Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
@Bobc - problem ted je, ze VD muzou i zapadnout do bunky pod sezenim nebo na loucky. Takze se ted muze zdat, ze neni zadnej spad. A naopak pokud se otepli a holky zacnou uklizet, vyhoupne se denni spad na peknych par kousku, to bude dost zkreslujici prave v predjari pri vetsim oteplovani, tedka je jejich starost pri otepleni se spise proletnout nez uklidit, pokud se nemejlim.
@Zdenek : a ty se nam divis Smile. Co me prekvapilo je dalsi vicko nejspise od trubciny ?! Asi to skocim vyfotit a dam sem fotku. A to jsem podlozku o vikendu cistil. Pravda jedna se o silny vcelstvo, ale moje teorie ze na ty vanoce maj opravdu skonceno s plodem vzala v nivec. Tohle jsem necekal.
Chose
@Josef Karliak nemejlíš se. Bohužel monitoruju pravidelně, takže vím, že jde o průměrný a ne nárazový spad. Letos s tím mám problém už od léta(už jsem se tu tím chlubil průběžně).
Jo mám i jedny s dlouhodobou 0. Víčka a vyházený plod různého stáří mám na podložkách taky.
Jedna se o ul cislo 2 - lonske zlodejky. Podlozka byla ocistena v nedeli 27.12. Jinak pred tim za 2 tydny, na zacatku prosince jsem napocital melivo na 8 ulickach.

[Obrázky: 2020-12-29-19-03-57.jpg]

[Obrázky: 2020-12-29-19-05-07.jpg]

Jev s vickem trubciny jsem pozoroval i v loni (prosinec, leden, ...), v jinym ule, vcelstvo krasny, v sezone ukazkovy, klidny, zkratka nadhera.

chose
BOBC kedy cim a ako si liecil? mozes kludne aj SS ked to nechces riesit tu.
Nemám u sebe zápisky, tak jen z paměti. Konec července-začátek srpna formidol 80, žádný extra spad při léčení, tak jsem byl v klidu. Chyba byla, že jsem dal formidol do uliček, je třeba ho dávat na rámky s hora!!! Potom koncem srpna vysoký spad. Nasadil jsem KM 65 shora na houbičky na 14-16 dní. Spad se snížil, tak jsem přestal. za cca 10 dní zase vysoký spad. Tak znova KM 65 shora na houbičky na 14-16 dní. Spad se snížil, tak jsem přestal. Po pár dnech zase vysoký spad, tak jsem nasadil KM 85 na formidolový polštářky z podmetu na cca 16 dní. To jsem ukončil začátkem listopadu. Pak 27.11. pokap KŠ. Cca 14 dní zvýšený spad. Zde další chyba, neodstranil jsem plod.

Některý včelstva v průběhu téhle peripetie spad i 100 na den (deformované křídla viditelná skoro ve všech včelstvech). Některý byli na tom se spadem výrazně lépe, tak ty se neúčastnili celé procedury. Všechny včelstva měli "jen" mnou nepovedený formidol, pak tu KM 85 z podmetu a pokap KS.

No a teď mi z některých už od pokapu KS pade 0 roztočů, ale to nejproblémovější má stále spad 6 roztočů na den. Většina včelstev nepřetržitě ploduje. Dokonce jsem zase zahlédl vyhozený plod s deformovanými křídly. No a co mě naštvalo nejvíc, tak zrovna ve včelstvu, který mělo celou sezónu minimum roztoče a od konce října z něj nespadl ani jeden roztoč.

Takže se snažím vymyslet co s tím dál. Vnímám za loňsek a letošek jak se postupně včelstva dostávají do sestupné spirály zdravotního stavu (kleštík, deformace včel, skákající včely).

