Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Je možné se uživit jen včelařením?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
(04.09.2013 21:36)František H napsal(a): [ -> ]K tejto téme ešte treba dodať, že včelár na to nemôže byť sám.

(04.09.2013 23:41)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]...Výjimkou není a nikdy nebude a nesmí být ani vlastní rodina, např. manželka, či děti od syna...

By som to chápal trochu inak.
Po novembri som sa rozprával s jedným poľnohospodárom na tému koľko ha pôdy by potreboval farmár aby uživil rodinu. Jeho odpoveď bola "tisíc, aby nemusel vo dne v noci pracovať a ničiť rodinu, aby mohol zamestnať ľudí, čerpať dovolenku..."
Zdravím !
Kto chce,hladá spôsoby,kto nechce ,hladá dôvody.O tom,že podnikanie vo včelárstve je ziskové ,dúfam ,že sme presvedčení všetci,teda malí i veľký včelári,pretože inak by sme zo záluby chovali 1,najviac 2 včelstvá.Po osvojení si veľkovýrobnej technológie na profesionálnej farme nie je problém obhospodarovať včelárovi okolo 300 včelstiev.Samozrejme na vytáčanie si najme brigádnikov,ktorých patrične odmení.Na dovolenku a iné záujmy sa počas roka vždy najde dosť času ,kedy nie je práca zo včelami a predajom medu.

Bojo.
V tom se lišíme v názoru co je to farma a co je to taková malá živnost.

Farma to je u mě něco jako firma které jede pořád i když majitel-spolumajitel je třeba na měsíc v nemocnici, nebo na dovolené.
Takže až to uživí tak 2-3 lidi.

300 včelstev je jen o něco víc jak záhumenek, něco jako kovozemědělci. To znamená, že se to dá dělat, dá se tím i uživit ale na zimu je dobré mít ještě brigádu.

Já mít 300 včelstev na plný úvazek tak se v zimě nudím. Smile

Pro mě včelaření není moc ziskové, ale zajišťuje mi slušný příjem a zhodnocení práce - navíc je to koníček.
Ale vím, že je to díky tomu, že se nezabývám detaily jako jsou odvody, daně, vytváření rezerv, atd.

Tak a jdu do fabriky pro jistou výplatu a pojištění a důchodové připojištění co mi majitel platí atd.
A to co zbyde ze včel je na rodinný nadstandard.

Jinak když mi manželka pomáhala ve firmičce nebo já v její tak jsme si nikdy neplatili. Jiná věc je, že to člověk musel mít zaúčtované v ceně.

Až nebudu stíhat a bude to trochu na to připravené, očekávám, že manželka i děti budou vytáčet atd. Ale že bych platil manželce jak Rosťa naznačuje - nechápu, josu to rodinné prachy a josu v rodinném rozpočtu.
Rosťa navíc psal jinde že musí dávat manželce peníze. Nechápu, když tady píše, že mu ve farmě nedělá, takže asi vydělává. Děti doma už asi nemají. No nevím, ani u nás doma se 4 dětmi manželce peníze na domácnost nedávám - snad vydělává. Samozřejmě já platím jiné rodinné výdaje, inkaso, větší nákupy.
Já osobně si myslím, že včelařením se uživit nedá, leda že by byl člověk živ jen"o medu a vodě":-D Náklady jsou poměrně vysoké, ale to by se nechalo přežít.....ale představte si, při takovém jaře jako bylo letos.....nevím, jestli by ty "nervy" někdo z přežil....Systém, jak nás vychoval, nastavil určitá kriteria pro styl života, společenskou prestiž a jako lidi jsme si za posledních 150 let zvykli nevědět co je hlad. Nejsme už zvyklí na rozmary počasí atd. Vadí nám moc vedro, moc zima, moc deště, velké sucho..... Kdo dneska nedokáže přijmout a přizpůsobit se těmhle rozmarům počasí,(jako já) ať radši dělá se železem.Big Grin Tam počasí nic neovlivňuje.....Možná koroziBig GrinBig Grin Ale nezávidím lidem, kteří se živí profesema zavislýma na počasí (zemědělcům a včelařům a ovocnářům a vinařům a dalším) ať už si na tom vydělají cokoliv, protože jsou to tvrdě vydělané peníze. Dodgy a do značné míry úspěch, nebo neúspěch nezáleží jen na nich. Takže před takovými lidmi já smekám.....

A ještě něco: Kdybych byl na včelaření finančně závislej, už by to nebyl koníček, a asi by mě to přestalo i bavit.Sad
Dále je velmi důležité jaké prostory jako začátečník vlastním. Mám-li sedláckou usedlost po předcích s vlastními pozemky, mám z poloviny vyhráno. Mám-li u toho svou malou základní truhlárnu, další příjemný bonus. Jsem-li jen zapálený člověk z paneláku se včelami v zahrádkářské kolonii-zní to blbě, ale ten ať na toto podnikání raději zapomene.
Pánové, zvláště Vaše poslední 4 příspěvky se čtou, jako pohádka o červené Karkulce. Z toho je totiž velmi krásně vidět, že ani jeden z Vás ve včelařinou neživí a asi nikdy živit nehodlá. Protože v opačném případě by takovéto příspěvky ani nemohly vzniknout.
Pokud máš hlavní příjem z čehokoli jiného (považuji za něj i důchod) je situace úplně někde jinde. Máš - li ale včelařinu jako jediné podnikání (a tak zní i název vlákna - Je možné se uživit jen včelařením?), je ta diskuse úplně někde jinde. Neuvažuj tedy jako příjem Tvůj důchod, či jiný příjem např. ze zaměstnání, neuvažuj truhlářskou výrobu (to není totiž včelaření - to je TRUHLÁRNA!!!!!!! - dejme tomu na výrobu oken, dveří, nábytku nebo třeba úlů)
Pokud najdu trochu času, zkusím udělat malou kalkulaci, nebo rozpočet. Aby si i ostatní uvědomili, co výkonná včelařina vlastně obnáší.
A teď tu o Smolíčkovi......
iRP
Kámoš my poslal kalkuláciu tohto roku, keďže aj ja sa pohrávam s myšlienkou profi včelárenia, tak len pre predstavu Vám to sem hodím:
Prezimované produkčné včelstvá (bez zásobných včelstiev s matkami):80

Výdavky na materiál (30 nových úľov), liečenie a zakŕmenie včelstiev: 3435€
Z toho nutné výdavky, bez investovania: 1900€
Výdavky na naftu - cestovné (bez opráv): 426€

Spolu: 3861 €

Príjmy za predaj medu: 7432€ pri priemernej cene 3,8€ za kilogram (niečo dal do výkupu, niečo priamo z dvora)

Čistý zisk bez zdanenia a odvodov 3571€ to jest 298€ na mesiac pri 80-tich rodinách.
Patko
Takže všetko prenásobiť 4 a vyzerá to skoro slušne (príjem 1200/mesiac).
Potom zostáva otázka či sa dá zvládnuť jednými rukami sezónny príval roboty.
Po prenásobení piatimi by sa dalo časť príjmu rozdať brigádnikom.
Výsledok 5x80= 400 včelstiev.
To je iba veľmi hrubý pohľad na vec.
Patko79, konečne to tu dal niekto ľudom po lopate, ale všimnite si že réžia nepočítala z opravami, nedaj boh zo živlami- "povodne" Výchrice! atp.Samozrejme pomohlo by predaj matiek, odložencov,propolisu, pelu...............ale ajto si vyžaduje inveszície!!!!!!
Rosťa, teraz skúsme o Psíčkovi a mačičke............alebo Ako išlo vajce na vandrovku , a postretlo včelára!
Rosťo, máš pravdu. Neživím se tím a jsem rád ale zase trochu vím o čem píšu. Jsem opravdu rád, že se včelařinou živit nemusím a neživím, i když to dvakrát bylo na spadnutí. Jednou rodinná situace, kdy jsem nemohl být úplně časově flexibilní a hledal jsem něco okolo domova, podruhé krize v automobil. průmyslu. A člověk nevěděl co bude na konci měsíce.
Další až se vrátím od včel, sváča-večeře je hotová. Smile
Odjezd 18:00

21:55 Tak dnes jsem toho moc nestihl, nebylo to úplné stanoviště. Na včerejším jsem přeložil dvě včelstva do lepších úlů, na novém zjistil, že tam dodělává jedna paleta a tak si udělal se psem 1km procházku na to předchozí a vrátil se v klidu s paletou. A tady připravil jen 11 včelstev. Nad úly tam všude mám štosy medníků po vytočení s melecitozou k vybrání. Tam kde to ještě zbylo jsem to podstrkoval. pdo plodiště.
Včera jsem ale vyjel o trochu dřív a udělal jedno kompletní stanoviště - tedy připravil na zakrmení a na zimu.
Mám stanoviště nastavená na dva tucty včelstev. Kdybych je měl konečně v kupě - při práci nestíhám, domnívám se, že v normálním pracovní době 8 hodin bych udělal 3 až 4 kdybych to měl ve stavu kam to chci dotáhnout.. Za týden přípravy na zimu 5*(3až4)*24 = 350-500. včelstev. A o víkednu rekonvalescence. Smile
A pak bych se domíval, že mám produktivitu srovnatelnou se zahraniční farmou.
Ale že bych se tím pak chtěl živit. Sad


Jinak nezpochybňuji že se dá živit včelařinou - pár farem kde se živí jen včelama znám - tedy produkcí včelích produktů a oddělků. Ale mnohokrát víc znám těch co mají jako základ včely ale živí je to okolo - obchod, výroba úlů, medoviny, školení a hóódně dotace.
Ale je to vždy o podmínkách a kapitálu.
A taky o rezervách - pokud někdo šel do posledních let s nabouchaným skladem, má se dobře, ale co když se situace na trhu zase za pár let otočí a trh bude zaplavený medem?

Nadpis tématu je "Jen včlařením". Kolik takových farem vlastně je? Já co tak přemýšlím znám 2.
Zdravím !

Otázka znie:Je možné sa uživiť len včelárením ? Moja odpoveď je áno a potvrdzujú to desiatky profesionálných včelárov v Čechách i na Slovensku.Samozrejme vybudovať včelársku farmu podľa svojich predstáv stojí veľa času,námahy,ale hlavne finančných prostriedkov.Ja osobne spolupracujem pri tvorbe takejto farmy,takže viem o čom hovorím.

Bojo.
(05.09.2013 13:38)patko79 napsal(a): [ -> ].....Kámoš my poslal kalkuláciu tohto roku, keďže aj ja sa pohrávam s myšlienkou profi včelárenia, tak len pre predstavu Vám to sem hodím:
Prezimované produkčné včelstvá (bez zásobných včelstiev s matkami):80......

Pro všechny ty, kdož o tomto problému přemýšlejí.
Nebudu nijak hodnotit zbytek příspěvku, ale zaujala mne tato, v podstatě první věta.
.....80 včelstev přezimovaných bez zásobních včelstev s matkami ....
To je co? Kolik včelstev vlastně zazimoval celkem a s nimi tedy měl vstupní náklady?
Mohu se jen domnívat a odhadovat - určitě jich bylo kolem 100. A to se všechna vyzimovaná dostala "pod medomet"? Nikde žádná trubčice, bezmatečné včelstvo, slaboch na zrušení....
Ale přece i tento status byl v loňském podletí potenciálním produkčním včelstvem, muselo do něj být nějak vpraveno cca 20 kg zimních zásob, určitě je neměl na jediném stanovišti 20 m za vlastním domem. Tedy k nim musel jet (nějakým) autem, nestálo to benzín, technickou, opravy, náhradní díly, "pravděpodobně" to jezdilo bez zákonného ručení, určitě se to auto muselo (nějak, nejspíš za peníze) pořídit. Léčení, investice, práci atd. pominu, třeba to dělá zdarma.....

K jednomu z mých minulých příspěvků takovéhoto tématu zazněla oponentura, že práce svoje, manželky, rodinných příslušníků či ostatních pomáhajících se nepočítá.
Sdělte mi prosím mailem, nebo přes SZ tohoto fóra adresu a kontakt těchto lidí, rád jim práci (samozřejmě stejně jako u Vás bez odměny) nabídnu. Hlavně v sezóně, kdy ostatní lidé leží u rybníka a jaksi není kdo jiný.
A budu grand - stejně jako v minulosti to staří sedláci dělali za "stravu a nocleh na seně", který jim možná někde taky najdu.
iRP
Na předminulý příspěvek - To je o ničem. Bez infa v jaké snůškové oblasti a na čem je postavená její ekonomika, jaké má výnosy kolik má včelstev a kolik je řádově obrat a výnos.
Uživit se dá vším, i sběrem a výlovem golfových míčků, věštbou i stříháním trávníků. Proč ne včelařením?



