Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hlášení o trvalém stanovišti včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Pokud včelař ohlášení nepodá, nejen, že poruší zákon, ale přijde o možnost získat náhradu škody v případě otravy včel zemědělcem.
To, že dokazování viny zemědělci je složité, to je již druhá věc. Bez ohlášení stanoviště je včelař v teoretické nevýhodě.
A zase ruku na srdce - je to tak moc práce, jednou ročně vyplnit jeden papír a poslat nebo donést jej na úřad? Navíc v době, kdy není do čeho píchnout? Wink
Včera mě mile překvapil dopis od zemědělce, farmu má asi 11km od města, obhospodařuje pozemky na okraji města (cca 3-5 km). Písemně (dopis se známkou) mě informoval, co, čím a na jakých pozemcích bude ošetřovat postřiky. Uvedl, že neví, kde přesně mám včelstva, ale i přes to raději informuje. Musel to rozesílat podle seznamu hlášení stanovišť. Smekám.
Po tom, co vydal majlant za známky mu asi nezbude na postřiky Smile
Pře tímto farmářem bych smekl a snažil se o další spolupráci. Já ve svém okolí mám jen celoročně pasené plochy a kytičku ani jednu, natož nějaké pole.

Jirka.
Tak mi včera došel další dopis zemědělského družstva, žádají po mě upřesnění polohy stanoviště + telefonní a e-mailový kontakt, aby mě mohly operativně informovat o postřicích. Vzhledem k tomu, že jsem doslova okupován řepkovými poli to asi budou slušné chemické manévry a zemědělci se preventivně kryjí, aby nešlo k maléru, který by byl na jejich účet. Někde jsem zaslechl, že postřiky musejí dělat mimo hlavní letovou aktivitu včel, nemáte někdo bližší informace?
Myslím, že nesmějí stříkat, pokud jsou na jednom metru čtverečním dva a více květů, která navštěvují včely. Takže tam může kvést prakticky cokoliv. Květy se rozumí jakékoliv květy i plevelů.

Ten počet na 1m2 se může lišit, ale tak nějak ta formulace zněla.

Přeju hodně štěstí, ať stříkají něčím hodně šetrným ke včelám.
jedna věc je hlášení vyplnit a chtít podat a druhá věc, aby byla někde ochota jej vzít, já s tím veliké problémy, všichni od toho dávali ruce pryč, že jich se to netýká, ať se obrátím jinam - ČSV, na kraj a pod. - je to pro ně administrativa navíc, nakonec mi to vzali až v podatelně, kde nevěděli o co jde a museli, co se s hlášením dělo dál nevím, jen doufám, že vše mám v pořádku že se nestalo podložkou pod nohou stolu
Hlášení podáváš na podatelně místního obecního úřadu, nikdo jiný s tím nemá nic společného.
Mě stačilo poslat mail na obecní úřad odbor životního prostředí a bylo nahlášeno. Větší problémy jsem měl s cmsch, kde trvali na dopisu a předepsaném formuláři. Já si jen připadám jako bych žil za CK Rakouska, vše se řeší poštou a na patřičném ouřadě si nějaká důchodkyně štosuje dopisy v krabici od bot. Už vidím jak z této krabicové databáze vyjede včelaře, kteří jsou v blízkosti nějakého postřiku. Podle mě by měla být jedna databáze pod záštitou ministerstva zemědělství, ze které by vyjela požadovaná sjetina ať pro účely hnojení, nebo pro účely léčení a kterou by včelaři mohli sami updatovat přes web. Ono by nebylo tak těžké přidělit každému jméno a heslo a kontrolovat aby se připojili minimálně jednou za rok. Ale proč dělat něco jednoduše, když to mohu dělat složitě že...
(13.04.2012 13:30)Mlha_cz napsal(a): [ -> ]... Větší problémy jsem měl s cmsch, kde trvali na dopisu a předepsaném formuláři. ...

Chápu, že tam asi musí být osobní podpis (nebo snad i elektronický ... nevím). Mi se vloni povedlo umluvit je na ofocený formulář poslaný co příloha k mailu. Příjemně mě to překvapilo a ušetřilo cestu na poštu ve chvíli, kdy jsem si "vyronil" kotník a šetřil každým krokem ...
Jiří
Zvláštní, první nahlášení jsem v písemné podobě poštou, další rok jsem potvrzoval e-mailem, do něhož vkládám naskenovaný podpis.
Také jsem s ČMSCh neměl problém, stačilo vytištěnou žádost vyplnit, podepsat, naskenovat a odeslat mailem v příloze. Horší komunikace je s Obecním úřadem. Chtěl jsem si ověřit, zda má smysl posílat hlášení stanoviště včelstev teď v dubnu, ale telefon jen zvoní... Nevíte někdo, jak je to v případě, že jsem včelstva získal až v březnu a hlášení (stanoviště) se mají zasílat do konce února?
Mám s ČMSCH podobné zkušenosti. 3.1. jsem poslal nascanovaný dokument včetně podpisu a 4.1. jsem měl v mailu potvrzení o registraci. Kdyby šlo všechno takhle jednoduše, bylo by to super.
Jenom nechápu proč jste zasílal 3.1.
Dle instrukcí na http://www.cmsch.cz/vcely/ se hlásí k 1.9. (asi z důvodů dotací + léčivo)

