Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je možné se uživit jen včelařením?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
(15.01.2016 20:28)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Podla mna je to dost pesimisticke zmyslanie a s takym postojom sa nikdy k nicomu clovek nedopracuje ... mat 300 vcelstiev s vynosom 20kg na rodinu nema zmysel . Ja by som uprednostnil 100 rodin s priemerom 60kg na rodinu a mame v podstate ten isty vysledok v mnozstve medu len 2x menej roboty a 2x menej nakladov Big Grin Vcelstva netreba mat porozhadzovane na 8mich stanoviskach a vzdialenych od seba 30km to je sprostost a zbytocne komplikovanie podnikania... 100 vcelstiev zvladne 1 clovek v pohode a na vytacanie medu si najme nejakych brigadnikov,alebo rodinnych prislusnikov.

..boli roky keď tá 300 dala aj 60 priemer..potom príde rok keď dá 20 a čo urobíš? budeš dúfať že budúci rok bude lepší,alebo 200 rodín zlikviduješ a počkáš si s tou stovkou na na 60 kg priemer..? Smile taká násobilka vo včelárení nefunguje..tie včelstvá niesú nakope,žeby vyžrali lokalitu,takže túto možnosť môžme vylúčiť..

(15.01.2016 20:34)Louky napsal(a): [ -> ]přesně jak píše Jaro........kdo se s tim chce živit, tak nemůže mít 20kg průměr na včelstvo.......pokud bych neměl minimálně 50kg tak bych nevěřil, že se tim dá uživit.......

..nikto nejde do včelárenia s tým,že sa chce živiť s 20 kg výnosmi..ale jednoducho prídu podmienky,že včely viac nedonesú,a ak to trvá viac rokov po sebe tak začína byť problém..v takom zmysle som písal aj prvý príspevok,že dalo sa uživiť aj so stovkou,dnes je problém aj s tristo( v našej lokalite)výsledok nieje adekvátny vynaloženej práci a nákladom,aj keď na živobitie môže postačovať..ale následujúci rok to samozrejme môže zmeniť,pevne veríme Smile
Bojo má trošku deformovný pohled. Z jednoho usuzuje na obecné. Své konw How předal mladému svobodnému navíc v době kdy ceny medu šly nahoru.

Něco jiného je živit rodinu, učit se to a včelařit třeba kolem 2003 kdy ceny ve výkupu byly 25Kč a na pultě za 60.

Tady u nás po tom co udělalo ČSV ten průser s Včelpem a totální antireklamou na med to může přjít z roku na rok.

Mít pak na hrbu rozjíždící se farmu, měsíčně dvacet litrů fixních výdajů a do toho se dostat do morového pásma a mít zákaz prodeje oddělků a medu, nerad bych se do takové situace dostal.
Kdo ma svůj sen, tak si za nim stejne pujde hlava nehlava.Hlavne se nebát a hned na zacatku si to chce uvědomit ze bude plno problému a překážek .Nejhorsi je začátečnická naivita ,ale ve finále je to stejne jen o nas a o vcelach
Ak chce človek úspešne včeláriť,nemôže sa "fixovať", len na jednu znáškovú oblasť. Poslednú dobu je počasie extrémne a sú veľké rozdiely v znáške(v rámci Slovenska) Treba vedieť sa správne rozhodnúť a včas zbaliť včelstvá a presunúť na záložnú znášku!
Už zde nehodlám zakládat separátní clákno jako u medu. ALe v ČR berte v úvahu, že je zde ještě zvykové feudální právo kdy území leckdy patří lenním pánům ze ZO a kočování kromě nákazy od jejich včelstev může být plné dalších rizik.

Založení farmy není u nás jednoduché, protože se pro většinu včelařů stáváte sprostým podezřelým a ještě aby jste jim tam přikočovali se svými morovými včelami, ti by vám dali.

Jakmile byste se dostali na pár set včelstev na kočování, zaměstnáte na plný úvazek právníka a možná i ochranku.

