Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Velmi zajímavá diskuse (i na vč. konferenci). Mám dotaz z praktické stránky: jak může průměrný včelař Nosemu C. rozpoznat či diagnostikovat? A jak jí předejít? Monitoring pomůže proti roztoči, tyto kombinace však neřeší. Tichou loupež je velmi těžké poznat a mikroskopování několika včel teoreticky nemusí vypovídat o stavu celého včelstva. Díky všem za odpovědi.
PS: Bylo by fajn toto nanejvýš aktuální téma diskutovat i ve Zbýšově.
(14.10.2014 12:29)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Genetika je rozhodující, ne chemie a platí to i u VD jen si to pořád neuvědomujeme a vymýšlíme co všechno a jak jim tam nacpatBig Grin
A " Výzkumný ústav LÉČIV" nás v tom podporuje

Ano, neustálé "přeléčování" je nevhodný způsob řešení této problematiky. Správným by bylo opravdu ta včelstva, která si s VD neumí poradit nechat padnou. A množit jen pouze ta, která přežila. Ano je to radikální řešení, vzhledem ke stavu včelařství, dotacím a všemu kolem, neproveditelná. Bohužel neproveditelná.

Nicméně, to neznamená, že se o ni nemáme pokoušet...

(14.10.2014 12:46)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Abychom nespekulovali a něco fakt věděli, zejména pak to, proč nám včely padly, bylo by třeba, aby uhynulé včely prošly vyšetřením v kvalifikované laboratoři. K tomu by bylo dobré nastavit systém tak, aby to postižený včelař měl jednoduché a levné a mohl to snadno udělat. A taky jej motivovat, aby to cítil jako dobré a užitečné.
Už slyším námitky typu: ano, ale ty peníze ...
Máme je, respektive stát včelařství podporující je má. Hádejte, kde?

Tak tak, pro správnou diagnostiku potřebuji vyšetření a odpovědi na otázky. Peníze jsou. V mém případě např. dotace je legrace. Nicméně celkový balík na dotace je u pěkné číslo a bylo by rozhodně rozumnější ty peníze vrazit do diagnostiky, než to měnit za cukr.
Souhlas, Ivo, s tím, že jde o aktuální téma. Zbýšov je ale primárně nastaven tak, aby program byl o praktickém včelaření. Na nemoci bude v zásadě zaměřeno lednové setkání uživatelů VMS.
Jiří
(14.10.2014 13:40)JKL napsal(a): [ -> ]Takže jsem na 99% přesvědčen, že ty úhyny nyní nejsou z důvodu VD ale té Nosemy. Léky jsou - antibiotika, která jsou v EU zakázaná.

Zaplaťpámbů, že jsou. Veškeré přeléčování, navíc v podstatě neodborné, introdukuje jen rezistenci na používaná léčiva.

PS: Prosím, neodborné, je střelba do vlastních řad, nicméně, včely jsou "léčeny" bez exactních měření a zpětných vazeb. proto slovo neodborné. Jakož i dávkování je od pasu apod.
(14.10.2014 15:17)PavelN napsal(a): [ -> ]Pokud přítomnost spor nepredikuje nic, musí existovat spouštěč. Proč potom vylučovat roztoče?

No, kolik roztočů? 1,10,100,...

Vo tom to je. Smile
(14.10.2014 15:17)PavelN napsal(a): [ -> ]Pokud přítomnost spor nepredikuje nic, musí existovat spouštěč. Proč potom vylučovat roztoče?

