Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
vijacka nežerie vosk,ten iba rozbije cestou za košielkami či peľom..
Přesně tak , proto taky nenapadá panenské dílo a je jedno jestli je rámek plastovej nebo ne , tmavé dílo napadne a je mu také jedno jestli je na plastu nebo ne a pokud by byli na trhu rámky co odpuzují zavíječe a výrobce by neuvedl co že je to odpuzuje tak bych se takovej rámek bál do úlu strčit pokud by to skutečně byla pravda...
(28.12.2010 0:05)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Tímto způsobem natírám plastové rámky já, to zasílám jen pro inspiraci.

http://www.youtube.com/watch?v=mNVia6tqhMA

Dnes jsem natřel válečkem 100 rámků až jsem to vychytal. Namočím ho do vosku a jedním tahem pomalu přejedu jednu stranu rámku tak, že váleček pořádně přitlačím. To je vše. Přitlačením se vosk "vyždíme" a tu voskovou kaluž pak válečkem hrnu před sebou. Rozlévá se tak do všech buněk po celé ploše rovnoměrně a přebytek vyždímaný váleček vsaje do sebe. Friťák mám nastavený na 130 stupňů, rámek se prohne jak luk. Otočím ho, namočím váleček a dvakrát, třikrát rychle přejedu druhou stranu. Vosk se chytne jen někde, páč je plastová stěna pokroucená. Než váleček znovu namočím, rámek se tím že jsem ho voskem zahřál i na druhé straně srovná. Druhou stranu pak pomalu přejedu jako tu první. Když odkládám natřený rámek a podávám nový, nechávám váleček ve vosku aby nevychladl. Vychází mi to v průměru 50 g vostu na mezistěnu. Když jsem to šmrdlal štětkou z kastrolu na vařiči tak 70, někdy i 90 g. Pan Žák doporučuje minimálně 40.
Gustovi a Radkovi, nemôžem s vami súhlasiť, za za 50 rokov sa mi neraz stalo, ak som ponechal vystavnaný plásta "na verímboha", že podľahol víjačky voskovej a ak sa ponechá taký plást medzi tmavými plástami, pri len trochu vyššej vonkajšej teplote, neostane z neho (myslím tým plást v ktorom ešte nebol plod) len rámik s drôtenou výstuhou.
anton,ale to sa nevylučuje,tiež sa mi to stalo párkrát,podmienka fungovania s panenským dielom je nemiešať ho v nadstavkoch alebo komínoch so zakladenými plástami..bežne mám aj 100 nadstavkov s panenským dielom v teple aj niekoľko týždňov cez leto,vijačka sa ich nechytí,ale ak boli pomiešané so zakladenými,tak dostali na frak..nieže by ich tie bosorky žrali,ale hľadali potravu a cestou za tými zakladenými ich poškodzovali,kuklili sa v nich atď..
Dobre Gusto, ale ja so len zdôraznil, že medzi staršími plástami istotne víjačka napadne panenský plást, no stalo sa mi, že i plást samostatne niekde zabudnutý neodolal víjačke voskovej, a víjačku som našiel i v zabalených čistých medzistenách. Takže ako?
Anton veď ja som ti dal v tom zapravdu..aj ja som našiel zakuklenú vijačku v balíku medzistien,bola v nich aj 10 cm dlhá chodbička..to ale neznamená že sa vykŕmila z nich Smile
Zdravim.Cestou ze včelnice jsem potkal včelaře se zkušenostmi z minulého tisíciletí.Cituji jeho slova"no já tedy myslim,že ty tvoje rámky jsou k ničemu,musí tam těm včelám bejt zima ,plast přece prokřehne".
Proč to píšu?Je třeba dělat osvětu,nabízen nové"moderní"postupy,technologie,ale doopravdy jen těm,kteří mají zájem.
Mimochodem tento včelař prý protože to nepotřebuje med rozdává ,nebo prodává za 70 Kč,ale kdo vidí úly,ve kterých mu včely přežívají nevzal by med od něj ani zadarmo.
Nechci vyvolávat generační konflikty,protože znám spousty moderních dědečků a dědečky neodsuzuji,protože mi můj syn ukazoval fotky svého děvčete a člověk nikdy neví Smile,ale jsem přesvědčen a to zcela,že změna přijde až z generační výměnou.
K plastovým rámkům dodám ještě jedno,doopravdy bych je za nic co znám nevyměnil.
Definície pre cudzie slovo moderný:
súdobý, súčasný, zodpovedajúci súčasnému vkusu a záľube
Márne tam hľadám aj význam "dobrý".
Netvrdím že nie sú plastové rámky dobré, ale v prvom rade sú "moderné".
Zdravím.Moderní? To možná u nás ve světě si své místo obhájily už před desítkami let.Je věcí každého s čím a jak pracuje.Za sebe doplňím velmi,velmi dobré.Prý mají i nevýhody,ale ještě jsem nepřišel na to jakéSmile
Už ti to říkali, je v nich včelám zima. Smile

Možná ten hodný včelař myslí, že i buňky jsou z plastu.
(16.03.2013 23:15)KaJi napsal(a): [ -> ]Dneska jsem na poměrně zajímavém semináři ve Vysoké Libni u Mělníka viděl u zde ...umělohmotné rámky 39*24 za cca 40Kč.

