Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud se ti u včel vyskytne virus akutní paralýzy....máš do týdne i rychleji po včelách....Dodgy Včely se pak dokážou "vypařit" rychleji než Formidol.Dodgy.....a to doslova.
Asi máš Milane pravdu. Ale na to nezabírá nejen cukr. Jestli víš jak na ten virus tak sem s tím.
Kdybych to věděl, tak bych byl teď nejspíš v LA na nějakém kongresu.....Cool Jen jsem chtěl podpořit to, že nejde zachránit každé včelstvo.....a pokud letos dokázala padnout včelstva s 350-ti VD......tak ale úhyny nebyly primárně na Varrózu. Kór když mi přežilo včelstvo s léčebným spadem přes 6.000 ks.
To je právě ten problém. Oblasti které to nepostihlo tak neuvěří, že je to možné a pořád bude ten VD ten hlavní. Prostě si asi musí tu zkušenost získat sami - do té doby s postojem nic nehne.
Pokud mám nadělané čisté oddělky nebo přečištěný plod je potřebné takto ozdravené včelstvo donutit plodovat, pak se nestane, že je zjara slabé nebo padne v Lednu ba naopak. Tímto popsaným způsobem neošetřuji všechna včelstva protože to nepotřebují ale ta která se podílela na loupežích u sousedů a jsou značně poškozena. Letos 4 včelstva.
Musí být krása tam u vás včelařit, přeji vám to a závidím.
(16.02.2015 21:50)climax napsal(a): [ -> ]
(16.02.2015 2:02)JAREK255 napsal(a): [ -> ]... Postupem let jsem ho zdokonalil na dnešní stav, kdy je možné zachránit každé včelstvo.

Rozporuplných věcí je v tom textu víc, ale tato je z nich největší nesmysl.

Teoreticky to zřejmě nesmysl není.
Podle mě, jak jsem pochopil, je to třeba teoretickým základem strategie ČSV a následně SVS boje proti roztoči - zachránit se dá každé včelstvo, pokud jsou kleštíci v tak malé míře, aby neškodili ani oni ani přidružené patogeny.
Jenak řešeno, virózy zřejmě včelstvo nezabijí, pokud nejsou podpořeny ještě něčím jiným, v našem případě těmi roztoči.

Takže pokud se nebudeme chytat za slovíčka, potom by se s tím dalo zřejmě souhlasit - pokud znám příznaky a odolnost svých včelstev, potom nemusí padnout žádné včelstvo. Čím méně odolné včelstvo, tím více ošetřovacích zásahů. (nulová odolnost - kontinuální zásahy, 100% odolnost - bez zásahu).

Takže problém není ani tak teorie, ale jestli jsme schopni bez úhynů poznat jak včelstva odolnější proti roztočům tak proti virům nebo nosemóze.
Já věřím tomu, že někdo to umí a potom umí vybírat ta nejlepší včelstva na rozchov bez úhynů.
Ten kdo to neumí, je lepší když mu něco uhyne, když se to učí poznat, nebo to kontinuální lití jedů?Wink
Kolik, teoreticky, je ta míra, kdy nepoškodí oni a přidružené patogeny?
(17.02.2015 0:12)Radek Krušina napsal(a): [ -> ]Jinak řešeno, virózy zřejmě včelstvo nezabijí, pokud nejsou podpořeny ještě něčím jiným, v našem případě těmi roztoči.

Takže pokud se nebudeme chytat za slovíčka, potom by se s tím dalo zřejmě souhlasit - pokud znám příznaky a odolnost svých včelstev, potom nemusí padnout žádné včelstvo. Čím méně odolné včelstvo, tím více ošetřovacích zásahů. (nulová odolnost - kontinuální zásahy, 100% odolnost - bez zásahu).

Obávám se, že budu schopen předložit fakta, zatím vše nasvědčuje že to tak není.

Tedy celkový spad roztočů ve včelstvu co spadl včetně ošetření od října na podložku bude velmi nízký.

