Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hlášení o trvalém stanovišti včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
No on je sice státní registr, kde ty údaje (katastr,parcela) také jsou ale do té ten zemědělec nemá přístup, natož aby z toho byla nějaká mapa. To ten zemědělec musí přijít na obec, tam dostane šanon a hrabej a dedukuj si kde to vlastně je. Takže většinou ani nepřijde.
Ale "Pořadek musí byt. Tak je to spravně."
Já když sem to do Bělé dával, tak "holky" nevěděli co s tím, tak to někam založily. Popravdě nejsem moc přesvědenej, že by si na to vzpoměli, ale třebas..
Mě od zemědělců chodí dopisy, kdy a čím budou provádět postřiky. Letos mi dokonce došel dopis od MÚ, do kdy mám hlášení podat a co má obsahovat. Takže u nás to v šanonech nekončí.
Řešením této (někde) poněkud tristní situace by bylo již dlouho avizované zanesení stanovišť včelstev do LPIS-u. Zkušebně to mělo fungovat již v roce 2013, ale kde nic, tu nic...Sad
Novela zákona o zemědělství která to měla vyřešit ( momentálně v parlamentu 2. čtení) to opět nechává ve stávajícím stavu. Tak už zbývá asi jenom petice včelařů a vytrvalá spráce RV vůči parlamentu aby to změnili.
Proč zrovna petice za takovou podle mě nepotřebnou změnu? To je takový problém ve stávájícím hlášení na úřadu a z pohledu zemědělce zjištění informací (jestli to vůbec zjišťují a jestli by to zjišťovali tím internetovým zanesením stanovišť a na jaké peníze by to přišlo a o kolik by se to prodražilo)? To musí být všechno o každém "prdu" na internetu?
Nepřišlo by to na nic, v LPIS jsou evidovány všechny kozí chlívky, slepičárny s větším počtem slepic, chlívky pro prasata atd. takže úředníci kteří to evidují stejně někde sedí.
No dobře úředník někde sedí, ale každoroční hlášení bude muset včelař zase někam donýst a nebo nedej bůh někam zaslat aby živil poštu. Trošku odbočím, ale spočítej si na kolik příjde každoroční hlášení do Hradišťka - každý včelař dostává dopis a když každý včelař použije pro zaslání poštu (počty a ceny za poštovné + obálku si vyhledej). To samé vznikne touto inovací po které voláš, nikdo to za včelaře neudělá. Nikdo neveme jedny údaje aby nám ušetřil čas a peníze. Bude jen další nařízení a další "kšeft pro známého" aby vytvořil evidenci a spravoval.
Tuto petici já zásadně nepodepíši je to podle mě pokrok směrován jen k tunelu případně volně přístupný centrální návod kam má jít zloděj včelstev po celé republice.
No tak si položme otázku, chceme aby byla včela státem uznané hospodářské zvíře se všemi výhodami (náhrada škod za nákazy) a taky nevýhodami, (poviná registrace a evidence). Chovatelé ostatních zvířat musí hlásit každou změnu v počtu, my posíláme změny 1x ročně. Už to je značná úleva. Netrvrdím, že je nutné posílat na ČMSCH papír, šlo by to i elektronicky tak jako u jiných zvířat, zvláště pokud bude funkční centrální evidence členů. Provést hlášení emailem, ale je možné i nyní. Pokud bude z evidence jasné kdo, kde a kolik má včelstev tak bude také podstatně jednodušší kontrola. V té souvislosti zastávám taky názor asi příliš radikální, že veterina by měla mít právo , zvᚍ v oblastech kde je mor, nařídit likvidaci včelstev která nejsou registrovaná. Ještě dodatek v LPIS bez registrace u SZIF nelze nají místa chovu zvířat, takže žádná veřejná databáze pro zloděje nehrozí a pokud někdo včely krade je to zase jenom "včelař"
Já se ještě jednou zeptám, k čemu je ta informace zemědělci a k čemu včelaři?

Naopak to chápu, pokud bych se dostal k informacím, kde kdo stříká, nebo bude stříkat, tak si to můžu ohlídat. Tedy jestli mi to něco nedělá se včelama a věděl za čím jít. A neobjíždět pole v okolí kde uvidím cisternu.

Ale naopak by to pak vedlo k tomu, že by zemědělec nahlásil, že bude stříkat přípravkem škodlivým v době letu a květu a byl by z obliga a co bych měl dělat já se včelama?

Já se do dneška domníval, že jakýkoli způsob postřiku škodlivý včelám je zakázán. Tak co by měl zemědělec hlásit?



A ještě technická otázka - proč nežádat propojení databází - tedy inf. z Hradištka nakopírovat do nějaké jiné. Technicky poměrně triviální, vzhledem k letopočtu.

Je vždy jednodušší udržovat jednu evidenci pořádně než dvě nebo tři nepořádně. Zatím máme dvě a velice se liší.

