Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
no mít 18. října za sebou 2 fumigace......nechtěl bych žít v tvojich úlech Sad
Louky ... postupuji jak mi radili "starší" ... ví že mám letošní oddělky, plod jsem poslední měsíc nekontrolovat protože "do včel raději nevrtat" ... do 10.10 první fumigace (7.10 že je OK) ... za 10-11dní druhá ... za 10-11dní třetí.

Jak bych měl teď postupovat?
Mám dál postupovat podle výše uvedeného?
Mám se do nich přece jen podívat a pokud mají plod, tak třetí odložit?
Mám třetí nedělat a domluvit (až bude vhodný čas) aerosol?
Radit mi nepřísluší, ale pokud si tohle vlákno a vlákno Fumigace přečteš alespoň pár stránek zpět tak se nemusíš Loukyho ptát. Oddělky po dnešní kontrole,plod všeho stáří, tak na dvou třech rámcích kolo velikosti dlaně a okolo věnce zásob. U kmenových vybíhají poslední zbytky, ale po diagnostické aplikaci KM na počátku srpna, kdy byly spady minimální až nulové fumigaci vynechám úplně a možná dvě včelstva o vánocích kápnu šťavelkou.
používáte někdo aplikaci na počítání brouků na podložce-v telefonu ?
Co si myslíte o tomhle? (https://www.facebook.com/AgroStudJavorie...6976738465)
"Slováci zachraňujú včelí svet
Skupina Slovákov z okresu Zvolen uskutočňuje už niekoľko rokov výskum v oblasti používania frekvencií a elektromagnetického poľa zeme v boji proti poľnohospodárskym škodcom, vírusom a plesniam. Jedným z popredných výsledkov ich skúmania je zariadenie "Frekvenčný ochranný generátor (FOG)"zapísaný na úrade priemyselného vlastníctva pod.č.: PUV 219-2017. Zariadenie ochraňuje včelstvá aj pred klieštikom včelím (varroa destructor), ktorý je považovaný za najväčšieho škodcu, ktorí likviduje včelstvá na celom svete. Frekvenčný ochranný generátor je zariadenie pre elektronickú ochranu pred parazitmi a rôznymi chorobami včiel, poľnohospodárskych zvierat, plodín a rastlín kombinovaním elektrických, akustických a vibračných signálov. Podstata technického riešenia spočíva v tom, že program riadiacej jednotky kontroluje stav vonkajších snímačov ako je teplota, svetelnosť prostredia, vibrácie a pracovný mód. Na základe týchto údajov program riadiacej jednotky určuje modulu frekvenčného generátora frekvenčný rozsah, časovanie posunu frekvencií, krok posunu frekvencií, dobou generovania elektrických, akustických a vibračných signálov pôsobiacich na priestor, rastliny, plodiny či poľnohospodárske a spoločenské zvieratá. Takto vygenerovaný signál má špecifické vlastnosti pre jednotlivé parazity, plesne a rôzne choroby pre ktoré pôsobí neprirodzene, čim zamedzuje ich tvorbe, šíreniu a rozmnožovaniu.
Samozrejme, že získané poznatky je možné aplikovať aj v ďalších odvetviach poľnohospodárskej činnosti. Aj preto bude nevyhnutné pokračovať vo výskume a navrhovať ďalšie zariadenia, ktoré budú prínosom nielen nám, ale aj ďalším generáciám.
Hlavnou myšlienkou výskumu je hľadať také spôsoby a metódy, ktoré nebudú predstavovať žiadnu záťaž pre životné prostredie a vytvoria priaznivé podmienky pre zdravý život."
Nic nového pod sluncem. Krávám pouštěli do sluchátek muziku, aby víc dojily.Confused
Myslím že je to skvělá zpráva. Připomíná mi to vysoušeč zdí na podobným principu. Jedna známá si ho koupila. Je to taková koule co visí u stropu a pomocí elektromagnetickokosmických vibrací vysouší zdivo, a to za pouhých 70 000 Kč. Ještě jí ten pán, co jí to prodával poradil že by tomu mohla malinko napomoct kdyby oklepala omítky do výšky 1,5 m a začla v tý chalupě co koupila, kde 15 let nikdo nebydlel, větrat. A teď má už skoro po problémech s vlhkostí. To je jasnej důkaz že to funguje. A taky se na to všichni koukali skepticky.
Dobry vecer, jsem zacatecnik jedu 2. zimu, chtel bych se zeptat zkusenejsich a poprosit je k tematu o radu z 12 ti ulu mam u jednoho ulu spad za tyden 20 ks VD. Leceni probihalo klasika po vytoceni formidol nasledna 2x fumigace a 30.11.17 aceton. Ostatni uly maji za mesic 0-3 VD, vim to protoze jsem v OpMVP a koncem roku jsem odebiral mel. Pocasi je takove ze jeste vcera u nas vcely letaly a verte nebo ne kvetou mi v travniku sedmikrasky a vcely ojedinele nosily pyl. Postizene vcely jsou na 2 x vn 39x24 sedi uprostred ulu jsou stredne silne a vcely nejsou viditelne postizene defekty, jen mrtvolek je o malilinko vic nez u ostatnich vcelstev. Prosim o radu jak je resit dle vas.
Nediv se, v tomhle počasí včely plodují, některé víc, než bychom si přáli a kde je plod, jsou i roztoči.
Zde vidím dvě možnosti. Prvá, vzhledem k příznivému počasí, otevřít včelstvo, odstranit zavíčkovaný plod a provést novou fumigaci. Druhá, vyčkat po prvém očišťovacím proletu a provést to samé. Je však možné, že zvýšený spad kleštíka je způsoben i tím "teplým" počasím, včelstvo vyhazuje mrtvé zapadlé kleštíky po podzimní fumigaci z neobsazených buněk plástů pod zimním hnízdem. Ptejte se toho včelstva. Klávesnice to nevyřeší.
Vše dobré JK
V tomhle počasí by ještě stálo za úvahu pokap kyselinou šťavelovou
Leceni probihalo "klasika" fumigace i aceton do plodu. Kde jinde by se klestik vzal, kdyz reinvaze nehrozi....Takze spatne kolektivne, zde by mel zacatecnik hledat ponauceni
Spad za týden 20 kousků....Huh
Je-li ten spad opakovaný už není na co čekat, když nepřijde zima a budou i nadále plodovat, situace se bude zhoršovat a zátěž včelstva bude čím dál větší.
Doporučuji co nejdříve odstranit zavřený plod a provést fumigaci. Exclamation
(12.01.2018 0:46)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Zde vidím dvě možnosti. Prvá, vzhledem k příznivému počasí, otevřít včelstvo, odstranit zavíčkovaný plod a provést novou fumigaci. Druhá, vyčkat po prvém očišťovacím proletu a provést to samé. Je však možné, že zvýšený spad kleštíka je způsoben i tím "teplým" počasím, včelstvo vyhazuje mrtvé zapadlé kleštíky po podzimní fumigaci z neobsazených buněk plástů pod zimním hnízdem. Ptejte se toho včelstva. Klávesnice to nevyřeší.
Vše dobré JK
Nemluvilo se také na setkání o resistenci kleštíka na Amitraz?
Pokud to je (a dle mne velice vysoká pravděpodobnost) o vyhazovaní mrtvých kleštíků zapadaných do buněk z důvodu potřeby místa pro rozběhnuté plodování díky teplému průběhu "zimy" - tak to dále poukazuje na nesmyslnost zimní měli a naprosto odpovídá Boňkem zkoumané korelace úrovně napadení z předchozího roku s úrovní množství VD v zimní měli.
Teploty v zimně s globálním oteplováním porostou a tedy i nesmyslnost výsledků zimní měli,
Pokud je to projev nastupující rezistence kleštíka na Amitraz, tak klasici neschopní se přeučit z fumigace a aerosolu brzy skončí se včelařením .
Úroveň včelaření bude v ČR tak vysoká, jako úroveň schopnosti zodpovědné včelařské elity přiznat, že jak klima tak reakce organizmů na léčebné prostředky se s časem mění.
Konzerva už začíná syčet výbuch každým okamžikem.
Dekuji za rady vsem dam na radu pana Křapky, po prvnim proletu dle pocasi jim seberu plod, zuzim a nasledne zafumiguji. Rezistenci to dle meho neni ostatni vcelsta jsou zalecena uspesne, pravdepodobne meli pri leceni plod.