Znám méně rizikové způsoby obživy, práci ve výškách, vymáhání dluhů atd.
A pokud bych spočítal hodiny co se dávají do včelaření a dělal třeba montéra, programátora, pokrývače, měl stavební firmu atd. Mohl bych mít včely jako relax a neřešil problémy.

Včelařinu většinou řeší lidi co jsou za vodou a nebo skoro pod vodou a nemají jinou možnost a ostatní jim selhalo. Čest vyjímkám.
Zdravím.
Páni,presne ste pomenovali príčiny a to platí nielen vo včelárstve,prečo len nepatrné percento v našej spoločnosti podniká.Každí sa bojí čo potom ?.Samozrejme ,že pri budovaní farmy sa nezadlžím, ale budujem ju z časti zisku,čo vyprodukujú včely ešte počas zamestnania.Svoj sen si treba plniť postupne , nevzdávať sa a neunáhliť sa.Je veľká chyba byť presvedčený,že keď budem pracovať ako podnikateľ len na tretinový pracovný úväzok,že i tak budem prosperovať.Treba pracovať na plný pracovný výkon,aby i v nepriznivom roku mal zabezpečený zisk.
Už so to raz uviedol,pán Turčáni to presne vystihol keď napísal: "Keby sa chlap začal báť,čo bude potom,tak by sa ani nemohol milovať zo ženou ".

Bojo.
(15.01.2016 22:00)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]...ešte počas zamestnania...

Kto má svoje zamestnanie, tak sa nepúšťa do takého "neistého podniku".

Kto má patričnú guráž a hlavne podporu okolia (nie ako popisuje KaJi), ten to prekoná.
Toto vlákno je pomenované "Je možné se uživit jen včelařením?".
Ja osobne si myslím že v bezpečí sa nachádza až ten, kto prekoná hranicu "živnosti" a prejde do fázy podniku so zamestnancami a so všetkým okolo toho, výkup spracovanie ..., a to už nie je včelárenie ale biznis.

Ale skutočne v bezpečí je človek až na dôchodkuBig Grin a to je práve hobby včelár.
(15.01.2016 22:00)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.
Páni,presne ste pomenovali príčiny a to platí nielen vo včelárstve,prečo len nepatrné percento v našej spoločnosti podniká.Každí sa bojí čo potom ?

Bojo.
Samozřejmě máte pravdu, ale pokud mám nějakou kvalifikaci, tak proč bych podnikal ve včelaření? Pokud nejsem vyučený včelař. Dělám to co jsem vyučený nebo mám vystudováno.
Na důchod nebo až budu za vodou je včelařina dobrý "hobby relax byznys", když už mám děti z krku, žádné hpotéky a mám na účtě.

Ale když si představím že bych musel na každý měsíc vytočit a prodat nejmíň půltuny abych měl co mám tak raději mám co mám. Už jenom při té představě mě bolí ruce a záda. Smile
Co vím, vy jste taky dělal zaměstnance. Cool
Ale souhlasím s vámi, tahle země potřebuje podnikatele, ale včelařina je byznys pro chudý rozvojový země. A budete pod stejným tlakem jako textilky atd. Stejné zboží, daleko vyšší náklady.
Pokud tedy chcete troškařit a prodávat sám s manželkou a dětma po poutích, tak jo. Ale ve včelařině ve střední Evropě nemůžete založit firmu. Tohle vám zaměstnance neuživí, přeci jen lidi mají svoji představu o platech jinou než na Ukrajině nebo v ještě chudších zemích.
A pokud nepřijde krize tak bude hůř.
Spousta firem se dostává do problému, protože nemůžou dostatečně zvyšovat platy a zaměstnanci jim odcházejí. A včelařina má jednu z nejnižších produktivit. práce, nárazovost a sezonost.Tam bych přišel o zaměstannce hned první zimu.

