Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji Smile
Za chvilku tady budeme mít víc alternativních přípravků jak staré dobré klasiky. Smile
Dnes na obed som vložil do dien zásuvky a po 6 hodinách som vo 2 silných včelstvách našiel padnutých 3 a 6 klieštikov. Pritom spady po druhom jesennom ošetrení boli minimálne. Jedno včelstvo má plod už v troch nástavkoch LG 2/3, druhé vo dvoch. Mal by som som s tým niečo robiť, či počkať do posledného vytáčania?
(05.04.2017 20:09)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ].....Pritom spady po druhom jesennom ošetrení boli minimálne.

Upřesni to. Napiš datum léčení a přesné počty spadu.
Liečil som Varidolom. Prvé liečenie v poslednej dekáde septembra, 24 hod. spad z týchto dvoch cca 200 a 170 ks, druhé zadymenie na konci októbra a po 24 hod. z nich padlo po 30 až 40 ks klieštika.
No, já sám jsem zvědavej, co z toho Tom vydedukuje za radu.
Keď padlo 30 - 40 kusov na druhý krát, mal si dať asi ešte tretiu fumigáciu.
Ja som fumigoval až v novembri 2x. Snažím sa vždy čo najneskôr, pootváram sitá mesiac pred tým, aby bolo čo najmenšie riziko, že tam bude ešte zaviečkovaný plod.
Predminulý rok mi vyšla posledná fumigácia až začiatkom decembra. Bolo ešte teplo.

Teraz môžeš použiť akurát kyselinu mravčiu alebo beevital, ale účinnosť nebude bohvie aká, lebo včelstvá už naplno plodujú...
Myslel som, si, že je to už OK.
Ja som bol na otvorených sitách od začiatku mája. Ak sa dobre pamätám, v novemri tu už teplota nevystúpila nad 10 °C, od začiatku decembra sústavne pod 0 °C.
Benjamíne, těžké otázky.
Začnu od sebe. Kdyby byla včelstva moje, věděla bych, že jsem před zákroky na podzim vyřízla zbytky plodu. Tudíž když mi teď něco spadne je to z medníku, který jsem dala - souše.
Pokud to tak nemáš, do včelstev jsi nic nepřidával můžou padat
a) opravdu tam zůstali - to by ale asi stejně ještě nepadali
b) holky ještě vyklízí některé buňky - máš včely výše položené ( nedívala jsem se ti do
profilu)
b) včelstva ti loupí/loupila některé hynoucí včelstvo v okolí i s kleštíky ( v mezičase od
posledního zásahu)

Můžeš
a) nechat zaklást trubčinu, pokud už nemáš z loňska nechanou starou a je
zavíčkovaná, a nekompromisně ji vyhodit
b) ošetřit kyselinou mravenčí jakmile bude příhodná teplota, než nasadíš medník, ale
stejně bych nejprve udělala smyv, nebo sfum.
Je to na tobě, projít si možnosti a něco s tím udělat Wink
Myslím, že jsou i další možnosti, je nás zde více, třeba ti ještě někdo napíše. Takhle bych uvažovala já.
Ještě poznámka: síta v létě zavřít, v zimě otevřít - to se mi osvědčilo
Skôr by som povedal, že otázka je ľahká, len nájsť správnu odpoveď bude ťažšie Smile

Prítomnosť plodu som pred poslednou fumigáciou nekontroloval, nechcel som ich už rušiť.
Deň pred vložením zásuviek do dien som jednému včelstvu prehodil nástavky zo spodu plodiska na vrch, ale mali tam už sladinu, druhému som dal navrch nástavok so súšami z plodiska, ale predtým som ich "poprevracal" v rukách.
Posledné 2+ týždne tu intenzívne lietali, takže bunky už, predpokladám, majú dávno vyčistené; v silnejšom včelstve je plod už v troch nástavkoch. Lúpež cudzích včelstiev nevylučujem, majú v okolí také možnosti...
Dnes som pozrel podložky po 30 hod. - spadnutých 6 (silnejšie včelstvo) a 15 klieštikov (tu som našiel na letáči aj vyhodený robptníčí plod tesne pred vyliahnutím so zdeformovanými krídlami).

Ten nástavok zo spodu plodiska (s cca 2 kg sladiny) by som chcel použiť v medníku (kvôli rotácii). Môžem aj v tom prípade použiť kyselinu mravčiu? Vyvetrá sa to do prvého vytáčania na prelome mája/júna?
Či potom už radšej postriekavať Beevital-om?
vyvetrá ak nebude v čase liečenia silná znáška pokojne použi, mám to odskúšané, v mede nič cítiť nebudešWink

Máš len dve včelstvá, nerozmýšľal si spraviť to takto?

Zobrať všetok plod a urobiť z každého včelstva odloženec, matky ponechať v pôvodných včelstvách a tie včelstvá ihneď zafumigovať. V odložencoch narazia materské bunky, počkať na vyliahnutie všetkého plodu, zafumigovať a spojiť s pôvodnými včelstvami. Je to pracné ale je to istota a stihneš to ešte pred agátom. Kyselina má pri tomto počasí otáznu účinnosť, tu je v noci 5 ° a cez deň to tiež nie je bohvie čo.
A je jedno, či položím hubku s kyselinou rovno na/pod ten budúci medníkový nástavok?

