Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je možné se uživit jen včelařením?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
(17.12.2013 22:56)LukasM napsal(a): [ -> ]Bez splnění určitých podmínek je to problém, přinejmenším legislativní...

Lukáši pokud vím tak ze dvora se dá prodat jen přebytek, který byl definován max. 2 tuny (pokud to nebylo ještě nějak upraveno). Pokud někdo prodá více jedná už se o daňový únik se všemi možnými důsledky.
Miloši pozor na nepřesnost - "daňový únik" nesouvisí primárně s množstvím prodaného medu ale s počtem chovaných včelstev (osvobozeno do počtu 40 včetně).
Štefane ale v zákoně zákoně 166/1999 Sb je napsáno

Za malé množství medu, určeného k prodeji chovatelem v domácnosti chovatele, hospodářství chovatele, v tržnici nebo na tržišti přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo k dodání medu chovatelem do maloobchodní prodejny na území příslušného okresu, se považuje množství nepřevyšující 2 tuny ročně, med nesmí být uváděn dále do oběhu.

tedy měl jsem zato že to je omezeno právě tím množstvím. Ale nejsem právník mohlo mi něco uniknout. Každopádně ani v jednom případe není možné prodat 4 tuny medu ze dvora anižch bychom porušili zákon.
Mozes kludne predat z dvora aj 4 - 6 ... ton ,akurat to rozpises na clenov rodiny 2 tony ty, 2 tony zena,2 tony syn,2 tony dedo ... aj tak ti nikto nikdy nedokaze kolko si v skutocnosti predal a vytocil medu ci to bolo 15kg na rodinu alebo 115kg na rodinu a uz vidim vcelarov ako kazdy povinne tuka do pokladne ked predava med z dvora ...Big Grin takze klud,hlavne je aby bolo CO PREDAVAT !!! Big Grin
(18.12.2013 7:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]Mne je uplne jedno kto kolko predá z dvora medu. Len by sa tam malo doplnit aby všetko išlo cez pokladňu. Aby sa už konečne vytratili sproste reči,, ja predávam kvetový med za 3, agátoví za 3.50 a lesný med za 4Eur. A ešte sa pri tom začne usmievat jak cvok z ličebného ústavu, pritom sa dušuje čo on je.

Včelár nepodnikateľ nepotrebuje pokladňu pri predaji z dvora,včelár podnikateľ- SHR-fyzická osoba a právnické osoby áno.
U nás sa môže predať z dvora 1000kg-1tona.A včelár nepodnikateľ by mal pri predaji viac než jednej tony podať daňové priznanie a pri dosiahnutí zisku odviesť daň.Kto tak neurobí,porušuje zákon-ide o daňový únik.Dokonca ten,ktorý predá viac a neodvedie daň,porušuje hospodársku súťaž,lebo on ako nepodnikateľ FO neodvedie daň,kdežto ja ako FO -SHR musím odviesť daň DPH z každého predaného kila medu 20%.
Všetko je ale o cti a poctivosti každého jednotlivca.U nás sa to berie tak,že kto mi dokáže,koľko som vyprodukoval medu?
Včelár je tvor vynaliezavý,tak aby nemal problém so zákonom,tak porozpisuje včelstvá na viacerých rodinných príslušnikov a už tých ton môže predať viac.
Lenže málokto si uvedomuje,že štát potrebuje dane,aby všetko mohlo fungovať,aj keď o tom fungovaní by sa dalo polemizovať.
Aj tie analýzy zaplatíme Merkurimu -keď sa udá- my,čo sme zaplatili daň,teda štát.
Preto tu dochádza k určitej nevraživosti medzi včelármi podnikateľmi a nepodnikateľmi.Nepodnikateľ predá zo dvora 3-4 tony,môže predávať lacnejšie,lebo neodvedie žiadnu daň.Ja keď chcem mať za kilo medu 5 eur,tak ako on,musím navýšiť cenu o DPH.Ku komu pôjdu zákazníci na trhovisku,kde sú traja-štyria včelári,k tomu čo má agát po 6E,alebo k tomu čo ho má po 7E?
Zákazník nerieši či si SHR,alebo nepodnikateľ...
Pre Jaro - Vigora
Z tohoto titulu mi príde trochu scestné to vlákno "koľko ste vytočili..." a "rybársky" pohľad na včelárenie sa mi zdá tiež ojedinelý a neprirodzený.
Neviem co je na tom scestne a aky je ten tvoj ''rybarsky'' pohlad ??? Neviem ako u vas ale u nas sa med TOCI alebo VYTACA,asi si len nepochopil to co som pisal...
(18.12.2013 11:22)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Mozes kludne predat z dvora aj 4 - 6 ... ton ,akurat to rozpises na clenov rodiny 2 tony ty, 2 tony zena,2 tony syn,2 tony dedo ...

