Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.11.2018 19:24)Louky napsal(a): [ -> ]Já trubčinu vyřezával do samého konce než jsem vše vytočil a stejně tam mám někde brouků mraky.

Nemůže to bejt tím jak jim furt ochlazuješ plod?
Dělám to tak už leta a třeba loni jsem měl spady malý, u oddělků jsem loni neměl spad skoro žádnej. Spíš to je tim, že už nedělám tolik léčení a tim pádem jich tam zůstane přecejen asi o něco víc, než těm co fumigují několikrát a dávají do včel dlouhodobý odpařovače. Uvidím časem jestli je ta moje cesta schůdná nebo slepá. Pokud nebudu mít úhyny, tak at jich tam je klidně hodně.
Někdy si myslím že nedělání tolik léčení je důvod proč mám furt ještě včely. Vím jak to dělám já a vím jak to dělají ti co bývají bez včel.
(05.11.2018 1:03)j.filip napsal(a): [ -> ]Big Grin a čo riekneš na toto:
[Obrázky: IMG-20181010-165655.jpg] liečene pred necelym mesiacom. Nateraz tomu včelstvu nič nechýba. Uvidime na jar /ak sa jej dožije/

Ostatnych 17 včelstiev na stanovišti vyzera + - takto:
[Obrázky: IMG-20181010-164022.jpg]
Po liečení Ekopolom som tiež zažil rovnaké prekvapenie. 5 včelstiev zo 46 malo tisícovi spad, potom pauza a ostatné od 0 do 20. Nepochopiteľné.
Janko, mali by sme ich rozchovávať ako pasce na VD a predávať ako bioliečivoBig Grin. Niekto nemá klieštika a potrebuje ho pre výskum. Aké sú ceny živých VD na trhu ?
[Obrázky: 09-BDEFC6-C91-E-4-BFB-AD1-C-BC7542-CA38-D7.jpg] [Obrázky: 75-EAB620-C76-F-4-A68-97-BF-9-C0-FEF4994-B7.jpg] [Obrázky: 91563799-8440-4-ADE-8779-DA5640-D0-B071.jpg]

[Obrázky: AD4-DA8-CD-F48-D-4-F7-E-A51-D-9-A41-A191-C05-F.jpg] [Obrázky: D887-E55-C-10-AA-407-E-8-C51-D9-CEA8419807.jpg] [Obrázky: E1-B37-D42-5600-448-A-808-B-2-ED9-CD1-E17-B3.jpg] [Obrázky: FEB6-AA06-AF50-4-F86-B421-703-C9-A130-B6-E.jpg]

Z jednoho včelstva mi letos v srpnu začaly padat tisíce roztočů. !!! Přirozený spad!!! Tak jsem je včera vzal pod mikroskop a grooming luxusní. V září jsem je bez plodu vzal Varidolem a spad byl menší než přirozený. Teď padá nula a vcely jsou docela v sile.
Jirko moc pěkný, materiál od Leoše? Kdekdo by při takovym přirozeným spadu začal šílet aniž by pomyslel, že se může jednat o grooming. Ty obrázky jsi pořizoval jakým mikroskopem (laboratorním nebo se zapojením do počítače)?
@jirka.marx:

uz chapu, ze tech "par" brouku nemusi byt problem.

Dotaz obecne : chtel bych letos poprvy pokapat holky na zacatku prosince nejspise kyselinou stavelovou v sirupu, delate to nekdo a s jakym uspechem ci problemy ?

Dostaly jednu davku Varidolem 10.10., pak jsem na druhym stanovisti dal druhou davku varidolu a druhy pulce KM na houbicce, nicmene nemusely byt na 100% uz bez plodu. Chtel jsem jen pro srovnani spadu po varidolu a KM na houbicce. Poucite nekdo mladaka ?

Diky
Chose.
Už při pohledu na měl je tam zřejmý grooming, ale pozor zde je „rozcestí“ - včelstvo vybavené ochranou proti virům to zvládne, ale v opačném případě může být rychlý konec. Jinak hrozí rozvoj třeba APV a prázdný úl. Pokud v okolí nejsou úhyny tak se to dá risknout jinak ne!!!
jj, to souhlasim. U me to ted na podzim bylo podle me nejaky vyloupeny vcelstvo, protoze jsem pri prohlidkach nevidel zdeformovany kridla a letaly nekam smerem cca na zapad a padaly na cesno jak jumbojet.
Spady po KM byly vicemene uz o dost lepsi...

Jeste debilni dotaz - jak se z meli pozna, ze se jedna o grooming ? Sorry za debilni dotaz, ale zajima me to.
To není debilní dotaz. Málokterý včelař toto sleduje, protože to nepředpokládá. Předně – vyšší denní spad světlých roztočů, okem zřetelné poškození roztočů, rozkousaný plod ve větší míře. Dá se to lépe pozorovat při vyšším napadení VD.
Tohle JE materiál, který by měl být odolný vůči virózám . Jinak by to už byl konec. A že virozy na včelnici mám.....nebo jsem měl.

