Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.01.2020 20:09)M+M napsal(a): [ -> ]Na videu je to tak o 30% rychlejší než moje manželka Smile Spotřeba vosku je o jeho teplotě jak u namáčení,tak natírání...
rámky natíráme přes zimu doma v teple .Namáčení venku v zimě by to dělalo problémy s vrstvou vosku a v létě by asi vůně vosku nenachala včely co mám u domu v klidu...jinak je to úplně jedno.

váleček z polyakrylu ..bylo na něm napsáno na sádrokarton...takový tkaný chlup

Já už v roce 2018 měl na skoušku asi 30 plast rámků na skoušku. Vyhrál jsem si s tím a krásně je povoskoval panenským voske. Nakonec ale na jejich použití ve včelstvech nedošlo. Třičtvrtě roku rámky leželi než jse je dal do včel. A ejhle včely na nich totálně odmítali stavě. Asi ten vosk v té tenké vrstvě zoxidoval nebo degradoval. Proto budu povoskovávat těsně před použití aby ještě krásně voněli voskem.Dopředu to dělat nebudu.
To tím nebude, já je první rok natíral štětcem a nebyl o ně ve vcelstvu zájem a určitě to natíráním nebylo. Za rok sem jim dal ještě jednu šanci, ale to jsem je už namáčel (v zimě) a vše krásně postavené.
(11.01.2020 20:06)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jaký prúměr válečku a z jakého materyálu.? Já už pár rámkú natíral štětcem a nanášel pujčeným dřevěným válečkem a byl to vopruz,dělal jsem to za tepla na sluníčku.

Váleček moltopren 100/6mm 6705104200 dělají i delší.
Nevím jestli stavbu může výrazně ovlivnit stáří vosku, měl jsem balík mezistěn, 4 roky staré, byly už docela vybledlé a včely je postavili bez problému.
Příprava válečkem je velmi rychlá, hrany buněk stačí jen líznout, v žádném případě nevyplňovat voskem i vnitřky buněk. Co se týká čištění, nechávám to zavíječi, v zimě pavučiny vymetu smetáčkem a znovu natřu. Když jsem zkoušel dílo strhávat špachtlí, dostal jsem rovinu bez hran buněk a včely na tom hůře staví. Dále, plast není pro ty, kdo rámky rozpírají v zimě při nízkých teplotách - v mínusech je křehký, naopak v teplých dnech je velmi pevný a snese i hrubé zacházení.
(10.01.2020 21:24)spd napsal(a): [ -> ]nemam skusenosti z plastovymi ulmy ale mam skusenosti s "plastovymi" terasami. V lete na slnku je to tak zerave ze sa na to nepostavis bosou nohou. Nemyslim ze ten ul by bol inak na tom. Drevo je snad jediny material ktory sa na slnku sice zohreje ale nepopalis sa. Sklo, beton, kamen, kov, plast sa dokaze zohriat neskutocne.

ty úly jsou světlé, takže samy o sobě netopí. Ale stínit je lepší i dřevěné...
(12.01.2020 16:42)richard1 napsal(a): [ -> ]To tím nebude, já je první rok natíral štětcem a nebyl o ně ve vcelstvu zájem a určitě to natíráním nebylo. Za rok sem jim dal ještě jednu šanci, ale to jsem je už namáčel (v zimě) a vše krásně postavené.

jako žes naplnil kotel voskem a pak to do něj spouštěl? to chce asi hodně vosku Smile

no já uvažuju jim dát ještě jednou šanci, v minulosti jsem používal nátěr z rozpuštěných "koupených" mezistěnek .. teď si říkám že to zkusím znovu, ale z vosku co jsem vytavil z vlastních zásob ..
(06.04.2020 8:42)Orxion napsal(a): [ -> ]no já uvažuju jim dát ještě jednou šanci, v minulosti jsem používal nátěr z rozpuštěných "koupených" mezistěnek .. teď si říkám že to zkusím znovu, ale z vosku co jsem vytavil z vlastních zásob ..

Náhodně jsem se dozvěděl od jednoho, co dělá v odbytu Parama, že tam velký výrobce mezistěn bere parafin. Není to Včelpo. Docela mě to nadzvedlo!

Dal jsem si udělat M z vlastního vosku z víček a panenské divočiny. Dozvěděl jsem se, že se to velmi špatně zpracovává, když je vosk úplně čistý a že mnohem líp se jim to dělá z vosku ze starých souší, kde nemůže nebýt panč parafínem. Pak jsem si vybavil, že ve starých časopisech píšou už před ww2, že se do vosku dávalo tehdy 10% parafínu kvůli zpracovatelnosti, že jinak se nedařila výroba pěkných M.