Dnes mám služebku, někdy od zítra na to jdu.
Když se kouknete na výsledky vzorků po uhynulém včelstvu, co jsem sem dal z VÚV Dol. Je tam psáno:....byly odkryty kukly bez přítomnosti VD, ale vykazující napadení virovou infekcí DWV.....(nevím jestli je to doslova)....to se připsalo předcházejícímu ošetření Varidolem...??? ....ale pokud VD není nutný jako prostředník předání virů na plod, a dochází k tomu předáváním potravy mezi včelou-krmičkou a larvou, je nesmysl tvrdit, že prostým odstraněním VD nebo plodu ze včelstva, lze takto postižené včelstvo zachránit. Zachránit lze pouze včelstvo, kde se eventuelně projeví fyzické poškození líhnoucích se včel roztočem, kde při silném napadení plodu již dochází k deformacím včel díky většímu množství roztočů na jedné kukle, ale nesmí být přítomny viry.
Nerozumím zákroku pana Jelínka - taková včelstva se mají nechat svému osudu. Zaděláváme si na problém do budoucna...
Chlapi, prosím už přestaňte vážně blbnout. Ten člověk vám předkládá svou praktickou zkušenost, to snad není málo. Nemám důvod ji nevěřit už jen proto, že se v tom podstatném shoduje s mými pozorováními a praxí . Nehodnoťte prosím zase techniku (to si nechte do včelařských škol, tam to praxe sneseBig Grin), k té bych také mohl mít mraky připomínek , hlavně k pracnosti. To ale není vůůůůbec důležité. Podstatné je zase to pochopení dalšího bodu alternativní strategie a tím je jednak odhad důsledků nečinnosti v dané situaci (cca za 6 týdnů kolaps) a hlavně to, že dané situaci je důležité pokusit se včelstvo vrátit do stadia rozvoje. To je často jediná možnost, jak ho vůbec zachránit. Tedy jestli chcete využít prvky strategie alternativního přístupu. Jestli pak podáte včelstvu pomocnou berličku nebo jakou, nebo ne, je zase jen a jen technika. Je to ale nedůležitá technika nebo ne tolik důležitá. Tady vám někdo předestřel učivo z vysoké školy, tak to vnímejte, prosím. Pana Jelínka neznám, ale jsem přesvědčen, že za čas, při jeho vnímavosti, přijde na to, že do takového stavu nemusí nechat včelstva dojít a že cca 6 týdnů před jím popsaným stavem (a variant je docela hodně), může detekovat včelstva, která jsou nositeli infekce, jsou pravděpodobně více citlivá. Může využívat bodového ošetření (to není totéž co se nám předkládá za pravdu, jedno kým, tedy "léčení"). Možná to už ví a hlavně umí, to bych si moc přál a přál bych to i vám ostatním, aby jste přes zimu nemuseli chodit kolem včel po špičkách. Možná mi někteří zase napíší, že mluvím jako tajemný hrad v Karpatech, ale na reakcích na příspěvek pana Jelínka je vidět, že nemá smysl něco dávat a ještě prosit. Nakonec máme tu nadprodukci včelařů, včelstev, medu..... Červené palcování nevede k ničemu jinému, než k tomu, že si zavíráte dveře k pochopení, pokud to tedy myslíte vážně. Nechci vás tím nikoho urazit, ale zamyslete se nad tím, co se z tohoto fóra za poslední dva roky stalo a zda by více tolerance a věcného přístupu nepřispělo k jeho opětovnému pozvednutíIdea. Příspěvek pana Jelínka je dle mne jeden z nejhodnotnějších, co tu jsou, protože popisuje vlastní zkušenost. Tedy pokud zase oddělíme zrno o plev, tedy to podstatné od nepodstatného. Protože jen jiný úhel pohledu spojený s činností může včelaře vyvést z toho začarovaného kruhu, ve kterém se drtivá většina včelařů musí pohybovat z viny vlastní nebo i vinou druhých. Z toho kruhu ale musí vystoupit každý sám a možná v něčem popřít vlastní ego a přiklonit se více včelám. Vše dobré. LD
Pro ty, kteří nechápou systém p. Jelínka, doporučuji si přečíst v MV (tuším 2012) článek MVDr. Klímy "Třetinová metoda". S přesnějším určením roku a čísla MV mě prosím někdo pomozte. V tomto článku naleznete mnohé souvislosti.
JK
Samozřejmě, že to co dělá Jarek je mnohem lepší než nic....mnohem lepší než dělá většina včelařů....ale na letošní úhyny nebo přežití to nejspíš vliv nemělo.
(17.02.2015 9:52)Ivík napsal(a): [ -> ]Nerozumím zákroku pana Jelínka - taková včelstva se mají nechat svému osudu. Zaděláváme si na problém do budoucna...
Ivíku, to snad ne? Právě, že když se nechají bez zákroku, přijdou si do nich ,,nakoupit" kleštíky a viry včelstva která jsou v síle.
Pro mne je nejpodstatnější věta z článku Jarka:
Jaroslav Jelínek : Mohu chovat pouze tolik včelstev, kolik dokáži jednotlivě sledovat a ochránit je proti varroáze i dalším problémům.
Hlídat, sledovat. Uvádí se tam, že zásah dělá po zjištění v podstatě v podletí. Už to tu zaznělo a já jsem toho zastáncem, že uvedený zásah má minimálně měsíční zpoždění. Ale může se stát situace, kdy je pořád vše OK. Včelstvo si nemnoží své kleštíky, ale potýká se s přínosem z jiného úlu. Potom opravdu stačí 9 dní ( naší nepřítomnosti, nebdělosti) a ty mrchy se tam zavíčkují.
Nemám dlouhou praxi, musím se učit a z příspěvků zde si mohu vytvořit skládačku, která do sebe postupně zapadává. Jsem ráda, že se s námi Jarek podělil i když tu věc vidím v některých bodech trochu odlišně. Jak píše L. Dvorský jsou různé úhly pohledu a buďme rádi, že se máme kde učit, co porovnávat - sdělováním.
Po semináři MVDr. Klímy, budu bdělá a budu dělat kontrolní smyvy (cokoli), protože přirozený spad a napadení trubčiny může být opravdu jen orientační, což se mi letos stalo. Také zavedu do své praxe právě metodiku pana Klímy a teď se běžím podívat na ten článek co na něj dává odkaz J. Křapka. Možná to budou ty zásahy, o které se s námi s velikou pozitivní rozvahou včelař a veterinář Z. Klíma podělil.