(05.09.2013 13:38)patko79 napsal(a): [ -> ]Príjmy za predaj medu: 7432€ pri priemernej cene 3,8€ za kilogram (niečo dal do výkupu, niečo priamo z dvora)

Čistý zisk bez zdanenia a odvodov 3571€ to jest 298€ na mesiac pri 80-tich rodinách.

Říká se tomu příjem, až poplatí pojištění atd tak pak bude zdaňovat, ale nikoli zisk ale opět příjem.

7432/3,8=2000kg/80= cca 25kg na včelstvo.

Až prodá za tuhle cenu 8 tun ročně tak je v pohodě. A bude mít rezervy na roky kdy se to nepovede vytočit nebo prodat.

No já jsem ve svých plánech skromnější - 2-4 tuny při zaměstnání. A zrovna letos to nevyšlo. Smile
Rozpočet na rodinnou včelí farmu v podmínkách ČR před takovými 8-10 lety vznikl v rámci nějakého projektu dotovaného EU. Nebyl nikdy na netu, ale šlo si o něj říct emailem, zpracovatelé ho bez problémů poslali. Ta čísla v něm byla dost děsivá, až odrazující.

Jinak zaměstnávání brigádníků je na vlastní vlákno... Dodgy

A pro Rosťu Peška: lidé, ochotní pracovat zadarmo, resp. za střechu nad hlavou a jídlo, jsou. Jeden rok jsme to tak dělali, bylo jich víc, než dost. Mně to docela vyhovovalo, byť jsem viděl i nedostatky. Ale žena na podzim řekla poměrně kategoricky, že dál už ne. Ono má všechno svoje.
Rosťo nehnevaj sa, ale buď nevieš čítať, alebo nechceš čítané pochopiť. Je tam jasne napísané, čo do rozpočtu zahrnul a čo nie. Neživí sa včelárením. Je to jeho hobby, nepleť tu vkuse prácu, automobil (ten používa prevažne na súkromné účely), .... a všetko, čo do toho zahŕňa včelárenie na plný úväzok. Včelár na plný úväzok platí dane odvody ale na druhej strane "optimalizuje" ako každý podnikateľ. Hľadá odbyt pre svoje produkty, rozširuje výrobu, hľadá dotácie, kočuje, ... Auto odpisuje z daní, cukor, náhradné diely, odpisuje všetko, čo sa dá aj nedá. Toto kámoš nerobí, čo predá od ruky predá, čo nie ide do výkupu a nerieši.
Ja som to sem len hodil len kvôli predstave, akú kalkuláciu si sem hodil ty????? Nevidím žiadnu. Mne z jeho ročného vyúčtovania vychádza, že pri 120 rodinách a produkcii 40 kg na včelstvo zarobím viac (čistý zisk po zdanení a odvodoch) ako v práci. Samozrejme, nesmiem všetko kupovať a musím niečo aj sám zhotoviť (úle, rámiky, podstavce, ...)