Ono to zas tak jednoduché není, on i ten prodej medu ze dvora má svoje pravidla, např. sklenice musí být opatřena etiketou, kde kromě druhu medu, trvanlivosti a obsahu musí být i předepsané informace o včelaři, tedy i ta žena, syn či děda musí být na některých sklenicích uvedeni, tedy i hlášeni v Hradišťku, např. musí i žádat o dotace na "svoje včely" atd. A pokud v tom budeš mít chaos a konečně se najde někdo, kdo udělá pořádek mezi seznamy z ČSV a Hradišťka, tak kromě problémů s berňákem budeš mít i problémy s machinacemi v čerpání dotací pokud bys měl na sebe v Hradišťku vedeno jen 40 úlů ale čerpal dotace na 80, asi by se špatně vysvětlovalo, že jsou včely fiktivně psány na dědu z důvodu daňového úniku.
Jediné co mi z toho plyne je, že je konečně načase aby ten chaos co tu panuje konečně pominul a aby ti co se nechovají podle regulí (jak při prodeji medu ze dvora, i při čerpání dotací) byli konečně sankcionováni.
Jestli se nemýlím, tak při prodeji ze dvora sklenice mít etiketu nemusí. Pokud však med dodávám do obchodní sítě nebo na s medem jedu na trh, etiketa na sklenicích být musí. S tím rozepisováním na rodinu, nu ??? Stát se snaží vybrat daně. "Ševče, máš zaplaceny daně na příští rok"? Zde však stát drobným včelařům do zákona o dani z příjmů zakotvil osvobození (do 40-ti včelstev). To že se včelař snaží daním vyhnout, je v této postsocialistické společnosti normální lidské jednání. A pokud si poslechneme sdělovací prostředky jak naše vlády s vybranými daněmi hospodaří, no škoda mluvit. Ona ta nechuť k placení daní však funguje i v některých jiných státech i ve směru na západ. Abychom se však vrátili k tématu, pokud z rodiny včelaří více osob, musí být ze zákona i více osob registrováno (viz Hradišťko). Pak je to "krácení" daňové povinnosti legální. Je však třeba si tu vyčůranost srovnat s vlastním svědomím. Avšak při pohledu na to jak se chová naše elita, s tímto většina asi problém mít nebude.
JK
Chtěl jsem původně s tou etiketou poopravit Mlhu, ale Josef mě předběhl (v soutěži Český med se to řeší)

(18.12.2013 14:17)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... pokud z rodiny včelaří více osob, musí být ze zákona i více osob registrováno (viz Hradišťko). Pak je to "krácení" daňové povinnosti legální. ...
JK

Nicméně Josef se dopouští drobné nepřesnosti s legálností rozepsání včelstev na "rodinu". Včelstva osob žijících ve společné domácnosti se sčítají. Takže, když už se chcete dostat pod 40, tak je musíte napsat na někoho mimo domácnost, ale to jen pro pořádek. Že je to "divné" s tím souhlasím a nerozepisuji.
Myslím že se Josef nemýlí.Domnívám se že rozepisovat na rodinu lze za podmínek že jsou všichni evidováni jako včelaři s určitým počtem včelstev na která se vztahují práva a povinnosti.Háček je jak se domnívám v posouzení.Samostatně včelařící děti myšleno zřejmě plnoleté děti budou posuzováni samostatně bez vlivu zda žijí ve společné domácnosti bude to jen jejich příjem k ostatním příjmům.Jiné je to při posouzení třeba k nějaké sociální dávce pak jsou smozřejmě posuzovány příjmy všech članů žijících v jedné domácnosti.Jiné to může být u včelařících manželů ve vztahu manžel manželka. I k tomuto tématu se vyjádřila právnička svazu buď v jakémsi z čísel včelařství či na stránkách svazu jen tuším že tam nějaký háček byl ovšem za jakých podmínek si přesně nepamatuji.
(18.12.2013 15:08)roslp napsal(a): [ -> ]Chtěl jsem původně s tou etiketou poopravit Mlhu, ale Josef mě předběhl (v soutěži Český med se to řeší)

Díky za upozornění, u nás etiketu vymyslela manželka a dává jí na všechny sklenice (i ty co rozdáváme) tak jsem myslel že je vždy povinná.
V žádném případě jsem se nechtěl zastávat zkorumpovaných politiků, předražených dálnic, zakonzervovaného tunelu Blanka atd. Šlo mi jen o to co tu naznačil již Lukáš, tedy že to švejkování u prodeje medu ze dvora může být použito velkovčelaři jako záminka pro znesnadnění či rovnou zákaz prodeje medu ze dvora. A pokud v naší kotlině má průměrný včelař 11 včelstev, tak si myslím že problémy s dvěma tunama medu hned tak nějaký včelař nemá. Je zbytečné tu zveřejňovat fiktivní daňové úniky, když stejně většina včelařů s tím nikdy problém mít nebude. Akorát by tato diskuse mohla býti, naprosto zbytečně, použita proti hobby včelařům.
Zdravím !

