Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.05.2015 12:57)KaJi napsal(a): [ -> ]Každý včelař byl podle autora zdopovědný ale dle stejného v témže článku se musí ošetřovat plošně a koordinovaně, aby to mělo smysl. Tedy nepochopil jsem jestli budeme čekat až vytočí poslední, nebo to zprůměrujeme.

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy jako místně a věcně příslušný správní orgán podle ustanovení § 48 odst. 1 písm. c) zák. č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s ustanoveními § 54 odst. 2 písm. a) a § 131 a násl. vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, nařizuje k tlumení a zamezení šíření varroázy včel tato

mimořádná veterinární opatření:

Čl. 2

Letní preventivní ošetření
Všem chovatelům včel, kteří provedou letní preventivní ošetření podle MKZ pod kódem: ExM 320 Varroáza – O (letní preventivní ošetření) se nařizuje provést toto ošetření nejpozději do deseti dnů po posledním vytočení medu.

Čl. 3

(2) Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy stanovuje k provedení ošetření včelstev na všech stanovištích podle MKZ pod kódem: ExM 320 Varroáza – O (letní preventivní ošetření) katastrální území všech obcí v okresech Kolín, Praha-východ, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice, Tábor, Domažlice, Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-město, Tachov, Chomutov, Litoměřice, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Pardubice, Jihlava, Pelhřimov, Brno-město a katastrální území všech městských částí hlavního města Prahy.


V Praze dne 17.03.2015
Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D.
ústřední ředitel Státní veterinární správy
podepsáno elektronicky



ExM320 VARROÁZA – O (letní preventivní ošetření)
Na základě vyhodnocení extenzity varroázy v jednotlivých okresech podle procenta stanovišť s nálezem více než tři samičky Varroa destructor v průměru na jedno včelstvo ze směsných vzorků zimní měli (vysoká extenzita), odebraných do 15. 2. 2015, se provede ošetření u všech včelstev na všech stanovištích, pokud byla zjištěna vysoká extenzita u více než 25 % stanovišť na území okresu. Ošetření se provede schváleným VLP v souladu s příbalovou informací nebo VLP schváleným pro klinické testování v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování. Toto ošetření musí být provedeno nejpozději do deseti dnů po osledním odběru medu. Vyhodnocení extenzity varroázy provede ÚVS SVS.



Plocha ošetření je dána čl.3 bod 2 a o koordinovanosti tam není ani zmínka
Nařizuje provést toto ošetření nejpozději do deseti dnů po posledním vytočení medu.Podle mne u každého jednotlivce zvlášť.Protože se mne to týká, tak to tak provedu.
Klasická ukázka, jak se z naprosto nesmyslných dat udělá složitý a právně závazný dokument, na jehož základě pak lze vytvářet tlak ... Je-li k tomu vůle a patřičná motivace ...
Navíc: jak relevantní je pojem "extenzita varroázy", pokud se počítají jen spadlí roztoči? A nepočítají se další důležité faktory?
I sami veterináři z terénu už dobře vědí, že tohle je naprostý nesmysl. Quo usque tandem? Jak dlouho ještě?
Jiří
Jo to letní ošetření do 10 dnů po posledním odběru medu je dobré. Ještě by měla SVS sdělit jak poznat, kdy bude ten poslední odběr, zda v květnu nebo někdy později. Obzvláště loni to bylo jaksi neidentifikovatelné. SVS tímto povýšila včelaře na věštce. A těm co letos v létě nebudou točit, jelikož se nedostaví medovice a zároveň u nich v oblasti SVS určila vysokou intenzitu varroózy, tak dostanou pokutu jjelikož neošetřili do 10 dnů po posledním odběru medu. Mají prostě ždímat jak se dá a neremcat.Angel
Roztoči se tedy množí, včera jsem našel na sobě první klíště. A to jsem už zrovna včera vytáhl antiroztočové boty.

Budu muset na hajného, ať udělá nějaký nátěr. Zřejmě v zimě flákal aerosol.

