.2019 11:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]válečkem natíral ne jen hrany, ale celou plochu M, nebo jak jste to myslel

Myslel jsem to tak, že mě zajímalo, jestli vosk natekl i do dna buněk, jako při máčení (na videu Richarda).
Jestli tam byl vosk, pod těmi košilkami, pak bych řekl, že to ve vařáku sjede snadno. Ale jestli ne, tak bych laicky řekl, že košilky do buněk přilnou tak, že je bude potřeba před vařákem alespoň nechat odmočit...?

richard1:
Máčení jako na videu jsem zkoušel, ale tam to chce vařák velký jako mají oni a vychytat tenkou vrstvu vosku na vodě, aby nebyla obří spotřeba vosku.
Richard1, takto to taky dělám. Jen je třeba dělat větší sérii najednou. Mám plynový ohřev a asi 4-5 hodin trvá než to je ve správné teplotě.
Při namáčení zůstanou rámky mokré.To je docela problém, když je chcete mít v zásobě.
(19.06.2019 13:23)supec napsal(a): [ -> ]
(19.06.2019 11:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]válečkem natíral ne jen hrany, ale celou plochu M, nebo jak jste to myslel

Myslel jsem to tak, že mě zajímalo, jestli vosk natekl i do dna buněk, jako při máčení (na videu Richarda).
Jestli tam byl vosk, pod těmi košilkami, pak bych řekl, že to ve vařáku sjede snadno. Ale jestli ne, tak bych laicky řekl, že košilky do buněk přilnou tak, že je bude potřeba před vařákem alespoň nechat odmočit...?

richard1:
Máčení jako na videu jsem zkoušel, ale tam to chce vařák velký jako mají oni a vychytat tenkou vrstvu vosku na vodě, aby nebyla obří spotřeba vosku.

Tak znova.

Vařák je dvouplášťový hrnec s lisem a vy myslíte asi kotel kde se to vaří. Místo kotle mám jen 50 l hrnec, musí být smaltovaný. Nemusíto být nic velkého, moje improvizace stačítak pro 80-100vč,pro sebe a dva kámoše nepotřebujeme nic výkonnějšího, i tak je hotovo za tři odpoledne. Jo a někdo čeká 5hodin, já čekám na 50l itrů asi hodinu, topím PB dvěma hořáky. Až to sestavím dám sem fotky (jestli KTM zase nafotí). Jo a vařák stojívedle na el jednovařiči

NIc namáčet není potřeba, prostě po ponoření do kypící vody z té M vše spadne - sjede asi do 10 vteřin a asi ani to ne, furt nechápu, co to píšete? Jaké zbytky košilek? Prostě suchou souši, která je postavená na plastmezistěně a je černá, tak ponořím a hned je čistá. Kde by byly zásoby trvalo by to déle, to si nevzpomínám, že bych takové rámky dělal.

Mezistěnu položil naplocho, namočil váleček ve vroucím vosku a pojezdil M a jestli vosk natekl na dno buněk proboha nevím, neřešte blbosti a prostě to zkuste. Jen říkal, že mu chvíli trvalo než, se to naučil aby vosku na M nebylo moc ani málo.

Myslím, že to admin odsud dá jinam.

Mám jinou klávesnici a píše blbě, omlouvám se.

(19.06.2019 15:23)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Při namáčení zůstanou rámky mokré.To je docela problém, když je chcete mít v zásobě.

Co? Vyvařené dřevěné rámky do druhého dne uschnou i v zimě tak, že neplesniví a nehnijou.
Nebo jak jste to myslel?
To byla reakce na namáčení plastových rámků do vody s voskem (video)
Jednoduše, v buńkách voda zůstává a dobrovolně nevyteče. Oklepávání není moc komfortní, cáká to všude kolem a stejně všechnu vodu neodstraníte.
Když takto vlhké plastové rámky uskladníte na méně vhodném místě, zezelanají.

Sice je to časově náročnější, natírám štětcem a to velmi pečlivě jen hrany buňěk. Vosku mám stále nedostatek.
....to nemůžu potvrdit, já voskuji jen tolik kolik zhruba spotřebuji v té dané sezóně. Ten vosk je i takový čerstvý a voňavý. Rády je přijímají
Pane Vochozko už jsem to pochopil. Děkuju. Neznám to, nepoužívám PlastMezistěny. Jen jsem chtěl pomoct tou zkušeností, že jeden typ PM mám vyzkoušený, že snese krátké vaření a že je to velmi snadné a rychlé očištění.
Poraďte , vyrábí někdo někde plastové rámky 42x17 ?
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :