Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je možné se uživit jen včelařením?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Nejde o koncentraci spor, ale o koncentraci prohlídek. Právě platná praxe kolem MVP a praxe kolem MVO SVS k roztoči byl hlavní Mínus proč jsem do toho nešel hned jak jsme zoufale nemusel a šel radši makat za pár tun medu ročně. Tedy z dnešních cen - tehdy se prodávalo za 80, takže i tak to bylo v přepoštu zajímavé.
A histerie kolem farmy Zelená Bohdaneč mně potvrdila správnost mého rozhodnutí.

Farmu neohrozí MVP v její praxi ale praxe okolních včelařů. Můžete se psotavit na hlavu a odstrkovbat učima, ale pokud ve vašem okolí budou včelstva kolabující na MVP tak u vás vždycky nějaký příškvar najdou - ato se do loňska pálilo celé stanoviště. A až se ČSV vyhrabe ze svých současných vnitroplitických problémů a bude na to mít zase sílu, nebo přijde na MZe některý jejich kámoš, tak to zase můžou vrátit zpět. A nemusí se pálit - pokud prodáváš matky a oddělky - stačí být pár letv v ochranném pásmu a jsou příjmy v háji.
Toto je velký Mínus pokud si někdo dělá riskanalýtu a chtěl by do toho jít.
Druhá byla v mém případě naprostá nefunkčnost ČSV z hlediska zdraví včel tady u mě a implementace ČSV do MVO SVS. Tady ten MíNUS se snad už defiinitivně vytratil z MVO, ale plošné kolapsy včelstev budou i nadále - a na to dojedete i kdyby jste tam měli KM a Gabony od jara do zimy. Nepomůže vám to, minimálně vaše včely hodně zeslábnou, až to kolem vás bude hynout.
Takže podnikatelská záměr - včely na léto, na zimu něco jiného a jistějšího - třeba stloukání úlů na kšeft, nebo prodej medoviny u vleků.

A ani Kolomý není včelařská farma v pravém slova smyslu. Jednak je to rodinná farma a makají mu tam synové - to je o něčem jiném než zaměstnanci a jede mu tam velká truhlárna. A nikdo neví, kde by byl kdyby stejné úsilí a práci věnoval třeba do chovu krav. Každý včelař žasne když to tam vidí, ale pokud někdo viděl pár jiných farem vybudovaných taky skoro z ničeho co se živí něčím jiným než včelama, tak pak to vidí střízlivě, Josu lepší příležitosti jak se sedřít. Smile

Jak jsem psal, znám jen tři farmy co jedou jen na včely, a dvě jsou tzv. ONE MAN SHOW.

Jestli jich znáš víc, tak napiš a neblni lidem hlavu. Budeš je pak mít na svědomí, já bych pak za tebouposlaljejich exekutory.

Pokud pak má někdo rodinu je dobré aby ji byl druhý partner schopen uživit a nebo pak mít rezervu nejméně na dva roky a žádné dluhy a splátky.

A nejen v ČR ale ve světě do 5 let nepřežije naprostá většina nově založených firem. O včelařských asi nemluvě, patří do zemdělství. Tam jsou rachy na denním pořádku. Tedy tam kde nejsou masívní dotace.
Takže by se mělo vlákno přjmenovat - dá se uživit jen dotacemi do včelaření?

A stačí se podívat na počet členů Cechu v ČR. Mám pocit že klasá. A to je krize a za takové doby se pak obvykle stavy včelstev a ekonomicky včelařících zvyšují. Protože Včelařina je taky tzv. poslední štace.

Navíc v ČR je nastaven systém, který zvýhodňuje malé včelaře a znevýhodňuje profíky. Daněmi počínaje a předpisy pro prodej konče. Takže nakonec žijí z dotací - prodávají dotované matky,(viz jiný oj) oddělky a úly. Proč si myslíš že je o to to kam půjdou dotace takový boj.

Pokud to někod mylsí ážně, ať si vezme důchodový výkaz podepsaný za loňský rok, udělá si z toho superhrubou mzdu, tu vynásobí nejméně dvěma (to jsou další náklady, investice a rezervy) a vydělí průměrnou výkupní cenou medu za deset let zpět. A má tuny které musí vyprodukovat.
Teorie o prodeji deseti a více tun v maloprodeji - pokud by to fungovalo- nemusím mít moc včel. Před pár lety se prodával med i za 30 do výkupu a za 60 v drobném. Místo invetsice do úlů se dla nakoupit a ndeska jej za 30 málokdo dokáže vyrobit. A dneska se vykupuje něco pod stovku - takže pokud by prodej medu v malém tvořil takovou přidanou hodnotu tak zase nemusím tolik včelařit a můžu nakoupit a prodávat.
Zajmavé, že to dělá z velkých farem málokterá.

Ale možná na Slovensku jsou jiné podmínky než v ČR. Nižší průměrné mzdy, vyšší nezaměstnanost a vyšší ceny medu než v ČR. Tam to může vycházet jinak.
KaJi,

o more je iné vlákno, nebudem sa tu preto o tom rozpisovať, len poviem jedno. Videl a vidím vo svojom okolí mor včelieho plodu a vidím tak isto spôsob, ako mu čeliť. Pálenie včelníc je totálna sprostosť!!! Mor nevznikne z ničoho a spáliť včelnicu s tým že pálim zdroj je utópia!!!

O exekútoroch a veciach okolo toho čo si tu popísal sa rozpisovať nejdem. Podnikanie so sebou nesie riziko. To by potom nepodnikal nikto alebo by podnikal každý.

Z daňami a vecami okolo toho máš úplnú pravdu, u nás je to tak isto. Podporujú sa malí, často tí, ktorí každý rok začínajú znova.

Včelárenie nie je pre každého, profesionálne už vôbec nie ( tak isto ako nevie každý programovať, navrhovať, konštruovať) ale že by sa tým nedalo živiť? Big Grin
Patko, život právě je černej nebo bílej.....všechny ostatní barvy jsou na prd.....To je jen takový ukolébávání.....Je to jako ve dvojkový soustavě...jen jedničky a nuly....Big Grin
Jak to tady tak čtu, tak aby se včelař uživil včelařením musí se živit jenom medem.Smile
(08.09.2013 8:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Navíc v ČR je nastaven systém, který zvýhodňuje malé včelaře a znevýhodňuje profíky. Daněmi počínaje a předpisy pro prodej konče. Takže nakonec žijí z dotací - prodávají dotované matky,(viz jiný oj) oddělky a úly. Proč si myslíš že je o to to kam půjdou dotace takový boj.

Toto v Karlově dlouhém výčtu trochu zapadlo. To je to hlavní. Z toho je nutné při konstrukci byznys plánu vycházet. Na prvním místě je servis pro včelaře (oddělky, matky, včelařské pomůcky a materiál). Čím více a ještě neschopnějších malovčelařů bude, tím lepší budou mé výsledky. Teprve na druhém místě budou včelí produkty.
(08.09.2013 10:33)Sidel napsal(a): [ -> ]Jak to tady tak čtu, tak aby se včelař uživil včelařením musí se živit jenom medem.Smile

Ono na tom co jsi napsal může být paradoxně hodně pravdy. Zisk na vyžití = finance z prodeje medu. Propolis, vosk, pyl a ostatní produkty = finanční rezervy pro případ že se něco pos... Huh
Pavel Holub - snad jen na doplnění. "Čím více a ještě neschopnějších malovčelařů bude, tím lepší budou mé výsledky."
Tahle věta funguje pouze do okamžiku, dokud nemáš v okolí mor, či jiný problém. Jinak nedáš díky MVO ani křídlo. Do kolonky zisk si v takovém případě doplň "0" a do kolonky náklady min. 2 prohlídky navíc. Což je min. čas a průvodní náklady, jako např.auto, benzín atd.
V případě např. moru totiž vůbec nejde o to, jak se chováš Ty, ale jak se chová hlavně Tvoje okolí. A to vždy 5 km od každého (i kočovného) stanoviště!!!!! Atěch 5 km je vzdušnou čarou!!!!! V našem případě jsou to včelaři ze 3 zákl. organizací.
Znám jednoho profi chovatele, který už v podletí všechna včelstva (cca 250) sveze na 2 zimoviště. Myslím, že by se měl modlit, aby ho před vyjetím na jaře nepotkal u někoho v okolí mor. Co by s tím tam tak asi dělal? A to je prosím elitním chovatelem matek!!!!! Možná docela slušný výpadek tržeb....

Představte si, že máte 6 stanovišt, např. 3 jsou v pásmech MVP. Je zakázán jakýkoli převoz materiálu, včel, souší ..... Jak např. vytočíte med?

Servis pro včelaře totiž můžeš mnohdy dělat, aniž bys měl včely - např. truhlárnu. Rovněž tak výrobu medoviny - med koupíš. Svíčky -musím mít nutně svoje včely? Výroba mezistěn se rovněž obejde bez vlastních včel. Takže v takovýchto případech nejsi včelař a tudíž nemusíš řešit včelařskou ekonomiku.

KaJi, lépe to popsat snad ani nejde.
jen mi tam chybí (nebo jsem přehlédl) opatření pro ono sedlácké "7let hubených, 7 let tlustých". Čili opatření pro případ, kdy to (viz 2012, 2013) ekonomicky nevyjde. Tedy tvorbu rezerv. Čili min 20 % ročně odložit pro všechny případy.
Karamboly kolem MVP, kdy by se nedej bože u Tebe pálilo nejsou tak strašné - přijdou náhrady od svazu i veteriny. Ale docela by mne zajímalo řešení, kdy by např. ze 6 - ti stanovišť bylo 1 nutno spálit - co ta ostatní? Co kolotoč materiálů - nástavky, souše, dna? Neznám nikoho, kdy by byl schopen i ochoten to zajistit jako uzavřený oběh. Minimálně např. medárnu ma jen jednu, nikoli v 6 - ti provedeních....
Problémem by nebyly finance, ale ztráta včelstev, tedy výrobního prostředku, A to nahradit při vší úctě několik let trvá, takže jsi bez peněz.

Dále vize o ceně medu.
Zkusit prodat produkci od 5 - ti včelstev je celkem sranda. Pokud toho máte několik tun už menší. Čili velmi rozumně uvážit DOSAŽITELNOU!!!!!! prodejní cenu. Ono říci, že jsem prodal med za 120,- Kč (čistá tržba) - tak já uvažuji, že to bylo jen 100,- Kč. Sklenička etiketa, víčko...A musíš započítat i pořizovací náklady - telefon, dopravu, čas, poštovné... Dále náklady na někoho, kdo Ti to rozpustí, vyčistí, naplní, dá etikety. Čas bohužel něco stojí.
Pokud prodáš "ze dvora" - snad těch 5 včelstev. Ostatní (ať se to komu líbí, nebo ne) musíš zákazníkovi dovézt, takže si z každého kila škrtněte cca 10 Kč, protože to určitě nepovezete na trakaři. Pokud povezeš 100 kg na jedno místo např. 50 km, je to tedy 100 km x min. 5,- Kč - tedy 500,-. Ale neznám nikoho, komu dáš 100 kg na jedno místo, takže ještě připočíst rozvoz a pravidelně zabitý den. Co by se místo toho nadělalo práce!!!!!
Takže se z oněch avizovaných 120,- Kč rázem stává jen oněch cca 100,- Kč. Dokonce pro letošní rok je diskutabilní, zda nedat za 90,- - 100,- Kč rovnou v sudu, tedy bez rozpouštění, čištění, plnění, obal, doprava...
Jenže ztratíš zákazníky a příští rok se můžeš jít klouzat.

Pokud někdo uvažuje, že např. na trhu dostane vyšší cenu - má pravdu. Ale ať si zkusí tam stát celý den (třeba prší, nikdo nepřijde, ale cesta tam i zpět se musela absolvovat a ani správce tržiště nikdy nezůstal zkrátka. Takže ten potenciální rozdíl je jen zhodnocení další práce navíc, né té včelařské. Koneckonců si na to můžu zjednat a toho člověka na trhu zaplatit. Otázka, jestli se to oběma vyplatí.
Oč jednodušší to má např. truhlář - v případě jakékoli chyby uřízne jiné prkno a jede se dál. U nás až zase za rok, pokud to vyjde.

Vosk - když spočítáš náklady na vytěžení cca 0,5 - 0,7 kg na včelstvo, tak to není o zisku, ale o těžké ztrátě. Propolis neřeším, - kdy dopočteš čas na získání 1 kg produktu, opět ztráta. Mateří kašička, pyl - není odbyt. Takže neuvažovat. Tedy zase zůstal jenom ten diskutovaný med.
Možná někdo namítne - oddělky. Jenže v oddělcích odchází z domu to nejcennější, co každý včelař má, a to vystavěné souše. Ani cena není zrovna z nejpříznivějších. Tydy, pokud nemáš míru 39 x 24 - zapomeň a na jiné jsou oddělky ve větším množství prakticky neprodejné. Těch několik málo ks ekonomiku nijak neřeší. Máme míru 39 x 24 a 42 x 17, oddělky na obou mírách, takže vím, o čem mluvím.