Podle jedné je v ČSV 96% včelstev a podle druhé 140% Smile
Postřiky - musí už dnes hlásit pokud je to v době aktivity včel. Jenže jak, není nikde dáno, máme na území ZO 2 zemědělské akciovky, zatímco jedna posílá 14 dní předem e-mail. Druhá pošle papír obecnímu úřadu k vyvěšení na úřední desce (kdo se chodí dívat na úřední desku pravidelně?) a povinosti si tím pádem plní. Postřik by měl být v době bez letu nebo snížené aktivity, neplní to nikdo, pokud se pracuje cca od 7 do 16 tak je jasné, že se stříká za plného letu. O míchání přípravků nemluvě.

To, že je v tom chaos je jasné, ale z hlediska čerpání dotací je pravda to co je v Hradišťku, převod z evidence Hradišťka do LPIS by neměl být problém, když to u všech ostatních zvířat funguje.
Jiný problém je, že Svaz tady nahrazuje při výplatě dotací státní úřad tedy SZIF, proto ta úporná snaha srovnat údaje v evidenci, kdyby to byla jen členská evidence tak to vem čert.
Ideální by bylo, kdyby všechny dotace šly přímo přes SZIF a Svaz v tom figuroval maximálně do okamžiku podání žádosti, resp. že by ZO nebo jakékoli sdružení včelařů podalo jednu žádost pro členy. Ostatní včetně výplaty a kontrol na místě by si dělal stát.

Ideální stav :
Svaz jsi vede členskou evidenci a lobuje za co nejvyšší dotace
Hradišťko dostane 1x za rok hlášení v elektronické podobě nejlépe za celou ZO
Dotace vyplácí a opávněnost kontroluje SZIF + další státní orgány

Po Obecních úřadech pak jenom chceme peníze na podporu včelařství v obci.

P.S. Pokud někdo neviděl jak vypadá LPIS s evidencí pozemků a chovů zvířat můžu dát obrázek
(15.02.2014 20:42)drexlerp napsal(a): [ -> ]No tak si položme otázku, chceme aby byla včela státem uznané hospodářské zvíře se všemi výhodami (náhrada škod za nákazy) a taky nevýhodami, (poviná registrace a evidence). Chovatelé ostatních zvířat musí hlásit každou změnu v počtu, my posíláme změny 1x ročně. Už to je značná úleva. Netrvrdím, že je nutné posílat na ČMSCH papír, šlo by to i elektronicky tak jako u jiných zvířat, zvláště pokud bude funkční centrální evidence členů. Provést hlášení emailem, ale je možné i nyní. Pokud bude z evidence jasné kdo, kde a kolik má včelstev tak bude také podstatně jednodušší kontrola. V té souvislosti zastávám taky názor asi příliš radikální, že veterina by měla mít právo , zvᚍ v oblastech kde je mor, nařídit likvidaci včelstev která nejsou registrovaná. Ještě dodatek v LPIS bez registrace u SZIF nelze nají místa chovu zvířat, takže žádná veřejná databáze pro zloděje nehrozí a pokud někdo včely krade je to zase jenom "včelař"

Včela bude hospodářské zvíře až se začne točit Zeměkoule opačným směrem. Do té doby zůstane hmyzem a bude hmyzem i bez včelaře. Tedy jestli jí člověk nevyhubí tím, že jí připraví o to možnost přinést pestrou energii od jara do podletí a nemusí jít tedy zrovna o postřik zemědělce.

Včele je úplně jedno jestli se jejich stanoviště hlásí na obec; na ČMSCH a do nějaké evidence svazu. Státu je už dost dlouho lhostejno, že je ničena zemědělská půda zemědělci, že jsou ničeny vodní zdroje rybáři a že jsou původní smíšené lesy proměněné v monokulturu. Přihlíží a dotuje trávení lidské populace a tak je jí jedno jestli se tráví včely, ryby, ptáci, zvěř i ten pán tvorstva.

Petice tedy podporuji jiného charakteru - petici za LPIS je podle mě pro včelu nepřínosná. Zatím jsem tedy nepřesvědčen pro změnu tohoto směru - změna by měla být lokálního charakteru a třeba i vynucená spotřebitelem suplujícím stát.
(12.02.2014 15:28)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Mě od zemědělců chodí dopisy, kdy a čím budou provádět postřiky. Letos mi dokonce došel dopis od MÚ, do kdy mám hlášení podat a co má obsahovat. Takže u nás to v šanonech nekončí.
Mé dnešní zjištění o funkčnosti státních nařízení!

Ptali jsme se na MÚ, když jsme tam nesli povinné Oznámení o stanovišti včeltev - jestli to zemědělcům někdy vyhledávali a jestli tam byl některý zeměděl si to vyžádat! Nepamatují, že by takový případ byl! Ani počet včelařů, který Oznámení dává neodpovídá počtu včelařů, kteří zde včelaří!
Prominte možná hloupou otázku, ale k čemu jsou ty stálé snahy a diskuse o to nějak to vše škatulkovat????