Dejte sem, prosím, vědět, zda plasty povoskované čistým voskem budou mít na přijímání včelami nějaký vliv. Děkuju předem že nezapomenete. Vosk z normálních mezistěn nemůže být čistý a třeba proto jim úplně "nešmakuje".
Pořád se potýkám s nedostatkem vosku. Tak používám (natírám štětcem) ten, který momentálně je, vyjímečně i z mezistěn - při nouzi. Mezistěny beru od místního malého zpracovatele. Staví na všem, bez rozdílu.
U divných mezistěn, které jsem dostal z pozůstalosti mám natřené rámky označené pro případ problémů se stavbou. Nebylo to nutné, vše OK.
Tyhle mezistěny byly křehké, proto šly do hrnce na rozehřátí a nátěr.

Co považujete za čistý vosk? Asi jen volnou stavbu?
Třeba provádí parafinování úlů ??? Kolik těch velkých výrobců mezistěn tady máme ?? Moc se mi tomu nechce věřit, vlastě tomu nevěřím.
Taky mi to přišlo divné. Náhodně jsem na rybách na Vysočině potkal chlapa, který když přišla řeč na včelaření, sdělil tuhle informaci. A to parafinování nástavků je rozumnější vysvětlení.

Ovšem přidávánání 10% parafínu do vosku ještě před válkou je fakt. Nedivil bych se, kdyby to dělali soudruzi, vosk byl dlouho nenahraditelný pro zbrojní průmysl a taky pro textilní průmysl. Když to dělali před válkou věřím, že se tím zlepšuje zpracovatelnost. Jak jinak si pak vysvětlit tvrzení malého výrobce M, že z úplně čistého vosku jim to jde obtížně, ale z recyklovaného báječně? Na jasnou otázku paní neuměla odpovědět, nedává to jinou pogiku než je ta stará info o lepší zpracovatelnosti.

M od malého zpracovatele, moje premiéra, by měly být na cestě. Jsem zvědav jak budou vypadat, jak budou pružné a hlavně jak na nich budou stavět oproti těm z velkovýroby a dám sem po sezoně o tom vědět.
Nevím, my máme svůj koloběh vosku, mezistěny děláme na lisu a žádný problém s tím není. Ale nemůžu posoudit, protože jsem z přídavkem parafínu mezistěny nedělal, a ani posoudit nebudu moci, protože toto rozhodně dělat nikdy nebudu Smile
(06.04.2020 8:42)Orxion napsal(a): [ -> ]jako žes naplnil kotel voskem a pak to do něj spouštěl? to chce asi hodně vosku Smile

jen pro pořádek, namáčení se provádí řekněme 10 kg vosku na 100 litrů vody, alespoň já to tak nějak dělám. Počítám řekněme 65 gramů na rámek a podle počtu zase doplňuji do vody vosk. Když je vosku málo se také pozná, že nestíhá za sebou při vytahování rámku jakoby zavřít hladinu.
Namáčení má oproti válečku výhodu o něco větší rychlosti, na druhou stranu mnohem vyšší spotřebu vosku a dále se mi nelíbí, že je od vosku celý rámek, nikoli jen hrany buněk.
(11.01.2020 18:35)richard1 napsal(a): [ -> ]Tohle funguje dokonale.

https://youtu.be/9lOSB8wh8sU

richard1 Ty tam máš taky vodu u dna?? Já jsem právě chtěl učinit dotaz na kolik ten vosk ohřejváte?
tom.50 když je řeč o parafínu .. když jsem dělal ve věcech pořádek, narazil jsem na nějaké staré rámky, zaujalo mne, že ač to bylo skladované v drvárce, jen tak na zemi ve starých nástavcích, tak na tom nebyla sebemenší pavučina ani jiný náznak že by se o ně něco pokoušelo. Při bližším zkoumání se lehce lámaly a drobily .. netuším odkud přišly nebo jaký byl zdroj .. posbíral jsem je, a vytavil jsem je extra .. a výsledek?

[Obrázky: voske051a0aac675e3de.jpg]
(06.04.2020 18:57)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]
(11.01.2020 18:35)richard1 napsal(a): [ -> ]Tohle funguje dokonale.

https://youtu.be/9lOSB8wh8sU

richard1 Ty tam máš taky vodu u dna?? Já jsem právě chtěl učinit dotaz na kolik ten vosk ohřejváte?

Zdeňku, tak teď si mě dostal, tohle jsem nikdy neřešil na kolik stupňů se to ohřívá. Napíšu to takhle, jak se vosk rozpustil v teplé vodě tak sem začal namáčeníHuh
Jak je to přez vodu tak je to vždy pod 100C° to je jasné. Ale kdybych to tady nečet tak bych tam žádnou vodu nedal a hlídal bych teplotu nad 120C°. Kdo to vymyslel nebo doporučil mít vosk na vodě?
Tak asi by to šlo i čistým voskem, ale zaprvé kdo má tolik vosku a zadruhé by to asi byla velká spotřeba. Takhle po skončení práce ztuhlý koláč vosku vyndáš a fertig. Já už jiné než bílé (70 °C) nekupuji a namáčím je do 80-90 °C. Černé se mi kroutí a na mezistěně dělají bouli. Po vychladnutí se to vrací do normálu, ale docela často ne. Nemám je rád.
Referenční URL's