Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
v diskusii o plastových úľoch pokračujte tu...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uly-z...#pid245724
Ahoj, nevěděl by někdo, kde sehnat dřevěné rámky Hofmann 39x24 na plastové mezistěny? Díky
Ahoj, nebude snazsi rovnou cely plastovy ramek? Jak ji tam pripevnis? Plast ramek je taky Hofmann ?
Jo ano, plastové rámky mám taky, ale docela se kroutí. Počítám, že tohle řešení s dřevěným rámkem a plastovou mezistěnou bude lepší.
Povoskovávám nyní 2200 plastových rámků 42x18cm. Je to teda pěkná pakárna při tom množství ale snad pak už budu mít do smrti pokoj. Minulý rok jsem dělal 1100ks a tak se to snad vše zaplatí a zůročí až příjde melecitoza. Molitanovým válečkem na malování to jde pěkně a kvalitně.
Kdysi jsem měl už nevím přesně 12 nebo 16 včelstev na 3NN bez rámků. Jen s loučkama v každém nástavku.
Když jsem nad ně dal nástavky s vystavěnými plastovými rámky na med ani se jich nedotkly.
Jirka Marx říkal že se z toho pojebu a taky že jo. Pojebal jsem se když jsem je rozebíral strunou z kytary.
Na plastové rámky se jim nechce to je bez debat. Minulý rok jsem je dal až na krmení a tak už mám stovky vystavěných. Jako první medník bych to nikdy nenasadil. Buď začne pořádná snůška medovice a nebo spíš melecitozy a nebo to budou stavět zase na cukru. Jako první medník jim nasadím vytočené nástavky vlhké od medu.
Chce.
Včelstvům která měla dřevěné rámky s plásty na mezistěnách plastové rámky nikdy nevadily. Jen těm co byly pouze na loučkách s volnou stavbou.
Pro zkousku jsem letos zkusli plastovy ramky NN12, celkem 3 nastavky 39x12. Zaroven jsem daval i ostatnim klasiku ve dreve s mezistenama z vlastniho vosku. A musim rict, ze lepsi reakce byla na ty plasty, ktery nevedou vceli mezeru vuci vnitrku, takze teplo zustavalo v te ulicce a neslo mimo "stavebni prostor". Dokonce byla i stavba plastovych NN12 srovnatelna/lepsi u lonskyho oddelku, kterym jsem to z urcitych duvodu dal uplne nahoru, jinak to podhazuju pod vrchni nastavek.
Povoskovani bylo vlastnim voskem, stetcem jen vrsky "bunek". Dcera aspon mela zabavu/zamestnani Smile
chose
Referenční URL's