Co mi ale vrtá hlavou je zda se rozlišuje mezi produkčními včelstvy a rezervními oddělky pro jarní spojení nebo nápravu.
Jinými slovy pokud zazimuji na každé produkční včelstvo jeden záložní oddělek, který na jaře použiju pro posílení tak se nahlásí co? Pokud nahlásím dvojnásobek produkčích včelstev tj. i oddělek je včelstvo - což opravdu je tak získám dotace za opylovací službu, kterou ovšem na jaře provede jen polovina nahlášených ale já mám v kapse dvojnásobné dotace.
Osobně si myslím, že hlášení by mělo být tak k 1.5. a případné dotace vypláceny k 1.7. (pro nákup cukru). To by zamezilo umělému navyšování počtu včelstev pomocí oddělků.
čistě teoreticky pokud naflákám 3 oddělky na jedno produkční a nahlásím k 1.9. a v říjnu spojím a na jaře ještě posílím tak mám
  1. silná včelstva
  2. 4násobek dotací za jedno produkční včelstvo
A to se vyplatí (jak komu).
ČR se pak chlubí jednou z nejvyšších zavčleností v Evropě - možná jen papírovou.

Ještě bych si k tomu hlášení dovolil jednu resp. dvě poznámky.
  • Českomoravská společnost chovatelů by mohla registraci udělat přímo prostřednicvím webového formuláře (když už i jde podávat daňové přiznání či sčítací archy prostřednictvím webu ) - samozřejmě dobrovolně. Kdo se nepřátelí zrovna s počítačem by mohl stále využívat e-mail nebo ČSV a jeho důvěrníků.
  • Na registrační dokumentu uveřejněném na jejich stránkách jsou vyžadována citlivá osobní data včetně rodného čísla a adresy. Nikde ale nevidím ani poznámku o tom, že společnost zaručuje, že neboudou zneužita k jiným účelům. Nevím zda by to nemohl být podnět ke zkoumání pro úřad pro ochranu osobních dat.
Jsem začínající včelař, takže jsem nehlásil počty včelstev, ale žádal o registrační čísla včelaře a stanoviště. Leden kvůli možnosti čerpad dotace pro začínající.
(16.04.2012 7:58)hadař napsal(a): [ -> ]Také jsem s ČMSCh neměl problém, stačilo vytištěnou žádost vyplnit, podepsat, naskenovat a odeslat mailem v příloze. Horší komunikace je s Obecním úřadem. Chtěl jsem si ověřit, zda má smysl posílat hlášení stanoviště včelstev teď v dubnu, ale telefon jen zvoní... Nevíte někdo, jak je to v případě, že jsem včelstva získal až v březnu a hlášení (stanoviště) se mají zasílat do konce února?

Myslím, že hlášení nového stanoviště by mělo být i v průběhu roku a ne jen do konce února. Termín do konce února je především pro již existující stanoviště. Nové stanoviště je třeba hlásit ihned.
Jde o to, aby byl přehled kvůli možným postřikům.
Prostě nahlaš stanoviště, je jedno, že je duben. Včely máš od března tak nahlásíš stanoviště jakmile vznikne. Je to pro tvé dobro v případě otravy zapříčiněné npř. chemickým postřikem.

Stejně tak se hlásí stanoviště pokud vznikne "vytvořím ho" v průběhu roku, nebo včely přestěhuji.
JKL napsal(a):•Českomoravská společnost chovatelů by mohla registraci udělat přímo prostřednicvím webového formuláře (když už i jde podávat daňové přiznání či sčítací archy prostřednictvím webu ) - samozřejmě dobrovolně. Kdo se nepřátelí zrovna s počítačem by mohl stále využívat e-mail nebo ČSV a jeho důvěrníků.
•Na registrační dokumentu uveřejněném na jejich stránkách jsou vyžadována citlivá osobní data včetně rodného čísla a adresy. Nikde ale nevidím ani poznámku o tom, že společnost zaručuje, že neboudou zneužita k jiným účelům. Nevím zda by to nemohl být podnět ke zkoumání pro úřad pro ochranu osobních dat.

Možná byste měl dát tyto dva podněty přímo Českomoravské společnosti chovatelů a ne hned na Úřad pro ochranu osobních dat. Idea
Já žádný podnět nedávám prostě mi tam chybí ten souhlas se zpracováním a informace za jakým účelem (byť je to jasné) viz: http://business.center.cz/business/pravo...st1h2.aspx
Třeba si to tu někdo kompetentní přečte a ten registrační formulář doplní nějakou poznámkou pod čarou.
Víte ono s tou ochranou osobních dat je to u včelařů někde trochu na hraně.
Konec konců posuďte sami (adresy, třeba i data narození) :
http://www.vcelaripetrvald.estranky.cz/f...1.jpg.html
http://www.vcelari-mladosovice.cz/veteri...wspage14=2
http://www.vcelarinvcelnice.estranky.cz/...2-002.html
Stačí kliknout pro zvětšení.
Jestliže Vám někde něco chybí, nebo vadí, měl byste na to upozornit(neboli dát mu podnět) toho, u koho jste závadu objevil. S největší pravděpodobností si ji neuvědomil a po upozornění ji odstraní.
Zajímavý článek: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-s...h-ulu.html

Na jednu stranu tuto snahu chápu, mohlo by to ochraně včel pomoci, ale na druhou stranu je to servis i podnikavcům, kteří se zabývají krádežemi včelstev. Takhle budou moct vybírat hezky z teplíčka domova a pak už jen přijet, naložit... Sad Snad se tyto obavy nenaplní.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's