Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pylochyty
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravím Vás kolegové, potřeboval bych nějaké načrtky pylochytu nikde jsem nenašel planek nebo obyčejny nakresHuh. Na strankách slovenskych včelařu jsem něco sice našel ale příliš jsem tomu neporozuměl. Jedná se o vnitřní pylochyt, venkovnímu jaksik neduvěruju. diky za pomoc
Hľadaj cez Google a zadaj heslo "PELOCHYTY", je tam toho neúrekom, iste si vyberieš. Najlepšie si je dať vzorový peľochyt aj s úľovým dnom u odborníka na svoju mieru. Investovanie do peľochytu sa oplatí, pretože ďalšie vyrobené doma vanhradia nejaké tie výlohy za nákup. Anton
Taky jsem přemýšlel, pokusit se udělat vlastní. Na internetu jsem se díval i na cizí weby a našel třeba toto.
http://www.beesource.com/build-it-yourse...-colonies/

http://www.freepatentsonline.com/3995338.pdf
http://www.freepatentsonline.com/4337541.pdf
http://www.freepatentsonline.com/4517694.pdf
http://www.freepatentsonline.com/4367563.pdf

Asi je to spíš pro více zdatné v práci s materiálem. Já budu na pylochyt šetřit.
Nemáte někdo zkušenosti s tímto typem pylochytu?
Lepší detaily jsou vidět zde : http://www.ebay.com/itm/BeeHive-Plastic-...0914804069
Máte někdo pylochyt, který by se hodil do Matelových úlových den?
Akojte aké máte skušenosti z hrúbkou folie a priemerom dier. Idea
Ja vyrábam peľochytové šuflíky ,výška 2,5 cm od dna sa naspinkuje jemná buničina a z vrchnej strany sa zasúva dutinkové plexisklo.Ak zbieraš peľ tak si plexisklo vyberieš a peľ ti ostane na vzdušnej buničine ak zbieraš kliešta tak si plexisklo zasunieš.Šuplík sa zasunie na spodok úľoveho dna.



PS: Samozrejme že pod stavebnou zábranou je peľochytová mriežka po celej ploche.
Mozem dat pelochyt len na niektore vcelstva, alebo je nutne na vsetky.
Co jsem vyčetl z literatury, po nasazení pylochytů mají včely tendenci k většímu zalétávání do včelstev bez pylochytů. V každém případě je potřeba mít pylochyty vyřešeny tak, aby odebraly jen malou část pylu, včelstvo by mohlo trpět nedostatkem bílkovin. Samozřejmě i doba odběru pylu by měla být jen omezená.
Jan, ja odoberám peľ 54 včelstvám, 20 každý rok "oddychovalo, samozrejme že som chcel vedieť ako mojich 54 včelstiev trpí odberom peľu a porovnával som silu včelstiev a medový výnos s tými čo sa mohli venovať len svojmu plodu a zberu peľu a medu. Nikdy som nenašiel nejakú súvislosť pri zbere peľu a medu pre včelára v súvislosti so silou včelstva, rozhodne môžem napísať, že tie čo nenosili peľ, nemali viac medu.

Niekedy sa mi zdalo, že včelstvá s peľovými dnami mali viacej peľu uloženého v plástoch, ako v nádobe pod peľovou pascou, bolo to v čase keď, keď zdroj peľu v teréne bol slabý a bolo veľmi teplo, takže ja hodnotím odber peľu v ružovejších farbách ako niektorí skeptici. Preto ani odberu peľu z nejakých záporných skúseností nie je na mieste a verím, že obidve činnosti včiel pre včelára, je bez negatívnych následkov a neriešim to. Tieto pozorovania nemôžeme vnímať ako negatívum pri obhospodarovaní včelstiev a všetko vidieť len biele alebo len čierne, ale na svet včiel sa musíme dívať čiernobielo

(24.10.2014 20:43)ronam napsal(a): [ -> ]Mozem dat pelochyt len na niektore vcelstva, alebo je nutne na vsetky.

Ja som zo začiatku mal určité chyby na peľových mriežkach, tak vtedy včely mali tendenciu zaletieť aj do susedných včelstiev, ale tým sa nič nestalo. Keď som na peľových mriežkach vychytal všetky muchy, žiaden problém ak by pri ňom bol úľ bez odberu peľu, nič sa nedeje, včela predsa dobre pozná svoj úľ a vracia so doňho. Tak "ronam" žiadne strachy.

Najskôr si odskúšaj funkčnosť svojho peľové dna, ak tam nie je žiadna chyba na mriežke, istotne sa dožiješ i svojho peľu, Len nerob na mriežke navyše dierky pre trúdov, trúdy s tadiaľ vyletia a sa i vrátia, ale prevážna väčšina včiel to využije a peľ istotne nebudeš mať.