To je těžký.....Každej bude jako spouštěč bude označovat něco jinýho.....Ze ŠPV to bude stres a mezistěny.....Od Debory to všecko kromě světelného vlnění....Od Linharta to budou "netermosolární úly":-D....Od VÚV to špatné používámí léčiv, nebo málo...a případně KŠ Big Grin....Od ČSV to bude PSNV....Big Grin a od PSNV to budou všechny úly mimo Langa.....Big GrinBig GrinBig Grin A p.Žák bude tvrdit , že na vině jsou dřevěný rámky....Big Grin (jestlijsem někoho vynechal, tak se omlouvám)
Zlehčuju to...ale myslím, že přes pocit vlastní důležitosti se zapomíná na včely, a obávám se, že se s tím začne dělat něco v momentě, kdy nám všem, bez rozdílů, poteče do bot....(nebo spíš v momentě, kdy se začneme topit) A ta doba ještě nejspíš nenastala. Zatím máme pana Dvorského, který to dokáže rozeznat pouhým pohledem na česno typ varoázy a kombinaci virů nebo Nosemy.c.... Ale s tále chybí návod, co dělat, nebo nedělat.....Problém je, že těžko se diagnostikuje...a bez řádnýho mikroskopu vůbec ne. Zpětná diagnostika úhynu je nemožná...protože není z čeho...Sad Já zrovna moc nevěřím na úhyny na Nosemu c.....ale pokud to je opravdu příčina těhle úhynů, budeme do pár let mít starosti mnohem větší, než v dnešní době, kdy všechno s klidem svedeme na "chudáka" VD.... Podle mě je daleko přijatelnější důvod úhyn na typ Varoázy B....A i s diagnostikou virů jsou problémy.....
Když to převedu na svoje včelstvo se spadem 6.500 ks VD....a je v pohodě, nahrává to myšlence, že spouštěcím impulsem VD není.....
Nosema ceranae – jak zjistit, že včelstvu podlamuje vitalitu.
První předpoklad je vnímavý včelař. Neméně důležité je aby měl nějakou (delší) praxi, aby rozeznal anomálie ve včelstvu v průběhu roku. Tak třeba větší výpadek včel před česnem (mimo otravy), dále zaostávání za ostatními, třeba také nenormální mírnost (třeba vůči vosám), nebo také menší přínos sladiny no a stavba. To vše může a nemusí signalizovat onemocnění NC. Pokud nebudete sledovat včelstva často, tak ani včas nezasáhnete. Dále pak si musí včelař uvědomit, že propukne obvykle po nějaké zátěži na včelstvo (jakýkoliv stres). Mohu se domnívat, že příčinou rozvinutí nemoci může být i nekvalitní matka. V neposlední řadě také hygiena. Jak se s tímto problémem tedy poprat? Mě se osvědčilo využívání KM (jednak proti VD a také proti NA) a přidávání čaje z bylin do krmení. V tomto roce nemám problémy s VD ani s NA ani s NC. Ale teprve zkouším, takže to ještě není návod pro ostatní.
Toto je pohled z praxe ne výzkum. Doufám, že vám včelky přežijí.
Tady vidíš že "zdravý roztoč" není důvodem k panice Big Grin
[quote='MilanBencúr' pid='89960' dateline='1413253251']
Hromadné celoplošné úhyny včelstiev už pozorujeme v niekoľkoročných opakujúcich sa cykloch.

Tento postreh, nemôžem potvrdiť, za 24 rokov, keď som mal prvý a posledný hromadný úhyn ( na včelnici z 20 včelstiev 13 úplne skolabovalo), odvtedy som nemal jediný úhyn, tak tak, tak aké cykly, Vtedajšia príčina bola v besprávnom ošetroovaní včelstriev!

V máji tohto roku som si na inom fóre "zafilozofoval": Viečka na letáči = znak dobrej kondície včelstva, rodí sa veľa plodu, dobré podmienky pre úspešné rozmnožovanie včelstva.

Milan, dostal si ma do pomykova, ja som bol presvedčený a som sa stále som, že liahnúce sa včely viečka "neprodukujú", pretože ich rozhrýzajú, viečka nachádzame pri ich liahnutí Ak sa mýlim, trak mi to vysvetli, že nemám pravdu a ja sa ospravedlním. Ak si na letáčovej päťke našiel viečka, liahli sa trúdy
Jasně, Jirko.....ale vzhledem k tomu, že takové úhyny, o kterých se dnes píše v souvislosti s Nosema c. jsem měl v roce 1997....a zrovna a netuším, jestli jsem v té době zrovna o Nosema c.vůbec něco věděl....
Nevím, poznám že včelstvo jde do kytek, ale jak to zvrátit?

Pochybuji že když mu dám dávku čehokoli, amitráz, KM atd že se to zlepší.

Parazit je uvnitř, hygiena moc nepomáhá, potká to i včely na novém díle a v nových úlech, nevím u sebe, ale potká to i ty se zateplenými úly, ....


Pokud mohu soudit, největší vliv má stanoviště se všemi možnými faktory. Sousedy počínaje mikroklimatem konče. Nákazová situace okolo je podle mě velmi významná, můžete se stavět na uši, když kolem kolabují včely, jste rádi že vám zůstane nad 50%.
Odobrať vzorky včiel a urobiť si vyšetrenie na nozému, to si môže doma urobiť každý sám. Treba k tomu mikroskop. Ten môj postačuje a zväčšuje 600x. Podrobný postup nájdete na fóre ŠPV. Priateľ zo ŠPV, Milan Urík, píše, že "Všechno co vypadá jako vajíčka mravenců je Nosema". Neviem ako vypadá pod mikroskopom Nc.