Že je to grooming mi bylo jasný z první várky co jsem viděl, ale bohužel nevyfotil. Tam byli roztoči jako měl po uličkách a skutečně leželi ve dvou vrstvách na sobě.


shodou okolností se jedná o tyto včely
Vidíš Jirko já asi odolné proti virům nemám. Mám Singer a Sklenar a nevím jak jsou odolné vůči virům. Tak jsem musel použít KM. Dosud ze včelstev, která jsem pozbyl, matky v klíckách žijí jako torzo z původního včelstva a budu se o ně starat, dokud budou žít. Ale to je jiný příběh. Zajímá mě proč neodešly i matky při molapsu. Tyto matky KM nečichaly, pro tato včelstva to bylo pozdě.
Tyhle kolapsy jsou způsobeny viry nebo Nosemou ceranae a v poslední fázi se ve včelstvu šíří orálně. Včelař jim k tomu pomáhá vydatným krmenímSmile No a matku krmí mladušky mateří kašičkou, takže má jinou výživu. Ty mladušky kolem ní se taky nepodílí na zpracování zásob. Měl jsem jednu Sklenárku a ta byla odolná vůči virózám a ani nepotřebovala léčbu na VD. A Navrch skvěle nosily. Jenže dcery padaly jak mouchy . Nepřenášelo se to po matce plně, jen částečně.
Hoj,
vcera jsem u sebe na stanovisti pocital brouky a jedno vcelstvo mi "dela starosti". Za 6 dni spad u toho jednoho je 11 brouku, jsou to ty co mely v rijnu nejvetsi lecebnej spad 520 za 2 dny po Varidolu. Pak dostavaly stridave KM na louckach v houbicce, lecebny spady se snizovaly, pak jsem teda KM uz nedal. Pravda, je to moc peknej letosni oddelek, ale s moc peknyma spadama. Do minulyho vikendu mohly jeste plodovat. Chtel bych zkusit pokap se stavelkou nez jim poslat tvrdou chemii. Jaky mate vy zkusenosti se stavelkou ? Pomuze to opravdu dobre proti VD a vcelstva jsou OK ?
Jinak oproti broukum je to pekny vcelstvo z oddelku, v pondeli jsem jim daval misto folii paropropustny uteplivky, ale nahore ve VN jsem je videl v 6ulickach a ve spodnim VN je videl az u kraje nastavku.
Jak jste na tom jinak s poctama vy ostatni ? Treba zase zbytecne plasim Undecided
Dekuji predem za korekci meho chovani Smile. Informaci je hodne a casto protichudnych...
Chose
Zcela zásadní, když chcete léčit šťavelkou či Varidolm, je to aby tam nebyl přítomen zavíčkovaný plod. 11 roztočů za 6 dnů nic není, ale počkejte až bude včelstvo bez plodu, jestli tam máte dneska teplo tak se podívejte do prostředních plástů obou nástavků.
Hoj,
nez se do nich stourat a za predpokladu, ze tech 11 brouku nic neni, pockal bych jeste 2-3 tejdny na zacatek prosince s pokapem. To by mela byt nejvetsi pravdepodobnosti vcelstva bez plodu, je to tak ? Samozrejme v zavislosti na teplote, ale ma i u nas byt i pres den blizko 0. Hlavne jsi me uklidnil s tim spadem Smile.
Diky
Chose
A co se takhle, ještě nyní podívat a případný zavíčkovaný plod zrušit - rozškrabat? Dělat díry do plástů je zbytečné. Za cca 24 hod jsou buňky vyčištěny, včelami vysátý plod je na podložkách a my nyní můžeme provést aplikaci léčiva bez obav z uschovaných kleštíků. Co na to říkáte? Je to o práci, že ano? Nebo, že by to byla obava z nezvyklé operace? Tongue Ony zvláště mladé matičky kladou i do Vánoc a pak zas. Takže, čekat až budou včelstva pravděpodobně bez plodu je o ničem.
JK
Hoj,
je to spise obava z neobvykle operace Smile. Fakt v tuhle dobu vlizt do vcel ? Roztrhnu jim sezeni na plastu, chomac, ........
Jako zejtra bude slunecno se 7 stupnema, prej. Hernajs, to je zase brouk, ale v my hlave Smile
Chose
Té operace se není třeba obávat. Je však vhodné ji provést ještě nyní. Prováděl jsem 14/11. Teplota 6 °C. Letošní matky (červené) měli plod cca 5 - 7 dm2. Loňské (žluté) 2 - 4 dm2 a též i některé předloňské (bílé) 0,5 - 2 dm2. Zavíčkovaný plod jsem rozškrabal odvíčkovací vidličkou a 15/11 jsem fumigoval Varidolem, teplota 11 °C. Dnes jsem kontroloval spad na podložkách v řádech jednotek ks až desítek ks. Jednalo se o druhou fumigaci. Při prvé fumigaci byly spady kleštíků řádově až stovky ks. Plod jsem odstraňoval i před prvou fumigací, bylo ho však málo a pouze u několika včelstev. Za to nynější rozplodování je zodpovědné teplé počasí tohoto podzimu. No a takto vypadá podložka u včelstva kde bylo 7 dm2 plodu:
[Obrázky: DSC02076-1.jpg]

Takže, směle do toho. Pokud se to provede správně, budou mít včelstva klidné Vánoce bez vyrušování.
JK
Ok,
diky, posbiram zitra odvahu. Prace ve vcelach se nebojim, prave naopak, hlavne to pro me neni prace, ale zabava. Jen se bojim, abych se nebavil jen ja a neuskodil vcelam Undecided.
Chose
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :