Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(25.09.2013 11:13)Scipio napsal(a): [ -> ]Myslim, ze 3 predymenia varidolom v tom spravnom case to preliecia na 100%. Bohuzial vcely sa znova nakazia na jar od divoko zijucich vcelstviev pripadne od vcelstviev liecenych napr. iba KM ci gabonom (kt. funguju tak na 50-90%).

Nepolemizuju s faktem, že na jaře se silná a vitální včelastva snadno mohou nazkazit od včelstev divoce žijících či od sousedních v mizerné kondici a s vysokým stupněm napadení.
Ale polemizoval bych s druhou částí Scipionovy věty, především s tvrzením, že na jaře se včely mohou nakazit od včelstev ošetřených jen KM. Takto absolutně napsané je to ne-pravda a neplatí to. Je to vlastně jen čirá demagogie, mám-li to napsat natvrdo. Vstupuje do toho řada faktorů, např. zkušenost včelaře, efektivita a metoda ošetření KM, vitalita a odolnost včelstva etc. etc. Praxe ukazuje, že tato metoda funguje, provádí-li se na patřičné úrovni.
Pokud třeba včelstvo, které je ke kleštíkům "náchylnější", ošetřím jen někdy na přelomu srpna a září dlouhodobě KM, nemusí to stačit a na jaře, či spíše o něco později, kdy se roztoči opravdu začnou množit (na jaře to až tak nehrozí a je věcí debaty, zda ti přeživší zimu jsou schopni se efektivně množit) z toho může být problém a vitální včelstva si jich opravdu mohou hodně nanosit, Pavlovy zkušenosti to ostatně dobře dokládají. Ale tu KM bych, Scipione, takto absolutně nevinil ...
Proto, pokud bych tedy někdo chtěl jít cestou co možná největší eliminace populace VD ve včelstvu, je třeba ještě (do)ošetření v skutečně bezplodém období. Ať už jde o aerosol či o prosicnový pokap či sublimaci pomocí KŠ. Ale tohle je hodně subtilní záležitost a je k tomu třeba jednak se snažit vědět o tom co nejvíc, jednak být odpovědný vůči kolegům v okolí. Pokud se testuje metoda udržovat určitý infekční tlak s cílem pracovat na zvýšení odolnosti a selekci včelstev, pak je to v našich podmínkách skutečně věc velmi subtilní a vyžaduje zkušenost a maximální pokoru a odpovědnost ...
Jiří
Myslim, ze aj tu na fore je video o vyskumnikoch co preliecovali iba KM niekde v USA. Ako vysledok im vyslo, ze zabija aj pri spravnej aplikacii iba nejakych 80 a nieco % varoa.
a to je málo?
Jasně, že je to málo. Vezmi si, že máš před léčením ve včelstvu 200 roztočů. Km ti zničí v nejlepším případe 80%.....Stále ti jich zůstane min. 40 a to už někde existují nějaké výpočty, kolikže se z toho namnoží.....
Pokud vím, tak 100% nabízí jen pan Linhart
Ano,....pan Linhart nabízí 100% ....to sirný knoty taky....Big Grin
Milan -Ale kolik z těch 40 Vd bude schopno na jaře reprodukce?

Pavel-U nás masivnější letová aktivita začala letos 20.3. Než něco Vd přinesou z kolabujících včelstev, a hlavně, než se rozmnoží, je květen. A to je období, kde jsem psal, že i podobné to může být z přežijících, místních. Alespoň podle mých, letošních statistik.
Jak jsi Pavle ověřil 100% účinnost. To zajímá profesně mě. Jinak můžeme na SZ.
Scipio na to neodpověděl, také když řekl A, měl by říci i B, proč včelaři s KM nepřišli o včelstva, když je tak malá (80%) účinnost.
(25.09.2013 13:09)Scipio napsal(a): [ -> ]Myslim, ze aj tu na fore je video o vyskumnikoch co preliecovali iba KM niekde v USA. Ako vysledok im vyslo, ze zabija aj pri spravnej aplikacii iba nejakych 80 a nieco % varoa.

