Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Záhadný úhyn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
ahoj vcelari som tu uplne novy ako zaciatocnik sledujem to uz od juna kedy som si kupil jedno vcelstvo je zakrmene a zazimovane v Bckovom zateplenom ule s otvorenym vario dnom. na jesen som vcielky vydimoval s avartinom 2 krat kliestika som napocita 22kusov a po mesieci 46 kusov. dnes som nazrel na sietku na dne ula a nasiel som tam asi 20 az 30 mrtvych vciel. inak ostatne vcielky su v peknom klude v kolaci. doporucujete nejak to riesit alebo je to normalny uhyn vciel za meac a netreba to riesit maximelne vymiest zo sietky mrtve vcely? dakujem za odpovedHuh
vše ok Smile nic neřeš
Amigo, nechaj to na jar, vtedy odstrániš melivo zo zásob a mŕtvolky jednoduchým vytiahnutí podmetovej podložky (ktorú Ty nemáš), zapíše si údaje o počtu mŕtvoliek a počet uličiek s melivom, odmeráš celú dĺžku uličiek príklad: 5 ulič. dĺžka celkom 100 cm delíš 100, dostaneš váhu zimujúceho včelstva 1,00 kg, takáto hodnota je slušná, v úli je 10 tis. včiel. Ale toto už budeš robiť len o rok, ak ti včelstvo prežije.
dufam ze prezije v poriadku vcielky su starostlivo opatrene a su z dobreho chovu. a kedze mam zatial len jeden ul tak kazdej vcele som na zimu ustrikoval svetrik takze zima im nie jeBig Grin dakujem za odpovede a prajem vela zdaru vsetkym
A čo nožičky, ponožky nebudú? Big GrinBig GrinBig Grin
Zdravím. uhynul mi tohtoročný odloženec, asi na nozematozu a potreboval by som poradiť čo s plástamy. tri sú plné zásob a try tak do polovice. v jednom článku som čítal, že sa to može vytočiť prevariť s vodou 1:1 a použiť na krmenie..? dielo vytopiť na vosk. rámiky vybrusiť, vydezinfikovať a možem ich ešte použiť, alebo spáliť? dík za radu.
Marian a si si istý, že to bola nozematóza? Takže nerob paniku, možno to bolo slabé včelstvo, možno nemalo matku, možno atď, preto ešte nemusíš prevárať trochu zásob, vytaviť rámiky, rámiky brúsiť, veď tie sa dajú urobiť nové a budú bez spór a ešte u nás píše "vďaka" za názor, je to náš ekvivalent slova, ktoré bežne používame za nejakú pomoc..
Na pouhou nosematozu snad včesltvo uhynout nemůže? Jak se to projevilo?
Jseš si jistý, že na N. ceranae opravdu nemůže? Co je "čistá" nákaza. Vždy je tam V.d. a někdy i viry. Ale vymizení včelstev před slunovratem na N.cer. Ti mohu předvést.Sad
(05.01.2016 11:18)KaJi napsal(a): [ -> ]Na pouhou nosematozu snad včesltvo uhynout nemůže? Jak se to projevilo?

Jestli to nebylo tak, že se potento chladem a pak umrzly, když teď na Slovensku to jde k -20°C. Obzvlášť pokud před tím ochlazením v letních prosincových dnech to rozjely.

Přece jen udržet rozdíl 50°C mezi vnější teplotou a teplotou pro plod je docela záhul.
"Rýchlik"?
JKL, tie mrazy na Slovensku trvajú len týždeň a neverím že by na to MarianB hneď aj prišiel. Kto by teraz dával dolu dekel z úľa?
Marián by sa nemal pýtať na "osud zásob", ale mal by popísať priebeh agónie a smrti a podľa toho postupovať.
Vlastne ani nevieme kde Marian včelári.
tak sa pokúsim ozrejmiť niektoré veci a odpovedať na niektoré otázky. stredné slovensko 500m.n.m. nie som včelár, len mám predstavu, že by som nim chcel byť, ako moj starý otec. 10.8. som si kúpil odloženec na 5.B rámikoch. do 13.9. som zakrmil 16kg cukru. 1.9.2015 mám zapísané- matka prítomná, na 8.B v 6 uličkách
koncom novembra som vkladal podmetovú podložku. kedže mam starý úľ s pevným dnom, prečistil som z predu dno, bolo tam dosť mrtvoliek a namrvrné melivo asi za hrsť, na druhý den som skontroloval podložku 20mrtvoliek, o 24hod. 30, či je to vela som nevedel. asi 14.12. som zisti že tam je vijačka- larvy, motýľ, kusok plástu. Tu na foru v časti čo sa deje v úli teraz mi odpísali, že to zvládnu, ak majú dosť zásob.
24.12. som do nich kukol málo včiel, tak v 3 uličkách, 2plásty rozožraté do polovice, na latkách zakuklené larvy vijačky, okolo letáča asi 100 mrtvoliek
27.12. mi to nedalo som ich rozobral, napadnuté plásty vybral, vyčistil dno nechal 3 rámiky plné zásob a zúžil. videl som že je to už na ho.. včiel tak za d hrsť pár zaviečkovaných trudov a asi bez matky- nevidel som ju tam(označená). teplo nebol tak som to nezkúmal až tak podrobne, aj tak som tušil že je s nimi koniec
2.1. vonku zas dosť mrtvoliek, v úli ticho tak som to preniesol do dielne. asi tak 2 včeli sa prebrali. a kedže bolo na letáči, miestami na plástoch a rámikoch a vnútri úla nasraté. napadlo ma či neuhynuli na nozematozu. Aj ked osobne som ešte nevidel včelstvo napadnuté nozematozov a nevidel som aj veľa iných vecí a myslel som,že ked nebudem niečo vedie, nebudem si istý, tu sa spítam a dostanem dáku dobrú radu, možné východisko a tak.. pre mňa to bol trochu záhadný úhyn tak som to napísal sem.
Podle mě viry.....jak včel ubývá, včelstvo ztrácí termoregulační schopnost, tím více spotřebovává....tím rychleji se zaplňují výkalové vaky.....atím potom se stane, že máš vevnitř nasr......Dodgy Tím, že tam máš zásoby bych vyloučil loupež..... Jen mi nejde do hlavy to množství motýlice.....:dodgy:Každopádně včelstvo na 6ti uličkách nepadne na motýlici..... Ta už je jen následek Ještě by stálo se zamyslet nad úhynem matky.... Nebo jestli si ji nezamáčknul.....? Protože mi snad za celou dobu neuhynula v oddělku mladá matka tak bych se prvně zeptal, jestli byla opravdu mladá.....Dodgy
Marian, nespomínaš ako to bolo s plodom (s kladením) pri kúpe. Mi to pripadá ako keby tam chýbala zimná generácia včiel.
Možno by bolo treba vyjadrenie predajcu, kedy ten odloženec robil a koľko plodu do neho dal.
(05.01.2016 11:35)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Jseš si jistý, že na N. ceranae opravdu nemůže? Co je "čistá" nákaza. Vždy je tam V.d. a někdy i viry. Ale vymizení včelstev před slunovratem na N.cer. Ti mohu předvést.Sad

Jak? Tedy jak se prokázalo že je to jen N.C. Bylo by to zajímavé. Zatím se má za to, že je to oportunní nákaza. Čeká, až ji někdo pomůže.
matka bola vraj ročník 2015 označená červenou, vraj preto že ju skorej zbadá, asi mal viac tej červenej. tak som tomu veril. ked som ho bral plod bol asi na troch rámikoch, v robotničom bolo aj pár trúdich. mal som v pláne, že ju tento rok vymením.. ešte som zobral z toho odloženca 18.8. jeden plást z plodom a pridal do zmetenca bez matky, ktorému som matku pridával. a 1.9. bolo už plodu málo asi do 3 dm2 matka tam bola a vyzerala v pohode, potom som už do nich nevrtal.
tu vijačku som zbadal 14.12 na podložke 2 larvy a motýľa..

zaujíma ma, kde mi na slovensku spravia rozbor na nozematozu. ak sa to potvrdilo dobudúcna by som vedel ako to v takom včelstve vyzerá. oni mali pošpinený letáč už koncom novembra, kedže sa v tom ešte nevyznám nevedel som či je to normálne.. veľa ľudí sa učí aj na vlastných chybách Confused už to nevyriešim možem so len poučiť
Odběr vzorků - to je ten problém u všech rozborů a u N.C. obzvlášť.

Ty máš v podstatě jen ty poslední nejzdravější včely.
A ne/najdou N.C. - to ti udělá skoro každý zkušený mikroskopem. Ale viry a další možné příčiny - to už je problém.
Takže budeš mít výsledek N.C tam je a co s tím naděláš?
Jindy můžeš mít N.C ve včelách co vyzimují ve vší parádě.

N.C. prostě čeká až ty včely nebudou fit.

A na nosemu C nic nemáme kromě odolnosti včel. Cool
Takže co naděláš. Příroda. Jediná obrana přírody proti úhynům je odolnost a množení rychlejší jak úhyny. Smile
Pokud uhyne včelstvo na virózu zůstane v buňkách dělničí plod což v tomto případě není. Spíš se jedná o starou nebo poškozenou matku, která nedokázala zabezpečit včelstvo dlouhověkou generací a zřejmě uhynula. Ani nedošlo k odchování nové matky podle poškozeného díla motýlicí, úl ovládli trubčice proto nalezen trubčí plod včelstvo se vyčerpalo jeho odchovem upracované včely opouštěli úl. Nebude se jednat o nákazu. Odebrané zásoby pokud půjdou loučky do hloubky oškrabat od pokálení, na víčkách odstranit před použitím ošetřit syrným páskem prázdné znečistěné vyřadit, úl vymýt sodou, vyžehnout plamenem.
Hoj,
pri sberu zimni meli jsem nasel 3 vcelstva (oddelky) bez zivota. Podlozky byly cisteny na zacatku prosince. Ani na podzim nic nenaznacovalo problemy, matky kladly slusne, zasoby z jakubovskyho krmitka odebraly, celkem 15kg slo sup lup.
ted jsem je nasel s matkou (mam je znaceny jen barvou) velmi hubenou, malou proti tomu co jsem ji videl. Jedno kaput vcelstvo bylo rozlezly po 3 VN a v podmetu 1cm vrstva vcel. Dalsi kaput vcelstvo takovych vcel v podmetu nemelo. U vsech byla matka na plastu se vcelama okolo sebe, plocha cca ruky. Zasoby byly, pyl taky, pokaleny ul nebyl. Ale dost vlhky steny ulu, plesnivy krajni ramky. Kde se stala chyba ? Mohl byt problem v matce ? Vsechny matky byly z 2017, dalsi jsou zatim OK a nejsou zazimovany slaby. Nejakej napad co se stalo za nejakych podminek ? Treba viroza v souvislosti s vlhkem ?
Diky
J.Karliak
Včely nebyly tak dlouhověké, jak by měly být. Tedy příčina úhynu je někdy v podletí loňského roku. Na počátku toho problému je vždy roztoč, který je přenašečem infekcí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's