Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je možné se uživit jen včelařením?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Slušně uživt včelařením se dá tak od 150 včelstev.Je fakt že se jeden musí umět obracet a nespoléhat se jen na med.Také ta svoboda je k nezaplacení to není jako každý ráno na panský za 15 tisíc hrubého. A pokud je to i pořádný kůň tak se hodiny ani nepočítají.
Na druhou stranu je včelařina na vzestupu a rychlokvašek velkovčelařů přibývá většina vidí jen ty vydělané peníze dle mého soudu tvrdě vydělané peníze.Většina z nich nemá aní ánunk o tom co to obnáší a dovolím si tvrdit že se ujme tak jeden z desíti a i ten ještě zvažuje zda není lepší nějaká jistá práce a včelaření mít spíše jako koníčka.A to je posledních pár sezon med v kurzu ale jak už to tak bývá přídou velmi dobré snůškové sezony a med půjde dolů ať se nám to líbí nebo né,garantovaná cena jako za komára už je spíše sladkou hudbou minulosti a věřte že jsem zažil strmé pády cen medu a bylo ho tolik že se dával i prasatum jelikož se nevyplatilo za tu cenu kamkoli ho vozit.
hlavně je mít nekompromisní sebekázeň a já nejsem ten šťastlivec Undecided
Ano, sebekázeň je velmi důležitá, ale řekl bych že se to týká všech oborů - ne jenom včelaření. Podle mě je taky důležité se pořádně "hryznout" a nepustit. Už 5 let pracuji v kanceláři, kde se každý den dohaduji se zákazníky, telefon mám přilepený na uchu a dělám 12 hodin každý den a to jsem v pozici zaměstnance. Už mě to pomalu, ale jistě přestává bavit a mým snem je vybudovat si nějakou malou farmu - včely, česnek, vinohrad. Tím, že mám vícero komodit by mohl být vyřešen problém výpadku třeba snůšky. Samozřejmě, může se stát, že vypadnou dvě, nedejbože všechny tři, ale tady už to beru jako riziko podnikání, které se opět může vyskytnout v každém oboru.
Takže dělám všechno proto abych v rámci zaměstaneckého poměru všechno tak nějak rozjel a budu doufat, že jednoho dne budu dělat to co mě opravdu baví a kam mě táhne srdce.

Přeji všem mnoho úspěchů
Petr
Já to beru takhle.... Nevsadil bych na to být velkovčelař s 100-200.... Beru to jako dovýdělek ... Včelařství je nestabilní 15-25 je nejlepší počet... Na dárky, na vlastní použití i na prodej... a to bych chtěl ještě říci lidé kteří ochutnají kvalitní med ho od vás koupí příště a příště až nakonec získáte peníze i nové kámoše a známé //možná// já bych včelaření nikdy nebral jako zaměstnání... Ať to dělají ti co se na to cítí a ti co mají odvahu podsoupit toto riziko... Berte to jako koníček co si sám na sebe vydělá a jěště vám zbyde na pivo Big Grin PS: mnoho úspěchů těm co to berou optimisticky
Můj děda říkal "co děláš ,to dělej rád" a uživení je uživení těla(rodiny),ale včelaření živí i duši Smile a když zvládne i tělo tak co víc si přát.V minulosi jsem psal o potřebách jednotlivců a ty se velmi liší.Ale hranice 150 včelstev dokáže uživit i poměrně náročnější jedince.Rizika jsou všude -soused truhlář a blízké setkání s hoblovkou-to je na vždy,u včel je každý rok alespoň šance Smile
Každý hovoří o velkovčelařích,ale toho bych se nebál.Buď to dělá rodina a člověk jaksi nekouká na čas,nebo jsou náklady na brigádníky,zaměstance a riziko výrazně vyšší.
Včelařů bude dále ubývat ve výhledu cca 10-ti let a trh se vyčistí.Další možností je produkce doplňkového sortimentu ,ale to je na dlouhou debatu.
Přesto lze říci,že každý ,až když již nemůže a je na konci cesty říká proč jsem tehdy.....
Včelařů možná, včelstev ale bude podle mě přibývat. Tedy měnit se struktura. Samozřejmě pokud bude snůška. Po 5 letech s nulou třeba přestane duševní přínos stačit. Smile
No já nevím. Ty duchovní prožitky jsou pro mnohé víc než peníze a na to stačí pár včelstev, ale podnikat a mít 5 let nulu je naopak likvidační. Takže se může stát, že se struktura bude měnit, ale opačně než myslíš ty. Pokud by nastal úbytek včelařů všeobecný, tak opět ti profi nebudou mít odbyt včelařského nádobíčka a živých produktů, což je většinou vedlejší činnost kromě medu. Ono je to prostě provázané a zatím snad i vyvážené, zajišťující včely ve všech koutech republiky. Ano může být i jiný model a také vyvážený, otázka jaký a jak ho nastolit.
Navíc ten vedlejší opomíjený efekt na zdravotnictví - aktivní důchodce se svým koníčkem a pocitem zodpovědnosti - ten těžko někdo vyčíslí.
No, profesionálové se čím dál častěji nechávají slyšet o převčelení krajiny a o tom, jak moc jim hobby včelaři vadí a tak netuším jak jste přišel na to, že je vše ideální a provázané a vyvážené.

To třeba oni vylobbovali, že se už nelikvidují celá stanoviště i při jen jediném klinicky napadeném včelstvu a výsledek se dostavil a je to nezpochybnitelné, moru přibylo.

A podnikat a mít nulu? No třeba se páni profíci inspirují u vlekařů, kteří nehorázně po státu chtějí kompenzace za mírné zimy beze sněhu. Já bych už věřil všemu. Tím spíš, že politická korektnost (idiocie) už vážně zašla tak daleko, že si zákazník cestovky bude moci nárokovat, že mu o dovolené v červenci, kterou objednal v lednu, pršelo a tak zažaluje o ztrátu radosti a bude mu vyhověno!! Doba je šílená a já bych se nedivil co ještě profesionálové vymyslí. Dokážou to prosadit, viz tlumení moru! A přitom by stačilo tak málo, zakázat dovoz medu ze zemí, kde se mor léčí, tedy celého světa. A byl by pokoj. Ovšem v rámci svobody podnikání (co by profíci /zpracovatelé/ lili do medu, kdyby nesměli dovážet s..čky z cizákova) a tak si nikdo nesmí dovolit požadovat to nejsnazší, ochranu domácího teritoria proti dovozu s..ček s původci nemoci...

Jak u bl..jch na dvorečku že? Jednou se z té svobody tady všichni po...eme! A přitom tato konkrétní svoboda (v dovozu medu) nikomu nic nedává a nepřináší, jen kšefty hrstce globální oligarchie, nikdo jiný na volném dovozu medu zájem nemá. Tak nám tito mocní vymyli mozky, že my sami, mnozí z nás, dobrovolně chtějí SVOBODU i za tu cenu, že je neskutečně zotročuje. Oligarchie vlastní média a ta na objednávku vymyjí mozky všem, kdo si ho vymýt dá...
Nakonec, netřeba být géniem aby se dalo pochopit, na co asi jiného by zbohatlíci média vlastnili?

A když na to někdo poukazuje, jako třeba Grof v jiném vláknu o GMO, tak ho ostatní začnou okřikovat... A posmívat se, že věří na konspirace atd.

Takže, nic ve zlém JKL, ale váš příspěvek mi silně připomíná úvodníky novin za soudruhů, kde se vždy pochvalovalo jak je vše náramně krásné, jak vše funguje a do sebe zapadá a jak nic nekalí budovatelský pohled k budoucnosti a světlým zítřkům a i kdyby snad něco maličko zaskřípalo, vždy to dobře dopadne a tak lze směle pokračovat v nastoupené cestě ke květné budoucnosti! Chybí už jen budovatelské heslo a tak ho doplním.

S kapitalistickou oligarchií za svobodu na věčné časy a nikdy jinak!!!
(10.07.2014 8:38)JKL napsal(a): [ -> ]Navíc ten vedlejší opomíjený efekt na zdravotnictví - aktivní důchodce se svým koníčkem a pocitem zodpovědnosti - ten těžko někdo vyčíslí.

Ovšem, jak vidno, není aktivní důchodce jako aktivní důchodce Dodgy
Tome, jak se dostavil výsledek nepálení celých stanovišŤ. Kde jsi vzal nějaké informace?

Jen pro tvoji informaci


do 2006 (asi tak nějak) se pálilo jen když byla klinika nad 50%
2006 - 2013 se pálilo vše i při jediné buňce
2014 se pálí všed od asi 15% (už neznám ani poslední stav jak se měnila vyhláška)

Takže moru nám tu přibylo kdy?
Tome ty nadává úplně na všechno. Stěžuješ si že v současné době si kdekdo vydupe kompenzace i za komáří štípnutí, na způsob potírání moru i na to, že současný stav se mi jeví vcelku OK i když připouštím i jiné modely (mě neznámé a neznámý způsob přechodu na ně). Prostě z principu kritizuješ vše. Co takto dát do placu nějaký ten konstruktivní příspěvek - nebo se bojíš kritiky - to snad ne, to bych tě musel zařadit do kategorie osob typu "Sice ho...o udělá, ale za to skvěle prudí" jak říkají perzonalisté.
Zdravím.

Podnikanie a nielen vo včelárstve je o schopnosti a odvahe niečo v živote dosiahnúť a preto je podnikateľov len malé percento.Väčšina,ktorá sa boji rizika,alebo na to nemá, je radšej v zamestnaneckom pomere v závislosti na majiteľovi,ktorí mu dáva prácu a mzdu.
Tým včelárom,ktorí uvažujú o podnikaní vo včelárstve doporučujem,aby si prečítali príspevok pána Pavla Holuba z 21.12.2013,ktorý je presný návod ako na to.
Nikdy sa nestalo,aby včely nepriniesli žiadny med.Profi včelár i pri nižšej znáške,pretože má väčší počet včelstiev a pri lepšej realizačnej cene si vždy príde na svoje.

Bojo.
Dobrý den,
já začal před třemi lety s dvěma včelstvy. Další rok jsem stav rozšířil na 26 včelstev. Tento rok už mám včelstev 60.
Chodím do práce a 70% příjmů jde na rozšiřování počtu včelstev a vybavení. (22 let, svobodný, jinak bych si nemohl dovolit utratit ani korunu)
Veškerá dna, nástavky, víka, stropní krmítka si vyrábím sám. Navíc všechny dřevěné věci parafínuji, abych jim prodloužil životnost.

Příjmy z včelaření jsou zatím nízké v porovnání s vynaloženými náklady. Ale beru to jako investici, která by sem i mohla jednou vrátit a s větším počtem včelstev mě i živit.
Pokud není člověk nenažraný, určitě ho včelaření uživí. Neumím si představit lepší budoucnost, než u včel a ještě aby mi to vydělávalo peníze.

S pozdravem Mates
Já měl loni 10, letošek bych chtěl zakončit na 40 (zatím 37) a příští rok bych to rád doplnil na magickou 60. Do včel investuji maximum možných peněz/času, jelikož jsem začal včelařit pozdě a mám takovou nepříjemnou předtuchu, že mě budou zachraňovat před hladem. Štěstí přeje připraveným. A taky je lepší mít peníze vložené ve "výrobním prostředku" než je nechávat hnít v bance a ještě nemít záruku že je na druhý den dostanu zpět - viz. konfiskace peněz na účtech obyvatel Kypru, a něco podobného chystá už i náš koloniální partner Německo viz. zde: http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4367-...bankach-eu dokonce i spořka má nějaké problémy http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/4333-...dni-ztrate Ale jistě jsou to všechno kecy, takže si zatím užívám sebe-zotročování při výrobě dalších nádstavků, den, střech, včetně běžné provozní činnosti. To mi připomíná, že jsem ještě nevyrazil budovat svou otrokářskou manufakturu. Pěkný den.
já si myslím,že pokud se rozhodneš živit včelařením,tak musíš aktivně zajistit snůšku v podletí,viz už diskutované zelené pásy,vyrábět si sám ouly,začít doma chovat slepice atd,
abys co nejvíc snížil provozní náklady a to pro mě jako Pražáka scifiBig Grin
Ono pane Bojkovský to není jen o odvaze ale o schopnosti počítat.
A hlavně o místě kde chcete podnikat. POkud se chci kvůli tomu odstěhovat někam kde není problém dosatt ze včelstva 50 kilo tak pak ano. Pokud jsme v oblasti kde je 25kilo považováno za slušný průměr za více let, tak pak to uživení vypadá jinak.
A raději budu podnikat v jiném oboru než zrovna se včelama. Pokud umím něco jiného co mě může uživit.

