Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hlášení o trvalém stanovišti včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Souhlasím s Tebou.Jde totiž o to,že opětovně,když to dostane KVS tak je to jen pro ně.Ty se k údajům o
postřicích a kdy nedostaneš.
Jedno k té kontrole - moji kamarádi /já s nimi pracoval/ by mi to nezamlčeli.A navíc chodí si pro med.
Dědina je dědina.Tam se nic neutají. F.V.
Nesl jsem starostce hlášení dneska ráno. Zeptal jsem se. "Ňácí včelaři už to letos taky přinesli, ale že by se po tom nějaký rolník pídil nepamatujeme"

Tak jsem si aspoň nechal orazítkovat kopii, což prý taky ještě nezažili.
Já to hlásil někdy před měsícem, překvapené úřednice hledaly v šuplících formulář, který k tomu slouží Smile taky si nedělám iluze o účelnosti, ale maj to tam jak zákon káže Smile
Kdysi sjem narazil na životním prostředí na úředníka a ten vynalezl VMS Smile To ještě ani nebyly mapy na seznamu.
Tak 2003.
Ukázal mi GIS a řekl že dokud to nebud emít v Geografickém inf. systému je mu to na nic.

Když tam někdo přijde, tak musí zatáhnout myší a dostat seznam včelařů, tak jako mu vypadnou třeba chráněné stromy v tom vyznačeném.
Nechápu jak to budu vypisovat ze šanonu z papírů nebo co když sem někdo zavolá že bude stříkat.

Tak sjem kolem toho chvilku běhal, napadlo mi že by tam mohla být i zimní měl.
Na Kraji v pohodě - oni tehdy už měli krajskou mapu na webu a v jedné vrstvě tam byly třeba pevnosti, atd.

Takže výsledek: DOL nezájem - počítají jen nuly
Veterina - mají svůj dobrý inf. systém. O pár let později jsme viděl jaký - poslali papír s 5km kolečkema a ať jim tam doplníme seznam včelařů Smile

Jinak nechápu proč veterina, ten inf. systém o postřicích řeší nějací státní rostlinolékaři. Jednou jsem řešil otravu tak vím. Smile
Dovolím si zde pronést naprosto kacířskou myšlenku.
Hlásit se to musí. To je jasné....
Místní rolník jdoucí na obecní úřad, jenž je chtivý informací o poloze včelstev v katastru obce této, jest snem, jež budí nejednu úřednici.
Takže ... co tak informovat také rolníka, jež v potu tváře bojuje o obživu národa.

Jinými slovy postřik neprovádí obec, hlášení je jim k ničemu. Vzhledem k organizaci rostlinné výroby, kdy máte včelstva na území jednoho či dvou zemědělských podniků, asi není problém jim sdělit, že zde včelstva jsou.
Druhá kacířská myšlenka
Informace mají včelařské spolky. o všech. členech i renegátech. Není nic jednoduššího, než místnímu zemědělskému podniku poslat ten stejný papír.
Těžko se pak bude hájit, že nevěděl...
a teď to mě...
Ono to Zdeňku není tak jednoduché. Zde nepoužívají chemii na ochranu rostlin pouze zemědělci, ale i zahrádkáři a také ti, kteří si jen pro vlastní potřebu něco vypěstují na příklad na "záhumenku". Proto ani není možné všechny informovat, nehledě na to, zda by o tu informaci ti dotyční stáli. Všechny potenciální "traviče" neznáme. Pokud dojde k otravě a obrátíme se na toho známého zemědělce, dovíme se, že on to nebyl, on o všem vede předepsanou evidenci a abychom se obrátili na ty malé zemědělce a zahrádkáře, kteří pravidla nedodržují. Komu chceme co dokazovat? Pokud tato chemie bude dostupná bez přísných pravidel a vlastně každému, budou škody na včelstvech způsobených otravou zcela běžné. Jediné rozumné řešení vidím v tom, aby chemické ošetření rostlin poskytovaly pouze vybrané subjekty s certifikátem, za úplatu a za přísně stanovených podmínek. Tyto subjekty by pak měly povinnost se informovat na těch OÚ nebo MěÚ o skutečném umístění včelstev a podle toho by stanovily strategii ošetření za které by také nesly plnou odpovědnost. Zde by také byla více než teoretická možnost snáze dohledat viníka v případě škod.
JK
(26.02.2015 13:16)zdenekhromek napsal(a): [ -> ]Dovolím si zde pronést naprosto kacířskou myšlenku.
Hlásit se to musí. To je jasné....
Místní rolník jdoucí na obecní úřad, jenž je chtivý informací o poloze včelstev v katastru obce této, jest snem, jež budí nejednu úřednici.
Takže ... co tak informovat také rolníka, jež v potu tváře bojuje o obživu národa.