Hodně záleží JAK léčili. Kyselina mravenčí má u krátkodobách i dlouhodobých odpařovačů účinnost vždy nad 90%. Nižší účinnosti bývají u jiných než odpařovacích metod užití KM - třeba jako gel KM v MC těstu, kde to je kolem 70%. Celkově u aplikací KM a jejich účinností hraje roli teplota a na to navázaná velikost odparné desky či média.
Zdeňku to nevím, kolik se jich bude schopno reprodukovat.....Každopádně na vstupu bude většinou víc roztočů než těch 200. Já letos stále mluvil o tom, jak je jich málo, že jim neprospěla ta dlouhá zima.....Potom jsem dal KM na týden a stále jsem mluvil jak nic nepadá.....Potom jsem nainstaloval Gabony a ve dvou oddělcích spad asi 600 ks....Dodgy....ale ostatní čistý.....tak co si z toho vybrat?
Zapomínáte, že KM apd stačí bohatě 70% - protože se dá aplikovat skoro přes celou sezonu, tak to stačí kdykoli sejmout o těch 70-80% dolů. Jednak asi nikdo nezpochybnil že působí i pod víčky, druhak právě na té kalkulačce jak Milan zmiňoval je možné vidět, jak "pomalu" se VD množí. Není to jak mnozí na schůzích vykládají že každých 14 dní dvojnásobek.

VD se nepodařilo vyhubit, takže je jedno co si kdo zvolí. Zda celoročně tlumit, nebo jen zimní kampaň a pak na dveře včelína vylepit glejt že mám nulu v zimní měli a divit se od jakých "bídáků" to ty mé holky chytly, že mi zmizely.
Naprostá většina těch co si pozvou kompresoráře na přelom listopad - prosinec má ošetřeno halabala v říjnu dvakrát a (pokud vůbec) pak jen mluví o tom jak jsou pečliví. Málokdy mi z nich byl schopen odpovědět jaký měli spad byť jen po prvním ošetření. A to je podle mě to podstatné, pokud chci ošetřovat jen/hlavně v zimě.
No právě Karle....já to nechci ani zmiňovat.....ale spousta lidí to léčení dělá špatně a jsem si docela jistej, že určité procento ho neudělá vůbec....a snaha těch, co to udělají poctivě vychází naprázdno. Chtěl bych třeba vědět, jaká vůbec může existovat kontrola, zda to včelař dělá správně.....
(25.09.2013 15:27)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Zdeňku to nevím, kolik se jich bude schopno reprodukovat.....Každopádně na vstupu bude většinou víc roztočů než těch 200. Já letos stále mluvil o tom, jak je jich málo, že jim neprospěla ta dlouhá zima.....Potom jsem dal KM na týden a stále jsem mluvil jak nic nepadá.....Potom jsem nainstaloval Gabony a ve dvou oddělcích spad asi 600 ks....Dodgy....ale ostatní čistý.....tak co si z toho vybrat?

Můžeš to, Milane, podrobněji popsat? Jak jsi dával tu KM, kolik a v čem a jaká to byla včelstva, jak reagovala, jaký byl spad po aplikaci i v dalších dnech? Je to hodně zajímavé. Někdy se stane, že KM nezabere, buď je chyba v aplikaci, nebo ji včely chytře odvětrají a v podstatě účinek eliminují ... Někdy se prostě nsejdou účinné konstelace a podmínky. Proto je dobré to furt kontrolovat a ověřovat ...
Ono to letos vůbec bylo nějaké podivné. Já mám stále velmi vysoké rozdíly mezi jednotlivými včelstvy (viz VMS). A docela mě dostalo, když mi v červnovém oddělku teď spadlo po aplikaci 100 ml KM 65 % na desku Hobrafilt horem cca 400 samiček VD. Jo, posiloval jsem ho plodovými plásty odjinud ... ale stejně ...
Což o to: roztoče spočítáme a na to si najdeme modus a metodu. Dalším krokem je ta data interpretovat ... To je docela záhul ... Big Grin
Jiří
Jirko, nemám teď k dispozici záznamy, ale slibuju, že to zítra napíšu až budu doma.

