Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak jste na tom letos ze spady? U mě zatím prakticky nic. Pravda, mravenci na podložkách sou. ALe tam kde jich je opravdu málo-mravenců tak stejně nic. Zatím jsou tedy nasazeny Gabony a KM. Byl jarní nátěr plodu.
Nie len mravenci. Po kontrole podložiek som napočítal 10 VD na podložke s osami a 300 VD na podložke bez ôs. Navzájom som vymenil podložky aj so spadnutými VD a po dvoch dňoch zostala podložka čistá. VD im zjavne chutia a sú pre osi niečo také, ako pre nás kraby Idea. Nekecám, skúste to...
Alino, musím Ti oponovať, osy ak donesú do hniezda potravu pre osie larvy, tak sú to vždy bielkoviny a povedz mi koľko v tom plochom útvare-tele Vd si nájde bielkovín, osa ak má možnosť loví v prírode hmyz ako sú muchy (aj ovady) a pod., potom vošky, ale najradšej má naše včely, nie staré včely, aj to musia byť ešte "teplé", osa živé včely neloví, aj keď niekedy vidíme včely ako zápasia s osou, osa odletí a včely sa vrátia do úľa..

Život zo sveta hmyzu je tajomný a len ťažko sa o ňom dozvieme pravdu, pomôže len jeho dokonalé pozorovanie. Ja viem, že si urobil pokus, pretože si vymenil podložky s odpadnutými klieštikmi, čo, by mohlo svedčiť o tom, že osy odnášajú klieštikov z úľovej podložky, no u mňa sa to nepodarilo dokázať.
Anton, asi to bude tak, lebo na podložke nie je vlastne nič - sú úplne čisté. Osi tam hospodária so spadnutými kryštálikmi cukru? a možno to dokážu vyzametať krídlami. V každom prípade je podložka čistá a v podstate to znemožňuje kontrolovať spad.
A co takhle zkusit natřít ty podložky jedlým olejem?
JK
Jak jste na tom z roztoči ?
Já na podložkách zatím nic nemám , jen zpoustu vos a mravenců.
Myslím , že ty spady trošku upravují , tak jsem dal KM a zamezil přístup vosám. Mravenci se tam dostanou, nemám formistop.
(28.08.2015 20:28)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]A co takhle zkusit natřít ty podložky jedlým olejem?
JK
Pomůže to? Resp. nejdou tam pak mravenci?
Jak dlouho efekt oleje vydrží?
Natierať podložky olejom je potrebné v úľoch bez sita, aby klieštik nenaskakoval na včely. Ak po liečení ovplyvňujú spad mravce a osy, tak treba rátať pár hodín po jednorázovom liečení. Pri dlhodobom liečení a prirodzenom spade je to problém. Pomôže asi len jednorázový test a počítanie na tucty, kopy, hromady a podobné jednotky tj. veľa a málo klieštikov. Teraz už je to jedno, lebo zimná generácia je už prevažne vyliahnutá, alebo zaviečkovaná a ak nebola preliečená včas, tak včelstvo je poškodené a oslabené pre dalšiu sezonu. Liečenie po 1. septembri je už vklad pre zimu 2016, ale poškodené včelstvo už nevylieči.
http://www.n-vcelari.sk/view.php?cisloclanku=2007020601
Olej funguje, ale v těchto vedrech velmi brzy zaschne a pak se z podložek těžko dostává. Já spoléhám na Formistopy. Je to jednoduché a funguje to. Takže nevím, proč vymýšlet další komplikace.
Jiří
Jiří, to je pravda, ale je tu ještě jedna potíž. Roztoč, který spadne, tak uteče z podložky a už o něm nevíme. V zahraničí to patlají dokola jakousi Indulonou. Pak je zase problém s ometáním podložek. Dosud nejlepší systém pro záchyt roztoče byla Veselého podložka s hrubým a jemným sítem Polynet. Možná to je výzva pro koumáky, kteří najdou něco, co je suché a přitom se toho roztoč štítí (cukr to není, ten láká vosy).
Proč vymýšlet další komplikace? Třeba proto, že formistopy mohou být někde sotva aplikovatelné.
(31.08.2015 18:03)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Olej funguje, ale v těchto vedrech velmi brzy zaschne a pak se z podložek těžko dostává. Já spoléhám na Formistopy. Je to jednoduché a funguje to. Takže nevím, proč vymýšlet další komplikace.
Jiří
Jj. Pět dnů vydrží mazlavý. No a na to očištění podložky stačí obyčejná široká špachtle. Vyzkoušeno, ověřeno.
JK
(09.09.2015 21:06)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]...
Jedna věc mě i uživatele tohoto úlu zaráží. Je to silně nerovnoměrný spad po termosolární léčbě. Jeden den Vám z plodu vypadne 81 mrtvých roztočů, druhý den 20, pak 18 a pak 120. A tím to nekončí. Vychází z toho křivka, která je značně zubatá a co je podivné, taky pravidelná. Nemám pro to vysvětlení (pouze teorie), ale jisté je, že rozdíly jsou velké. Proto nevěřím tomu, že je kontrola spadu v létě užitečná. Rovnoměrný spad je mýtus. A to hovořím o již mrtvých roztočích. Jak je asi proměnlivý přirozený spad ???

