Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já toho kleštíka letos nechápu. Ne, že bych nebyl rád, ale, dá se říci, že od jarního léčení mám nulu. I úly na formistopech mají nulu. Navíc jsem třeba týden kontroloval 2x za den a ani brouk.
Před zakrmením jsem dělal velkou prohlídku (rozuměj, přehrabal jsem to až dolů) a ani na plodu nic.
Nechce se mě věřit, že by tam nebyl ani jedenUndecided. 1.9 jsem dal kontrolně formidol - už jsem to psychicky nevydržel. Dával jsem ho na dvě dírky a dneska ráno - po 4 dnech jsem ho dal naplno. Večer ani brouk. Tak uvidíme zítra.
Ale, asi je to u nás s vd dobré. Ptal jsem se pár včelařů a pusto prázdno.
Jak jsem psal, jsem rád, že není, ale je to nějaké podezřelé...Confused
Také letos sleduji že jsou podezřele nízké spady samiček kleštíků. Přirozené, po gabonu PA 1,5 mg i po kyselině aplikované Formidolem 40. Jak to však je ve skutečnosti, to ukáže až prvá fumigace Varidolem. Avšak podle síly zimovaných včelstev, podle počtu včel lezoucích v trávě před úly a též i podle otevření trubčího plodu u včelstev vykazujících nejvyšší spady v řádu jednotek na podložce za 24 hod, kde jsem nalezl náhodně několik samiček kleštíka, to nevidím tak dramatické. Ovšem jinde, na jiné včelnici, to může být jinak. Může to být i u těch, kterých se ptám jak na tom jsou. Oni někteří včelaři nechtějí přiznat, že pravidelný monitoring neprovádí. Proto sdělení okolních včelařů je třeba brát s určitou rezervou Huh.
JK
Jestli to nebude tím, že letos nevidím skoro žádné včely samotářky. Že by je zdecimovaly/vyplavily ty jarní povodně? Nemohl to být zdroj VD. A nebo to termosolární celoplošné léčení co v létě vyhlásila příroda opravdu zafungovalo? Kdo ví. Buďme tomu rádi.
S ohledem na tu termoterapii mě napadá kacířská otázka zda ty africké kmeny včel jsou opravdu varoatolerantní nebo je to jen tím, že prostě VD v té Africe prostě díky vedrům prostě neprosperuje.
Som v pomykove, keď mám hodnotiť tohoročný výsledok spadu klieštika, pretože počty spadnurých klieštikov v jednotlivých včelstvách sú nízke. Dávam si otázku prečo, čo mohlo spôsobiť ich zníženie, keď som od zimy s nimi nič nerobil, je to dôsledok dôkladného posledného ošetrenia fumigantom v mesiaci november (11), nemali klieštiky dobré podmienky na rozmnožovanie (čo pochybujem), extrémne tepelné podmienky v mesiaci júl a 15 dní v auguste, alebo, mal som zlý prípravok Taktic, zle som to robil, alebo, alebo...?

Priebeh fumigácie: Na fumigačné papieriky som doobeda umiestnil 2_3 kvapky Taktic- obsah amitraz a večer 16.8 sme spolu so synom (novým včelárom vek 28 rokov), najskôr sme na podmetové podložky rozložili knôty, pomocník mi uzatváral molitanom letáče a ja som ich zapaľoval a zatváral podmet. Každé včelstvo malo uzavretý letáč max 15 minút. Zber odpadnutých klieštikov som robil ráno na druhý deň, výsledok nášho snaženia:

Celkový počet Vd: 373 ks
Počet sledovaných včelstiev: 59
Priemerný spad na včelstvo: 6,3 ks

