Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Záhadný úhyn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Děkuji všem za odpovědi a teď jsem si vzpomněl, jak píše i JKL, že mi otec hlásil, že když krmil asi během srpna, tak se mu ten roztok podařilo přelít a zrovna v tomto úlu. Prý na to špatně viděl a pak si všimnul, že roztok protekl až dolů a kapal z podmetu do trávy. Tím pádem by to možná mohlo souviset i s loupežemi ne? Česno sem měl zavřené a otevřené jen spodní očko. Ale že by se neubránili při jednom očku? Mrtvolky tím pádem nemohli zavřeným česnem vynášet. Je to taky jedna z možností. Opravdu ostatních 7 úlů je absolutně v pohodě a jen tento jeden je kaput. Myslím si že pokud by to byli viry, nebo otrava, nebo nějaká infekce, muselo by to být patrno i na sousedních úlech. Prosím ještě jednou o reakci. Děkuji všem Aleš.
Jestli to kapalo až na trávu, tak druhý den tam muselo být pěkný čóro-móro. Když je období slídění , tak je opravdu problém po takovém incidentu odnaučit včely loupit. Jak to nasákne do dřeva/podmetu tak to tam hledají a otravují včelstvo dva týdny a jen opravdu silne nepodlehne.
Tento politováníhodný omyl se mě stává poměrně často, normální včelstvo to rozdejchá, zvlášť když je česno zavřené a otevřené jen očko, jak píše Aleš.
Tak můžu doufat, že to je tahle příčina, nebo raději vyšetření a spálení? V okolí nemá nikdo problém. Jo chybama se člověk učí. Naštěstí jsem si letos udělal 3 oddělky. Jen je mi líto včeliček.
Vyšetření na co? To je ten problém.

Na nosemu stačí vytavit a na viry jen nechat přes zimu. Já bych se do pálení moc nehrnul.
A pokud tam byly nějaké patogeny, jsou již všude okolo.
(05.10.2015 18:58)alesjochman napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny, měl bych jeden dotaz. Před chvílí mě volal otec (já bydlím v německu a mám včely u něj), že je zakrmeno, do 8mi úlů už nacpal asi 160 kg cukru, ale že v jednom úlu je velký úhyn. Je to loňský roj. Napřed ten rozjezd byl pomalejší, ale při vytáčení už jsem jim vzal asi 15 kg medu a to sem jim tam ještě spoustu nechal. Úl byl plný včel a krásně se rozjel. Dneska prý je v podmetu asi 5 cm mrtvých včel a ve středu úlu je asi jedna plná dvouhrst živých včel. Otevřené měli jen spodní očko a okolo očka je to prý dost pokálené. Hnědé výkaly. Úl je nový a všechno dílo si postavili samy na mezistěnách. Žádné staré souše. Léčil jsem včely letos zatím pouze Thymovarem. Nějaký švícarský nový zázrak. Loni jsem používal pouze KM a fumigaci a nebyl problém. Neví někdo co to může být????? Mám 8 včelstev a všechny jsou v pořádku. Jen tenhle loňskej roj takto dopadl. Je mi ho líto, protože byl moc pěknej. Poraďte mi co s tím teď. Spojit s jinýma, nebo vyhodit, nebo přeléčit KM? Díky všem. Aleš

Jaké to včelstvo má/mělo zásoby?
Minulý rok nám takto padlo včelstvo, ale zachytil som to až 12.10. v štádiu rabovky. Polovica zásob už bola vyrabovaná. Ostala len vrstva včiel a zopár ôs na dne. Aj pár ďalších včelstiev malo pokryté dno mŕtvolkami ešte na jeseň. Tie sa tvárili že prezimujú, ale padli až na jar, so silne pokalenými plástami, napriek dostatku zásob. Tri ďalšie mali na jar tiež trochu pokalené plásty a ostali dosť slabé, tak sme ich spojili do jedného, ale stále stagnovali, až kým na podletí nedostali novú matku.

Škoda len, že včelstvo čo padlo ako prvé, bolo plemenné, odkiaľ sme brali materiál na prelarvovanie aj plodové plásty do odložencov.