Teď mi tu asi vynadáte, ale pokud k tomu přidáte i věcný informace, budu já i jiní čtenáři fóra rád.
Cau,
zrovna vloni jsem bojoval s reinvazi na podzim (rijen), bylo relativne teplo a ja taky pouzival KM65, klasika na ty uterce 20x20cm co se ouziva v kuchyni. Padalo mi kazdej den 100 - 150 brouku, jen pak zaclo bejt uz s teplotou horsi, takze se snizila i ucinnost KM. V pulce listopadu jsem nakonec vlezl do tech vcel, rozskrabal plod a druhej den dal varidol. Bylo to za 5 sekund 12.
Pokud bych mel velky spady jako mas ty uz od podleti, asi bych to resil jinak, je mozny, ze pristi rok casem budu mit zase jinej pohled. A ty jsi vyse nez ja, takze se KM odparovala jeste min nez by bylo u me.
Asi bych provedl premeteni na mezisteny (konec srpna/zari asi jeste neni takovy prolblem), odebrany plod vyvaril. A samozrejme premetene vcelstvo zalecil. V tomhle pripade nevim, jestli Varidolem (zde je dukaz, ze tvrdou chemii nezatracuju), pripadne jako alternativa sublimace stavelky. Pokud je teplota prizniva, mozna i formidol by mohla byt dobra volba. Zde prosim kolemjdouci o nazor ohledne lecby.
Dalsi moznost je jeste zaklickovani matky misto premeteni, ale myslim, ze premeteni je v tomhle pripade lepsi a mas aspon vcelstva na cistym dile.
Ja jsem totiz mel to samy letos udelat s tema letosnima zlodejkama, kdyz se mi nedarilo stahnout brouky.
Chose
BOBC:

jen to dokazuje to, jak je KM uplně k h....což jsem si letos taky dokázal. Přešel bych na jinou metodiku léčení něčím jiným a tohle nechme odborníkům jako je Vítámvás.

To že ti to ploduje pořád, tak znamená, že chtěj dohnat zimní generaci a stále množí další a další kleštíky....KM zabiješ sotva polovinu a další polovina se ti tam zase namnoží a pořád dokola....takže ta tvoje léčba byla takový ideální množírna pro kleštíka.
BOBOC urcite si nemyslim ze by ta mal niekto kritizovat za tvoje postupy. Kazdy z nas robi (aspon si myslim) vsetko preto aby vcielkam pomohol. Mrzi ma to ale k tvojim postupom pri lieceni sa neviem vobec vyjadrit pretoze ja liecim fumigaciou a nemam znalosti o postupoch ktore ty uvadzas. Vo vseobecnosti som presvedceny ze najvävsi problem je vzdy to ci postupujeme spravne. Ja osobne som tiez urobil vela chyb nie len pri lieceni ktore ma pripravili o desiatky vcelstiev... nie naraz ale systemom jeden rok toto, druhy rok tamto, treti hentamto, atd. Podstatne je ale aby sme sa poucili a chyby nezopakovali.
Tuto reakciu som pisal este ked tam nebola ziadna ina ...
Louky v ideálním případě bych taky nechtěl léčit KM až takhle dlouhodobě. Ale KM dle J.Vítámvás nezatracuji, kromě snížení kleštíka (jak píšeš ne o 100%) sem v ní viděl přínos (moje pozorování mě v tom utvrdilo-některý vyhazovali plod i s kleštíkem) v tom, že zrychlila proces odstraňování a mizení neduživých včel a plodu. Ale lépe bylo k tomu odstranit plod, nebo přemést a pak přeléčit. (jak to navrhuje Josef Karliak, ty to vlastně taky děláš). Vše se musí dělat podle aktuální situace, šablona myslím neexistuje, jen se naučit co a kdy je akorát. (Vím ty jako včelař s hodně včelstvy musíš přemýšlet trochu jinak)

Počítám, že problémovou polovinu včelstev (mám jen 11 celkem-zatím), na jaře, až se stabilizuje příroda do tepla a snůška, tj cca květen, vyřeším přemetením a plod zužitkuju cca dle tvého návodu. Bude třeba to něčím hned přeléčit, to ještě nemám vymyšlený, proto tu sháním názory.

Ale možná, že ten plán ještě změním, snažím se nastudovat možnosti.