Koukal jsem na ty rámky. Žákovo prodloužené boční loučky se žlábkem a vodicí hranou jsou vychytanější.
jo ja sem si 4 koupil tak sem zvedavej co to bude delat,jak se jim na tom bude stavet vyvaret atd.
Vzhledem k tomu, že Žákovo jsou na jiný rozměr, tak je to jedno. Každý si musí koupit ten rozměr co používá, takže je je zbytečné řešit co je lepší. Mají slabou horní a dolní loučku, pro ty co používají dvě plodiště a mřížku asi zajímavé.

Ohledně vyváření plastových rámečků - proč by se to mělo dělat? Ten plast asi na to není zvědavý? Proto se dělají, že jsou věčné, jen se z nich případně to tmavé seškrabuje, pokud někomu vadí straé voští.
O Žákových rámcích zde bylo napsáno mnoho, ale nevšim jsem si, že by někdo hodnotil ty jeho zámky. Asi budou dobré, když bude včelař chtít 100% přejít na plast, ale já je kombinuji ze dřevem a bohužel v kombinaci jsou zámky k vzteku, neboť je včely jen zalepí a musí se zbytečně čistit. Docela bych uvítal, kdyby pan Žák dělal dva typy.
Jak rámky pana Žáka desinfikujete (např. z nosematických včel)?. Prý nejsou odolné vůči varu, tedy jediná možnost je oškrabat vosk a ponořit do roztoku NaOH se savem.
Jako úplná začátečnice si dovoluji mít k tomuto tématu následující dotaz: zvažuji zakoupení plastových rámků od pana Žáka a chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s kombinováním plastových a dřevěných rámků vedle sebe/nad sebou v úlu s oddělkem. Jelikož oddělek dostanu na dřevěných rámcích, musela bych ty dřevěné kombinovat s plastovými asi minimálně první dva roky, kdy bude nejspíš každá souš dobrá, jestli jsem to dobře pochopila. Proto bych se ráda zeptala, jestli s takovým kombinováním dřevěných a plastových rámků vedle sebe nebo nad sebou nemůže nastat ještě nějaký jiný problém, než o kterém píše Mlha v předchozím příspěvku.
Osobní zkušenost s plastovými rámky nemám (a mít asi nikdy nebudu-dřevo je mi bližší), ale v tvém případě bych druhým rokem včelstvo (zazimovaný oddělek) přemetl na plastové rámky tj. udělat smetenec a přikrmoval aby rychleji vystavěli než kombinovat rámky vedle sebe. Obávám se, že zde bude větší meziplástová rozteč kvůli těm zámkům - perům.

Ještě tak zkusit verzi kombinovat nad sebou!
Ometené dřevěné rámky přidat dalšímu včelstvu - oddělku, který není ještě převeden na plastové rámky.
Kombinace dřeva a plastu je v pohodě. Sám jsem měl pár oddělků na dřevě. V nástavku je sice trochu těsněji, ale nestalo se mi, že bych tam deset rámků nedal.
KOmbinaci dělám dokonce schválně. Uprostřed plast, po krajích dřevo hlavě jako stavební.
Je tam trochu těsno, ale pokud by to měl být výrazný problém, asi bych vzal rašpli a trochu obral dřevo.

A taky není na škodu si ověřit, jak bude probíhat jarní rozvoj na dřevu a jak na plastu. Takže bych to neřešil a bez obav vše zkoušel.

Jakjinak může být člověk přesvědčený ža právě jeho rámky jsou ty nejlepší. Smile
Já osobně zatím chci používat kombinaci dřeva a plastu. Plast má výhodu určitě ve své jednoduchosti - žádné drátkování, žádné zatavování; pevnosti - medomet stále na maximální otáčky; na plastových rámcích je více buněk než na Langstroth klasických dřevěných rámcích; matka při přechodu mezi rámky nemusí překonávat 3 cm dřeva atd. Na druhou stranu si myslím, že už jsme včely "zotročili" dost a někde by měly mít právo si volně stavět dělničinu či trubčinu, jak se jim zlíbí (a jeden stavební rámek je dost málo). Pravda jsou k dostání i plastové rámky na trubčinu, či plastové rámky s roztečí buněk 4,9 mm, ale ta volná stavba by měla být včelám umožněna.
Další otázkou je zdali alespoň v některých částech úlu nejsou klasické voskové mezistěny podmínkou. Pan Jurgen Tautz v knize Fenomenální včely píše o včelích tanečcích a popisuje vibrace o frekvenci 230-270 kmitů za vteřinu, které se šíří po plástu a díky kterým se ostatní včely dozví o tanečnici, která se jim snaží sdělit, kde je snůška. V knize jsou fotografie těchto včelích "tanečních paketů" a je ukázáno jak jsou tyto mezistěny v rozích vykousány, aby lépe přenášely vibrace. Tedy opět důkaz že plast má svá omezení a osadit ho v celém úlu není ten nejlepší nápad.
Proto nyní zvažuji, zdali budu používat mezistěny pana Žáka, právě kvůli zmíněnému zámku a stížené kombinaci plastové rámky vs. klasické dřevěné. Plastové rámky jsem viděl zde, nebo zde, nebo zde, nebo zde (a i v dalších šopech abych na někoho nezapomněl) a nikdo jiný ty zámky nedělá, tedy mě to přijde že se jedná o slepou uličku vývoje. Bohužel pana Žáka neznám a ani email nemá uveřejněný, nevíte někdo, zdali nechystá nějakou bezzámkovou variantu? Rád bych i v budoucnu podporoval českého výrobce. Dále bych uvítal pokud by se dala změnit barva plastu, kdyby plast byl v barvě vosku, či dřeva určitě by nebudil takový odpor u včelařů. Vím je to prkotina ale občas právě tyto prkotiny prodávají.
Referenční URL's