Vypúšťanie trúdov je dôležitá činnosť, ale to by malo byť riešené tak, aby si im mohol otvoriť odletovú cestu a aj vrátenie do úľa, stačí, keď im otvor otvoríš okolo 15 hod. a o 17 hod. uzavrieš a nemusí to byť každý deň.

Dakujem. Este mam otazku ci sa to oplati dat vzdy na stanovisti, ci len na stanovisti, kde sa vyskytuju urcite pelove rastliny.
ronam, , neviem kde včeláriš, ale spoliehať sa nedá na pár peľonosných kríkov na včelnici, v okolím včelnice musia byť npr. púpava, vŕby ovocné stromy v záhradách, repka ozimná, celé leto peľodajné buriny, pozdejšie slnečnica a veľa ďalších.
Ja odoberám peľ pravidelne od repky, po slnečnicu t.j. max.15-20 júl. Nejaké problémy s peľom pre včelstvá som nemal.
Poprosím o radu skúsených. Chcel by som začal s výrobou peľochytových dien. Ako je to s vzdialenosťou medzi peľochyt. mriežkou a sitom. Niekto popisuje väčšiu vzdialenosť 2-2,5 cm, niekto zase menšiu 1cm. Včely sa vraj môžu zaprieť o sito a tým lepšie môžu prejsť peľochyt. mriežkou. Je to pravda, alebo je to skôr z nejakého dôvodu nevýhoda?
Tento tyden jsem dodelaval zasitovane dna a kdyz uz jsem byl v tom, tak jsem se rozhodl, ze zkonstruuju i nejake pylochyty. Pyl nam doma velmi chutna a myslim ze obcasny odber pylu vcelam neublizi. Samozrejme pyl by se nemel odebirat zjara, ale treba v lete, kdyz neni nektarova snuska, ale je silny prinos pylu.

V zasade jsem se zatim setkal jen se 2 variantami pylochytu. Jednak s cesnovym, ktery se vklada do cesna a pak s pylochytem vnitrnim, ktery je schovany uvnitr vysokeho dna. Cesnovy pylochyt se mi nezda prakticky. Jednak meni vzhled ulu a je takovy "vachrlaty", ale take byva vice vystaven povetrnostnim vlivum a vcely do nej vyhazuji bordel z ulu. Vnitrni pylochyt prvni 2 nevyhody eliminuje, ale je treba ho vyresit tak, aby do supliku nepropadaval odpad z ulu.

Ja jsem se inspiroval resenim pana Vahaly, ktere jsem trosku modifikoval a snad i vylepsil:

http://www.avos-vcely.cz/produkty/dna-ulu/

Prostor s otvory ve mrizce by mel byt mensi - cca 40% plochy dna. Nad touto plochou s otvory by mela byt ve vysce cca 10-15 mm plna plocha s urcitym presahem pres okraje derovane plochy, na ktere se zachyti necistoty. Takto propadne vcelam pri prulezu mrizkou pyl do supliku, ale uz se tam nedostane bordel z ulu. Ten skonci na plose nad mrizkou. Tato plocha zabira jen misto nad otvory a z kazde strany je cca 10 -15 cm volnych, takze vcelky prolezou pohodlne do strany a nahoru/dolu. Pri pravidelnem vybirani supliku a cisteni mrizky od necistot by mel byt v supliku prakticky pouze cisty pyl bez nutnosti jej dale filtrovat a presivat.

Pylochytove mrizky jsem si nechal zhotovit od p. Melichercika na miru. Vyslo me to na 9 eur/ks.

Udelal jsem 6 kusu, zatim to bude hadam stacit.
Ahoj... Vedel by si dat nejaké fotky tvojho pelochytu....diky...
Pekný detail:[attachment=3854]
Když vyrábíte pylochytovou mřížku sami, jaký materiál používáte?
Je lepší PP, PE nebo něco dalšího?
Zdravím pylochytáře a i já se připojím k diskusi. Již asi dva roky mám na zkoušku vyroben pylochytový systém, po vzoru jednoho slovenského včelaře,kde včely do úlu vlézají přez pylochytovou mřížku, ale ven vylétají průhlednou ,z čela zazátkovanou hadičkou, která má výletový otvor vyříznutý na spodní straně.Přilétající včely tento otvor hned nenajdou, protože dosedají na česno. Pyl padá do dvou postraních zásuvek ( většinou do jedné, záleží na usazení plodového tělesa) pod mřížkou. Výhodou je , že většina včel prolézá mřížkou jen cestou dovnitř a nevýhodou, že 3-4 generace se naučí používat i výletové otvory a vlézá do úlu ,,v protisměru". Ale myslím, že pro sběr od jedno včelatva za sezonu to bohatě stačí.
[Obrázky: 160620152917.jpg] [Obrázky: 240620152952.jpg]
Merkuri, chápu to dobře, že ti pyl do těch šuplíků padá skrs zasíťované dno?
Stran: 1 2
Referenční URL's