Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Páni kolegové, to není křik, ani demagogický výkřik zoufalce. Jak jsem psal, je to jen jiný pohled na věc. Prostě jen jiný než ten Váš a napsal jsem ho s nadsázkou (možná to všichni bystří pochopili) . Dokážete přijmout, že každý včelař nemusí být "výzkumník, šlechtitel...atd". Některé včelaře naplňuje i to, že včelaří dlouhé roky bez ztrát a ze svého koníčka mají sem tam i určitý užitek a daří se jim. Toť vše...... Nešlechtí, neselektují, matky v lepším případě sem tam koupí, léčí podle nařízení a bez vlastní myšlenky.
Zda to je to nejlepší pro včely je jiná otázka. Ale proč se pohoršovat nad tím, že někdo udržel včely bez úhynu 10, 20, nebo 30 let a choval se podle nařízení.....Wink
Je-li to podána takto, tak souhlas.
Ale proč se tedy pohoršovat nad tím, že někdo udržel včely bez toho, aby používal zaběhnuté metody a bez pesticidů. Dokážete přijmout, že některé včelaře naplňuje touha po poznání přirozenějšího života včel a obejítí se bez chemie (látkami normálně se nevyskytujícími v přírodě), šlechtí, selektují a používají vlastní myšlenky. To je také jiný pohled na věc.
Tak si je vzájemně tolerujme, prosím.

Za mne - určitě nemám problém s tím, že soused léčí klasicky. Řekněte si to obráceně - Nemám problém s tím, že soused léčí alternativně.
Jen jedno je důležité
Citace:...řídím se tím, že nesmím ohrožovat své okolí.

Pak bude vzájemná shoda a tolerance.
Pokud se ale skupiny včelařů budou chovat jako v této reklamě :
pak to vždy bude ke škodě.
Prosím ty z Vás, kdo se ještě budete kochat nad posledním zavíčkovaným plodem a budete zjišťovat napadení plodu, abyste případně nepřehlédli extrémní srocení roztočů v jedné jediné buňce, všechno dospělci, bývá jich tam i deset a takovou skutečnost zdokumentovali.
Zdá se, že ke konci sezóny se roztoč nehodlá za každou cenu rozmnožovat a hledá bezpečí buněk. Zajímavá je na tom ta schopnost agregace.
Nemáš, Pavle, tu fotku, co jsi ukazoval myslím před třemi lety v Brně? A s Tebou pak ještě jeden kolega ze svého chovu ... To bylo velmi zajímavé ... Jako ... ehm ... sjezd ... Angel
Jiří
Já z toho mám mizerné fotky, fotil jsem to mobilem a nezaostřilo se to.
Tady na straně 4 je fotka od Rendyho Olivera, který v úplně jiných souvislostech vyfotil něco, aniž mu došlo co. Těch deset roztočů na larvě. Já se s tím jevem dosud setkal 3x a ani jednou z toho nebyla fotka ke koukání.
Schopnost agregace maji i na jare na trubcine mam fotky
Tato skutečnost mne velice zajímá, neboť se tvrdí, že roztoč tuto vlastnost nemá. Pokud ji má, musí existovat signální látka. Bude-li více důkazů, bude i vůle těch, co mají k dispozici hmotík, začít onu látku hledat. Mít takovou látku k dispozici znamená pokořit roztoče tou nejšetrnější cestou.
[Obrázky: 1_rozto.jpg]

