Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nařízení Statní veterinářské správy. ( Královéhradecký kraj. 2012 )

Náhodou jsem narazil na tento text. Je sice adresován k jednomu kraji a je poněkud staršího data. Pokud nebyl nějak upraven měl celostátní platnost.

Často jsem v diskusích četl různé různé názory / kdo nařizuje a čim léčit , za jakých podmínek , jaké sankce při nedodržení mohou být uplatněny / a to vše pod hlavičkou SVS.



[Obrázky: 1_Page_1.jpg] [Obrázky: 1_Page_2.jpg] [Obrázky: 1_Page_3.jpg] [Obrázky: 1_Page_4.jpg] [Obrázky: 1_Page_5.jpg]

Je tady specifikováno i tolik probírané téma komisionálního léčeni. ( nestýská se mi po něm ale je tam ) Ještě jednou , je to rok 2012.

Josef
Díky za vystevení. Je to trochu unikát.
To byl poslední rok kdy to tady platilo - nikdo nesměl ošetřovat včely jinak než komisionelně s komisí ČSV.

Na tom se leckde bazírovalo a na povinném aerosolu který tam nebyl a na povinnosti ZO ČSV hlásit hříšníky veterině"

Taky tam ale byla povinnost:
KAŽDÝ včelař je povinen v létě monitorovat a zvýšený spad hlásit ŽO ČSV.
A ZO to měla ověřit a organizovat nasazení GAbonů atd.

A na to tady ČSV snad všude dlabala a pak se ronily slzy že od 2013 je plošnému léčení konec. Smile Ani nemohl být, nikdy nezačalo.Smile
Pokud je to platné tak jsem zvědav na cenu za tento dozor u nečlenů, a jak bude hrazeno dopravné.
(17.02.2015 21:44)JAREK255 napsal(a): [ -> ]
(16.02.2015 23:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Musí být krása tam u vás včelařit, přeji vám to a závidím.

Dobrý večer není, co závidět máme odvčeleno celé město +okolí já přeskočen za mnu také, tak snad tu pastvu a páření matek.

Už jsem se lekl, že existují dvě ZO Ledeč n. Sázavou, protože jsem měl úplně jiné informace jak u Vás vypadá situace.

K článku se vyjadřovat nebudu, protože tam postrádám odborné zjištění z VÚV (p.Veselý), že neléčená včelstva na varroózu hynou třetím rokem!
Dobrý večer pokud máte jiné informace- výsek města část okolí 59 zazimovaných včelstev. Nyní živých 23 mých 5 ostatních včelařů je možné že z 5 včelstev je stav menší z jedním včelařem jsem nehovořil pouze přičetl jeho počet k živým u mne zatím ke změně počtu nedošlo. Pokud jde o odborníky kteří za zřejmě krátkou dobu co nás tento problém připravuje o majetek nejsou schopni najít řešení a zajistit potřebné znalosti. Rozhodl jsem se po dotazu, jak zakročím použít svoje poznatky a zkušenost, Mě tento problém brouků netrápí řadu let zřejmě to není tak složité jak se někomu zdá. Pokud nastane problém jak 2014 tak nepomůže sledování podložek to je ukazatel postupného množení brouka v úle pokud je nárůst jako zde pár set denně z venku nic nepadá. Když začne padat včelař je zděšen, má možnost nasadit KM jeho zásah bude určitou dobu trvat a přínos pokračuje přenos zásob loupeného včelstva 4 dny. Pokud se mu nepomůže, jde do dalšího roku jako slaboch, pokud neuhyne. Září tlačí nás také čas Je tedy nastaven bez dlouhého léčení. Takto ošetřené včelstvo dokáže odchovat 2 generace plodu, někdo se domnívá, že nevzniknou dlouhověké včely, opak je pravdou. Nechá se také včelařit, kde dojde k samoléčení a tento problém nevzniká hodlám ho letos částí včelstev použít pokud získám pár brouků z venku k odzkoušení.
Asi máš pravdu. Škoda jen, že asi jenom KaJi pochopil, co jsi chtěl říci.
(Nic ve zlém, ber to jako přátelský šťouchanec).Wink
Pochopil možná, ne ve všem souhlasil, ale je třeba vědět že dneska nikdo nemůže rozhodovat kdo a jak má pravdu, ánšto podle všeho zatím jen určitě víme ,že nevíme všechno.

A to je na tom nakonec to zajímavé. Smile
Přeji pěkný večer.
Mám dotaz na něco co mi hlava nebere. Dneska jsem byl obhlédnout včelky a zkontrolovat měl zda je vše vpohodě. Narazil jsem ve dvou včelstvech z 8 na larvy a kukly na podložce a potom jsem taky našel degenerovanou kuklu o polovinu menší než běžné včely. Zprvu jsem podezíral včelky, že nejsou schopny obsednout a ohřát plod, ale po té degeneraci mě napadá jedno a to varroa v silném rozpuku a dobrý čistící pud včel.

Přitom ale výsledky měli byly v pořádku. Surprised
Prosím o radu a přikládám fotky.
PS: u jednoho včelstva pozoruji larvy a kukly na podložce už od 25.ledna kdy jsme odebíral měl.

