Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nářadí, zařízení a pomůcky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
V tomto tématu by mohly být uveřejněny linky na zajímavé pomůcky k ulehčení práce kolem včelstev - ten první je na českou firmu vyrábějící zajímavá čerpadla s velmi dobrým výkonem. Vaší pozornosti by neměl ujít zejména typ Čerpadlo RSC 15H s ručním pohonem ideální pro přečerpávání cukerného roztoku do krmítek: http://www.shop.altiuspumps.cz/category....ategory=10



APILIFT je další zajímavá pomůcka. Bolí Vás páteř po točení medu? Nedivím se ! inspiraci najdete na http://www.apilift.de/index.html



Zajímá Vás umělé oplodnění včelích matek (ve světě "královen") přístroje najdete na Googlu typů jsou stovky u sousedů v Německu jsou např. zde: http://www.besamungsgeraet.de , a to včetně názorných vídeí "jak na to".



odběr spermatu: http://video.filestube.com/video,3226d55...c03e9.html
umělé oplození: http://video.filestube.com/video,9ca62ac...603e9.html
Tak to čerpadlo vypadá dobře a to jeho uchycení ke stolu třeba taky. Jak s tím ale půjde točit při transferu krmného roztoku zůstává otázkou. Confused
Tak to už se mi jeví lépe to první na vrtačkový pohon, jen se musí počítat s menší sací hloubkou, a nepoužívat víc jak metr vysoké nádoby.
Taky dobrá levná pomůcka. Líheň na matky levně. Cena do 1000 Kč. Skoro nefunkční mikrovlná trouba, hlavně musí mít funkční zavírání a nerozbité sklo. Seženete zadarmo v každám sběrném dvoře. Dále čidlový termostat, čidlový teploměr, dvě žárovky 40 W popřípadě 60 W, k nim patřičná objímka, cokoli na zateplení mikrovlnky, nádoba na vodu a cokoli, z čeho se dá udělat police, na které budou stát klícky. Nakonec všechno propojit a výsledek Tongue

[Obrázky: v_ela_foto_013.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_014.jpg]
Tady je jedna z ledničky: http://www.vcelky.cz/lihen-na-matky.htm

A k zahození není také verze vyrobená jen ze styrodurových desek - když není k mání lednička ani nic jiného.
Nejdražší je přesný termostat...
Toto téma jsem založil proto, že se občas na internetu dá najít zajímavé nářadí nebo zařízení využitelné pro náš včelí provoz a to buď přímo nebo po menší úpravě. Objevil jsem tento vozík.
Jiří

http://shop.conrad.cz/websale7/?shopid=c...ber=836233
Snad po předělávce na sešlápnutí na velkých kolech jako je Rudl Honzy Jindry.Byla by to skládací varianta-ale za ty prachy?!Confused
(24.02.2011 21:33)JiříM napsal(a): [ -> ]Toto téma jsem založil proto, že se občas na internetu dá najít zajímavé nářadí nebo zařízení využitelné pro náš včelí provoz a to buď přímo nebo po menší úpravě. Objevil jsem tento vozík.
Jiří

Tento vozík taky používám ,po upravách. Kola jsou měkká, dofukovací.Na svážení med. nástavků- Ok. Nosnost 250 kg.
Vleze na něj 6 ks 3/4 L .
chtěl bych poprosit o radu zkušenější - k čemu je klícka a jakým způsobem se využívají tyto sítka při krmení.

Díky Kamil
[Obrázky: klicka1.jpg] [Obrázky: klicka2.jpg] [Obrázky: klicka3.jpg] [Obrázky: sitko1.jpg] [Obrázky: sitko2.jpg] [Obrázky: sitko3.jpg]
Ta klícka vypadá jako školkovací - na matečník a když se vylíhne matka, má v mističce dole připravenu kapku medu jako první potravu.
Sítka se dávají na strůpek vyboulenou stranou nahoru. Na to přijde sklenice s prosakovacím víčkem. Účelem je, že můžeš měnit sklenice bez kontaktu se včelami, ale někdy se stane že včely přes sítko nedosáhnou do sklenice a roztok pak neodeberou. Osobně jsem od jejich používání upustil.
Ahoj,
Jsou to skutečně školkovací klícky. Někde tady na foru jsou videa z Ruska a tam je vidět jejich použití. Ty přesahující plošky nahoře slouží k jejich položení na horní loučku.
Kdes to sehnal???
Zdravím Honza
Podědil jsem 2 kousky, v té "misce na med" byla originál vosková miska, jako v matečníkové misce, proto mi to nějak neštymovalo, pokud by to bylo touto miskou nahoru Smile , ale pokud je na med tak už to pak dává smysl....
Zdravím.
Nemáte doma někdo udělané nalévací zařízení pro těžké konve? Mělo by to být jako u míchačky na maltu.Dva trojúhelníky jako podstavce a mezi tím postavená konev v konstrukci.V půlce výšky konve by byly čepy na kterých by se to naklánělo a nalíval med do vědra.Má na med ty 50l konve a je v nich skoro 80kg medu.I ve dvou to dá pěknou makačku tu konev držet jednou rukou za ucho a druhou za dno a nalévat.
Možná by nebylo špatné něco takového svařit.Není někde nějaký obrázek pro lepší představu?
Nebo mě napadá upnout tu konev na kočovnej rudl a záklonem k držadlu nalévat.Nevím ale jestli by tam nevadila ta rukověť.Dneska na to mrknu a zkusím to.Bylo by to bez práce a dalšího zařízení.Nejspíš to ale nepůjde.
Nevíte tedy někdo o nějakém tom nalévacím udělátku?
Díky Míra
Co něco jako Apilift? viz. Vozík na nástavky
Začal jsem shánět řetězovou akumulátorovou pilu. Nic vhodného jsem doposud v přijatelné cenové relaci nenašel. Máte nějaký typ ?

JiříM
Existuje BOSCH AKU 30 LI vyvětvovací řetězová pila asi Za 10 tis Kč trochu drahý přepych
http://www.obi.de

kouknete se za hranice, širší výběr, menší ceny....
V tom zahraničním obi jsem našel jedinou aku řetězovou pilu a to za 440 Euro a to je cca 11 tis Kč
Není aku řetězovka blbost? Jak ji plánujete využívat? Myslám že je to jen ´pro zlost, řešit pořád problém s akumulátorem. Bude to dost náročné na spotřebu energie. Mám ve firmě aku příklepovou vrtačku HILTI 36V, ta je v poho, pak je tam aku přímočarka 24V, tu bereme jen zřídka, radši řežem se síťovou verzí. Aku mafl- to je tak sem-tam něco přiříznout. Jasně svoboda bez kabelů je dobrá, ale musí to být vyvážené nějakou produktivitou a ne pořád čekat na nabíječku. Mít víc akumulátorů je taky řešení, ale třeba ten 36V od HILTI stojí 10 000,-
U řetězovky se nechá za podobné peníze koupit benzínová. Nebo bych šel do elektrické a centrály. A centrálu pak využijete i pro jiné aplikace.

Radek
Také si myslím, že se bez aku řetězovky včelař obejde. Ale byla tu po ní sháňka, takže jednu jsem objevil. Upozorňuji ale, že o její kvalitě vůbec nic nevím !
http://www.tvproducts.cz/cz/hledej/aku+retezova+pila
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's