Stačí se jen před "farmářem" zmínit proč nemá na léto brigádníky - tedy normálně, třeba na DPP.
A toto na ukázku že byznys můžete rozjet, ale tam kde máte nejen med ale i chudý kraj, nezaměstannost, špatnou dopravní obslužnost atd. Jakmile se vám lidi do 45minut dostanou k lepšímu zaměstnání, tak . . .
Krizi už bižuterie překonala, teď má ale zásadní problém. Nejsou lidi
Zdroj: http://liberec.idnes.cz/sperk-bizuterie-...ntent=main

Já tady u nás třebas velkým zadostiučiněním koukám jak se platová nákaza šíří z Kvasin dál. Smile Ovšem jako bývalý maličký zaměstnavatel to těm malým vůbec nezávidím.
Existuje v ČeskoSlovensku resp. v Europe včelár, ktorý sa živí len včelarením ?
A prečo by neexistoval. Ja sa živím včelárením a mnoho ďalších. Že kto sa má tím zaoberať musí mať jasné že to zvládne lavou zadnou, to nie je pre padavky ktorí vidia zmysel ten že od jari do jesene robia pri včelstvách a na zimu sa idú dakde zamestnať.
Znám, existují, ale je to až na vyjímku one man show. Vím asi o dvou mimo toto VF. Ti co jsou tady se mohou pochlubit. Smile
Zbytek truhlařina, dotace, kurzy, obchod s příslušenstvím,
Což je rozumná diverzifikace.
Ale jak si pak uděláte kalkulaci co vás víc živí jako třeba kdysi u nás Stránský, tak pak máte "dvoje" včely jako koníček.
(15.01.2016 23:34)KaJi napsal(a): [ -> ]
(15.01.2016 22:00)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.
Páni,presne ste pomenovali príčiny a to platí nielen vo včelárstve,prečo len nepatrné percento v našej spoločnosti podniká.Každí sa bojí čo potom ?

Bojo.
Samozřejmě máte pravdu, ale pokud mám nějakou kvalifikaci, tak proč bych podnikal ve včelaření? Pokud nejsem vyučený včelař. Dělám to co jsem vyučený nebo mám vystudováno.
Ja mám vyštudované Informačné systémy v energetike a predsa ma včeličky bavia viacBig Grin Nepracujem dokonca ani vo svojom obore, okrem učenia robím správcu počítačových sietí. Aj keď ma to baví, hlavne kvôli tomu, že sa neustále niečo mení a musím sa stále niečo učiť sám (v školstve vám nikto kurzy nezaplatíTongue ), plánujem to za včelárenie vymeniť a nebojím saWink . Včelársku školu som si tiež spravil a poviem vám, včelára z vás nevychová ani náhodou.

Stále tu točíte na xyz stranách, omieľate dokola rôzne prečo nie. To môže zaujímať toho, kto do včelárenia prišiel pred dvomi rokmi. Kto včelári dlhšie, ten vie, čo musí urobiť, aby z toho vyžil.

Že one man show? Ja by som to ani nijak inak nerobil!!! Načo vlastne potrebujete pomocníka ak chcete vyprodukovať 7 - 8 ton medu? Len na vytáčanie a kočovanie. Na prácu so včielkami určite nie. Ak si to niekto predstavuje tak, že si vychová zamestnanca / zamestnancov, ktorý bude vedieť robiť všetky zásahy okolo a vy sa budete len hrajkať s matkami alebo variť medovinu, alebo dokonca nebudete robiť nič, tak na to zabudnite. Ktorý normálny zamestnanec by pri vás zostal a nerobil to isté na vlastnom? Včelárenie je totižto špecifické, kto sa to naučí, nemá po počiatočnej investícii (aj keď je veľká) udržať to na nejakej úrovni, ktorá ho uživí.

Čo máte dneska za istotu v iných zamestnaniach???? Až na výnimky absolútne žiadnu. Ja mám len jednu, že mi plat neporastie, respektíve porastie o sumu pár kilo medu ročneBig GrinBig GrinBig Grin Na každý z argumentov prečo nie nájdete aj odpoveď ako to eliminovať.To je rozdiel medzi hobby a profi. Hobby je to jedno, profik to jednoducho musí dokázať.