Dekuji za rady vsem dam na radu pana Křapky, po prvnim proletu dle pocasi jim seberu plod, zuzim a nasledne zafumiguji. Rezistenci to dle meho neni ostatni vcelsta jsou zalecena uspesne, pravdepodobne meli pri leceni plod.
I v medicíně platí, když nezabere jedno, zabere druhé. Komu není rady, ....
Neberme Honzovi iluze, prostě to tak má a může se to stát každému, prostě bych to tak nechal, nějaká zima ještě určitě přijde a když nějak přežijou (má jich přeci 12) nasadí podle možností na jaře KM a v létě a na podzim se s tím nějak popere Smile
(19.10.2016 14:33)Pavel Šuk napsal(a): [ -> ]Narazil jsem na udělátko pro diagnostický smyv roztočů ze včel. http://www.veto-pharma.fr/produits/lutte...easycheck/ Pro někoho vyhozené peníze, pro někoho zajímavý pomocník. A neb až se zima zeptá co jsi dělal v létě, tak ať není ticho v úlech.

Ahoj, přesně něco takového jsem chtěl vyrábět pomocí kelímků. Používáte to někdo? Případně kde jste to koupili?

Aha, tak už jsem to našel na nastavky.cz
(28.01.2018 23:37)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]Ahoj, přesně něco takového jsem chtěl vyrábět pomocí kelímků. Používáte to někdo? Případně kde jste to koupili?
Používám na smyv něco jiného, ale postup na výrobu z kelímku a odřezků za cenu vlastní práce má na svých stránkcách popsaný a nafocený Randy Oliver:
http://scientificbeekeeping.com/an-impro...te-washer/
JJ, přesně u Randyho jsem bral inspiraci Big Grin
Referenční URL's