Ale myslím, že v tom byla nějaká čertovina, protože spad začal až s Gabonem. Ještě víc jsem zvědav na 1.fumigaci...... Loni jsem měl spad po 1.f. Okolo 80ti ks ale před tím jsem nic nedělal.....letos by to mělo být mnohem lepší.
Mám i data z letošního Gabonu....ale u dvou včelstev neprůkazný.....tam se mi dostali mravenci.
(25.09.2013 14:42)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Pavel-U nás masivnější letová aktivita začala letos 20.3. Než něco Vd přinesou z kolabujících včelstev, a hlavně, než se rozmnoží, je květen. A to je období, kde jsem psal, že i podobné to může být z přežijících, místních. Alespoň podle mých, letošních statistik.

Ne jen z mých měření je patrné to, že v cca dubnu je vysoký spad až velmi vysoký spad, který záhy ustane. Jsou jen dvě možná vysvětlení, náhlý úhyn loňské generace a úklid nebo invaze. Spad je vždy výhradně jen tmavý. Je to pracné a nákladné, protože je v podmetech značně "ustláno", cca 200 ml mokré měli za týden. Vyhodnocení lze provádět pouze flotací vysušené měli.



(25.09.2013 14:42)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Jak jsi Pavle ověřil 100% účinnost. To zajímá profesně mě. Jinak můžeme na SZ.
Scipio na to neodpověděl, také když řekl A, měl by říci i B, proč včelaři s KM nepřišli o včelstva, když je tak malá (80%) účinnost.

Abych to mohl vědecky prokázat, musel bych mít k dispozici několik zdravých včelstev, která na ten pokus obětuji. Za to mi to nestojí. Na nulu nikdy ošetřovat nepotřebuji. Tím už jsem si prošel a za těchto let (20) to mám vypozorováno. Kdybys to chtěl zkusit, nebo někdo jiný, je to jednoduché. 3x pořádně, listopad až prosinec, jak jsem psal, počká se cca týden, pak se včely smetou (při tom se mohou vyklepat i roztoči, proto na síto) a ze všech se pak udělá smyv. Je to brutální ale jinak to ověřit nejde.
(25.09.2013 21:11)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No právě Karle....já to nechci ani zmiňovat.....ale spousta lidí to léčení dělá špatně a jsem si docela jistej, že určité procento ho neudělá vůbec....a snaha těch, co to udělají poctivě vychází naprázdno. Chtěl bych třeba vědět, jaká vůbec může existovat kontrola, zda to včelař dělá správně.....

Jednoduchá -nechodit k němu s kompresorem.

A to myslím doopravdy.

Dotace na vyvíječ a kompresory běží od cca 2005. A úhyny začaly asi dva roky na to.

Možná to není demagogie ale jednoduchý model. Smile
Včelař nerozezná PíáR reklamu ve spolkovém časopisu a uvěří že ta fumigace je neúčinná a aerosol dokonalý. Takže fumiguje jak fumijuje, spíše vůbec a skutečně to neníkec, ale jsou včelaři co neví jak se to dělá a diví se že musí zavřít česna - tady u nás se nesmělo do loňska léčit jinak než komisionelně a leckde znaly své a chodilijim tam radši zapalovat i knoty.
A teď to nechají na aerosol. Ten má účinnost nižší jak fumigace a tak po jednom ošetřeníá aerosolem jich těch 70-80% zlikvidujeme a pak po dvou letech máme co do činění s úhyny v létě a nebo se včelstvy co mají tisíce VD, a na ty jedna pořádné ošetření nestačí.

Když by se mu nechodilo ošetřovat, je příští podzim po problému.