Taky nejsem zarytým odpůrcem chemie jako takové, odpůrcem jsem jejího nadužívání.
Dobrý den - pro BOBC
Tvé ošetření má podle mé zkušenosti hodně slabých míst:
1).Když chceš dávat KM dlouhodobě, tak musíš mít jistotu, že odpar bude konstantní a taky účinný alespoň po dobu 12ti dní. Já 65% KM nikdy nedávám. Vyšší teplota akorát urychlí odpar a když je špatný aplikátor, může dojít k poškození včelstva.
2). Zvýšený spad za deset dní je způsoben líhnutím mladušek s roztoči v buňkách, kteří tam jsou usmrceni, ti kteří to přežili se dále množí.
3). To, že se roztoči nachází v některých včelstvech nadále ve větším počtu, je důkazem nesprávné (nedostatečné) aplikace KM (různá síla vč., velikost prostoru úlu, vzdálenost plodu od aplikátoru).
4). Pokud je zamoření tak velké, spady zkresluje skutečnost, že mrtvý roztoč ne vždy spadne neprodleně na podložku, ale může zemřít třeba v buňce či jinde ve škvíře a včely ho shodí při úklidu později.
5).KM do podmetu můžeš dávat až když včely tvoří chomáč, který má jednu zvláštnost, že proudění vzduchu chomáčem, způsobí nasávání KM umístěné pod ním. Jinak je známo, že KM je těžší než vzduch.
6). U mne trvalo kdysi na začátku dva roky, než jsem se zbavil DWV viditelných znaků na včelách.
7). Když už je u tebe situace taková, tak bych se vrátil k jednomu ošetření Varidolem, abych zjistil, do jaké míry bylo ošetření kyselinami úspěšné a poučil se z toho.
8). Plodování v říjnu a později do slunovratu asi ukazuje neutěšený zdravotní stav jednotlivých včelstev (nízký počet jedinců, možné virózy, nosemy).
Napravení zdravotního stavu netrvá jen jednu sezonu a je spojeno s výběrem a likvidací méně vhodných.
BOBC

Jste odpůrcem nadužívání chemie a dopřál jste jim KM skoro nepřetzržitě 5 měsíců. Zajímavé uvažování, nemyslíte? Mám za to, že jste si to vše způsobil tou KM a špatným úlem, který jde (každý úl) změnit ihned na dobrý.
Ale k vaší skoro půlroční "léčebné" kůře KM. To je sice přírodní látka, která se ale v této koncentraci v přírodě nevyskytuje a navíc vy jí zjevně vůbec nepovažujete za chemikálii.

Co bych udělal ve vaší situaci já?

Jestli by byla očka, došel bych je ihned pozavírat (žádný průvan)

Jestli máte sítě ve dnech, ihned zakrýt tak, aby nikde nebyla "fuka" ani jediný milimetr (aby nebyl průvan)

Jediné čsno teď velikosti 6 x 200 - 220 mm u strany (pravé při čelním pohledu)

Česno měnit jen v létě, teď rozhodně nechat kde je, jen upravit velikost

V časném jaru bych udělal nátěr plodu a nebo plod vyřezal a bez obav, postaví si to ihned (lépe nátěr)

Pohlídal bych aby vč v sezoně nehladověla ani jeden den!

První vlekou dávku krmení, asi 8 l roztoku 1:1 (ne hustší!!!!!) bych dal v den posledního medobraní

Do konce 7 měsíce nakrmit aspoň 15 kg cukru v roztoku 1:1

Krmit se musí s odkrytým stropem nějakými kyblíky tak, aby utíkalo teplo nahoru a přestávaly plodovat

Než se naučím včelařit bych zahodil KM a netrávil si včely tím svinstvem

1.8. bych dal Gabon přesně podle návodu, tedy mezi plod a přesně na měsíc (nesledoval bych co padá)

10.10. se může zateplit strop a odstranit krmný nástavek, nikde nebude plod když není celý rok oani jedno očko