(17.02.2015 10:57)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Pro ty, kteří nechápou systém p. Jelínka, doporučuji si přečíst v MV (tuším 2012) článek MVDr. Klímy "Třetinová metoda". S přesnějším určením roku a čísla MV mě prosím někdo pomozte. V tomto článku naleznete mnohé souvislosti.
JK
Ten článek se jmenuje : Vhodnou zootechnikou bez ošetřování syntetickými přípravky
,,Třetinový systém".......je to ono pane Křapko?
MV 2/2011, název, jak výše uvedla Maky: http://www.modernivcelar.eu/clanky/vhodn...ystem.html
Jiří
(16.02.2015 23:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Musí být krása tam u vás včelařit, přeji vám to a závidím.

Dobrý večer není, co závidět máme odvčeleno celé město +okolí já přeskočen za mnu také, tak snad tu pastvu a páření matek.
Tak to už je zajímavější. Teď ještě jedna otázka?....Nejsi stanovištěm třeba na kopci oproti ostatním, nabo za kopcem?...na druhém břehu řeky?...nebo na nějaké zvláštní geografické poloze oproti ostatním?....za tebou co také?...odvčeleno nebo přeskočeno?
Údolí otevřené na město za mnou také úhyny. Něco ve stejné úrovni převážně jsou výš. Z druhé strany řeky přišel včelař zamlouvat roj 10/3 tam jsou na tom lépe. Dnes přišla objednávka léčiva na rok 2015 cituji a Vzhledem k výtkám některých včelařů, že vysoký úhyn včelstev způsobilo letní léčení Formidolem, máte pro letošní rok možnost si objednat pro Vaše včelstva léčivo podle Vašeho uvážení. Domnívám se, že to hovoří za vše.
Kolik km, nebo m je od vás nejbližší úhyn, zajímavé z hlediska nákazy jsou pro mne spíše zajímavé ty do října?

Děkuji.
Referenční URL's