Podle mých odhadů tohle svědčí klíšťatům, vlhko a dusno. A možná i příbuzným z Asie.
Jo. Ptal se mě známej proč nedáváme včelám antiparazitální obojky. Snad mu ten nápad Linhart nevyfoukne.
Zrovna na toto téma jsem se včera utkal s předsedou naší ZO. se musím rozhodnout čemu dám přednost, přemnožení roztoče a výnosu a nebo zachování dobrého stavu včelstva bez výnosu. Nikdy se mi nestalo aby byla silně napadena všechna včelstva,z napadených odeberu medníkové nástavky a rozdám nenapadeným.Mohu bez problémů léčit,ale konkretní napadená včelstva.
Jenže toto může udělat jen ten kdo dělá průběžně monitorink na své včelnici,ten kdo je na to technicky vybaven.V naší ZO to děláme jen dva soustavně a něco málo příležitostně.
Ostatním je to fuk,jdou jedině po výnosu /proto přece včelaří/.A ani to nechtějí vědět, protože by museli vyvinout nějakou činnost.Takže se nikdo nemůže divit jaký je stav co se týče VD.
Jedna pěkně okousaná samička z nedělního monitotingu - přirozený spad ...
[Obrázky: VD_2015.jpg]
Jiří
Při tom je snůška, takže by ty včely neměly být tak hladové, aby jej okousaly.

Nejenže bodají ale ještě koušou. To budeš mít asi pěkné bestie. Smile
Na takéto včelstvo si daj ochrannú známku. Sú naozaj také agresívne ???
Chlapy, jak to vypadá s kleštíkem , už padají ?

Škoda, že nemáme takové včely jako Jirka Matl. Wink
Rozřezával jsem trubčinu-nic
Prohlížím cca 1 týdně podložky-nic.
Viditelné deformace včel-nic
Buď je to klid před bouří nebo je varroa letos neaktivní.
Ideální čas na něj kolektivně a plošně zaútočit, nebude klást odpor.
Zadupeme jej do země.
Aby za dva roky vylezl. Smileú
U mne na dolní Mži nepadají (zatím), nálezy spíš výjimečné (viz VMS). Testy napadení plodu bez nálezu. Uvidíme, jak to půjde dál ... Testuji stále, oddělky jsem pro jistotu ve správnou chvíli přejel KMl (beze spadu), jinak zatím vše bez zásahu. Na VMS jsem si všiml, že někteří koegové i při nulovém spadu aplikovali KM, chápu to jako radikální test napadení, ale stejně bych to nedělal. Kombinovaný monitoring dá relevantní informace a podle těch se dá včas reagovat ...
Jiří
U mě podle podložek také zatím klid, snad to není to pověstné ticho před bouří.
Burka bola dufam minulu jesen a cez zimu
...... Dufam ze sa nemilim
Ja som nasadil kyselinu mravčiu 65% 0.5 dcl, pár dní dozadu keď nebolo také teplo, 2 dni som ju nechal odparovať a spád minimálny. Až sa mi to nechce veriť.
Tak já hlásím u 8 včelstev spad za 24 h od 0 do 3, u devátého včelstva 10 kousků na podložce. Úplně jsem valil oči! Za dalších 24 hodin spadl jen jeden, tak jsem schoval flašku kyseliny a uklidnil se. (navíc v tomhle vedru se mi jeví aplikace kyseliny jako silně nevhodná) V týdnu budu sledovat. Letos budu hodně opatrný, jak ve sledování, tak i v aplikaci kys. mravenčí.
Tak jako předtím jsem na VD skoro nenarazil, tak včera - stejné stanoviště, jen o kousek dál, napadení VD na trubčině v mednících - cca 5%. To znamená, že na každou vidličku (asi 20 -25 larev) jeden. Někde víc a někde nic, ale asi tak to odhaduji v průměru jeden na vidličku.
Normálně to nepadá a nepadá.....Měl jsem v minulém týdnu dva roje.....Big Grin..Vyrojily se dva oddělky...prostě to zákazník nestihl včas.
jeden roj 1070 a druhý 985g.....pokusně jsem to vyfumigoval....v prvním 8 a ve druhém 4 ks VD. V produkčních včelstvech jsou spady od 1 ks za 3 týdny do 1 ks týdně.....pitvaná trubčina bez VD....já letos našel na trubčině jen jednoho brouka. Virózy, jako DWV SBV a paralýzy jsem letos ještě nespozoroval.....Slíbil jsem Martinovi Kamlerovi klinické testování Vaderisu na 25ti včelstvech ...no nevím, jak budou výsledky použitelné, když je to bez roztočů..... Každopádně po vytočení zkusím u pár produčních včelstev diagnostiku KM.....ale nevím, nevím....
Mám několik zpráv od kolegů, že jinak nic, ale že třeba v jednom včelstvu, nebo přímo jen v jedné "zóně" plodu roztoči jsou. Jinde ne, když máte štěstí a strefíte se ...
V tomhle je výhoda testů plodu, že to zjistíte dřív, než se vylíhnou ... To jsou pak ty skokové nárůsty spadu na přelomu července a srpna, jimž se pak ak divíme ...
Sám jsem stále velmi obezřetný ... Zatím dobrý ...
Jiří
Referenční URL's