Po 10.10. nebude v žádném vč plod, může se udělat první fumigace, je mi jedno co padá

Mezi 10-20.12. acetonový aerosol Varidolem dle návodu (nechám si to udělat)

20.12. vyčistit podložky kvůli odběru měli 20.1. má to být spad za přesně měsíc

Nátěr v dalším roce už nebude potřeba

Do posledního medobraní není třeba nic hlídat kromě hladu, spad mě nezajímá, kleštík je realita


Nedávno po mě nekdo něco chtěl heslovitě. Nejsem toho přítelem, ale zkusiil jsem to, tedy bez vysvětlování a zdůvodňování a důkazů. Je to jednoduché: nevymejšlejte a kopírujte toho, komu to funguje s "chemií" a až to zvládnete a několik let po sobě vám to bude fungovat, pak laborujte s alternativami. Když se dáte zmasírovat bludy o chemii, dopadáte jak dopadáte.
Kdybyste byl ve Svazu, o nic byste se nemusel starat, všechno by vám včas řekli a případně ukázali a pomohli udělat. A jestli tam jste a to, co píšu u vás nefunguje, přimějte je aby to fungovat začalo. Jen na to a na nic jiného Svaz, přesnějí místní MO, je. Jo, mohlo by se stát, že byste musel i vy taky pomáhat jiným, třeba těm co už pro stáří nemůžou a nebo už nechápou dnešní svět.

Největší blbost je ustavičně se stresovat spadem, sledovat spad. Prostě vč roztoče mít budou vždy a úplně je jiehc zbavit nejde. Pokud ale uděláte co jsem právě popsal, v zimní měli nebudete mít nikdy žádné a nebo nanejvýš jednotky kusů ve snměsném vzorku.
Ano, nikdy nic nemonitoruju, už spoustu let. Kdyby v podletí a podzimu nic nepadalo, měl bych za to, že je včelstvo mrtvé.

Následující jen pro ty, koho zajímá fenomén ZIMNÍ MĚL.

Proč má být zimní měl přesně za měsíc. VD má přirozenou mortalitu a ví se, kolik jich z dané "komunity" hyne stářím a z toho se dá vypočítat počet živých, kteří v tom konkrétním měsíci byli ve včelstvech přítomni. Tahle hloupost byla Dolem vymyšlena když tu bylo 95% úlů s pevným dnem a jednoprostorových. Dnes, když brouci zůstávají na horních lučkách spodních pater a v prázdných buňkách spodních plástů, měl nic objektivního nevypovídá, jen mají laboratoře práci. Že zbytečnou navadí. Proto nyní chtějí vzorky na mor 3x místo jednou za rok a někteří tomu tleskají stejně, jako kdysi nadšení soudruzi vyžadovali zimní měl. Vše se pořád pakuje a někteří si to pamatujeme. Já se asi nedožiju, ale přijde den, kdy jako knozí brojí proti zbytečné zimní měli, budou poukazovat, že je kravina brát mor 3x, protože ho přibyde. On od komančů přibývá furt a tak příčinou není počet vyšetření, ale něco jiného.

Jo a proč je zimní měl hloupost? No protože podle géniů v Dole bych nemohl mít v žádném úle jediného živého roztoče, když mám v zimní měli 0 kusů. A protože tam vždycky jsou, je sběr a vyhodnocování měli kravina. Ale já to podporuju, protože to některé přinutí se o svá včelstva aspoň jednou za zimu zajímat.
(30.12.2020 11:00)BOBC napsal(a): [ -> ]Louky v ideálním případě bych taky nechtěl léčit KM až takhle dlouhodobě. Ale KM dle J.Vítámvás nezatracuji, kromě snížení kleštíka (jak píšeš ne o 100%) sem v ní viděl přínos (moje pozorování mě v tom utvrdilo-některý vyhazovali plod i s kleštíkem) v tom, že zrychlila proces odstraňování a mizení neduživých včel a plodu. Ale lépe bylo k tomu odstranit plod, nebo přemést a pak přeléčit. (jak to navrhuje Josef Karliak, ty to vlastně taky děláš). Vše se musí dělat podle aktuální situace, šablona myslím neexistuje, jen se naučit co a kdy je akorát. (Vím ty jako včelař s hodně včelstvy musíš přemýšlet trochu jinak)