BTW zazimoval okrem 80 rodín 4 zásobné včelstvá, ktoré na jar spojil do dvoch a aj čo to z nich vytočilBig Grin Zimný úhyn NULA produkčných rodín
Patko79: Tak ten tvoj kamos z toho trhol menej ako ja s 24 vcelstvami. Big Grin To zo 100 rodin mal necelych 2 tony medu? Tak to dela neco spatne. Radsej chovat intenzivne menej rodin blizko domu s minimalnymi nakladmi a casovymi stratami ako 100 rodin extenzivne a v podstate bez zisku.
Urcite sa da profesionalne uzivit vcelarenim, ale to treba mat zo 100 rodin 8 ton medu. Cize kocovat so spickovymi rodinami a zabranit rojovke. Lebo pri 300 rodinach su jednak investicne naklady ovela vyssie, jednak sa rojovke neda zabranit (pokial sa bavime o 1 vcelarovi a vypomoci pocas tocenia).
(05.09.2013 21:22)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]K jednomu z mých minulých příspěvků takovéhoto tématu zazněla oponentura, že práce svoje, manželky, rodinných příslušníků či ostatních pomáhajících se nepočítá.
Sdělte mi prosím mailem, nebo přes SZ tohoto fóra adresu a kontakt těchto lidí, rád jim práci (samozřejmě stejně jako u Vás bez odměny) nabídnu. Hlavně v sezóně, kdy ostatní lidé leží u rybníka a jaksi není kdo jiný.
A budu grand - stejně jako v minulosti to staří sedláci dělali za "stravu a nocleh na seně", který jim možná někde taky najdu.
iRP

Víte já mám pocit, že pokud podnikajícímu pomůže zdarma rodina, tak to ve výsledku nebude až tak zdarma a činí tak i pro sebe samé. Pokud ten podnikající ušetří tím že nenajme lidi, tak ty ušetřené peníze přinese domů zahrnuty v zisku do rodinné kasy - tedy tím zvýší životní komfort i těm co mu vlastně pomohli, nebo se pletu ? Vím že se nemusí jednat o přímého rodinného příslušníka žijícího ve stejné domácnosti, kde toto nemusí platit - uvedu příklad - švagr. Zde jde zase o výpomoc vzájemnou, jak se při dobrých rodinných vztazích zvykem. Neboť pokud on mi pomůže dnes, já pomůžu oplátkou jemu když potřebuje, příkladně pořezat dříví které dělá aby ušetřil za topení.. Nebo dnes už není zvykem si v rodině pomáhát ? Zaplať Pán Bůh že já ještě v takové rodině žiji.. Shy
Je tu jeden háčik. Vaše predstavy o profivčelárení počítajú s rodinnou farmou resp. jedným včelárom a jedným platom. Ak zamarodi vo firme jeden zamestnanec z desiatich, tak sa dá nahradiť. Ak máte sám pílu a ste PN, tak vypnete hlavný istič a ležíte. Ako by dopadol včelár pri dlhodobej marodke počas sezony, ktorý je odkázaný sám na seba ?
Poľnohospodári majú možnosť poistenia úrody, ale neviem či by poisťovne urobili kšeft aj so včelármi a za akú cenu. Ak nemáte záskok, alebo viac zamestnancov, tak je nevyhnutný aj iný príjem. Vydarená sezona tak musí zabezpečiť rezervu na investície, poistenie na horšie časy a na trochu komfortu. Teda nejde len o dobrý plat, ktorý má nahradiť zamestnanie. Koľko je dobrý plat a aké sú predstavy na rodinný rozpočet je individuálne pre včelára v Rumunsku a vo Francúzku. U nás očakávam slušné zabezpečenie vo výške istých 1 500€ mesačne na päťročný cyklus, ak nie ste starý mládenec, ktorý býva u maminky. Treba to rozmeniť na cenu medu, náklady a priemerné znášky za posledných 5 rokov = počet včelstiev a zamestnancov.
Inak môžete zostať pri hobyvčelárení.
1500 eur mesačne? Toľko nemáme dokopy s manželkou... A mnohí moji známi nemajú spolu (manželia) ani polovicu z toho a pokojne si žijú aj s celou rodinou... 1500 eur mesačne, tak to by bola iná paráda... Ja keby som dokázal profi včelárením vykázať čistý zisk 400 eur na mesiac a mal potrebné vstupné investície, tak neváham ani chvíľu.
(05.09.2013 21:22)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Sdělte mi prosím mailem, nebo přes SZ tohoto fóra adresu a kontakt těchto lidí, rád jim práci (samozřejmě stejně jako u Vás bez odměny) nabídnu. Hlavně v sezóně, kdy ostatní lidé leží u rybníka a jaksi není kdo jiný.
A budu grand - stejně jako v minulosti to staří sedláci dělali za "stravu a nocleh na seně", který jim možná někde taky najdu.
iRP

http://www.wwoof.cz/o-WWOOFu/
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Referenční URL's