Kameň úrazu je práve tento priemerný spad klieštikov, pretože je to až 21 krát menej ako vlani. Samozrejme vonkajšie prejavy pôsobenia klieštikov na plode ako sú skrútené krídla, putovanie postihnutých včiel po chodníkoch, nič také som nespozoroval, takže ako je to s klieštikom sa dozviem pri druhej fumigácii 1.10 a po tretej definitívnej až 5-10.11
Tonko som pár kilometrov od Teba a fumigoval som pred týždňom (už som to nevydržal, pretože bo BEE Vitale bol spad skoro nulový na začiatku augusta). Po fumigácii je spad podobný ako u Teba, niektoré rodiny mali po 12 hodinách na podložke dva tri klieštikyBig Grin. Takže to vyzerá, že tento rok včielky klieštika zvládli (a my s nimiBig Grin)
O nízkom spade klieštika tento rok hovorí väčšina včelárov v SR aj ČR... Ktovie, čo mu tento rok nepasovalo...
Ja radšej nezaspím na vavrínoch,tie spády sú aj u mňa nižšie,ako po ostatné roky,takže po vybratí Gabonu okamžite aplikujem Avartín a o dva týždne Varidol.
V pondělí jsem nasadil nassenheidery, do té doby u jednoho oddělku sem tam 1-2 u druhého 0. Teď mi padá u prvního cca 20 denně ( teda jestli mi ještě něco nekradou mravenci) a u druhého cca 15. Mám se připravit ještě na nějaká opatření, nebo bude stačit na jaře zopakovat KM? Oddělky mám ve 3NN.
(06.09.2013 8:11)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Som v pomykove, keď mám hodnotiť tohoročný výsledok spadu klieštika, pretože počty spadnurých klieštikov v jednotlivých včelstvách sú nízke. Dávam si otázku prečo, čo mohlo spôsobiť ich zníženie, keď som od zimy s nimi nič nerobil, je to dôsledok dôkladného posledného ošetrenia fumigantom v mesiaci november (11), nemali klieštiky dobré podmienky na rozmnožovanie (čo pochybujem), extrémne tepelné podmienky v mesiaci júl a 15 dní v auguste, alebo, mal som zlý prípravok Taktic, zle som to robil, alebo, alebo...?

Priebeh fumigácie: Na fumigačné papieriky som doobeda umiestnil 2_3 kvapky Taktic- obsah amitraz a večer 16.8 sme spolu so synom (novým včelárom vek 28 rokov), najskôr sme na podmetové podložky rozložili knôty, pomocník mi uzatváral molitanom letáče a ja som ich zapaľoval a zatváral podmet. Každé včelstvo malo uzavretý letáč max 15 minút. Zber odpadnutých klieštikov som robil ráno na druhý deň, výsledok nášho snaženia:

Celkový počet Vd: 373 ks
Počet sledovaných včelstiev: 59
Priemerný spad na včelstvo: 6,3 ks

Kameň úrazu je práve tento priemerný spad klieštikov, pretože je to až 21 krát menej ako vlani. Samozrejme vonkajšie prejavy pôsobenia klieštikov na plode ako sú skrútené krídla, putovanie postihnutých včiel po chodníkoch, nič také som nespozoroval, takže ako je to s klieštikom sa dozviem pri druhej fumigácii 1.10 a po tretej definitívnej až 5-10.11

Loni se včelstva nerojila, letos jen málo a předloni byl kolapsový rok. Tak to bylo v Čechách. Lze z toho usuzovat na nízkou invazi z volně žijících včelstev. Zajímaly by mě podobné souvislosti na Slovensku.
(25.09.2013 8:31)Scipio napsal(a): [ -> ]Silne vcelstvo ak neratam spajanie rodin sa da dosiahnut jedine celorocnym udrziavanim vcelstva silnym. To v detaile znamena:
  1. Zabranit rojeniu - rojenie vzdy zanecha v kmenovom vcelstve chaos a zvecsa mladu neplodujucu matku. Kazdopadne oslabenie moze viest k poklesu plodu, ale aj prepuknutiu chorob.
  2. Mat vo vcelstve pocas sezony neustale plodujucu vykonnu matku - to znamena okrem zabranenia rojeniu aj vymenu matky min. kazde dva roky. To taktiez znamena existenciu zaloznych matiek, ktore mozno do vcelstva pridat alebo metodu kde nova plodujuca matka nahradi kontinualne staru.
  3. Umoznenie matke maximalne mozne plodovanie (ako aj co mozno najskorsie mozne plodovanie) - to znamena vhodnu teplotu (vhodny ul+uteplenie) a dostatok zasob (prikrmovanie v case nedostatku).
  4. Udrziavanie dobreho zdravotneho stavu vcelstva - dosiahnut sa to da splnenim predchadzajucich troch bodov ako aj spravnym preliecenim proti kliestiku.
  5. Slachtenim - celozivotny proces, ktory ked sa zanedba tak vynos bude stagnovat. Nakup zarucene skvelych matiek od chovatelov a ich pridanie zvecsa nefunguje (vlastna skusenost).
Tieto na pohlad jednoduche body zahrnaju mnozstvo detailov, ktore sa tvoria obsah mozno polovice tohto fora.Smile Kazdopadne ak ma niekto zarucenu skvelu metodu tak sa ho treba spytat aky ma priemerny vynos a porovnat ho s vynosmi inych vcelarov z okolia. Lebo chytrakov co maju skvele medody a ich priemer na vcelstvo je okolo 30 kg je na tomto fore plno.Big Grin