Počítám, že problémovou polovinu včelstev (mám jen 11 celkem-zatím), na jaře, až se stabilizuje příroda do tepla a snůška, tj cca květen, vyřeším přemetením a plod zužitkuju cca dle tvého návodu. Bude třeba to něčím hned přeléčit, to ještě nemám vymyšlený, proto tu sháním názory.

Ale možná, že ten plán ještě změním, snažím se nastudovat možnosti.

Taky nejsem zarytým odpůrcem chemie jako takové, odpůrcem jsem jejího nadužívání.

kdyby si hned na začátku všechen plod odstranil a fouknul tam jednou varidol, tak si dodnes žádný jiný léčení dělat nemusel....takhle tě to stálo mraky energie, mraky KM a výsledek je takový, že budeš mít zbídačený včelstva, pokud to přežijou do jara....Jak psal kolega Vítámvás je to složité naučit se správně dávkovat, aby ta účinnost byla lepší jak 50%. Všechna čest těm co to sní zvládají a úhyny nemají, ale takových bude pár z těch 60 tis. včelařů, drtivá většina na to že KM věří dojíždí.
S KM se to musi umet, aby byla ucina-to ze to naprosta vetsina vcelaru neumi, neni Louky chyba kyseliny mravenci. Nesvedes odstartovat a letet s boingem, koho je to chyba? Boingu nebo Tvoje? Neumim svahilsky, muzu za to ja nebo svahilstina?
presne tak, každá metodika ošetrovania s KM počíta predom s odhadnutím počtu parazita v rodine a až tak aplikáciou, ak nespadne cca ten počet čo mal, ošetrovanie sa opakuje. Ak viem počet jedincov na podložke, viem aj účinnosť aplikácie KM a následne sa podľa toho aj zariadiť. Problém môžem mať jedine s účinným odparovaním ale aj ten viem vyladiť počas odparovania (ak je príliš teplo nedám KM na penovej utierke ale napr. prostredníctvom Nassenheidra a pod.)

Kto chce hľadá spôsob, kto nie hľadá dôvod.
Nechci, aby všichni pokusničili jako já mnoho let. Vyzkoušel jsem pro své účely spoustu udělátek na odpařování KM a mohu říci, že Formivanu se trochu přibližuje deska 1cm silné hobry a vzdáleně Nassenheider. Jinak ostatní se k mému postupu nehodí. Ano na krátkodobou aplikaci se jich hodí více, ale tím se nezabývám. Těch vašich postupů je přehršel. V počátcích, ale i nyní mi nejvíce vadí plod na podzim. Nyní i virová nákaza z okolí a NC. Jedině Formivan a uzpůsobení odparu mi pomáhá toto zvládnout, aniž bych si musel stěžovat na sousedy. Nesmím dopustit takovou kalamitu, jak popsal BOBC. Tato ochrana před touto situací začíná již v předešlém roce a zcela jistě se nezvládne, když už spousta roztočů přežije zimu. Mnoho z vás pak ani neví, že již není možnost včelstvo zachránit. Z praxe mám potvrzeno, že i když ošetřuji všechny stejně kontroly musím dělat a vždy se najdou jednotky včelstev, kde není vše v pořádku. Můj postup jako správný posuzuji podle kondice svých včelstev a výtěžnosti medu oproti okolním včelařům. Berte to jako úvahu k zamyšlení.
Za mě KM rozhodně funguje jen je kumšt přijít na to správný orechovy. Jediný s čím jsem nebyl spokojen tak s formidllem 40, ten je marnej.
Liečim iba KM podľa postupu p. Vítámváse, ale namiesto formivanu dávam narezané formidolvé dosky. Zatiaľ bez problémov.
@Jiří V. děkuji za identifikaci chyb, některé které píšeš jsem vydedukoval i sám. Některé by mi asi nenapadli. Jo jak píšou i jiní KM je třeba umět. I tak si myslím, že kdybych ji nepoužil, měl bych už některá včelstva pryč. Do jara ale daleko a je jasné, že problém není vyřešen a potáhne se i příštím rokem.