[attachment=2966] [attachment=2967]

PS: Anti, nepozorne čítaš. Ja predsa píšem o tom, že viečka na letáči v máji sú znakom dobrej kondície včelstva, rodí sa veľa plodu, a vo včelstve nastali dobré podmienky pre jeho úspešné rozmnožovanie. Nikde sa nezmieňujem o tom, že viečka na letáči pochádzajú z liahnuceho sa trúdieho alebo robotníčieho plodu. Vysvetliť si moju vetu môžeš po svojom, aj myslieť si môžeš čokoľvek, ale mi nepripisuj to, čo som nenapísal. A pokial ide o tie cykly premnoženého klieštika: obaja válčime na včelárskych fórach vyše desať rokov, a ak si dobre spomínam, tak o hromadných a celoplošných úhynoch včelstiev sa na včelárskych fórach diskutuje pravidelene každé tri, štyri, päť rokov. Kto chodí aj na zahraničné fóra, tak tam takéto diskusie o premnoženom klieštikovi a s ním súvisiace vírusové a bakteriálne ochorenia tiež prebiehajú.
Aj u nás kolabujú včelstvá, dokonca ani 70m od mojej včelnice, ja som za vodou. U nich to začalo už v septembri, ani sa moc nečudujem, za ich prístup ku včelstvám. Oni to majú pravidelne každý rok.
jsme proti vám všem asi břídilové a přiznávám i neznalci...takže raďte dál...ano, měli bychom poznat, že se se včelstvem něco děje..to by jsme ho museli mít u baráku a koukat na ně co hodinu...máme je v lese na odlehlém místě, opravdu při kontrolách..cca 1xtýdně jsme nezaznamenali žádnou anomálii, včelstvům se celou sezonu dařilo,matky loňské- jarní stáčení super, srpnové-katastrofa, ale to je tady v okolí všude, takže jsme nepanikařili. Krmení slupli v pohodě, čistotu to si myslím, že držíme na nadstardantní úrovni, všechno máme nové, obměňujeme, nikde žádný zdroj čehosi neskladujeme.....Prostě celý letošek byl stejný jako jiný,alespoň z našeho pohledu.
Dneska jsme se byli podívat znovu na podložky,včera jsme vyčistili podložky po léčení- spád skoro 0, na podložkách cca 10 pochroumaných včelek-opět bez křídel,zkroucených.
Další soused přišel s tím, že u nás před 14 dny stříkali čím si pole řepky..ale na otravu to opravdu nevypadá....zatím se drží posledních 9 úlů, dneska bylo 19 st, takže jsme do nich nakoukli, nic neobvyklého vidět nebylo,zakrmené jsou dobře...máme už týden snížené česna, otevřené jen terčíky....takže jsme si řekli, že je necháme a uvidíme, jestli přežije alespoň něco..budeme doufat
Nemůžete stejně nic dělat, kamarádovi padla na "pravděpodobně" Nosemu ceranae polovička včel, začalo to 14 dní po zakrmení a prázdný úl bez včel....jen to krmení . A první padly ty nejsilnější. A pak další a další.
Oddělky, co má ode mě přežily ( no oddělky... jsou na 3 NN) tak si říkám, že by mohly holky být odolný. Každopádně rozchovávat z toho, co nejlíp přežilo
O úhynech slyším z více stran.

Vždycky jsem slyšel jak to ČSV díky organizovanosti řeší a jaká je to výhoda. Nákazoví referenti, až do Křemencové.

Zkoušel to někdo po této ose? Důvěrník, nákazový referent, OV, atd?
To jako že by ti poslali soustrastný dopis....? Nebo jak to řeší?.....Nebo že by zase MZe dotovalo "plošné úhyny".....To je tak celé řešení, které ale řešením není.....Dodgy
No, myslel jsem, ale bez ironie, že právě proto je výhoda masové organizace.

Prostě sběr informací o nákazové situaci a td atd.

Já se tedy odhlásil, kdy mi řekli že na nákazovou situaci je zde SVS, Sad

Ale spousta členů tomu věří, že právě kvůli nákazám atd atd je třeba být organizovaný.

Pro mě by to smysl mělo, ale tady na to není mínění. Tak jsem myslel že jinde třeba ano.
(14.10.2014 13:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Mimochodem, jestli Jste si nevšimli, o této variantě mluví Leoš Dvorský už dost dlouho, říká tomu typ C ...kombinace VD a N.c. Big Grin
To jsem zaregistroval. Jen si nejsem jist zda 250 VD nazývat varrózou. Jestli spíše nejde o nosemózu C typu V. Možná by takové označení nebylo tak zavádějící a vyjadřovalo to lépe podstatu problému na kterou je nutno se zaměřit.
Dokonce jsem od Leoše zaregistroval i toto:
Citace:Kolega někde četl, že amitráz oslabuje imunitu vůči N.c.. To že rezidua z "léčiv" oslabují imunitu plodu už vím. Možná to začíná tady.
a něco o soušteči - stresu.
Tak si kladu otázku, zda by tím spouštečem nemohla být i ta fumigace, resp. stres z ní vyvolaný.
JE NĚKDE V SOUČASNÝCHJ ZÁKONECH POVINNOST HLÁSIT VETERINĚ ÚHYNY. jA SI MYSLÍM, ŽE JE NA ČASE JIM TO NAHLASIT, POKUD VAM PADLI VCELSTVA. pISEMNE.

aBY VĚDĚLI A PAK SE PŘI KONTROLÁCH NEDIVILI ŽE NEMÁTE VČELY.

A proč jste nic neřekl? My by jsme to vyšetřili.
Referenční URL's