Nesvědčí právě to najskorsie mozne plodovanie ve vhodném úle kleštíkovi? Jakože získá pár týdnů náskok?
Pokial sa ziadny kliestik v uli v zimnych mesiacoch nenachadza tak nie - co by mal byt stav po spravnom prelieceni.
A stává se to? Že léčení nepřežije jediný roztoč?
Vždycky nějaký přežije, kdyby ne, tak se už o něm nebavíme...Big Grin Letos s tím taky nebude žádná legrace . Pokud se naplní předpovědi a bude v 2.dekádě října slibovaných 20-24°C, tak asi na fumigace budeme muset včelstva rozebrat a odstranit plod....Dodgy
Ani podle metodiky SVS tam žádný nesmí zůstat. Praxe ale mluví jinak. Taky, kdo dá ruku zato, že vše proběhlo dle metodiky.
To by se ani ta měl, nemusela odevzdávat k vyšetření i když i to je zbytečné.
Ať slabé nebo silné včelstvo, vždy je to o tom, kolik jich zůstane, a kolik jich je schopno reprodukce.
I slabé včelstvo založí pár buněk už v únoru.
Tak jde o to, jaké "štěstí" měl Vd.Smile
Myslim, ze 3 predymenia varidolom v tom spravnom case to preliecia na 100%. Bohuzial vcely sa znova nakazia na jar od divoko zijucich vcelstviev pripadne od vcelstviev liecenych napr. iba KM ci gabonom (kt. funguju tak na 50-90%).
No právě. Vzhledem k tomu, že ta silná včelstva si z chladna ještě moc nedělají a předminulý týden jsem našel čerstvě zakladené trubčí buňky ,tak to vypadá, že letos nejspíš bude nutnost to rozebrat a plodu tam nebude jen pár buněk.....Loni při fumigaci v listopadu už byly bez plodu. O tom, jestli metodiku SVS dodrží všichni není potřeba polemizovat....nedodrží.....a za to bych tu ruku do ohně dal.Big Grin
Nikdy nic není 100%.
S tou likvidací plodu při 2. a 3. fumigaci - je to poněkud v rozporu s tím, že po zakrmení by se do včelstva již nemělo rýpat - má již postavené můstky mezi plásty a pokud je ve více nástavcích tak mnohdy i mezi nimy, což sníží riziko odtrhnutí od zásob v zimě. Manipulace před zimou s plnými plásty (vystouplé zaplněné buňky) je také riziko poškození nebo ztráty matky. Takže včelaři vyber si, buď vyrušuješ před těmi fumigacemi včelstvo se všemi riziky výše uvedenými, nebo se neřídíš metodikou a neotravuješ již včely přerovnáváním s určitým rizikem přežití nějakého toho kleštíka (to je tu ale stejně i bez rozdrásání plodu). Osobně si myslím, že to rozebírání v té pozdní době je je daleko rizikovější a škodí včelstvu víc než nějaký ten přeživší kleštík, kterého mohu zlikvidovat později - buď ještě v zimě KŠ nebo zjara KM či thymolem podle monitoringu na jaře - nikoli rozboru měli.
(25.09.2013 11:13)Scipio napsal(a): [ -> ]Myslim, ze 3 predymenia varidolom v tom spravnom case to preliecia na 100%. Bohuzial vcely sa znova nakazia na jar od divoko zijucich vcelstviev pripadne od vcelstviev liecenych napr. iba KM ci gabonom (kt. funguju tak na 50-90%).

Jsi si jistý s těmi 100%? Jak to zjišťuješ?
Moc divoce žijících včelstev zimu nepřežije. A i kdyby, než se v nich dostatečně namnoží Vd, aby si jej mohli v "dostatečném množství nanosit", jsme v květnu a to už ve včelstvu budou místní, kteří měli právě to štěstí.
Navíc i pro divoká včelstva platí, že i v nich, nemusí být po zimě, moc reprodukce schopných Vd.
Že některým včelařům, přežívají včelstva po léčení KM a bez tvrdé chemie?
Ahoj Zdeňku, to jsem si samozřejmě ověřoval už dávno a přikláním se na základě toho k názoru scipia, že 3x dobře udělaná fumigace (4kapky/2nástavky 39x24) bez plodu je spolehlivá 0. To, co se pak následně objevuje ve "spadu" je jen "úklid" mrtvolek.

"moc včelstev zimu nepřežije" - právě tato včelstva mohou být v časném jaru vyloupena, předají své dědictví a zahynou. V takovém případě jsou všechna VO na HO...
Referenční URL's