Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přesně tak, vosy jsou výborný ukazatel, ale přicházejí pozdě. Jak kde ale je to spíš srpen. A to je navíc i mnohde nakrmeno. Takže chceme li to řešit a slabomyslně to nechceme svádět jen na roztoče, musíme alespoň o 6 neděl dřív. Ale to musíme hned a razantně jednat a ne se nějak pokoušet o velmi nepřesnou až zavádějící diagnostiku VD. Zdraví R. S.
Nechci rýpat,ale to je obecná fráze nic nevypovidajíci. To je jako ,když napíšu po zimě přichazí jaro no ono může být chladné nebo teplé atd. Nezlob se.

Ať se daří Zdeněk
k těm vosám....pozoroval jsem na jednom stanovišti při teplotě cca 8-10 stupnů, že do jednoho (je jich tam více) dvounástavkového úlu lezly vosy jak do špajzu (psal jsem to tady ). při této teplotě byly včely stažené do chomáče a ani nevisely na spodních loučkách do podmetu (narozdíl od včelstev na tom samém stanovišti, které mám jen v jednom nástavku), byly všechny zatažené mezi rámky.
při kontrole po odklopení víka byly v druhém horním nástavku včely v uličkách a chovaly se normálně, byly úplně v klidu, pracovaly.
vosy které prolezly až nahoru po plastovou folii se chovaly zmatěně, jak kdyby hledaly cestu ven. po přizvednutí folie rychle odletěly. pokud zmatená ztracená vosa narazila při hledání východu na včelu, tak včela zareagovala obranně a vosa začla zdrhat opačným směrem.

jakmile se druhý den oteplilo na cca 11-12 stupňů, tak se včely z mezirámků vydaly normálně do podmetu a na česno a létaly a vosy i když přilétaly, tak se do úlu nedostaly.

včelařím první celý rok, rok 2019 od července s oddělky, takže zkušeností s pozorováním nemám moc.

Ale zdá se mi, že aktivita vos v úle nemusí být dána začínajícím či probíhajícím kolapsem včelstva, ale prostě blbou teplotou cca 8-11 stupňů, kdy pro včely je zima a jsou zatažené mezi rámky a nehlídají česno a nejsou v podmetu, a přitom tato teplota nevadí vosám a ani čmelákům, jak tu někdo pár příspvků zpátky psal.

U jednonástavkových včelstev jsem vlezlé vosy nepozoroval, tam byl problém jen s včelami, které se do úlu snaží dostat, ale to je při teplotě nad 11 stupňů a s těmi si domácí včely poradí, protože jsou na česně a v podmetu.

Toť můj příspěvek do diskuse o vosách jako indikátorech problémového včelstva. Spíše si říkám, jestli ty vosy nejsou příčinou kolapsu, v situaci, kdy teploty mezi 8-11 stupni trvají dostatečně dlouho a vos je dostatešně dost, tak ten med / zásoby včelám vyžerou a včely pak mají o to méně zásob na přezimování.
Jo, v tomhle bych nevidel problem, je chladno, tak jsou vcely stazeny a cesno nikdo nehlida.
Pravej najezd vos vypada o dost jinak, vloni jsem ho zazil i tak, ze kdyz jsem vysunul podlozku varoadna, vylitlo 20 vos. Cesno bylo relativne v klidu, ale jen relativne, uvnitr probihaly boje. Byl z toho zazimovanej mrzak, kterej ale prezil (mirna lonska zima), vcelstvo v predjari zakomorovano a jel jsem ho pul sezony jako OP. Aspon jsem si mel na cem odzkouset OP.
Chose
(19.10.2020 11:13)Jenda Hambl napsal(a): [ -> ]Je třeba hledat příčinu u sebe, jinak se dále neposunete. Chápu, že je jednodušší to na někoho/něco svést. Včely v přírodě nadále přežívají a světe div se, úplně bez chemie, přitom s kleštíkem a viry se potkají.

