Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Díky za překlad.
A teď toho Itala.
Dnes v poklidu poslední trubčí rámek vyklepán, z 1220 trubčích buněk vyklepáno 286 ks roztočů. Jak bude vypadat podzimní spád se uvidí až po první fumigaci.
Obávám se, že se té fumigace nemusí dožít. Chtělo by to ještě 100 dělničích buněk, jak to vypadá tam.
To je jedno, je to na vysírenie, alebo to padne samo. Teraz to zachráni len radikálne liečenie a odloženec.
Testnul bych dělničí plod. A pokud by byl hodně napadený, zavíčkovaný bych jim sebral, otevřený nechal a sebral za týden, až ho zavíčkují, do té pasti se totiž nahrnou zbývající foretické samičky V. d.
Na metodu, jak dál pracovat s odebraným plodem, je více nazorů a více variant. Pokud je napadení opravdu velké, tak radši zlikvidovat. Pokud není zase až tak kritické, lze zkusit (sběrný) oddělek, po vylíhnutí plodu ošetřit, novou M etc.
Jiří
Pokud by tam ale byly virózy, problém to moc neřeší. Pak snad přemést na mezistěny do nového úlu.
Jiří
(11.08.2016 19:01)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]... Po zavíčkování , které se tak dá daleko lépe predikovat, seříznout trubčinu v půlce, trubce a roztoče jednoduše pouze vyklepat bez destrukce základního díla a tak furt dokola. ...

Tak ma napadlo, je schopný VD vyliezť z trávy a trafiť na včelu napríklad 10 m od najbližšieho úľa?
Mnoho úsilí a žádné pozitivní efekty
Výsledky léčby jaře s včelím Sauna

Publikováno dne 12. srpna 2016 Dr. Gerhard Liebig, hostující profesor na univerzitě v Bochumi
(24.07.2016 15:54)Pavera Bernard napsal(a): [ -> ]Dnes v poklidu poslední trubčí rámek vyklepán, z 1220 trubčích buněk vyklepáno 286 ks roztočů. Jak bude vypadat podzimní spád se uvidí až po první fumigaci.
Pokud těch 286 byli všichni cos tam měl, tak jsi celkem v pohodě. Big Grin Ale jak bylo napsáno - chce se to podívat ještě na dělničinu....ale neviděl bych to nijak tragicky. V nejhorším nasadit KM. Formidol ...dvě desky najednou a třeba i opakovaně. Pokud tam nejsou viry (DWV, paralýza), tak VD až tak tolik nevadí. Rozhodně bych v týhle době nedělal pokusy se sběrným oddělkem.... a měnit M?...proč?
Píše, že chce počkat do fumigace, to už může být bez zásahu pozdě. Proto já to tak v pohodě nevidím a tvá doporučení bych povýšil na urgentní.
O víkendu jsem na všech 120 včelstev naházel formidol a bez detailního sčítání je spad dnes večer na úrovni 20,20,30,20,50% loňska .(podle stanoviště)
Nezjišťuji detaily na to nemám čas na jednotlivých stanovištích jsou vždy 2-3 včelstva s mírně vyšším spadem.Kouknu na to znovu ve středu večer a těm s opticky vyšším spadem přidám ještě jednu desku.
Přes nízkou úroveň intenzity napadení v mých včelstvech je na použití formidolu skutečně nejvyšší čas.
Plodová pauza a absence snůšky to snížila ,ale matky i díky přikrmení jedou už 14 dní jak o život a problém by nastal koncem září.
v jiném vlákně píší přátelé, že znají včelstva, která přežívají 5-10 let volně v přírodě, bez ošetřování včelařem... nebylo by zajímavé tento genetický materiál použít při chovu ?
a z druhé strany, pokud tato volně žijící včelstva produkují roje nebo trubce, kteří se následně spáří s námi chovanými matkami, můžou se jejich vlastnosti objevit v našich včelstvech ...
jaký na to máte názor... není toto jedna z možností jak na varroa ?
Je i není. Jsou to včelstva většinou malá s nevelkým výnosem, rojí se a tak mají plodové pauzy. To drží kleštíka na uzdě.
Dnes jsem provedl zkoušku smyvem pomocí práškového cukru na vzorku cca 5-ti včelstvech. Jedno mělo 2 roztoče, jedno 1 ks, zbytek bez nálezu. Jak to mám vyhodnotit? Včel ve vzorku bylo tak na dvě hrsti. Přesně spočítat to nešlo.
Co přirozený spad? Sledujete jej? Dělal jste testy napadení plodu? Celé je to o tom, že je dobré to sledovat kontinuálně. Letos je to hodně rozdílné ...
Smyv v této době řekne o napadení jen málo, většina roztočů je na plodu.
Co zkusit test s deskovým odpařovačem s KM. Opakovaně.
Jiří
Dejte Gabon a uvidíte jak se to bude sypat.
(29.08.2016 14:22)pavell napsal(a): [ -> ]To by potom znamenalo že plošné úhyny mají vlastně na svědomí "léčiva", už by se nad tím měli na SVS konečně zamyslet že trávit včely několikrát do roka a ještě to včelařům nařizovat nebude asi to pravé.
Ono to ale tak s vysokou pravděpodobností opravdu je, zcela vážně. Je to po léta prosazující se genetická uniformita včely a k tomu to úzké hrdlo láhve pro populaci kleštíka vyvolané totálním chemickým nasazením, které nám zoceluje jeho nové generace. K tomu vysoké zavčelení podpořené divoce usazenými roji po úhynových létech, kdy je infestace kleštíkem obecně nízká. Obrovská regulační výchylka pak způsobí následnou katastrofu a potom vše zase nanovo, v téměř pravidelných cyklech. Což to nikdo nevidíte co se děje? Najde se ještě hlava pomazaná, svým živobytím na profitu z výroby a distribuce akaricidů a z produkce brojlerů nezávislá, která by dosavadní doporučovaný postup boje proti varoÁze podpořila?
tak ted to jeste moc nepada,urcujci bude konec Srpna,,ovsem ja jsem diky teplotam pouzil misto osvedcene 65% KM na houbicku pro zmenu 85% a v nekterych vcelstvech se to krasne sype radost pohledet....kazdopadne mia napadeni podle spadu je unostna,stavelka minuly rok byla krasne trefena do bezplodeho obdobi a je to sakra znat.....
Včelstva roztoče přinášejí ne v každém včelstvu se však udrží a namnoží ale nyní se z poklesem plodování v úle začne situace měnit, roztoč si troufne na dělničí plod a záleží, jaký přínos do úlů roztočů bude. Včera jsem sledoval let do tmy, dnes dopoledne pokračování i za bouřky a deště, včely napadané rozmočené před úly zdá se, že problém začíná přicházet.
Přesně tak, ne v každém včelstvu se roztoč udrží, mně stačí že se tolik nemnoží. A doufám, že ta mezerovitost a okusování larev je třeba z toho.
Referenční URL's