V chove sme sa poučili a chováme od viacerých matiek. Tiež sme kúpili zopár matečníkov na občerstvenie krvi. Tento rok to vyzerá zatiaľ lepšie, žiadne mŕtvolky na dne ani osy v úli. Včelstvá sú dosť silné. Klieštika je málo. Tak som zvedavý ako prezimujú.
Dotaz - byla tam inseminka nebo nějaká matka z chovu kde se inseminuje?
Inseminovaná nie, prirodzene spárená, asi F3. Len mala dobré vlastnosti: dobrý rozvoj, mierne, veľa medu. Niektoré matky čo sme od nej vychovali sú tiež dobré, ale menej ako 50%. Nové matky, čo sme tento rok kúpili sú dcéry od inseminky, teda F1.
Varoáza to asi nebude Huh. Včelstvo bolo na 4 NN, hore prázdny s uhynutým včelstvom, pod ním dva NN plné zásob.
Viroza, NC, samovražda ako u veľrýb, alebo zlý manager ?

[Obrázky: Fotogr_0016_k_pia.jpg] [Obrázky: Fotogr_0018_k_pia.jpg]
Zlý nanager, včely dole na zásoby neprejdu. Preto keď je pekné počasie, ja kontrolujem aj v novembri, či nie sú včelstvá hore, ak sú, prehadzujem nadstavky
Jestli to bylo hlady, tak v tom prázdném budou zalezlé do buněk, ale nezdá se mi t o bylo docela teplo mohly si přenosit.
Jirko, dalších 69 včelstiev to pochopilo, toto nie . Krmil som už v auguste, jeseň bola teplá, ale možno narýchlo vymenili M počas krmenia a M zakládla horný NN. Pred krmením dokladám NN s vytočenými plástami nad plodisko a ostatné je už na ich logistikeSmile.
Dělá to dojem, že dva rámky, na kterých uhynuly, byly jejich ostatní nezakladené cizí a matka jiné nezakladla, nebylo kam přenést zásoby, jelikož tyto 2 byly plné plodu.
Proč zimovat včelstvo, které padne v jednom nástavku na 5ti uličkách, ve 4nn?
Prečo nie ? Včelstvo má cca 1 kg, dva NN zásob nad hlavou a jeden prázdny pod sebou +- 1/2 NN. V mojich podmienkach a s mojimi schopnosťami je to priemerné včelstvo.
zajímavá technologie Alberte Smile
Chtěla napsat dva nástavky zásob pod sebou.....

A jakej je důvod dávat prázdnej nástavek nahoru?
(09.12.2015 11:33)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Jirko, dalších 69 včelstiev to pochopilo, toto nie . Krmil som už v auguste, jeseň bola teplá, ale možno narýchlo vymenili M počas krmenia a M zakládla horný NN. Pred krmením dokladám NN s vytočenými plástami nad plodisko a ostatné je už na ich logistikeSmile.

Krmiť priamo do plodiska je istota,najmä ak viem,že zimujem na 4NN.Prečo včelstvu dávať nad plodisko prázdny nadstavok a krmiť do neho,ak je plodisko ešte o troch NND?
Ak by bolo plodisko o dvoch NN,tak mi to logiku dáva.
Albert ved ty musíš týmto spôsobom minúť na včelstvo minimálne 10kg cukru na viac,ako v prípade,ak by si krmil priamo do plodiska.Ak by si mal plodisko na vrchnej pozícii,tak by to pochopili všetky včelstvá a toto sa ti môže stať raz za 10 rokov.
Vytočený N vraciam na včelstvo preto, aby som nemusel skladovať plásty. Mimo úľ zostanú len panenské plásty. Určite by na prezimovanie stačili 3 NN a ked vyzimuje včelstvo v Dadante, ktorý má vlastne 1 a pol NN, tak by mali stačiť aj 2 NN.
Pred zazimovaním je plodisko na 2 NN a jeden prázdny N zostáva podložený. Pred krmením vložím vytočený 4 NN. Zásoby doplnia do 3-4 N a plodisko je 2-3 N. Najspodnejší N je prázdny a včelstvo zimuje na horných troch. Takto mi to už pár rokov funguje v 780 mnm. Dodávam priemerne 15-20 kg cukru a je to akurát na oravskú zimu. Pár plástov mi zostáva na odložence. Niečo na tom nesedí ?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's