K tomuto bych měl jeden svůj letošní poznatek.
U jednoho včelstva - medovicový rekordman celkem dalo 75kg - jsem ještě před posledním medobraním zaznamenal zvýšení spadu VD, ale před posledním medobraním a v těch vedrech jsem již nezasahoval. Po něm jsem provedl test sublimací KŠ na produkčních na celém stanovišti. Potvrdilo se napadeni a spad byl cca k tisíci za 24h a vedlejší včelstva taky zvýšený několik stovek. Takže včelstvo rekordman ve všech směrech.
Budiž, řekl jsem si a doufal, že jsem je "sundal", jenže oni padali dále a to i přes 100 za den. A při pozorování česna žádná velká aktivita a před česnem tohoto včelstva na zemi slídily vosy. Při delším pozorování jsem si všiml, že vosy občas jakoby skočí do trávy po nějaké včelce. Tak jsem se podíval co tam dělá a ejhle deformovaná křídla. Dale byl podezřelý velmi pomalý odběr krmiva.
Usoudil jsem tedy, že je včelstvo silně poškozeno a již zesláblé a dal se do jeho zúžování/redukci o jeden VN na 1NN+1VN. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je plné včel a plod v 6ti rámcích horního nástavku a v 6ti rámcích dolního nástavku a na včelách kleštíci. Takže změna - žádná redukce a honem pro Formidol 40 a "natvrdo" otevřený mezi nástavky (plod). Další den kontroluji spad a ejhle - další tisícovka. Pak další dny spady po několika stovkách a jak píše pan Linhard nerovnoměrně.
Zajímavé bylo, že byly jakoby po uličkách.
Domnívám se tedy, že ten nerovnoměrný spad po termosolárním léčení a léčení KM je dám tím, že obojí metoda zasáhne i pod víčky a nerovnoměrnost je dána postupným odvíčkováváním/líhnutím plodu a tedy aktivitou matky 21 dní předtím.

Jinak pro info jak to se včelstvem vypadá nyní. Teď už se pustily do krmiva se vší vervou. Aktivita na česně normální. Vosy již nešmejdí a již nepozoruji včelky s deformovanými křídly. Včelstvo stále silné bránící česno a nosící pyl. Spady nyní již minimální - do 10 ale stále jsou. Po dokrmení asi dostanou další pecku - tentokrát Apiguardovou. Příští týden opět hlásí léto až téměř tropy tak to bude optimální.

