Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zájem o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,
když nyní jsou oddělky nejdraší (oni už to vlastně nejsou oddělky ale vyzimovaná včelstva). Nejracionálnější je koupě oddělků v půlce května a třeba i bez matky.
Např.: koupit jeden silný oddělek na 10 rámků a máš šanci z nich mít do zimy 5 silných oddělků. Obnáší to přidání matek, krmením, stavbu mezistěn atd. (ovšem ušetříš nemalé peníze a shání se to mnohem snadněji).
Má to bohužel nevýhodu, že nemůžeš počítat s medem a i další rok nebude tak produktivní protože ti budou muset vystavět další souše do medníku.
Určitě časem seženeš i nějaký roj a včelstva rozšíříš i bez nákupu dalších oddělků.
to je takovej vcelarskej boom ? nebo co se deje ze nejsou oddelky ?
Posledních několik let je hodně začátečníků(a "recidivistů"), ti dále rozšiřují stavy...a to je dobře.
největší poptávky byla v letech po úhynech (2003, 2008). To byli všichni oddělkáři vypeodaní už v předjaří. Letošní velká poptávka je daná asi cenou medu. Každý druhý navyšuje stavy. Taky mám dojem, že se někteří farmáři naučili oddělky exportovat. V Evropě jsou včely žádané zboží.
Broněk Gruna
souhlasím,
navíc vliv mají i media a jejich masírka o konci včelaření, cenách medu, pozvolný konec starších včelařů, apod. Mám pocit, že nastává generační obměna. Včelaření neláká ani tak mladé lidi, jako nadšence v oblasti středního věku (cca 25-35 let).
Čas ukáže výsledek těchto změn. V dnešní době není problém sehnat včelstvo, je problém sehnat vhodné stanoviště s dobrou snůškou, přístupovou cestou a pokud možno na chráněném místě před zloději.
Tak jsem zjištoval podmínky pro začínající včelaře ohledně dotací, a problém u oddělků je ten, že je musím pořídit u komerčního včelaře. Nestačí je koupit u kohokoliv a napsat nějakou fakturu o prodeji. Tak tedy se ptám ještě jednou u koho je koupit kdo splňuje podmínky???
Také je možné to obrátit. Vykašlat se na dotace a koupit si je od kohokoliv s dobrými referencemi. Včelařit bez dotací, znamená posílit svou odpovědnost ke včelaření a to je přesně to co včelaření potřebuje!!!
No ale když ty dotace někdo nabízí tak proč toho nevyužit? Jak říkává můj otec: Hlůpý kdo dává, hlůpější kdo nebere! Smile
Rozebírat lidová rčení a dotace je na dlouhou debatu, snadno by se odpovědělo: čí chleba jíš, toho píseń zpívej, ale jde o oddělky. Tady je třeba nahlédnout zda vyšlechtěná kvalita bez dotace převáží nad oddělky, u kterých se budeš muset ke kvalitě po letech dopracovat. Tady máš výběr usnadněný tím, že u chovatelů kvalitních včelstev je dotace přiznána právě proto, že se tím cíleně zabývají.
Doporučuji všem co budou shánět oddělky aby tak učinili již nyní aspoň předběžnou dohodou.Již dnes mám tolik zájemců že další zájemce musím odkázat na jaro jak dopadne vyzimování a případný rozjezd do sezony.S tím spjato udělat další oddělkové úlky na různé rámkové míry.Mám na zimu o práci postaráno otázkou je zda vše stihnu.Smile
V klidu, na jaře bude nabídek spousta. Počkejte, co bude.
V klidu, na jaře bude nabídek spousta. Počkejte, co bude. Sory nic osobního. Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Sory, ale kolem mě to padá ve velkém.22/0,5/0,30/0,36/0,50/0,10/0 atd. Já "zatím" 4/4. Nevěřím, ale doufám, že něco přežije.
Kdybych měl kolem sebe nějakého včelaře, u kterého bych věděl, že spolehlivě bude mít přístí rok oddělky, tak už si u něj dělám pořadník minimálně na 2-4 oddělky.
Podle mě bude letos poptávka hodně převyšovat nabídku..
Maci ta čísla, to jsou zlomky co přežily, nebo nepřežily?
Před lomítkem kolik včelstev bylo, za lomítkem kolik zbylo. Vše je JBP, a ale jisté a ověřené 22/0,5/0 -to jsou u nás ve vesnici. Z doslechu vedlejší vesnice cca 3km 36/0, vesnice na druhou stranu 10/0. Další je cca 12 km od nás 30/0 a 15km od nás 50/0. Když mi léčili, tak léčitel uvedl, že to tady padá ve velkém. Uváděl, že šel léčit 18 včelstev a tam nebylo ani jedno. 18/0 Bohužel jsem si nezapamatoval vesnici, kde to je. On sám snad přišel o 8. Kolik měl původně neznám. Upozorňuji, že všichni jsou dlouholetý včelaři. Já vím jen jedno, když jsem zjistil, že včely proplodovaly až do horního nástavku, tak jsem dal všem medocukrové těsto. A to jsem několikrát opakoval. Prostě na horní nástavek bez medu jsem byl celkem alergický a nelíbilo se mi to. A i když byly pod ním, tak jsem sem tam přikrmil, protože jsem potřeboval postavit co nejvíce souší. 15.10.2014 jsem měl v nástavku včel 5-10cm v podmetu. Jinak. Kontroloval jsem je každý den pohledem na česna a jednou za 14 dní, jsem je rozebral, jestli matka klade (jen jsem vyndal jeden plodový plást a kouknul na vajíčka. Zajímavé bylo, že měli jedny ještě v září trubčinu. Když se zvýšil provoz na česnu (zdálo se mi, respektive měl jsem pocit, že probíhá loupež), tak jsem jim zúžil česna na 8x12mm z 25x375mm. Upozorňuji, že loupež jsem nikdy neviděl a řídil jsem jen svým pocitem. Možná to bylo normální, ale radši jsem zasáhnul. Teď obsedají cca 5-6 uliček a 1.5 nástavku. To nevím jistě, protože je nechci rušit. Je to jen pohledem z hora.
(30.11.2014 21:18)toodoo napsal(a): [ -> ]V klidu, na jaře bude nabídek spousta.

Já bych byl s takovým vyjádření opatrný. Zrovna dnes jsem mluvil se dvěma včelaři, kteří ode mě letos kupovali oddělky. Oba chtějí další příští rok. Ten jeden má zatím vše, ale ten druhý přišel o komplet všechna včelstva včetně mých oddělků. Když mi popisoval situaci, jak kolem všechno popadalo, tak mi ho bylo opravdu líto. Oddělky na příští sezónu jsem mu slíbil, ale s výhradou, že konkrétní počty budeme řešit až na jaře. Zatím by jakákoli domluva byla velmi předčasná...
Referenční URL's