Včela je superorganismus a nemyslím to nijak poeticky, obrazně, vzletně atd. i když to společenstvo obdivuji.
Vůbec jej nezajímájí nějaké LPIS, SYFI, KSCM, ANO, ODS,BigBrother a já nevím co všechno se snažíme na to navléci za lidské vymysli.
Nechme je žít, a chovejme se slušně k nim a radujme se z toho krásna co dělají.

A jestli se někdo chová jako čuník, bez urážky čuníkům, tak to zda něco bude v té či oné databázy to nezmění, nepoučí, neochrání včely. Maximalně odškodní včelaře, ale nic víc, nic míň.

Takže toho koho to má chránit to stejně neochrání.
Taky jsem se včera ptal na obci zda to po nich někdy někdo požadoval a paní mi řekla že se to za dobu co je na úřadě to ještě nestalo. Ale jde asi o to že když se pak stane nějaký problém a papír bude na úřadě, tak škodu bude platit zemědělec který se měl informovat že tam kde stříka jsou včely. Pokud tam papír nebude, tak má včelař smůlu.
Já zas vím o tom,že si to vyzvedávají jak ZD tak soukromý ovocnář.Emaily chodí pravidelně i od ZD vzdálených
10km.
Proto mi dost vadí,že to chce převzít veterina a já vlastně přestanu být informován o postřicích.
Tím to může dopadnout tak,že si toho vlastně ani nemusím všimnout a přijdu na to pozdě.
Jedna rada kam se dotázat.Né úřad,ale přímo toho kdo provozuje pole.Jednoduchá otázka -Vy nestříkáte? F.V.
A co děláš když ti něco řeknou?
Jednoduchý,nahlásí mi to předem.Stříkaj v noci.Řeknou čím budou stříkat,zajdu do sklepa k postřikům,
tam leží katalog.Podívám se,tak že látku znám a ráno se podívám na včely.Popřípadě rozeberu.
Samozřejmě vím který katastr to je a vidím také kam včely létaj. F.V.
(16.02.2014 0:54)drexlerp napsal(a): [ -> ]Postřiky - musí už dnes hlásit pokud je to v době aktivity včel. Jenže jak, není nikde dáno, máme na území ZO 2 zemědělské akciovky, zatímco jedna posílá 14 dní předem e-mail. Druhá pošle papír obecnímu úřadu k vyvěšení na úřední desce (kdo se chodí dívat na úřední desku pravidelně?)

Povinnosti si NEPLNÍ, jsou povinni informovat včelaře. Pokud by se něco stalo, projeli by to. Vyvěšení na úřední desku nestačí. Jasně o tom hovoří odstavec 2 paragrafu 51, zákona o rostlinolékařské péči č. 326/2004 Sb., v platném znění

(2) Před aplikací přípravků uvedených v odstavci 1 je nutno
a) zjistit u místně příslušných obecních úřadů informace k umístění stanovišť včelstev v dosahu alespoň 5 km od hranice pozemku, na němž má být aplikace provedena, a
minimálně 48 hodin před provedením aplikace oznámit dotčeným chovatelům včel a místně příslušným obecním úřadům aplikaci přípravku.

Loni se u nás řešily otravy včelstev, jeden ze zemědělců to odflákl s tím, že nějaký ručně napsaný canc papíru odnesl na OÚ a ať si do dají včelařů na vědomí sami. Měl s tím u ÚKZÚZ hoooodně velký problém. Druhý, za kterým šla ta otrava to roky posílá každému jednotlivému včelaři s předstihem dopisem domů. Při důkladné kontrole skladového hospodářství mu vysvětlili, že si to špatně vykládá a že není napsáno ...prostřednictvím místně příslušného obecního úřadu dát oznámení dotčeným chovatelům ale chovatelům A úřadu.

Podle odstavce 6
Obecní úřad poskytne na vyžádání příslušné údaje podle odstavce 2 písm. a) a odstavce 3 ošetřovatelům porostů a chovatelům včel.

Tzn. například OÚ umožní vyvěšení na úřední desku, to jej však nezbavuje povinnosti oznámit to dotčeným chovatelům včel.
(25.02.2015 22:45)vlcek napsal(a): [ -> ]Jednoduchý,nahlásí mi to předem.Stříkaj v noci.Řeknou čím budou stříkat,zajdu do sklepa k postřikům,
tam leží katalog.Podívám se,tak že látku znám a ráno se podívám na včely.Popřípadě rozeberu.
Samozřejmě vím který katastr to je a vidím také kam včely létaj. F.V.

A někdy došlo k nějakému poškození?

Celé je to postavené na sebekontrole od zemědělců že dodržují předpisy.
To je nemusím "kontrolovat".
Pochybuji že by se někdo sám udal že tam něco nelegálního přidá.
Navíc ne na každý pojezd postřikovače po poli se vztahuje ohlašovací povinnost, tak že to ani nemohu na OU zkontrolovat.

To by spíš mohli být někde na cntrálním webu čísla parcel, přpravek, datum a stříkač.
A nastavitelní agenti co mi pošlou mejla.

Papírové hlášení přes OU je v dnešní informační době něco z dob monarchie.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's