Pri čítaní Vašich príspevkov,mám dojem,že sme sa odklonili od danej témy a prešli sme na tému"je možné si privyrobiť popri zamestnaní"?To,že etikety dávate i na darované poháre pán Mlha je z reklamných dôvodov veľmi správne,pretože konzumentovi stále pripomína od koho ten dobrý med pochádza a je predpoklad ,že bude chcieť od Vás i ďaľší.

Bojo.
O tom, kolik tun medu můžu prodat jsem nikdy nepřemýšlel, protože dle mých informací by měl každý zdanit jakýkoliv příjem převyšující částku 20.000,- Kč za rok na 1 osobu (po započtení nákladů). Takže ten, kdo se rozhodne fixlovat by si měl rozmyslet, na kolik včelstev chce vzít dotace a kolik nahlásí vytočeného medu, či získaného vosku, nebo prodaných matek. Takový hamoun by pak mohl při kamarádském oznámení na finanční úřad splakat nad výdělkem. "Jaké pak falešné kamarádství, hlásit se to musí!" :o)

A co se týče placení, či neplacení daní, tak zde je zajímavé video, kde europoslanec shrnuje to, co jsou vlastně daně, a kdo je platí:


A když si poslechnete tuto nezávislou 5 minutovou reportáž (zvláště čtenáři ze Slovenska), tak se jistě znovu zamyslíte nad tím, jestli svými daněmi bude přispívat k blahobytu zlodějů, nebo ne, protože těm opravdu potřebným se z daní dostane asi tak, co by se za nehet vešlo:

Tím samozřejmě nechci nikoho navádět k neplacení daní, protože daně se platit musí, respektive musí je platit ti chudí, protože sice mají málo, ale zase jich je hodně a stále jim je co vzít. No a bohatí založí firmu v daňovém ráji, státu neodvedou ani kačku a jsou v nikdy nekončícím účetním mínusu. Kupodivu nikdy nezkrachují. Protože tak je to taky správné a tak to má být.

Sice mi to hlava nebere Big Grin , ale jistě i to je správně, protože tak to má být... Wink

P.S.: Někdo tu z nás dělá blbce a dobře nám tak, protože si to necháme líbit. No nejsme blbci? Z toho lze tedy dovodit, že ten, kdo s tím vyjebává, je chytrý, obzvlášť když se mu na to nepřijde. No a po změně režimu se bude moci chlubit tím, jak svou bohulibou činností podkopával režim, což už tady taky bylo. Angel
Kdo vždy platil a bude platit daně? No přece ten uhlíř s tou drobotinou kolem sebe, jak to je v tom pohádkovém filmu.
Grofe buď v klidu. Systém daní je tak provázaný životem každého z nás, že Ty ulité peníze jednoho člověka se ke státní pokladně vždycky vrátí. (pokud nejdou za hranice). Jednoduchý příklad. Na dani si uleju 100,-Kč. Pak si za ušetřený peníz jdu natankovat do auta za tu stovku a výsledek? 2/3 dostane stát na spotřební dani a DPH ode mne hned zpět.
Lukáši, a co když si za ulitý daně koupím dotovanej medomet?
Tak se tomu říká ....dobrá investice.....Big Grin
Zvláště co jej ani nevybalím a za pět let prodám. Jako nový. Manželce co dostane dotace jako začínající včelař. Smile
(18.12.2013 11:36)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(18.12.2013 7:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]Mne je uplne jedno kto kolko predá z dvora medu. Len by sa tam malo doplnit aby všetko išlo cez pokladňu. Aby sa už konečne vytratili sproste reči,, ja predávam kvetový med za 3, agátoví za 3.50 a lesný med za 4Eur. A ešte sa pri tom začne usmievat jak cvok z ličebného ústavu, pritom sa dušuje čo on je.

Včelár nepodnikateľ nepotrebuje pokladňu pri predaji z dvora,včelár podnikateľ- SHR-fyzická osoba a právnické osoby áno.
U nás sa môže predať z dvora 1000kg-1tona.A včelár nepodnikateľ by mal pri predaji viac než jednej tony podať daňové priznanie a pri dosiahnutí zisku odviesť daň.Kto tak neurobí,porušuje zákon-ide o daňový únik.Dokonca ten,ktorý predá viac a neodvedie daň,porušuje hospodársku súťaž,lebo on ako nepodnikateľ FO neodvedie daň,kdežto ja ako FO -SHR musím odviesť daň DPH z každého predaného kila medu 20%. ...

nikto ťa nenúti byť platcom DPH, jedine že máš obrat nad 100tis.€ a mimo iné ja si tiež neodpočítam daň z nakúpeného kila cukru v akcii!!! Ja si neuplatním DPH za každý liter PHM ako ty!!! Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Referenční URL's