To je prázdná fráze typu "Zeman". Ta nás nikam neposune, spíše nabádá k tomu, abychom už nic nezkoumali a smířili se se současným stavem. Všichni, včetně tisíce vědeckých týmů, tu příčinu už hledáme 30 let.
Pokud se příčina hledá 30 let a nic vás nenapadlo, tak koukněte na stranu zpět, příspěvek uživatele beekeeper.
Jenomže to včelaři nechtějí slyšet. Příčina je ve včelařich a ne ve vcelach.
No, a co s tím?
Podle mne není prvotní problém ve včelařích, ale prvotně v politice, potažmo ve státní správě, potažmo v největším včelařském hegemonu, co tu vládne. Funguje na na chlup stejném principu, jako Berberova mafie ve fotbalovém svazu. Princip zavázaných volitelů volitelů. Ten na sobě vytvořil závislosti včelařů místo toho, aby modeloval svéprávného samostatného včelaře. Sklízíme plody nesvéprávnosti odvěkých držitelů včelstev a pak těch rychlokvašků nakoupených do svazu krajskými dotacemi. Je přemnoženo plevelem, to prostě musí vyhnít samo. Věřím, že to je samozničitelné, jako Předboj, jako Včelpo a stejně dopadne i Křemencárna, ve spolcích zůstanou jen ti, co se o včely pravdu zajímají a ono se to srovná.
V mnoha příspěvcích se tvrdí, že včelstva volně žijící v přírodě přežívají i bez léčby. A ví snad někdo, jaké procento volně žijících včel přežívá a kolik jich hyne? Možná, že to procento úhynů je ještě mnohem vyšší než u včelařů.
Procento úhynů v přírodě je "určitě" daleko vyšší, příroda to neřeší léčením, ta to řeší výběrem. Pro druh, jako takový, je přírodní cesta lepší, nerozšiřuje žebráky.
PS: pro Pavla- jak zdůvodníš ty 30leté neúspěchy ve světě, kde není mafie a monopolní svaz?
To je mozne, protoze kazde takove vcelstvo, ktere dokaze prezit ve volne prirode, omladit se,zasobit se a celit tlaku vcelstev vcelaru v okoli,si musi zaslouzit nas obdiv. A rovnez podle mne i pozornost slechtitelu. Ta se ovsem upira jinam nez k odolnosti vcelstev, byt cosi o zvysovani odolnosti schvalil posledni sjezd.Nepochybne bude ve zprave pro ten letosni coronavirovy jakych uspechu bylo dosazeno....
(20.10.2020 19:25)Tini napsal(a): [ -> ]Procento úhynů v přírodě je "určitě" daleko vyšší, příroda to neřeší léčením, ta to řeší výběrem. Pro druh, jako takový, je přírodní cesta lepší, nerozšiřuje žebráky.
PS: pro Pavla- jak zdůvodníš ty 30leté neúspěchy ve světě, kde není mafie a monopolní svaz?
Svět je moc veliký a rozličný. Jsou oblasti s velmi nízkým zavčelením, kde to podle tvých představ funguje. Také bych chtěl v takovém ráji včelařit. Jsou oblasti, kde o včely pečují převážně profesionálové, a tam jde především o zisk, jedou tvrdě na chemii a z toho plynou potíže podobné, jako u nás ale drží se stále v limitu předpokládaných ztrát. Naše podmínky jsem popsal. Srovnání našich úhynů a úhynů v každém jiném státu není objektivně možné, přesto, snaží se o to COLOSS.
Pak je také rozdíl v tom, co je úhyn, co je hromadná katastrofa, co je plánované zrušení včelstva (to vše převážně vlivem roztoče+viróz) a konečně, co je otrava včelstva vlivem POR.
Naše úhyny nikdo neví a myslím, že mnozí lpí na tom, aby se to nikdy nevědělo a příčiny už vůbec ne! Současný stav ČSV a MZe vyhovuje a drží včelaře dobře poslušné a zakleknuté, aby hlavně nedělali potíže zemědělcům s aplikací POR. To mají dobře naladěné mezi SVS a ÚKZÚZem, kdy vás posílají se vzorky od jednoho k druhému a zase zpátky, až to vzdáte. A náš výzkumný ústav včelařský setrval na LD50 z minulého století, což je pro objektivní zjištění závadnosti pylových zásob na zimu nepoužitelné. On ani neexistuje nějaký jiný limit, který by zohledňoval půlroční vliv reziduí POR na výživu včelstva.
Opět opakuji, problém je v tom, že včelařům schází odborně způsobilé a hlavně neúplatné vedení, které by bylo schopné se postavit státní správě a donutit jí nás respektovat.
Nikdo,kdo od statni spravy, kdo od ni dostava dotace na cinnost,se ji nepostavi. Duvod zrejmy, privreni financnich kohoutku,bez nichz si svazova verchuska svoje fungovani snad ani neumi predstavit. Proto ty tanecky s dotazem proc, ze to hlasovali zastupci CR v Bruselu pro zmirneni,misto bouchnuti do stolu. Odpoved na tento dotaz napr. na strankach vcelaru Litomysl. Taky jsem slysel nazor "Co vcelari chcete, dostavate dotace, tak neotravujte" i tohle je duvod, proc vcelarim bez dotaci-strcte si je do......Podpora vcelarstvi vymenou za prehlizeni vlivu naseho propracovaneho osetrovani zemedelskych plodin.
Přesně tak Josefe - ANO, bude líp... Prostě máme přesně, co jsme chtěli. Dominantní spolek, který chce o všem rozhodovat, vede Mgr. právnička, která začala včelařit, až když se stala přecedkyní ČSV. Konec konců proč byto tak nemohlo být, když tomuto spolku vlastně o včely až tak nejde. V prvé řadě jsou peníze vytažené ze včelařů a z dotací. Včela je jen zástupný prostředek. ANO, bude líp, ale až tento moloch chcípne...