Čítal som už o tom postupe, buď vo Včelářství, sv. 1 (PSNV-CZ 2016) alebo na stránke pv.sk/vcely, myslím si ale, že ak zoberiem do úvahy terajší pomer medzi plochou plodu a počtom včiel v úli, tak by do odloženca musela ísť väčšina včiel, kvôli zohrievaniu plodu.
S kyselinou by som počkal na nedeľu, pondelok, má byť cez deň 10 - 20 °C. Voliť teraz radšej 85%? A radšej zhora ako zdola?
(06.04.2017 14:49)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No, já sám jsem zvědavej, co z toho Tom vydedukuje za radu.

Při spadech 30 až 40 kusů tam jasně chybí třetí fumigace.

Většinou sám také třetí fumigaci nedělám, ale to se mi spad po druhé fumigaci musí pohybovat kolem 5, max. do 10 kousků a to už je na hraně a na zvážení situace (včelstvo, teploty a předpověď počasí). Jasně že se to vždy nepovede a pak musí přijít i ta třetí a to co nejpozději. Třeba i v polovině, nebo koncem prosince.
Pokud jste nalezl poškozený plod ještě to neznamená že jde o virózu je třeba prohlédnout i otevřít nějaký plod ve spodním nástavku jak je napaden roztočem a jaké včely se líhnou, pak dělat rozhodnutí. Nezapomenout na ostatní včelstva.
(07.04.2017 7:19)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]A je jedno, či položím hubku s kyselinou rovno na/pod ten budúci medníkový nástavok?

Čítal som už o tom postupe, buď vo Včelářství, sv. 1 (PSNV-CZ 2016) alebo na stránke pv.sk/vcely, myslím si ale, že ak zoberiem do úvahy terajší pomer medzi plochou plodu a počtom včiel v úli, tak by do odloženca musela ísť väčšina včiel, kvôli zohrievaniu plodu.
S kyselinou by som počkal na nedeľu, pondelok, má byť cez deň 10 - 20 °C. Voliť teraz radšej 85%? A radšej zhora ako zdola?

Kyselinu z hora, ku plodu by som ju nedával, odpar bude pri nízkych teplotách slabý, dlhodobé odparovače ani inú liečbu nepoužívam, takže 85%. Obávam sa však, že pri nízkych teplotách bude účinnosť slabšia ale zase lepšie ako nič.

K tej tabuľke od P.H. Je síce pekná, ale chýba mi tam údaj o teplote! Pri kyseline mravčej je to alfa a omega čo sa týka účinnosti a hranice medzi prežitím a zlikvidovaním včelstva (hlavne v lete).
Celá problematika přežívání VD ve včelstvech je ošetřování v době přítomnosti zavřeného plodu ve včelstvech. Nikdo to nikdy nedělal....ale teď se mluví o rezistenci na Varidol....Ještě, že Dol v roce 2008 změnil příbalový leták, kde se vyřezávání nebo rozdrásání plodu před druhou nebo třetí fumigací zmiňovalo,( a otevřel cestu k debatám o rezistenci, a z včelařů tím udělal "zodpovědné ošetřovatele včel" - předtím to byli flákači...Big Grin). Jinak by se mohlo zase mluvit o "nějakém" stresu pro včelstva navíc, při vyřezávání - z úst ochránců "všeho". .Big Grin( Letošní rok ukázal, bohužel, i problémy s dlouhodobým klíckováním matek. Jednak je už jasné, že včely s klidem opustí matku v cestě za zásobama, a za druhé jsou problémy s rozkladením matek po 4-5 měsících izolace.) Na relativně malé ploše plodu přežívá ohromné množství VD. Z předloňského roku - přes 2000 ks na 1 dm2 plodu. S takovou násadou je div, že včely přežijou do konce července. To platí i pro použití KŠ a KM. Tam je ještě problém s nejasným dávkováním - narozdíl od Varidolu. Jedinou možností teda zůstává vyřezání plodu a poslední "ošetření" nebo fumigace co nejvíce před bezletovým období a nebo Holubova selekce matek pro brzké ukončení plodování, na kterou zrovna já nahlížím dost skepticky. Další možnost je - neprodávat oddělky včelařům, kterým včelstva uhynou - tenhle způsob selekce se hodně přehlíží.Big Grin Ale jako na trhu přetlak štěňat nebo koťat....Včely jsou k dispozici....jen se nedají dát do útulku, když na ně zrovna páníček nemá náladu nebo čas....no a to jsou pak většinou ty úhyny.
Pokud jsi na pochybách o zdravotním stavu svých včelstev, obrať se na svou ZO.
Předpokládám, že jsi členem Svazu. Tak teď víš proč.
Každá ZO má nákazového referenta a měla by být schopná svému členovi pomoci, pokud nebude schopná, měl by to být impulz k zamyšlení.

Každopádně od tebe je to správné, že hledáš pomoc i takto na dálku, ale bez pořádné prohlídky půjde radit těžko.
(06.04.2017 21:31)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Dnes som pozrel podložky po 30 hod. - spadnutých 6 (silnejšie včelstvo) a 15 klieštikov (tu som našiel na letáči aj vyhodený robptníčí plod tesne pred vyliahnutím so zdeformovanými krídlami.
V tomto případě by možná nebylo špatné přemetení na mezistěny, jakmile to počasí dovolí a samozřejmě přeléčení.
Určitě bych se předtím ale podívala do zavřených buněk, jak píše JAREK 255 a na ostatní, alespoň vedlejší včelstva.

Přeji ti možnost uváženého, ale správného rozhodnutí, což někdy při mnoha názorech nebývá lehké Wink Ať se daří.
Referenční URL's