Je treba ešte povedať, že nie je problém vyprodukovať, problém je DOBRE predať. Zabudnite, že vám štát alebo nejaké dotácie v niečom pomôžu. Systém je nastavený tak, že včelárstvo je na okraji záujmu. Na dotáciách sa tu točia malé peniaze a aj tie rozchytajú spriaznenci s predsedomWink
r. 2010 - 40% včelstiev v Europe patrí profesionálnym včelárom. V Nemecku najmenej v Španielsku najviac. Je to živobytie chudobných a koníček bohatých ? Kam patríme my s 500 € za pásom v Panasonicu Wink.
http://www.ipex.eu/IPEXL-WEB/dossier/fil...7902482.do
Patko, kolik máš včelstev na ty tuny? Jak velkou rodinu živíš?
Zdravím,líbí se mi tato debata o všem bez reálných čísel.Nechce se mi všude psát přesná čísla to fakt nee.Ale jedno povím z průměru posledních 5-ti let vycházím po ponížení o 50% z průměru 20 kg.Stanovišť je 5 a bude víc.Z logiky věci snížení pravděpodobnosti pásma.
Med z morového pásma z předchozích let není problém a z aktuálního roku po prověření šarže atd.
Při počtu 200včelstev jsou to i vnejhorších podmínkách 4 tuny.
To je množství uplatnitelné na trhu s nejvyšší přidanou hodnotou-tedy aktuálně po odečtení amortizace,nafty, el.energie a dalších(všech) nákladů zbývá 100Kč.
Tedy 400tis.při dvou osobách tedy 200tis na jednoho.
Po paušálním odpočtu a zdanění to v nejhorším případě vychází cca na 15 tis.čistého/měsíc.
Při průměru bez ponížení 30tis.
Ukažte mi rodinu,která dá dohromady 60 tis.čistého?????Reálně 5% populace.
To,že kdo nezkusil neví a to že je to neskutečná dřina je pravda.Náklady jsou se vším všudy cca 3 miliony na rozjetí a je třeba v rámci jistoty toto mít bez úvěrování.
Právě dělám rekonstrukci medárny do finální podoby cca 40 m2 + cca 40 m2 sklad medu,cukru,sklenic.
Sklad souší mimo medárnu,ale s přístupem auta z druhé strany domu.
Vše je tak,aby to mohl být schválený provoz veterinou a probíhat výroba doplňkového sortimentu jako jsou ořechy v medu atd.(další omezení rizik a navýšení zisku)
Je to dalších 400tis.
Není to jednoduché ,ale jak říkám :"Život je cesta a cesta je život" ,žádná cesta nevede rovně,ale vede tam kam člověk chce,jde jen o to ,že je někdy náročné po ní jít,když ji vyšlapáváte jako první,nebo vám do ní dává překážky ten ,kdo měl pomáhat.
Takže shrnutí,při práci rozjíždět je hrůzná pakárna,ale dělám to.....
Rizikovost vysoká,ale dělám to.....
Spokojenost obrovská,protože jdu svou cestou Smile
(16.01.2016 9:17)M+M napsal(a): [ -> ]Ukažte mi rodinu,která dá dohromady 60 tis.čistého?????
Reálně 5% populace.
To,že kdo nezkusil neví a to že je to neskutečná dřina je pravda.Náklady jsou se vším všudy cca 3 miliony na rozjetí a je třeba v rámci jistoty toto mít bez úvěrování.

A vo tom to tady v ČR je. Cool
Mimochodem znám spoustu takových rodin. Smile >>30 čistého z práce s jistotou a >>=3 tuny medu ročně. Bez papírování, odvodů, daň přiznání atd.
Zdravím.
Pane KaJi,musím Vám dať za pravdu.Ten ,kto má v pracovnom pomere vedúcu funkciu a jeho príjem niekoľko krát prevyšuje priemernú mzdu ,ten nebude ,dokial bude mať také pracové zaradenie profesionálne včeláriť.Pre tých ani hobby včelárenie nie je zaujímavé.Neviem ako v Čechách,ale na Slovensku je priemerná mzda okolo 800 Eur . Dovolím si tvrdiť,že viac ako 80 % pracovníkov túto mzdu nedosahuje a práve pre týchto je včelárenie nielen na vylepšovanie chabých rodinných rozpočtov,ale i príležitosťou,ako podstatne lepšie zabezpečiť finančný rozpočet svojej rodiny.Už len vedomie,že za tú almužnu nemusím počúvať nepríjemné a hlúpe názory svojho nadriadeného stojí za tú námahu.