A co by tomu soudruh ANO Bureš řekl, kdyby naše ANO soudružka předsedkyně měla něco proti postřikům a ANOFERT by je nemohl vyrábět, prodávat a aplikovat...
... a ten moloch zajde až vystoupí všichni schopní členové, jiná možnost není.

Celé čsv se opírá právě o autoritu a těch schopných, kteří ostatním sbírají měl, vybírají za ně poplatky, vyplňují data do CIS, pomáhají s fumigací, rozdávají xxxDOL a pod.
Právě tito by měli mít tu odvahu se vzepřít, vykašlat se na vybavenou klubovnu, zakoupený fumigátor, a nevím jaký ještě může mít ZO majetek...
A právě o majetek a peníze jde až na prvním místě.
Cau mam debilni dotaz, spis se mi jedna o urovnani myslenek zootechniky.
O trubcine se rika a pise, ze jsou vybornou pasti na VD, o tom zadna. Je ale otazka jak s vyrezanim=odebranim nebo ponechanim trubciny.
a) pokud si spravne pamatuju z Mlceni dvou praktiku Smile, Ruda trubcinu odebira tak 2 tydny pred medobranim, z tohoto pohledu se jedna o velke snizeni VD, ktery jsou na trubcine. OK
b) Nicmene je pak dalsi moznost - ponechani trubciny a nechat chov trubcu, VD se pak nemnozi a neposkozujou delnice, jiz pomalu dlouhoveky.

Vyhoda a) je mensi populace VD, o tom zadna. Ale zde bych zase vnimal nevyhodu, ze VD prejde na delnici plod.
Vyhoda b) je nalakani VD na existujici trubcinu a ochrana delniciho plodu. Ovsem je zde vyznacny riziko premnozeni VD na trubcine, nasledne uz i na delnicine. Asi bude u tohoto zpusobu nutni mit trubcinu pouze na kraji plodovyho telesa, pripadne dole v POL. Nejspise bude nutny i poresit osetreni proti VD. To samy ale plati nejspise i u a)

Takze, zkuseni praktici, bez vyvolavani flame - jakej je vas realnej a praktickej pohled ?

Za sebe : trubcinu jsem prestal rusit, pruser z premnozenim VD se stal u me po rabovani kdesi v okoli (lonsky zlodejky ul c.2, letos ul c.6). Tedy trubcinu rad odeberu na vosk, ale nejsem striktni na odber.

Dikas a zatim
Chose
Jozef je síce pravda, že pre klieštika je trúdi/trubčí plod cca 10x atraktívnejší ako robotníči ale v skutočnosti je klieštika v robotnčich bunkách rádove viac lebo toho robotníčieho plodu je výrazne viac ako trúdieho...
Poštuduj, možno nájdeš odpoveď
https://www.vigorbee.cz/clanky/varrooza/#inftrubciny
Matka trubčí plod zaklade naráz někde a pak si dá od trubčiny několik dnů přestávku. Kdežto dělničí klade permanentně. Kleštík má trubčí plod na výběr jen v krátkém časovém úseku.
Přesto je do slunovratu dělníci plod velmi málo napaden. Do slunovratu má taky roztoc delší foretickou fázi. Proste dokud je tam trubcina , preferuje ji.
No a to je prave ono - kde je "pravda", kde je to spravny orechovy. Asi u kazdyho vcelstva jinde.
Nejspis bych to videl rozseknout tak, ze pokud je trubcina spise pod plodistem, neresit to pokud neni zjistenej vetsi spad nebo dalsi ukazatele. Pokud mam trubcinu na kraji plodiste, tam by asi melo smysl jit a provest odvickovaci vidlickou sondaz v trubcine, kdyz budu mit pracky v ule a narazim na ne. Sice se muze stat, ze odvickuju plod kdy se spise VD zajimal o delnicinu, ale neni problem odvickovat vetsi cast trubciny,
Uvidim dalsi sezonu po aplikaci informaci z letoska. Je porad co se ucit. Ale to je to co me bavi (ale ve skole jsem sprt nebyl)
Chose
Jozef asi si to potrebuješ odskúšať....daj potom info...diki...
Ja už na jar či v "podletí" trúdie plásty nevyrezávam....až pri slnovrate. ..
...nakoniec nemusíš ich vyrezať môžeš ich len odviečkovať a vyklepať...
https://m.youtube.com/watch?v=yhwCg5FOt-c
Referenční URL's