Jinými slovy postřik neprovádí obec, hlášení je jim k ničemu. Vzhledem k organizaci rostlinné výroby, kdy máte včelstva na území jednoho či dvou zemědělských podniků, asi není problém jim sdělit, že zde včelstva jsou.
Druhá kacířská myšlenka
Informace mají včelařské spolky. o všech. členech i renegátech. Není nic jednoduššího, než místnímu zemědělskému podniku poslat ten stejný papír.
Těžko se pak bude hájit, že nevěděl...
a teď to mě...
Ani to jako kacířské myšlenky neberu! Smile

Není to ale tak jednoduchý, jak by to teoreticky vypadalo.
Třeba se probírali případy kdy obce stříkají invazní plevel - bolševník, křídlatku, plevel v chodnících apod. Nejde proto vědět kdo má jaký pozemek v pronájmu a co na něm pěstuje a proti jaké chorobě stříká, jestli je prostředek pro včely nebezpečný atd. Třeba já mám včelstva na pozemku jednoho zemědělce (protože od města mi žádné místo neschválili spíš naopak všude jsem včelama prý ohrožoval) a když začnu prudit můžu taky pohořet a nemít kam včely přemístit, proto každoročně pozoruji, že je řepka postříkaná a doufám, že co nejméně včel otráví.
...u nás na Slovensku to hlásenie na obec už nie je povinné, ale robíme to
ale
jedny včely mám v obci, kde starosta má miestnych poľnohospodárov tak vycepovaných, že prídu vždy nahlásiť plánované striekanie plodín škodlivinami a starosta to vyhlasuje miestnym rozhlasom aby včelári udržali včely v úle cez kritickú dobu (mne vždy pošle sms lebo v obci nebývam...)
btw.
starosta je včelár Wink
Už v r. 2012 jsme za ZO vytvořili interaktivní mapu katastru, na které je umístění včelstev členů i nečlenů ZO, pokud o nich víme a zjistíme komu patří. Jinak je tam uvedeno stanoviště bez adresy majitele. Přístupové heslo k mapě se předává po upřesnění stanovišť v únoru tajemníkovi města. Členové jsou spokojeni, že nemusí nic individuálně hlásit a tajemník má pro případné zájemce informaci o poloze a majitelích úlů a nemusí listovat ve čtyřiceti hlášeních.
jak se k tekovému seznamu s přesnýma lokacema včelstev dostane nějaký přítel lapka, tak má krásnou mapu kde co lapnout
Když tam přijde kdokoli a řekne že chce stříkat tak mu to jinde vyjedou na laserovce. Smile

Ze zákona je ta informace veřejná - může o ní požádat každý včelař. Smile Aleposň to tady ve vlákně bylo ze zákona citováno.

A tady je to již skoro deset let pro celý kraj i se zimní mělí - krade se tam víc jak jinde?
http://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/php/maps...ject=vcely
Ja každý rok hlásim trvalé stanovisko včelstiev tak jak pre seba, tak aj za všetkých včelárov v mojom obvode na obecnom úrade, zväčša v januári a max. v začiatku februára. Nepotrebujem k tomu žiadne tlačivo vymyslené kancelárkou krysou. Stačí úplné znenie vyhlášky, meno a priezvisko včelára, jeho bydlisko, trvalé stanovisko včelstiev katastra + parcelné číslo, počet včelstiev. To úplne postačuje pre prípad náhrady škody súdnou cestou. Prenajínatelia ornej pôdy sú povinný zistovať či sú v okolí nahlásené stanovištia včelstiev, pre prípad vykonávanie prostriedkami na ochranu rastlín. nakolko prenajímateľ ornéj pôdy včelárov upozorňuje písomne o vykonaní postreku rastlín v príslušné dni v určitom čase. Takto to funguje na PD DEVIO Nové Sady. Otrava včelstiev to nebola min. 30 rokov a ani žiadne vážne škody. Po ich postrekoch včelstvá nehynuli a normálne navštevovali medonosné rastliny.
Merkuri tohle ti vlastně závidím. Já mam u stanoviště Čistá pole co kamenem dohodím. Stříkalo se, a nikdy, nikdo nic.. tady to nefunguje Sad
Protože u nás nemají strach z Albánců.
Není to ale tak jednoduchý, jak by to teoreticky vypadalo.
Třeba se probírali případy kdy obce stříkají invazní plevel - bolševník, křídlatku, plevel ...