Protože nakonec to je o tom jak se uživit (i rodinu) a případně zaplatit daně a našetřit na důchod.

A uvědomit si i rizika. Tady zase hrozí (třeba Tom50 po tom jinde volal aby to zase bylo) že když vám najdou jeden příškvar, že vám to spálí celé. Bude vám pak nic platný, že vám za dva roky dá ministerstvo prachy, to už budete dávno v exekuci.

Podnikat tady ve včelařství je poslední šance jak se uživit.
MatesP - Moc ti fandím. Určitě tě to později dobře uživí. Jseš v teplé oblasti ale přece jen jako profík bych ti radil jít do klacického lanstrota 23,7 (nebo kolik to je). Nízké rámečky nepřinášejí nic dobrého.V tvé oblasti NN fungovat bude. Ale proč vyrábět a harašit s tolika malými rámky a k tomu škodit včelám. A na Lanstrota máš všechno.Plastové rámky ,kapsová krmítka, medomety, všechno co si jen vzpomeneš. Pročti si mije příspěvky.Já bych už do nízkých rámků nešel.Po těch letech a s mojimi počty asi vím co píšu.

Jinak to parafinování je fenomenální věc. Jen s tím parafínem nešetři lepší když na nástavku zůstanou přebytky. Při extremních vedrech se ta mastnota stále rozlézá a zasákne všude tam kde při dešti vsakuje voda. Málo parafinovaný nástavek jako by vyšumí a do prasklin se může zase vsakovat voda. To je moje skušenost.
(11.07.2014 6:52)MatesP napsal(a): [ -> ]Pokud není člověk nenažraný, určitě ho včelaření uživí.

Jenže já mám nenažraný OSSZ, VZP, FÚ, ČEZ, ČP, SHELL, SIPO, ČSV...

(11.07.2014 7:23)Grof napsal(a): [ -> ]... mám takovou nepříjemnou předtuchu, že mě budou zachraňovat před hladem...

Jak? Budeš jíst larvy, nebo předpokládáš že davy spoluhladovějících po znehodnocení úspor budou stát fronty na med?
KaJi - já když už mám vše zařízeno tak mně uživí i 15kg prumněr. A oni zase příjdou jiné roky. Já nechovám matky ,ale přilepšuji si medovinou. Svoji výroby jsem rozprodal už přez 4000 litrů. A na stánku prodávám i flaškovou Haladovu.Byla tam dobrá nákupka a tedy i veliká marže. Svoji medovinu prodávám v kanystrech po 100kč a na drobno horká v kelímcích se dá prodat přez 200kč za litr na poutích,dožínkách a spoustě jiných akcích se dá prodat - to by jste nevěřili. Záleží na každém jak je schopný a ochotný jít do něčeho neznámého.
Pro Grofa - zrovna že tobě vadí konfiskace bohatství bohatých mě překvapuje. Smile Myslím, že ani na Kypru nepřišli normální chudí moc k újmě.

Pro Zdeňka B. Jasně, tady u nás jednoho kolegu živí jen medovina a med nakupuje a včely má jen jako hobby. Je to ale živení včelařinou?

Já mám na medovinu taky dobrý odbyt. moji známí sjedou spíš kanystr za týden než sklenici medu.
Jen mít z čeho vařiit.

Ještě i letos mě živil prodej medu - vlastního nebylo dost - takže to člověka naučí vidět kolik stojí prodej a když slyším ty povídky jak prodejem ve sklenicích někdo zvedne cenu o 20Kč tak se směji.
Takže k živení včelařinou nakonec nepotřebuji ani moc včely. Smile Pojem živit se včelařinou je široký pojem - někdo se živí tím že víc přednáší jak vytáčí, jiný má jen pár úlů aby předvedl že je umí vyrobit atd.

ALe je to o tom to hlavně je, kolik si vydělám v práci a jak mám náročnou = velkou rodinu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Referenční URL's