Zalétáváním se ale VD dostal do vedlejších a je naprosto zřetelné, že čím dále od tohoto včelstva tím méně po formidolu, který jsem aplikoval všem (kromě oddělků na 1VN).
Je to moje první zkušenost s vyšším napadením.
Ta mi naprosto jasně dala najevo, čeho si kromě spadu všímat:
  • vosy hledající něco v trávě před jednotlivými úly
  • napadení může být jen jednotlivé včelstvo, ale rychle se šíří do sousedních
  • šedivé včely (mladé) lezoucí nebo poskakující v trávě
  • špatný odběr krmiva
  • malá aktivita přes ohromné množství včel v úle a velkého množství plodu
  • podezřele až rekordně medonosné (něco vyloupily a možná si přinesly bonus)

Jinak i kolega z vedlejší vesnice říkal, že u nás to s VD je letos oproti jiným rokům silnější - Ústecko-Orlicko. Proto jednak panu Linhartovi musím dát zapravdu, že někde jsou !!! Je tedy nutno být ve střehu.
Kolik medu měly ta vedle? Podobně, nebo je možné, že med si rekrodmanky přinesly i s kleštíky když někde něco našly. Tedy nějaké slabší včelstvo.
(10.09.2015 13:21)JKL napsal(a): [ -> ]Jinak i kolega z vedlejší vesnice říkal, že u nás to s VD je letos oproti jiným rokům silnější - Ústecko-Orlicko. Proto jednak panu Linhartovi musím dát zapravdu, že někde jsou !!! Je tedy nutno být ve střehu.

A co na to Velký bratr?, SVS?, výzkumníci?, ministr? prezident? Je jim to fuk! Při pohledu na mapu VMS tam všichni spíte.

Co se děje a co se stane, se doví(me?) až z pochybného zimního spadu.
Ty vedle - všechny v té řadě od 55 do 65 - prostě taky silné.
Vzhledem ale k rozjetosti toho VD si to musely dotáhnout už někdy dříve.



(10.09.2015 13:49)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]...
Co se děje a co se stane, se doví(me?) až z pochybného zimního spadu.

Možná dříve - z podzimních kolapsů Sad
(31.08.2015 18:03)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Olej funguje, ale v těchto vedrech velmi brzy zaschne a pak se z podložek těžko dostává. Já spoléhám na Formistopy. Je to jednoduché a funguje to. Takže nevím, proč vymýšlet další komplikace.
Jiří

No ono nic není černo bílé a letos se s formistopy dost trápím. Olej mi tam jaksi zeželelatinoval a mravenci po této želatině už vesele pochodují.
A ono vyndat ten formistop zpod stojanu se 4 včelstvy není úplně jednoduché. Naštěstí jsem neprodal hever ze starého auta a tak používám ho na zvedání stojanu, tak abych se k formistopům dostal a vyčistil je a znovu naplnil.
Jiří máš stejnou zkušenost ?
To se může stát leda s jedlým olejem. Být v tomto ohledu EKO není na místě. Zásadně používám minerální olej.
Zdar, Pepo, používám vždy nějaký z akcí v super-hyper, tedy jedlý, občas se stane, že zahoustne, i přes stříšky do formistopu napadá nějaké svinstvo, ale mám k nim přistup, takže je můžu čistit. Tak jednou za sezonu.
Letos třeba u TBH byl taky problém s mravenci, byli větší a bylo jich tolik, že jak se topili v tom oleji (a byly to ty velké Formistopy od K. Čermáka), byly brzy plné a mravenci chodili po mrtvolkách. Ale i to šlo vyčistit a oni nejsou hloupí, takže toho brzy nechali ...
Jiří
"... Olej mi tam jaksi zeželelatinoval a mravenci po této želatině už vesele pochodují. ..."

Všechny přírodní oleje pryskyřičnatí. Proto se používají k impregnaci dřeva.
Do formistopů tedy nejlépe něco černého z olejové vany našich motorových přibližovadel.
Referenční URL's