Trochu jinou záležitostí jsou matky, ale ty bez dotací opět moc neřeší. Ovšem kdo zkusil tu šílenou anabázi kolem evidence.... Na tu prostě v sezóně není čas. Obě záležitosti, tedy matky a oddělky jdou ale věšinou ruku v ruce s výpadkem produkce medu. Prostě včely místo sběru medu chovají matky, nebo jsou v (tuto chvíli) neproduktivních oddělkách.

Vlastní včelařina , tedy práce ve včelách je celkem sranda a vlastně oddychovka. Ale všechny ty různé přípravky, víka, desky, přepážky, krmítka a atd. prostě celý ten herberk, vyřezání rámků s voskem, čištění, vyváření, desinfekce všeho možného a nemožného, celá ta manipulace okolo mně osobně zabere min 2 - 3 měsíce. A musí se dělat hodně průběžně, jinak se v dílně do 3 dnů nikdo nehne.
Další problém je - kam to vše PŘEHLEDNĚ!!!!!! uložit, aby se to dalo příští rok vůbec (připravené na další sezónu) najít. Tedy skladovací prostory. Tohle je v ekonomice řešeno kde?
Výrobní prostory jako samostatná provozní místnost, dílna a odpovídající medárna jsou na samostatné téma. A samozřejmě nejsou zadarmo, právě naopak. To jsou nejdražší položky celé ekonomiky.
Vlastní vybavení jako medomet, odvíčkování atd.... - další samostatná kapitola s rozpočtem mnoha desítek tisíc Kč. Někde musí být i údržba - nic nevydrží věčně, ani láska k jedné slečně.

Tedy moje vlastní zkušenost - chce - li někdo jít do aktivity jako profesionální včelař, má na 15 - 20 let o zábavu postaráno. Pak to začne (možná) něco produkovat. A ostatní přihlížející o tom mohou celou tu dobu velmi "fundovaně" kecat.
iRP
K tejto téme už len tri veci:
  1. Môže sa včelárením uživiť niekto, kto včeláril 4-5 rokov s dvadsiatimi včelstvami? Nie nemôže, nemá ani predstavu, čo a ako robiť so 150 rodinami. ( tento problém ja už nemámBig Grin )
  2. Všetky ostatné výhrady, otázky, zdanlivo neriešiteľné veci skúsený včelár vyrieši. Nie za rok ani za dva, ale vyrieši.
  3. A asi najdôležitejšie: Kto sa chce živiť včelárením (ale aj hoci čím iným) musí mať REŠPEKT ale nesmie sa BÁŤ!!!!
(Len poznámočka, Rosťa divil by si sa a oči otváral, ako sa s morom žije a kočuje na Slovensku. A ver mi, pred morom mám aj ja rešpekt, preto dokončujem druhé úplne oddelené trvalé stanovište a od budúceho roku nič medzi týmito dvomi nemiešam absolútne nič, vytáčanie riešim tak isto oddelene)
To je právě to, že by se to mělo rozdělit - SK - ČR.

Legislativa, dotace, ekonomické prostředí, vše je dost jiné.
Ono i za Federace to řídily národní vlády a správy - veterina atd. Na Slovensku snad byly povolena antibiotika do včel, v ČR ne atd.

Mor - to je právě to že by jsme se museli bavit jak ti tady zlikviduje živnost jedna dvě a nemusíš mít ani jeden příškvar. To je bohužel do vlákna - dá se uživit v ČR?

