Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medník lze taky dát jinam. Lze taky odebrat zavíčkovaný plod (je-li napadení vysoké) a pak ošetřit KM, na to by stačily dva krátkodobé třídenní cykly s dvoudenní pausou. Je to šetrnější. Zbylý med nachat včelám na zimu nebo na letní sucho ... Vloni se mi to velmi vyplatilo.
Plod se nyní ještě dobře obnovuje, takže včelstvo to ustojí. A pokud ne, tak není něco v pořádku.
Toma se nelekejte, na množství nehleďte ... Wink
Jiří
Jak před pár dny napsal ať si každej včelaří jak chce tak se ho už nebojíme
Jiří,nezdá se ti ,že použiťí metody s.Anny bude se muset asi dříve? Já dnes prohlížel další stanoviště.V trubčině, většinou,každá druhá buňka
s varroázou.A trubci jsou už buď vybíhající a nebo těsně před.
To jestli se nechá rozjet,katastrofa.
Já to kontroluji,ale co ti co jenom točí.Nemaj ještě ani Formidol,čekaj ještě na lípu a les.
Vidím to černě,aspoň u nás.
V dělničím jsem zatím nenašel nic. F.V.
Díky za reakce a rady.
U mě zatím napadené 1 včelstvo z 30 včelstev a včelstvíček. To jedno točit nebudu, ale až vše vytočím od ostatních, tak je kyselina na 14 dní nemine.
Jistota je jistota.Wink
(30.06.2016 19:07)vlcek napsal(a): [ -> ]Jiří,nezdá se ti ,že použiťí metody s.Anny bude se muset asi dříve? Já dnes prohlížel další stanoviště.V trubčině, většinou,každá druhá buňka
s varroázou.A trubci jsou už buď vybíhající a nebo těsně před.
To jestli se nechá rozjet,katastrofa.
Já to kontroluji,ale co ti co jenom točí.Nemaj ještě ani Formidol,čekaj ještě na lípu a les.
Vidím to černě,aspoň u nás.
V dělničím jsem zatím nenašel nic. F.V.
Ano, Františku, jmenuje se to sice sv. Anna, ale také ji dělávám dřív. Vždy podle stavu napadení. I snůška samozřejmě hraje roli, ale nikoli hlavní.
Je to razantní opatření a je třeba postupovat citlivě. Na druhou stranu u včelstev, která to neustála, byl zjevně i jiný problém, tak jsem nesmutnil, rušil je a nahrazoval připravenými oddělky.
Letošní rok je nějak v předstihu, takže pokud je napadení vysoké, neváhal bych.
Jiří
Co je to metoda sv. Anny?
Pavle: gegorius(uzenáč) na centru Wink
Jiří
Jirko, nepomohl jsi mi Confused
Ještě že existuje strýček Google:
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&e...70WBXpGoKg

Je to odebrání veškerého zavíčkovaného plodu mateřskému včelstvu i se včelami. Oddělí se trubčina, která se vyřeže a ze zbytku se udělá oddělek.
Tento oddělek se následně zbavuje kleštíka - to už je asi na každém, jak.
Tato metoda se tady na VF omílá každé léto. Smile
No jo, někdo má holt delší vedení, aneb opakování matka...
No vlastně pomohl, našel sis to ...
Kybys napsal, poslal bych Ti totéž. Fakt se to tu periodicky v určitých obdobích řeší. Je to i publikováno, takže z toho mohou sát moudro i Tomové a pod., kteří jinak ... Ale co ...
Je tam řada věcí, které se musí rozhodnout. Ale to je vždy závislé na konkrétní situaci. Klidně napiš ...
Jiří
Je zajímavé pokud jsem na toto vlákno vložil svůj dlouholetý postup když jsem býval kdysi v problémech sklidil jsem červený palec a hledání kde jsem co opsal není vše tak složité pokud se o to včelař zajímá a nebylo od koho se učit. Jde to i lépe používám bezpracný chov a včelstva do tohoto problémového stavu neuvádím. Věřím, že je možné chovat včelstva bez zásahů léčiv po mých loňských výsledcích problém je, že jsou včelstva schopny donést roztoče z okolí i v tu pozdní dobu kdy jejich přirozená obranyschopnost končí. Nelze říci, že jsou léčena včelstva, která to nepotřebují neboť nějaký spad i když malý je. Vím, že s mým způsobem chovu jsou včelstva schopna se roztočů zbavit sama, ale léčení provádím neznám jak lépe zjistit zdravotní stav po 15.10.a na problém nejsem zvědav.
Páteční pitva trubčiny z cca 10x10 buněk tak 20% mělo návštěvníka. Nejvyšší čas na KM..Tak koukejte. na podložce nic, ale v buňkách sou. "žokeje" sem ještě neviděl, ale ostražitost!! Smile
Dnes pár mladušek v trávě před úlem s příživníkem na hrudi. I přes dobré výsledky měli a pak radši jarní ošetření, i tak už nyní jsou někde zase patrná napadení. Podložky mi řeknou více i když zatím tam toho moc nepadá, ale jsou tam.
Chtělo by to test plodu. Padají světlí? Máš formistopy?
Jiří
Pitvám, pitvám a najednou koukám, že nic nevidím. Smile

Tedy po několika včelstvech kde to přehazuji na Debrňáckou metodu jsem neviděl ani jednoho.
Pitváno vidličkou.
Kolem úlů jsem to posypal něčím proti mravencům. Spad 1-2 na včelstvo. Mladušky bez viditelného poškození, ale lezou v trávě a nelétají před pár včelstvy společně s trubci. Skoro žádný přirozený spad, ale už jsou poškozené. Brzy vytočím a hned nasadím KM. Stejně už toho moc nenanosí a co nanosily, to mi stačí, zůstane jim květový med + lípa na zimu.
To si nech vysvětlit od našich kapacit, roztoč tam není, včely poškozené.

A to myslím bez ironie. Tedy k tobě. S ironií ke kapacitám.Cool
(05.07.2016 16:22)MatesP napsal(a): [ -> ]Kolem úlů jsem to posypal něčím proti mravencům. Spad 1-2 na včelstvo. Mladušky bez viditelného poškození, ale lezou v trávě a nelétají před pár včelstvy společně s trubci. Skoro žádný přirozený spad, ale už jsou poškozené. Brzy vytočím a hned nasadím KM. Stejně už toho moc nenanosí a co nanosily, to mi stačí, zůstane jim květový med + lípa na zimu.

Někde jsem vyčetl, že roztoči jsou ponejvíc na mladuškách na spodní straně zadečku a vidět je u jedné ze sta když je nahoře na ní.
můj badatelský úlovek proti VD humulus lupulus
Referenční URL's