@Tome 50. Děkuji za komplexní rady. Jo KM za chemii beru a mám máslo na hlavě, nadužití jsem se dopustil.
Očka zkusím omezit, dna mám pevná. To krmení nad tím už špekuluji déle, krmím pomalu a tím dlouze, to není dobře a ten prostor nahoře při krmení mi taky dává smysl. Léčení se ještě pokusím KM a pak pokap KS.

Standart tady u nás je formidol 80, 2 x varidol a aerosol aceton s mar1. Gabon se tu za dobu mého včelaření nedává. Ve svazu jsem a funguje to tu pro toho kdo se účastnit chce. Do loňska jsem se toho plně účastnil, ale i těm co to dodržují někdy padne i celá včelnice. Jsme tu samý malochovatelé. Jo pomoct mi nevadí, letos jsem s kompresorem jezdil, protože v trvalé partě co to zajišťuje byl zdravotní výpadek.

Bez monitoringu Vám to funguje, to Vám přeju, ale kdo má problém s tím, že mu včelstva občas padají, nebo se teprve učí, tak jak já, tak tomu doporučuju monitorovat! A v podzimu/zimě léčit bez plodu.

@ Louky,JosPr - souhlas.

@Tome 50 prosím Vás ještě o informaci,kdy je vhodné plod vyřezat. Dá se to přibližně určit dle počasí, dlouhodobé předpovědi, nebo stavu přírody a rozkvětu rostlin okolo stanoviště, nebo stavu rozvoje včelstev? Děkuji za odpověď.
(30.12.2020 13:48)JosPr napsal(a): [ -> ]S KM se to musi umet, aby byla ucina-to ze to naprosta vetsina vcelaru neumi, neni Louky chyba kyseliny mravenci. Nesvedes odstartovat a letet s boingem, koho je to chyba? Boingu nebo Tvoje? Neumim svahilsky, muzu za to ja nebo svahilstina?

Se to musí umět.....pokud si dobře pamatuju on tam vkládal výrobky DOLu, takže co na tom musí umět? a ještě to tam vkládal x krát....Takže když si přečti návod k řízení boeingu a budu podle něj chtět letět a ono to nepoletí, tak jsem blbec zase jen já?
(30.12.2020 15:37)Peter Salaj napsal(a): [ -> ]presne tak, každá metodika ošetrovania s KM počíta predom s odhadnutím počtu parazita v rodine a až tak aplikáciou, ak nespadne cca ten počet čo mal, ošetrovanie sa opakuje. Ak viem počet jedincov na podložke, viem aj účinnosť aplikácie KM a následne sa podľa toho aj zariadiť. Problém môžem mať jedine s účinným odparovaním ale aj ten viem vyladiť počas odparovania (ak je príliš teplo nedám KM na penovej utierke ale napr. prostredníctvom Nassenheidra a pod.)

Kto chce hľadá spôsob, kto nie hľadá dôvod.

Ani se mi to nechce číst tady. Prostě je to s KM složité? No tak to dělám pohodlně a tak, abych věděl jistě, že vč nemůžu poškodit = žádná KM nikdy v žádné podobě.

Fakt nechápu co na tom kdo může nechápat. Co furt máte s počty VD co padají? Nechte je padat, copak můžete dosáhnout stavu, aby vč VD neměly vůbec?

V životě jsem nic nemonitoroval, protože je to blbost a o ničem to nevypovídá. Prostě ve vč VD nemůžou nebýt. Včelařte tak, aby jich tam nikdy nebylo moc. To se KM nepodaří nikdy. Češi říkají: "kdo chce kam, pomozme mu tam!" Američané natočili film na stejné téma: "někdo to rád horké".
Referenční URL's