Bojo.
Pane BOJO, to je o tom, že se tady opět bavíme o cenách a platech přes hranice
Průměrná mzda není tak zajímavá jako medián. A ten se tady v ČR odhaduji pohybuje kolem 22 tisíc. Takže mnou uváděných 30 tisíc korun čistého na rodinu (1,1k€) je hodně skeptický odhad který tady splňuje polovina funkčních rodin. Na to nemusím dělat vedoucího. Pokud budu řadový zaměstnanec co umí IT , techniku atd tak to dám většinou i bez manželky.
Mám kolegu ze Slovenska, dva roky po škole a vrací se k vám. Ani nemá ždánou smlouvu, už teď má nabídku na 1400€ a ještě nezačal hledat práci. Až tam bude tak se pořádně rozhlédne. A kdyby chtěl zůstat v ČR a šel trochu za prací tak má víc a ni nemusí k Německým hranicím.
Vy to hodnotíte z perspektivy krize minulých 5 let, ovšem je třeba zvažovat budoucnost. Spíš kalkulujte, že rodina bude za chvíli na 40-50 000 čistého - mluvím o svéprávných lidech schopných podnikání.
A pak je taky dobré vědět jaké platy jsou u vás u BLavy a jaké někde za Košicemi a vědět o jaké lokalitě se bavíme.
Jak říkám, každému mladému to rozmlouvám pokud má nějakou jinou rozumnou kvalifikaci. A až bude za vodou - ideální je pak včelařit. Smile
Tady nejde o to se uživit, ale až vaše děti budou chodit do školy, tak třeba nepojedou na zájezd do Anglie, na lyže atd. Jen proto že se rodič vydal pohodlnější cestou a šel včelařit.
Na druhou stranu jsou věci, který za peníze nekoupíš, kdysi dávno jsem se živil jako konstruktér, ještě dneska mám v živé paměti to utrpení, když venku svítilo sluníčko, všechno kvetlo, ptáci zpívali a já jak ten blbec musel sedět v kanceláři u PC a nebo tehdy ještě občas u rýsovacího prkna, koukat na to z okna a tvářit se že pracuji na něčem důležitém, vydržet se to nedalo, musel jsem toho nechat.
Včelařina určitě není na nějaké velkopodnikání a je to vlastně dobře, protože samotný princip té činnosti tomu brání - nahrnout velký počet včelstev na jedno místo moc nelze a mít jich hodně na hodně místech je zase drahé - jak na náklady, tak na čas - dalo by se říct ideální obor pro drobné podnikání jako přivýdělek k něčemu a nebo pro skromné lidi s vyřešenou minulostí a bez dluhů jako hlavní zdroj příjmů - vše záleží na tom jakou si člověk nastaví životní úroveň. On volný čas a svoboda má taky svojí hodnotu.
To o té svobodě pak vykládej dětem až budou chtít mobil nebo počítač nebo na vysokou školu.
Vy nerozlišujete o jaké životní fázi se bavíme.
Ono se vám i to včelaření "zhnusí" jako jiné koníčky co se stanou prací. Si vzpomenu jak mě kdysi bavily počítačSmile
Z jedné strany budete mít OP na mor, z druhé se dostanete do pásma s hnilobou a pak uvidíte jaké je výhoda jednoho stanoviště.

Na to tady byly tabulky, najít si práci v pohodě, v 14:30 domů a 100 včelstev bokem tam vyjde prostě nejlépe. Pokud vám, jde o příjem. A nechcete budovat firmu.

Samozřejmě pokud nechcete chodit do práce a je ta svoboda nad zlato, tak pak pracák a ty včely - ideální kombinace. A v zimě na 6 měsíců máknout, aby zase byla podpora, nebo na brigádu na Nový Zéland. Všechno jde.
Ten NOvý Zéland byla moje varinta B kdyby selhala A.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Referenční URL's