Podívej se na webové stránky českého Cechu prof. včelařů - co je bolí, jak ubývají a pak suď.
Základem každé úvahy o soukromém včelařství je nejspíš včelař, asi tak kolem 20 včelstev, kterému se povedlo několik sezon po sobě. Pak stačí jen násobit a sčítat a ejhle za pár let jsem milionář. V praxi je to ale úplně jinak a kdo to vezme velkoryse má pouze dluhy v 6 místných částkách. Ve svém příspěvku 46 na toto téma jsem se zmínil o článku Ing. Texla v MV a zmínil jsem se o Ing. Jokayovi ve Včelárovi, který se toto tematikou bez příkras tam zabýval. /Mimochodem je to jeden z mála autorů kteří se tam dají číst./ Vrátíme li se k Texlovi, ten tam na základě velmi jednoduchých tabulek vysvětluje, proč je v mnoha případech schopen včelař s 80 včelstvy vytvořit větší čistý zisk než ten, který jich má 300 a občas se mu něco nepovede. I když mě včely slušně živí, nikdy bych do toho pouze jako soukromník nešel. Lidský život je v podstatě krátký a já ho nechci pouze provčelařit! Peníze si je potřeba také užít! Zdraví R. S.
Existujú profi včelári, ktorí nemajú viac ako 150 včelstiev a nekočujú... V SR i ČR... A myslím, že ani tých 50kg medu priemerne na včelstvo, ako sa spomína vyššie... A predsa sa uživia...
Ve všech sférách života a podnikání mě fascinuje jedna věc. Lidi jsou schopní řešit věci, tak že hledají všechna proti a kdyby a tím si vlastně obhájí, že to nepůjde. Já vám povím jedno, kdybyste takhle zahlcený mozek a přemýšlení měli jako batole, tak se v životě nenaučíte chodit, mluvít, atd. Je lepší řešit skutečná rizika a na kdyby se připravit. Ale začít. Když tohle budu řešit, tak nezačnu nikdy ... Všude platí, chci, tak proto udělám maximum, poučím se s chyb a jedu dál. A né pořád bla bla bla ...
Mám na to názor - kdyby to nešlo, nikdo by to nedělal. Dodgy Dělají. Wink
(08.09.2013 21:25)Josef Lekki napsal(a): [ -> ]Ve všech sférách života a podnikání mě fascinuje jedna věc. Lidi jsou schopní řešit věci, tak že hledají všechna proti a kdyby a tím si vlastně obhájí, že to nepůjde. Já vám povím jedno, kdybyste takhle zahlcený mozek a přemýšlení měli jako batole, tak se v životě nenaučíte chodit, mluvít, atd. Je lepší řešit skutečná rizika a na kdyby se připravit. Ale začít. Když tohle budu řešit, tak nezačnu nikdy ... Všude platí, chci, tak proto udělám maximum, poučím se s chyb a jedu dál. A né pořád bla bla bla ...

V podnikání nejde o to: co kdyby....V prvý řadě je potřeba naučit se "bejt drzej" při tvorbě cen....Big Grin K tomu "drzýmu" přihodit ještě 20%....aby jsi měl z čeho slevovat....Big Grin Kdo tohle nepochopí, ať se do ničeho nikdy nepouští.
....řešit skutečná rizika?....Big GrinBig GrinBig Grin Nejspíš ani netušíš jaká jsou.....a těžko tedy budeš vědět jak se na ně připravit. Nejhorší na tom je , že když budeš myslet na všecko, položí tě věc, se kterou bys nepočítal ani ve snu....Poučení z chyb....to fakt stojí peníze....Takže pokud se chceš poučovat z vlastních chyb, připrav si fakt dost peněz.....Víš, ale to je pořád to : blá, blá, blá....
...Sakra, škoda že mám tohle všechno za sebou, jinak bych si snad pořídil včelařskou farmu................Bazinga....to byl vtip!Big Grin
Chtěl jsem tady napsat, že ti co tady radí k opatrnosti vesměs určitě nejsou těmi co by nezkusili podnikat a někteří mají i dost včelstev a zkušeností aby se mohli živit "JEN včelařením".

V profilu to nemám - OSVČ od 1991, z DPH jsem se odhláil až letos (hrozná úleva a pokud někdo neví co toje v největším fofru míto tvorby oddělků dělat daně a přemýšlet které lejstro neposlal kterému úřadu, atd. tak ať si to vyzkouší v maléma nenechá se svazáckými hecy zblbnout, že vše jde když se chce ), manželka od 1990 dodnes. A nebylo to nějaké živnostičení ve Švarcsystému. Normálně se zaměstnanci. Oba dva, ona stále. Jka tak pořítám, skoro 25let.

Oosbně nelituji, ale to co tady napsal Ruda bych podepsal a tesal. Život je příliš krátký a upsat se tomu že nebudu včelařit ale podnikat - hodně velká cena.
Další věc, hodně lidí podniká, ale málo je majiteli firem. Podnikání 24/7/365 nevede k ničemu. Akorát tak dobrý výdělek pro stát.
Zdravím!

Po dôkladnom prečítaní uverejnených príspevkov na danú tému mňa napadla myšlienka,ktorú vyslovil pán Turčani:" Ak by chlap sa bál budúcnosti len preto,že by mohlo byť aj horšie,tak nech sa nemiluje so ženou."

Bojo.
A s kým teda?
(08.09.2013 19:33)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]..... Ve svém příspěvku 46 na toto téma jsem se zmínil o článku Ing. Texla v MV .....


pro ty co by si chtěli uvedený článek přečíst je to v MV 4/2007 str. 20 nebo se na něj dá kouknout ZDE
Bobr, a tú tabuľku kde zoženiem ?- myslím ten program.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Referenční URL's