[Obrázky: WP_20150307_002.jpg]

[Obrázky: WP_20150307_003.jpg]

prosím o radu co se to děje a jak mám těm mým krasotinkám pomoci.

díky pepa
Josefe,to že ti včely vyhodí pár kukel tak to zas tak moc neznamená,nemusí se jednat o varoázu,jen to na podložce nestihly ukidit,v létě bys to ani nepostřehl.
Cituji:"Kdyby jste měli stroj času, tak někdy touto dobou v roce 2006 vidíte v NASA jak tam vstoje tleskám Ing. Veselému když řekl.
Oni tam na západě pořád mluví o virech, a my jim říkáme - Vyhubte pořádně jako my ty roztoče a máte po virech a po problémech.
O dva roky jsem dostal první náznak že to tak nemusí být."


Počpak, pročpak, KaJi?
Chceš snad říci, že parazit VD nemá na šíření virů ve včelstvech žádný podstatný vliv? Pokud chceš říci, že viry zde jsou co včelstva si pamatují, tak to máš pravdu. V odborné literatuře se uvádí, že viry v minulosti nepůsobily žádné významné škody, protože se ve včelstvu šíří fekálně orální cestou a tudíž napadají jen jednotlivé orgány včelího organizmu, např. trávicí trakt - pytlíčková choroba (virus Morator aetatule). Přenašeč a distributor virů VD, však získané různé viry ve svém organizmu pomnoží a aplikuje přímo do hemolymfy včel i včelího plodu, hemolymfy, která omývá všechny orgány a tak je napaden celý organizmus včel i včelího plodu. Do té doby, než se zde VD objevil, nebyla taková masívní onemocnění virózami známá. Takže, ing. Veselý si podle mého názoru potlesk zaslouží stále. Pochopitelně, že existují i jiná smrtelná onemocnění včel. To však je již z jiného soudku. Když však jsi dostal ten náznak, že tmu tak nemusí být, pochlub se a naznač. A ne, že odpovíš zcela po Cimrmanovsku, že nesmíš ani naznačovat Wink.
JK
No, jednak s tím Vyhubte jej jako my
- dneska když vidím tu nikdy soustavnou programovou a soustavnou sabotáž účinného ošetřování prostředníctvím aerosolových komisí za teplých zim - tak si nemyslím že jej umíme vyhubit. Ani po dalších skoro 10 letech děláme organizovaně stejné kraviny včetně nedávání a dávání (přídělu) Gabonu podle zimní měli. Big Grin

A nebudete mít problém.
Dneska po prohlídce cca 50 včelstev mám další střípek do mozaiky.

Ne, ne, Cool Cool budete Cool i když tam nebudou roztoči - ty prostě dokážete zabít, včely z vyloupeného úlu ne.

A to stačí aby jste měli problém, tedy včely.

A jinak to nebylo nic proti Ing. Veselému, jen doklad toho jak se můžeme mýlit.
On to nemohl stihnout vyhodnotit, zajímavé je, že ti co dnes mohou stále vypouštějí mlhu aby na ně nebylo vidět.
(08.03.2015 14:42)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]. Když však jsi dostal ten náznak, že tmu tak nemusí být, pochlub se a naznač. A ne, že odpovíš zcela po Cimrmanovsku, že nesmíš ani naznačovat Wink.
JK
Sice to sem nepatří, ale mě letos jako predikace úhynů jednoznačně vychází stanoviště : slunné teplé - úhyn 40%, horské slunné větrné - úhyn 50% a katastrofické stinné chladné - úhyn 80%.
Stanoviště mezi 10-20 včelstvy na začátku, roztočů zhruba stejna, ošetřování plusmínus stejný.
A nejni to náhoda - ty rozdíly jsou trvalé, jen to letos je pořádně vidět.
(08.03.2015 14:42)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]. Když však jsi dostal ten náznak, že tomu tak nemusí být, pochlub se a naznač. A ne, že odpovíš zcela po Cimrmanovsku, že nesmíš ani naznačovat Wink.
JK

Vždyť já to tady naznačuji furt. Možná jsem s tím až trapně vlezlý, jak někteří naznačují. Smile
Stále marně hledám roztoče na zádech naducaného trubce.
Varoa gate (The bee gate) - zdroje v angličtině

PDFko

V krátkosti. Jde o nosič napuštěný varoacidem, kterým musí včely procházet při vstupu.
Podobné pylochytu, ale dírky jsou 7mm. Cílem je, aby se zabránilo reinvazi roztoče do včelstva. Přišlo mi, že to ještě není kdo ví jak vyzkoušené. Zajímavou se mi jeví úvaha použít jako varoacid eterické oleje. Ale kdo ví jestli Bayer, který se na vývoji podílí bude mít chuť jít touto cestou. A vzpomínám si na pokusy staré mnoho let, vkládat do podmetu různé rostliny s cílem snížit přínos roztočů z venku (něja si neuvědomuji, že by to někam vedlo).
Podľa mojich info bude tam flumethrin, to isté čo doteraz dával Bayer do Bayvarolu, takže len zmena formy aplikácie...Blush
Co je to?

[Obrázky: nacukrovan_kle_t_k_1.jpg]
To je nacukrovaný kleštík

[Obrázky: cukr_na_apk_ch_1.jpg]
Tady má cukr na ťapkách

[Obrázky: cukr_na_apk_ch_3.jpg]
Také nedával pozor kam šlápne
Omluvte kvalitu snímků.
JK
Včelky lítají, trubci taky čas od času a týdenní monitoring na kleštíky u všech včelstvech 0.
Dna síťovaná a mravenci nikde. Smile
Asi jsi dobře natíral. Zimní měl byla dobrá?
Referenční URL's