Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jeden uja ma na toto školil, ale robil to pre to aby zredukoval varoa , ale prezentoval mi to tak , že tým šetrí prácu včelám pri stavaní trúdieho rámiku. Mal rámiky z hranolčekov 14 x14 - všetky latky. Boli drátikované vodorovne aj zvislo s okami cca 5x5 cm. Včely vystavali a zaviečkovali trúbčinu a on ich potom obojstranne zrezal nožom po latkách a zvyšky trúdov vyklepal, zostali mu tam tak misky pre jednoduchšie zakladanie matkou. Tvrdil , že 14 mm je akurát, že má to vyskúšané.
Ja som to začal robiť, ale predsa som len vyrezával celé dielo kvôli ťažbe vosku a tak som výplet poškodil. Ale odniesol som si z toho, že je super, ak je trúdi rámik iný, človek ho veľmi ľahko identifikuje pri pohľade do úľa. (hlavne ak používa NN a nepamätá si presne, kde ich dal )
Andrej nechcem odbočovať od temy, ale ja pichnem do hornej latky stavebneho ramika pripináčik a pri pohlade zhora SR najdem hneď...Wink
Spady u oddělků po jejich letošním prvním léčení. Je to hodně?


[Obrázky: IMG-20181104-082934.jpg]

[Obrázky: IMG-20181104-083009.jpg]

[Obrázky: IMG-20181104-083317.jpg]

[Obrázky: IMG-20181104-083622.jpg]

[Obrázky: IMG-20181104-083738.jpg]

[Obrázky: IMG-20181104-084348.jpg]
jelikož je máš v polystyrenu,tak asi ne...
(04.11.2018 9:42)goro napsal(a): [ -> ]Andrej nechcem odbočovať od temy, ale ja pichnem do hornej latky stavebneho ramika pripináčik a pri pohlade zhora SR najdem hneď...Wink
Není jednodušší označit SR barevně a tak používat předmětný rámek (rámky) jako SR trvale? Jako já už cca 15 let. Pak jenom projedu rámky pohledem a hned vím, která bije.
iRP
Louky podle mě je to hodně, já měl u oddelku do 20ks taky první léčení.
Jak jsou na tom kmenová včelstva?
Louky kolik mas v kmenovejch?Na oddelky je to podle me hodne ja mel 20-45 ks oddelky, produkcni 500 u trech nejsilnejsich a varoazy je v mem okoli dost.
Jenže já oddělky vůbec neléčim KM nebo gabonem, takže to je jejich první léčení, jestli vy je v létě přeléčíte, tak je ted spad minimální. Kmenovejch mám 45.
(04.11.2018 10:53)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]
(04.11.2018 9:42)goro napsal(a): [ -> ]Andrej nechcem odbočovať od temy, ale ja pichnem do hornej latky stavebneho ramika pripináčik a pri pohlade zhora SR najdem hneď...Wink
Není jednodušší označit SR barevně a tak používat předmětný rámek (rámky) jako SR trvale? Jako já už cca 15 let. Pak jenom projedu rámky pohledem a hned vím, která bije.
iRP

Určite to jednoduchšie je aj to hovoríte vy , aj to čo hovorí Janko, ale pri tých úzkych rámikoch ich môžem zrezať jednoduchšie zrezať a aplikovať to čo sa písalo vyššie. Používam rámik 420 x170, teda nôž dočiahne v pohode od spodnej latky po hornú. To, že inak vyzerajú je len bonus.
Louky já oddelky v létě taky nelecil, jenom jedna fumigace a spad jak jsem psal...mě přijde že máš ten spad na oddelky velkej.
Otázka je jestli je to problém a nebo je to dobře, že dělám jen jedno léčení a neperu do nich mraky chemie. Jestli je pro ně lepší ještě 2x varidol a mít menší spad a nebo nic a mít takovejhle spad, kterej je evidentně nezabije ani nijak neoslabí.
Já oddělky než zavíčkují přeléčím KML. U Loukyho se mi to zdá taky dost. Jinak jsem letos zkusil 29.7. kvůli vedrům místo KM tak KŠ + glycerin v utěrce. Dneska druhá fumigace. Kde jsem se díval tak plod neměly. U nas ale ještě kvete hořčice tak že kdo ví? Asi to bude chtít na Vánoce pokap KŠ . Jinak 40 včelstev a 8 oddělků je zatím v pohodě. Úhyny jsem teda nezažil( za 40 let ) leda hladem, myš. Matky teď rozchovávám svoje nejlepší ( pin test) atd. Je to tak Vigor F 6. A hlavně zimuji na medu!!
Louky to ja oddelky v lete lecim stejne jako kmenove KM formidolem, dle sily koriguji odpar u chcipaku treba izolepou. Jen ti reknu ze 15.7 po formidolu spad 0 ojedinele 1, pak monitoring na podlozce taktez minimalni a pak 15.10 u nekterych 500 ks VD takze asi tak. Takze zaver je asi takovej, ze kdybych jim formidol letos nedal tak by ten spad byl stejnej. Jo a oddelky jsou na 2 vn zadny chcipaci.
Louky, aby bylo napadení kleštíkem nějak významné, tak by jich muselo být ve včelstvo několik tisícovek.
Tohle nic není.

Mám ověřené, že dospělé včelstvo vydrží bezproblémů 6000 VD a nic si z toho nedělá.
(04.11.2018 20:43)Louky napsal(a): [ -> ]Otázka je jestli je to problém a nebo je to dobře, že dělám jen jedno léčení a neperu do nich mraky chemie. Jestli je pro ně lepší ještě 2x varidol a mít menší spad a nebo nic a mít takovejhle spad, kterej je evidentně nezabije ani nijak neoslabí.

Louky, pekne fotky, takze
bez rozdielu či je to oddelok alebo kmenove vcelsto alebo či včelstvo ploduje alebo nie - máš na fotkách "brouku" ako maku. Je absolutne bezpredmetne a strata casu pocitat počty VD. Očo vidí ...
Doporučujem určite znova preliečiť. Ku varidolu sa neviem vyjadriť či sa môže viacej krát, ale ak by si aplikoval sublimaciu KS , tak potom tú môžeš kludne v tyzdennych cykloch. Už som to tu x krat spominal že to mam overene.
Musíš resp. mal by si sa dostať na stav po cca 3 dnoch od aplikovania liečenia - na niekolko desiatok VD, potom už nie je potreba znovu liečiť. Pri dnesnom teplom pocasi aj to je uspech v niektorých vcelstvach dosiahnut ...
Big Grin a čo riekneš na toto:
[Obrázky: IMG-20181010-165655.jpg] liečene pred necelym mesiacom. Nateraz tomu včelstvu nič nechýba. Uvidime na jar /ak sa jej dožije/

Ostatnych 17 včelstiev na stanovišti vyzera + - takto:
[Obrázky: IMG-20181010-164022.jpg]
Rado Chudý:

jo přessně tak to udělám, počkám si nákej pátek a postupně začnu dělat sublimaci štavelkou, ten největší počet jsem doufám shodil a ted už neni kam chvátat.
otazka na j.filip:
* obidve fotky predstavujú úhrnný spád VD od posledného liečenia (spred cca 1 mesiac) až doteraz ?
Nie, je to stav cca 48 hodin po liečeni, pod sitom. To včelstvo bud niekde rabovalo, alebo som ho pred rokom nejakym nedopatrenim nepreliečil,
alebo-neviem.
Nic výjimečného. Výjimečné na tom je to, že už většina z vás monitoruje a hledá souvislosti. To je dobré znamení.
Referenční URL's