Tak co, je ještě vysoký stupeň oragnizované neschopnosti záviděníhodnou výhodou?
A další organizované neschopné aktivují dotacemi. Takhle to nikdy neskončí.
O tom Pavle, ze tri fumigaci staci a si na 0 roztocu velmi silne pochybuji.
Mozna to plati, ale ne vsude. Znam osobne vcelare, ktery dostava od nas lecivo vzdy az k 1. osetreni na 28.10 pak ty predepsane pauzy mezi lecenim tusim 11 dni, takze vse podle predpisu a v bezplodem obdobi. Tri fumigace a pak jeste 4. aerosol v prosinci a i pri tom aerosolu spad roztocu. O tom, jestli byli jiz KO pri fumigaci bychom se mohli dohadovat. Overeni ucinnosti Amitrazu jsem jiz provadel pred 2 lety pomoci KS a vim o tom jiz sve.
Pak se neni cemu divit, ze kolabuji vcelstva v srpnu a v zari. To neni tak masivnim prenosem od divoce zijicich vcelstev !

P.
Karle, nevím jak se to mělo dělat ale jsem si docela jistej, že od roku 1989 tady žádná komise nikdy nechodila, a fumigaci jsem si dělal sám. Aerosol se tady ještě nikdy nepoužil. To, že lidem padnou včelstva je normální ....a bylo by to v cajku kdyby to tím skončilo, ale když si tvrdošíjně kupujou další....a scénář se opakuje, tak co s tím nadělám....Já jsem si docela jistej tím, že jsem tady jedinej, kdo si koupil odpařovače na KM a kyselinu. A jsem si jistej, že plod nejspíš budu odstraňovat jako jedinej. Dodgy To se pak zamýšlím nad tím, jestli to má cenu.....ale beru otázky zdraví včelky hodně vážně.....proto i to likvidování rojů neznámého původu, za který jsem chytil ty mínusy.....Big Grin
Víš sám Pavle, že zkouším něco jiného a likviduji si včelstva vlastními pokusy. Proto neobětuji další, jen pro potvrzení teorie. Šlo mi jen o to, pokud bych potřeboval, zda nemáš nějakou průkaznou, nulovou fintu.
Spad odebírám celoročně, v různých časových intervalech( 10,5,3,dny), po léčení i denní spad.
Já také nemám potřebu dostat Vd do nulového stavu, spíš naopak. Mám blízko sebe včelaře, který, když viděl spad po léčení aerosolem, odmítl odevzdat měl, protože mu bylo jasné, že se nevyhne nátěru plodu. O jeho léčení si mohu myslet své, ale nikdy jsem na jaře nepozoroval zvýšený spad a přitom se domnívám, že mu přes zimu vždy několik včelstev zkolabovalo. A moje včely to k němu nemají daleko.
Zato při rozebírání mých, zkolabovaných včelstev v únoru, je spad i 300d. Přitom do měli v lednu "odevzdaly" nějakých 8Vd. Je v tom je to šachování, s nástavky a rámky.
Jiné včelstvo mělo 5denní spad mezi 18.4 100 Vd, dokonce do 27.4. 200 Vd, ale o měsíc později, bez léčení, bylo na nule. Prolet u nás nastal 6.3. Masivní začal po 20.3. takže na vyčištění měly včely dostatek času. Dodnes je toto včelstvo, co se týká Vd jako jedno z nejlepších.
Dále si myslím, že zimování na více nástavcích, abnormálně zkresluje výsledky. Nic proti metodice, o té si myslíme své, ale i pro své testování, je to značné zkreslení.
V loni jsem počítal i světlé Vd během roku. Jak mohou padat světlí, během celého prosince, ledna, února, v 5 nebo 10 denních intervalech, když byli v listopadu bez plodu.
Takže usuzovat ze světlých na jaře, o nějaké nastávající kalamitě je dost na hraně. V tom čase se tam mohou "válet" stále půlroční světlí Vd a nemusí jít o průkazný rozvoj.
No jo, ale právě v tom to je: roztoče si spočítáme, tabulky si uděláme, průměry si vypočítáme. Vývoj počtu roztočů v těch číslech vidíme a sledujeme ... Do plodu zadloubeme, včely osprchujeme. A zase roztoče spočítáme ... atd. atd. ... Ale důležitějším krokem je, jak ta čísla interpretujeme, jaké z toho pro jednotlivá včelstva vyvodíme závěry a co pak uděláme. Což je ale ve všeobecně dosti komplikovaných souvislostech, kdy do toho vstupuje značné množství faktorů i proměnných, docela problém ...
Jiří
Referenční URL's