Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Záhadný úhyn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Len to, že pri NN nemá zmysel rozprávať o plodisku a medníku... A vlastne ani pri VN, ak sa včelári nadstavkovo... Smile
Možno chvíľu nemajú plodisko, ale zimovisko. Ale cez sezonu môžeme tento priestor volať aj rodisko Smile. Len som nepochopil, čo sa v tom úli stalo.
Albert, takže padli od hladu. Dal si si aj sám odpoveď. Aspoň si myslím, že v hornom NND neboli zásoby? Je to tak? A včely si urobili chumáč v tomto ND, ktorý ešte požili aj na posledné plodovanie a zásoby sa minuli.

A nič sa nestalo. ANi jedno včelstvo nie je rovnaké. Každé včelstvo sa môže správať ináč. Ak ti to takto funguje, tak nemusím meniť technilogiu.
Áno, vrchný NN bez zásob, včely v bunkách. Odhadujem, že tam mali cca 6 kg zásob, ktoré minuli. Bola teplá jeseň a mohli si niečo preniesť aj v septembri. Po zakrmení už úle nehýbem.
kdyby padly od hladu tak budou zapíchaný v bunkách......
(09.12.2015 22:32)Albert Gross napsal(a): [ -> ]... Bola teplá jeseň a mohli si niečo preniesť aj v septembri. ...

Preniesť, alebo priniesť?

Pokiaľ viem, tak včely v úle zásoby nikdy neprenášajú. Podľa toho sa aj riadim a vždy sa spolieham na to, že včely si zásoby umiestnia na správne miesto. Po zakŕmení už plodisko aj so zásobami "neprehadzujem". Zakrmujem radšej pomaly aby si včely samé organizovali ukladanie zásob.

Je niečo iné, ak pridáte včelám plást so zásobami (otvorený)... Tento plást považujú za "korisť" a zásoby z neho vyrabujú a uložia do svojich plástov.

Tak mi to bolo vysvetlené už dávno a zdôvodnené to bolo aj "úhynom" od hladu v opačnom rohu úľa ako sú zásoby. To sa vraj stáva po neskorom prekladaní rámkov.
Píšem "vraj", lebo mne sa to nestalo.
Misan, tá prvá veta mala byť na konci s výkričníkom, ak sa zásoby stratia s neobsadených plástov, tak to sú vždy osy, poprípade aj včely, ale cudzie. Raz sa mi stalo pri dených teplotách 6-8°C, že mi moje včely odnosili zásoby z neobsadnutého úľa (včely na zimu nezužujem), ostali im len tam, kde zimoval včelí chumáč.
Některá včelstva se špatně pojí, i když jde o stejný druh, pokud se poměrně silný oddělek vloží do včelstva po odebrání staré matky a otevřeného plodu, nová klade pouze ve svých přendaných rámkách a postupně se zbavují včel původních, které zásoby uložily třeba jsou dlouhověké. Při spojení plný úl může nyní vypadat takhle, matka na cizí nepřejde.
.
(09.12.2015 21:25)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Vytočený N vraciam na včelstvo preto, aby som nemusel skladovať plásty. Mimo úľ zostanú len panenské plásty. Niečo na tom nesedí ?

