Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Záhadný úhyn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
(01.05.2013 0:01)JKL napsal(a): [ -> ]Je pravda, že kuna žere sladké ovoce - třešně, švestky, ale možná to udělal psík mývalovitý.

No to je pěkná blbost. Nejsme v Japonsku nebo v Korei. Tady u nás tohle zvířátko zimu prospí..... od prosince až do konce března.
Hmm možná. Někde ve starším Včelařství jsem četl článek o tom jak mu zrovna tahle potvůrka v zimě hospodařila ve včelíně, tak jsem si na to vzpomněl. http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=50438
Ten článek o psíku mývalovitém je z 1.4., takže šlo o apríl Big Grin
(01.05.2013 0:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(01.05.2013 0:01)JKL napsal(a): [ -> ]Je pravda, že kuna žere sladké ovoce - třešně, švestky, ale možná to udělal psík mývalovitý.

No to je pěkná blbost. Nejsme v Japonsku nebo v Korei. Tady u nás tohle zvířátko zimu prospí..... od prosince až do konce března.

Neumím si představit u nás žijící kunu (lesní, skalní, domácí) o hmotnosti cca 1,8 - 2,5 kg (samec) , která dokáže posunout 18 kg nástavek, notabene ještě přilepený propolisem. Psík mývalovitý (cca 5 - 10 kg) by to možná při troše dobré vůle zvládl??? Na cikána to podle zubů také nevypadá.
JK
Já měl PS úly pod lesem a už si říkal že je to dobrý, ale v březnu byly postupně 4 zlikvidované - tedy nástavky a prvně jsem měl podezření na ptáky, ale nevím. Mohlo to být právě nějaké zvíře co umí šplhat, takže jste mi zasadili brouka do hlavy.
Hlavně s tím zimním spánkem - předpokládám toho cizizáka. A nepomohlo zakrytí plotovou síťovinou - ale tou co je jako pytel na stavby.

A pro ptáka by asi nebyly problém úly o 100m za domem a tam jich bylo. A na protější strání za řekou taky beze škody. Takže ty 4 nohy připadají v úvahu.

Budu taky muset vzít foťák než to odnesu do kontejneru.
V mém okolí se psík mývalovitý moc nevyskytuje, ale medvídků mývalovitých těch je tu dost a ty jsou s tím co dovedou s tlapkama šikovnější oproti psíkům. Posypat pěšinu ke stanovišti pískem a uhrábnout, aby šly dobře vidět stopy a rozdíl mezi medvídkem a psíkem je počet prstů. Medvídek jako šelma medvědovitá má pět prstů a pes čtyři. Žádnou významnou škodu jsem zatím neměl, ale u těch zvířátek to jde pochopit, jim jde přežití. To už větší škodu mi nadělala lidská havěť. Ale podobnou sadu zubů jsem viděl od kuny, když si prokousala díru do dřevěné kůlny a porodila a vyvedla tam mladé.
Nevím čemu říkáš medvídek mývalovitý,ale pokud mývalovi,pak bych o nějaké vyšší početnosti pochyboval. V naší přírodě se narozdíl od psíka mývalovitého vyskytuje velmi sporadicky.
medvídek Mýval
Tato zvířata jsou zde velice rozšířená,“ potvrzuje také Heinrich Wisselmann, myslivec ze spolkového země Severní Porýní-Vestfálsko. Biolog Ulf Hohman se výzkumu mývalů věnuje 12 let, z toho tři roky v Kasselu. Počet mývalů v Německu odhaduje na jeden milion. Z Německa se mývalí populace už rozšířila do sousedních zemí – do Francie, Švýcarska, Rakouska, Polska a Česka.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/nemci-celi-invazi-...ranici_mtr

Nudíte se? Kupte si medvídka Mývala. Kouše kabely, rozbíjí střešní tašky a je údajně dědictvím po Göringovi. V Sazsku a jiných částech Německa mají dost zkušeností.
JK
Je mi líto,ale nemohu souhlasit. U nás je stále mýval ve volné přírodě raritou. Pro mnoho novinářů a mnohdy i myslivců mýval a psík mývalovitý jedno jest. Bohužel.
Teď mě mrzí, že jsem si nezálohoval všechny fotky, než jsem přišel v počítači o pevný disk, měl jsem tam krásně vyfocené medvídky včetně stop kolem včelnice. Tady v oblasti u Tovačova, kde je kolem řeky Moravy zachován lužní les jsou určitě medvídci m. A co mi říkal kolega včelař a myslivec v jedné osobě, tak jejich v jejich sdružení každoročně mají odstřel kolem 20ks medvídků.
"Mýval" nie je v Česku raritou!!! A rovnako ani psík medvedíkovitý.
(01.05.2013 0:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No to je pěkná blbost. Nejsme v Japonsku nebo v Korei. Tady u nás tohle zvířátko zimu prospí..... od prosince až do konce března.

Pred 4-5 rokmi bol jeho výskyt potvrdený aj na Slovensku. Údajne sa k nám dostal z Ukrajiny... Mám to potvrdené poľovníkmi, ktorí sa s ním už tu stretli. Takže žiadna rarita a vonkoncom nie blbosť!
Vojto, zkus si to přečíst ještě jednou..... Úl někdo prokousal na přelomu února a března. Psík mývalovitý není tady u nás rarita. Já osobně ho viděl předs dvěma roky. Ato, co je blbost....tím bylo myšleno: V Japonsku a v korei zimu nepřespává. Tady u nás ano, jako na Slovensku medvědi..... a to od prosince do konce března. CHápeš?
Pro ty, kdo to ještě pořád nechápou:
Netvrdím, že psík mývalovitý tady u nás nežije. Jsem si jist, že tu je a dokonce hodně početnej. Ale tvrdím, že v době, kdy se to stalo SPAL ZIMNÍM SPÁNKEM. A možná letos dýl než do konce března.
psík mývalovitý opravdu není rarita, jen se podívejte, kde všude by se měl na našem území vyskytovat
http://www.biolib.cz/cz/taxonmap/id50/
(01.05.2013 11:45)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Je mi líto,ale nemohu souhlasit. U nás je stále mýval ve volné přírodě raritou. Pro mnoho novinářů a mnohdy i myslivců mýval a psík mývalovitý jedno jest. Bohužel.

Ve zprávě se uvádí, že již se dostal i do Čech. Je to možné. Ono ze Sazska se stačí překulit přes Krušné hory a kolega má Krušnohoří na dohled. Pokusíme se něco vypátrat u myslivců.
http://hobby.idnes.cz/myval-vypada-rozto...zlicci_bma
JK
(01.05.2013 15:27)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Vojto, zkus si to přečíst ještě jednou.....

Ani medvede neprespávajú zimu podľa kalendára..... a závisí to od teplôt možných zásob a samozrejme vyrušovania.
Loni byl psík mývalovitý spatřen v místním revíru a to dokonce již z mladými tedy není to žádná rarita spíše invazní zvíře kterému se v naší přírodě velmi líbí.
... mimochodom, v našich lesoch je chápaný ako škodná. Nemá prirodzených nepriateľov.
(01.05.2013 15:27)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]....tím bylo myšleno: V Japonsku a v korei zimu nepřespává. Tady u nás ano, jako na Slovensku medvědi..... a to od prosince do konce března

Nevím proč by neměl přespávat v Japonsku a Korei a u nás jo. Pokud vím tak jak Japonsko tak Korea mívají zimy a mnohdy tvrdší než u nás - Mrkni na grafy pro srovnání třeba Sappora a Hradce Králové:
Sapporo (Japonsko)
Hradec Králové
Soul (Jižní Korea)
To že to někde někdo napíše že u nás přespává bych nebral jako dogma. Pokud nemusí v teplejších oblastech přespávat v Japonsku, tak nevidím důvod proč by se neměl v teplejších oblastech ČR chovat stejně.
Pro Josefa Skalu: řekni mi,kde píšu o psíku mývalovitém jako o raritě. Jasně to píšu o mývalovi. Chce to pořádně číst. Možná by stálo za to posledních x příspěvků přesunout do tématu JINÁ ZVÍŘATA,nebo rovnou debatu ukončit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's