ano, s tím naprosto souhlasím. Situací, kdy postřiky mají vliv na včely je bezpočet.
Máme-li hlásit stanoviště na obecním úřadu, pak je to naprosto v pořádku. Je to orgán místní samosprávy a jako takový má být ze zákona tím, kdo má informace sbírat a poskytovat. Hlášením obcím nepovažuji za zbytečné.
Ale zároveň ne za jedinné. Jsou to moje včely a pokud chci pro ně něco udělat, pak to udělat můžu. žádná vyhláška nezakazuje, abych informoval i zemědělce, kteří v okolí pozemky obhospodařují. U nich je použití chemie každoročně stoprocentně jisté. Pokud můžu něco udělat pro prevenci poškození mých včelstev, pak se nemůžu spoléhat na to, že si zemědělec dojde na obec zjistit, kde mám včelstva. Nehledě na to, že i když si na obec dojde, pak to ještě neznamená, že udělá všechno správně.
A použití chemie např. zahrádkáři je neřešitelný problém. Pokud soused použije postřik, dá se s ním domluvit. snad. A někdo jiný v obci... těžko. Problém je neřešitelný hlavně proto, že použití chemie v tzv. malospotřebitelském balení je nekontrolovatelné. Řešení jsou dvě. Zakázat chemii - nejde. Nebo se s tím smířit. Ale to už ostatně děláme.

Já mám na mysli ještě něco jiného. V zajetí lejster a CIS a dalších radostí chápu, že pro funkcionáře místních organizací je další papír další problém.
Jsou ale organizace (a naše k nim patří), které například hlášení o umístění včelstev na obecní úřady podávají za všechny svoje členy. Výhod je několik. Jednak je jisté, že hlášení je podané, členové mají o starost míň, obce mají méně papírů atd.
K čemu je pak systém CIS, resp, každoroční sběr informací? k žádosti o dotace?
Pokud existuje spolek, který má potřebné informace, pak by měl zvážit, jak lze tyto informace použít nejen pro potřebu statistiky ale ku prospěchu svých členů.

tak tolik teorie.
Já se asi k existujícímu spolku a jeho sběru informací vyjadřovat nebudu! Cool

Jinak je mi docela líto funkcionářů, kteří bez finančních náhrad musí za členy obětovat čas, protože "každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán", ale jaké si to uděláte takové to máte jen nedej bože aby funkcionář udělal chybu třeba jen v čísle stanoviště nebo registračního čísla včelaře!

Osobní aktivitě se zemědělci (pokud o nich víš) a dáš to jako nástavbu k povinnosti není co vytknout stejně jako zde psal Honza Havelka - jak dostává od zemědělce nadstandartní upozornění. Smile
Zdravím, musí se hlášení OU dělat každý rok, i když mám stejné stanoviště i stejný počet včelstev? Nebo stačilo to první hlášení,které jsem podal při zakládání.
Zatim ano.
Dnes jsem z Obecniho úřadu obdržel toto oznámení: "Informace chovatelům hospodářských zvířat,koní,drůbeže,zvěře,ryb a včel. V souvislosti s opatřením k ochraně před šířením nebezpečných nákaz informujeme občany o hlašovací povinnosti svých chovů podle zákona č.291/2009 o zemědělství.Existence chovů se přihlašuje u Českomoravské společnosti chovatelů.Současně je nutné nahlásit umístění každého chovu OSOBNĚ na libereckém pracovišti Státního zemědělského intervenčního fondu.
Za neohlášení hrozí pokuta 10 000Kč.

Od kdy je nutné hlásit osobně každé včelstvo či slepici na krajský SZIF?
Koukal jsem se na ten zákon a nic takového jsem tam nenašel. Nepopletli to na Vašem Obecním úřadu ? Nejlepší by bylo asi poslat dotaz na ten SZIF. Jestli to náhodou nesouvisí s portálem Farmáře, kde se to dá místo u ČMSCH taky nahlásit, ale musíš tam mít přístup. Já si o něj loni žádal a místo na ČMSCH jsem to vyplnil tam a u ČMSCH jsem si jen ověřil, že u nich už znovu nic hlásit nemusím, že oni to tam odtud dostanou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's