Dá sa aj takto postupovať ako píšeš,ale aj tak som presvedčený,že krmiť priamo do plodiska je istejšie.Albert ak mi napríklad dokvitne slnečnica a ja neskoro točím med,vtedy dochádza k situácii,že mi včelstvá z medníkov sťahujú všetok med ktorý nie je zaviečkovaný.Panenské plásty tie bývajú vyčistené od medu úplne.Včelstvo sa jednoducho snaží zásoby uložiť k plodu.Plodu ale postupne ubúda a ak má včelstvo nad hlavou nezaviečkované zásoby,tak si ich k plodu postupne sťahuje a nakoniec do dopadá tak,ako na fotke.Mávam aj neskoré znášky zo zľatobyľu a medníky nasadené po zakrmení až do prvej fumigácie.V medníkoch je koncom augusta 6-8 kg zásob medu,no ak ich pred fumigáciou sťahujem zo včelstiev,tak sú už prázdne bez medu,niekedy na plástoch zostanú len malé časti zásob,ktoré boli zaviečkované.Já by som tento postup krmenia akým postupuješ volil len za predpokladu,že krmim väčšími jednorázovými dávkami,kedy včelám iné nezostáva,len zaliať vrchný nadstavok a s krmením by som pokračoval až do zaviečkovania zásob vo vrchnom nadstavku. Potom je už istota,že k podobnému scenáru nepríde. A to chce viac cukru,ako pri krmení do plodiska,kde časť zásob už včely majú.Navyše neviem či dobre vidím,fotka nie je jasná,ale mám pocit ako by som videl veľmi svetlé až panenské dielo, do ktorého včelstvá veľmi neradi ukladajú zimné zásoby,takže aj skladba diela mohla mat na to dopad.
Inak mi sedí všetko,len dúfam, že v ostatných včelstvách máš vrchné nadstavky plné len zaviečkovaných zásob a len toto jediné včelstvo si po zakŕmení prehľiadol.Wink
Jozef, predpokladám, že ostatné sú v poriadku. Niektoré som otvoril a je to tak ako som napísal vyššie. Plodisko zalievam tromi dávkami po 6 kg v priebehu dvoch týždňov začiatkom augusta. Kontrolujem len včelstvá, ktoré mali problém so spracovaním zásob, alebo iné anomálie. Každý rok sa vyskytnú nejaké straty, len mi nešlo do hlavy, akú chybu som urobil v tomto prípade. Bol som aj na slnečnici v Hurbanove, ale včelám to moc neprospelo. Možno nabudúce.
Vážení,
vezmu-li za pravdu z příspěvku 206 "Pokiaľ viem, tak včely v úle zásoby nikdy neprenášajú. " a příspěvek 207 celý, tak moje fungl nové odělky pohlédnete-li na podložky z 16.11.2015 asi do jara nepřežijí. Z podložek jsem předpokládal, že okrajové a zavíčkované zásoby přenášely blíže k plodu (světlá měl na okraji). Zdráhám se stále uvěřit že to byla loupež.
K příspěvku 200, před dvaceti lety jsem to dělal podobně, a nyní začínám znovu, a protože nemám žádné uskladňovací prostory (mám kuchyňskou spížku v bytě Wink), chci všechno nechávat v úlech. No kuřák, rozpěrák, sirky a kuklu si asi vemu domů.
Ano tyto jsou stmelena, tedy od jedné matky, a není pro ně problém přenést zásoby při každém oteplení, matky se drží teplého díla.
Len podložka č. 2 je ako po rabovke. Ostatné nasvedčujú, že včelstvo sa presunulo na zásoby na nových plástoch a zásoby sa cez teplú jeseň míňajú rýchlejšie. Aj preto radšej viac zásob.
To ,že včely nepřenášejí v úle zavíčkované i nezavíčkované zásoby je mýtus. Na konci srpna jsem dostal darem 2 mor.univerzály po zemřelém včelaři.Kolega,který je převážel, je zredukoval pouze na plodiště a to nacpal do plna zásobami(plně zavíčkované).Doma po usazení jsem je opět rozšířil o nástavek souší(nic jsem nepřehazoval).Po týdenní kontrole jsem čuměl,že posl.5 plných spodních rámků vyklidily a přenesly na prvních 5 horních rámků.Už jsem do nich nezasahoval a pouze mírně dokrmil.Udělaly si to po svém. A vzpomínám si jak nějaký včelař psal v časopisu,že kdysi krmili modrým roztokem.Taky byl naučený na jaře,že zavíčkované zásoby včely nepřenášejí a naházel zimní zásoby do plodiště.K jeho údivu točil modrý jarní med.Tak asi tak.
Jako on někdo věří, že včely nepřenášejí zavíčkované zásoby? Tedy od léta do jarního přínosu.
A vzpomínám si jak nějaký včelař psal v časopisu,že kdysi krmili modrým roztokem.Taky byl naučený na jaře,že zavíčkované zásoby včely nepřenášejí a naházel zimní zásoby do plodiště.K jeho údivu točil modrý jarní med.Tak asi tak.

Článek ve Včelařství 8/2015 na str.268, nedávno jsem ho četl.
(11.12.2015 18:44)papipapi napsal(a): [ -> ]... K jeho údivu točil modrý jarní med....

Tam som písal že "považujú za korisť ...". Teda ak im dostatočne prehádžeš plodisko, určite sa niečoho "zmocnia".
Tiež nejak tvrdohlavo netvrdím že včely v úle zásoby neprenášajú, to by cukor nechali vo fľaši a postupne si pre neho v zime podľa potreby chodili Big Grin.

Interpretujte si to ako chcete, ale ja tomu verím že včely zásoby vo svojom úle neprenášajú.

Lenže úle nepatria iba včelám, ale aj včelárovi, teda mne.
Keď včelám narobím v úle bordel že včely ani nevedia kto je jejich mama, tak určite si začnú robiť poriadok podľa svojich potrieb a teda budú aj svoje zásoby rabovať ako korisť a nosiť tam kde potrebujú.
Včelař v domnění že mladá matka v oddělku dokáže zaklást a vybudovat sedisko obloží tyto 2 rámky přendané z oddělku novým dílem a začne z krmením pokud by došlo ke spojení tak by se tak stalo. Pokud ke spojení nedošlo a již nedojde, jako v tomto případě včely z oddělku brání svojí matku a plod před domnělým nepřítelem v podobě původních včel, které jsou dlouhověké a stále přítomné, pak nemůže dojít k přenesení jejich zásob. Tento jev není ojedinělý a je možný pozorovat jako boule velkým obsazením přidaných rámků a normálním obsednutím ostatních. Předcházení těmto problémům, znalost spojovaných včelstev vzájemnou tolerancí přendání pár včel, pokud jsou vyházeny ještě ten den nebo druhý den mrtvé na česně, včelstva nespojovat což je zákonnost č. 1 před s matkou, bez matky, mřížky, novin, nebo provést změnu matkou samotnou kde tento problém nevznikne. Je to spíše do spojování včelstev pokud jsem nakousl k tomuto úhynu jinak zdravého včelstva jež se domnívám proč vznikl vkládám zde.
K přenášení zásob jen dodám - nezišťně, nehodlám nikoho přesvědčovat.

Několikrát jsem velkému množství včelstev nechal medníky se zásobami- medem.
Bez přehazování.
V případě včelstev bez mřížky na stejně vysokých nástavcích NN i VN se nic neděje.
U dadantu kde včely VĚTŠINOU chtěly zůstat dole si to stahovaly dolů. V jednom roce se tak vypořádaly s pěkně tvrdou melecitozou.
Takže si myslím, že včely mají zakodovano - uspořádejte si to na zimu.
A od druhého roku co včelařím za tuhých zim po oteplení si taky stahují zásoby k sobě ze vzdálenějších koutů.
Tak to jste mě pánové vesměs potěšili. Dik. Dál můžu věřit, že přenášeli zásoby a přežijí. A nechám je do jara už spát.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's