takto byli dokonce pod nezavíčkovanou trubčinou!!!! pod ostatními larvami nebyli. Krom jednoho vlevo dole.
Jirko, chýba dátum, v tomto čase toľko trúdieho plodu by mohlo byť vo včelstve, kde vyvádzajú trúdice. No raz som čítal, že v čase núdze, sa klieštiky vojdú do otvorenej bunke s plodom a konzumujú aj chovnú kašičku, ktorú včely kŕmičky kladú na dno bunky. Tvoj prípad však na to nevypadá.
Nebude tím důvodem páření ?
Nebo, že by si vyměněňovali zkušenosti s rezistencí na pyrentroidy ? Big Grin
Děkuji. Je to velmi povedený snímek. Podobnou scenérii jsme viděli s Jiřím na první konferenci MSVV v Brně u kolegy, jehož jméno jsme zapomněli. Tento jev není náhodný a je třeba ho dokazovat.
(23.09.2015 18:10)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jirko, chýba dátum, v tomto čase toľko trúdieho plodu by mohlo byť vo včelstve, kde vyvádzajú trúdice. No raz som čítal, že v čase núdze, sa klieštiky vojdú do otvorenej bunke s plodom a konzumujú aj chovnú kašičku, ktorú včely kŕmičky kladú na dno bunky. Tvoj prípad však na to nevypadá.

Vždyť napsal že i na jaře.
Antone 29.4. To bylo .
Zdravim, chci se zeptat kdo uz fumigoval a kolik spadlo roztocu ?
Ja som zapálil včera pásiky a na nich 3 kvapky/ také väčšie / varidol, spád od 75 po 167 klieštikov. Budem o týždeň jak bude teplo znova aplikovať.
Tak to preci jen nejaci roztoci jsou. Kdyz jsem daval v lete formidol tak to vypadalo ze nebude co fumigovat. ...
Fumigace, od cca 3ks do 27max. takže by to mělo být dobré. ty s max 5ti nechám osudu. Ostatní ještě jednou.
Varroa je všude kromě Austrálie.


The Varroa mite (Varroa destructor) is implicated as a major disease factor in honey bee (Apis mellifera) populations worldwide. Honey bees are extensively relied upon for pollination services, and in countries such as New Zealand and Australia where honey bees have been introduced specifically for commercial pollinator services, the economic effects of any decline in honey bee numbers are predicted to be profound. V. destructor established in New Zealand in 2000 but as yet, Australia remains Varroa-free. Here we analyze the history of V. destructor invasion and spread in New Zealand and discuss the likely long-term impacts. When the mite was discovered in New Zealand, it was considered too well established for eradication to be feasible. Despite control efforts, V. destructor has since spread throughout the country. Today, assessing the impacts of the arrival of V. destructor in this country is compromised by a paucity of data on pollinator communities as they existed prior to invasion. Australia's Varroa-free status provides a rare and likely brief window of opportunity for the global bee research community to gain understanding of honey bee-native pollinator community dynamics prior to Varroa invasion.

Roztoče Varroa (Varroa destructor) se podílí jako hlavní faktor onemocnění u včely (Apis mellifera) populace na celém světě. Včely jsou značně spoléhal se na pro opylování, a v zemích, jako je Nový Zéland a Austrálii, kde byly zavedeny speciálně pro komerční opylovačů služby včely, ekonomické důsledky jakéhokoliv poklesu počtu včel medonosných je předpovídán být hluboký. V. destruktor se sídlem na Novém Zélandu v roce 2000, ale dosud, Austrálie zůstane Varroa-free. Zde jsme se analyzovat historii V. destructor invaze a šíření v Novém Zélandu a diskutovat o pravděpodobné dlouhodobé dopady. Když byl roztoč objeven v Novém Zélandu, to bylo považováno za příliš dobře zavedené na vymýcení proveditelné. Přes kontrolní činnosti, V. destructor se od té doby rozšířila po celé zemi. Dnes, posuzování dopadů příchodu V. destructor v této zemi je ohrožena o nedostatku údajů o opylovačů komunity, které existovaly předchozí k invazi. Austrálie Varroa bez statusu poskytuje vzácnou a pravděpodobně krátký příležitost pro globální včelí výzkumnou komunitu získat porozumění včel nativní dynamiky opylovač komunity před Varroa invazi.


http://link.springer.com/article/10.1007...015-0679-z

jedna z věcí, která zazní ve čtvrtek na přednášce Smile
(26.10.2015 12:24)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]... jedna z věcí, která zazní ve čtvrtek na přednášce Smile
)
Myslíš TUHLE? Tak to jo, tam se potkáme a probereme to. Wink
Jiří
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :