Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Záhadný úhyn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Zdravím.
Možná se tu o tom někde už psalo ale zeptám se.
Včera jsem mluvil s kolegou kterej našel pět včelstev ze sedmi prázdné.Bylo to v čase když šel provádět nátěr plodu tuším.
Nikde ani včela jen jeden rámek se zavíčkovaným plodem z každé strany tak kolečko 8cm.Úl jako by prý někdo vyluxoval.Čím to je? Je to varoázou? Nebo je to něco jako v té Americe CCD?
Díky všem za odpovědi.
Míro - a kontroloval je během zimy? Aspoň poslechem? Jak vypadala ta včelstva, když odebíral měl v lednu?
Nicméně varroóza + kombinace s něčím dalším (viry, nosematóza) jest velmi pravděpodobná. Ale pokud kolega chce vědět příčinu úhynu, pak nezbyde, než poslat vzorky na vyšetření. U takto masivního procentuálního úhynu by to rozhodně měl udělat, dokonce i "ze zákona". Nejen kvůli sobě ...
Jiří
Zdravím ve spolek,
dnes jsem došel ke včelám, které jsem krmil před 14dny a jedno včelstvo z pěti bylo padlé. Byl to letošní oddělek s nově přidanou matkou. Včely byly v podmetu, některé s vyplazeným jazýčkem, některé bez, ale všechny měly plný výkalový vak, česno bylo zúžené na zimní škvíru.
Všechny včely jsem krmil stejným roztokem cukru s přídavkem k.citronové (1g k. citronové na 1kg cukru).
Zároveň při krmení jsem aplikoval 20g k. mravenčí na výparných deskách s regulačními otvory.
Podotýkám, že stejný postup proběhl u všech včelstev.
Má někdo podobné zkušenosti nebo víte, čím by to mohlo být?
Tipujem na VD. KM ako zvycajne nezabrala.
Tak já tipuji,že VD to nebude. Před 14ti dny byly dost vysoké teploty,v kombinaci s přivřeným česnem mohla včelstvo poškodit právě ta KM. Ta ostatní včelstva měla také zůžená česna?
Příliš máloinformací. KM zabrat ani nemohla. Když se současně krmí, tak je takové ošetření k ničemu. O tom se tu píše pořád a v literatuře taky jako o zásdaní chybě (taky jsem ji kdysi udělal).
Jaké výparné desky? Koncentrace? Jaké bylo počasí? Nemohly se udusit z té směsi? Na ta zúžená česna pozor, vzždy podle stavu a reakce včelstva. Musí mít možnost odvdvětrat si nějak krizovou situaci, je to hodně subtilní. Když se třeba zavřou očka, tak je třeba česno zužovat jen málo, podle situace a účinnosti ošetření (spad po 12 hod. např.).
Navíc oddělky jsou mnohem citlivější. Příznaky viróz? Loupež?
Jaká byla úroveň napadení před krmením? A celkový stav? Jak se choval ten oddělek po celou tu dobu?
Jiří
Co zkusit i vyšetření na nosematózu?
Nebo za 14 dní umřely steskem po včelaři.....Dodgy

Ne, vážně.Touhle dobou je nesmysl kontrolovat stav včelstva po 14ti dnech. Za tu dobu se toho může stát strašně moc.....Loupeží počínaje padnutím včelstva hlady konče....A po takové době se můžeme jen domnívat.....
Oddělek byl původně s matkou, kterou po necelým měsíci ztratil. Dodal jsem jinou, kterou včely přijaly a začala kládst. Česna měla zúžená všechny včelstva, v té době již nebyly tak vysoké teploty. Včelstva mám schované ve stínu dubů, takže přímé slunce se dotýká úlů jen brzo ráno. Odparné desky Formidol, používám je opakovaně a to tak, že nechávám obal s 5ti otvory a po čtyřech dnech doplním vyprchanou kyselinu novou, tj. 85% cca 20ml na desku. Je pravdou, že něco podobného se mi stalo již před dvěma lety, ale to jsem používal desky bez obalu. Je ale divné, proč padlo jen jedno včelstvo, když ostatní měly stejné podmínky.
Jedno z možných vysvětlení: loupež, protože
  1. nová matka byla nosematická a KM ji zabila
  2. včelstvo nebylo s druhou novou matkou dostatečně sžité a nemělo tu správnou sociální soudržnost, možná stres z KM k tomu přispěl
Lupičky to vycítily a na oddělek se vrhly. Včely na dně jsou ty zabité při rvačce.

Ivan Černý
Já měl teď v podstatě velmi podobný případ zcela nedávno, jenom jak jsem to viděl na vlastní oči a postupně sledoval, tak to v podstatě bylo jasné. Oddělek, který přišel o M (nevím, jak, možná mou nešikovností, ošetřoval jsem jen kys. mléčnou, ale M byla z nouzových matečníků z odebraného plodu kvůli roztočům, takže asi nic moc) a už v době slídění - a okamžitě se stal terčem nájezdu. I jsem tu loupež viděl a snažil se jí (samozřejmě marně) na počátku zabránit, změnila se v tichou, každý den podložka pokrytá mrtvolkami. Logicky se přidal i kolega zavíječ ... Tak jsem to pak sledoval co divák a student přírozeného procesu ...
Přikláním se k interpretaci Ivanově, je to velmi pravděpodobné.
Došlo k porušení rovnováhy díky "synergickému" efektu řady nepříznivých faktorů a pak už se to vezlo. Nová matka a soudržnost včelstva, to je taky na dlouhé povídání. Vlastně to začne zřejmě fungovat až tehdy, kdy tam má své včely ... Já to u sebe bral jako cennou zkušenost. Ten oddělek jsem odepsal, protože jak jsou takové problémy, pak to nestojí za tu práci ... Zjevně tam už od počátku bylo něco špatně, takže příroda zaúřadovala ...
Ještě k tomu Formidolu na oddělky. Můj názor je, že je to moc silné, oddělky jsou fakt dost citlivé (viz už tolikrát citovaný F. Pohl). Volil bych koncentraci 65 %. Tu se nedá ale nic předpovědět, každý oddělek se v tomto případě chová jinak. Nebo kys. mléčnou v období, kdy už nemají zavíčkovaný plod po původní M (než se rozklade ta nová M, tedy než ho zavíčkují), pokud to tak vyjde. A KM až trochu zesílí ... Ale hlavně podle stupně napadení, tedy znát situaci.
Jiří
Tak Martine, to je přímo klasika., jak to nedělat.
  1. Nikdy nedávat KM když přidáváš matku, ta je skutečně přijata až když má své včely, v tvém případě tak za 4-5 týdnů. Jinak ji můžeš zamačknout rovnou a ušetříš si čas, práci, zásoby. S nosemou může mít Ivan také pravdu, KM to vždy urychlí. To ale není tvůj případ, zabily ji proto, protože hledaly nepřítele, toho jsi jim dodal na podnose a v oddělku byly staré včely. Krom toho jsi neprovedl žádnou přípravu na přijetí. V tomto příadě to bylo nutné.
  2. Pokud bys potřeboval ošetřit včelstvo, kde bys následně měnil matku, tak vždy až 1 týden po odparu KM a nezapomeň dát baštu.
  3. Na tvém místě bych KM ani nedával.Z jakého důvodu jsi ji tam dal? Byly nějaké příznaky varroázy? Poškozené včely, spad V.d?
  4. Krmit a KM??? Už máš včely 5tý rok (soudě ź profilu), tak tohle je snad jasné, prostě nikdy ( nejprve jedno nebo druhé).
  5. S Formidolem má Jiří naprostou pravdu, ale hlavně proč????
No zaplatil jsi školné, ber to pozitivně. Nechápu ale ten postup, nový přístup k varroáze rozhodně není to, že Gabon nahradím KM a vše dělám jaksi dál paušálně.
To je stejné jako nynější metodika, jen v bledě modrém, tedy silně předimenzované. KM rozhodně není měkký přípravek s tou se musí jako s chirurgickým nožem. Ale i chirurg občas řízne vedle.
Promiň ale taky nerozumím kyselině citronové do krmiva a oddělku. Budu asi za zpátečníka, ale do oddělku nyní, to by mne vážně nenapadlo. Škoda, že ses neporadil se zde přítomnými před "zásahem", možná že bys měl oddělek ,ale zase o zkušenost méně, nevím co je pro tebe v tuto chvíli důležitější. Tvůj příklad může být poučením i pro další případné následovníky, tak by ti měli všichni za to poděkovat. LD
PS: To nebyl záhadný úhyn, ale zákonitý.
Ted už mi to všechno dochází a naprosto vidím zásadní chyby. Pravdou je, že o tom že nemám krmit a zároveň léčit jsem se nikde nedočetl a o stmelení matky a včel jsem si myslel, že jakmile matku včely přijmou, už je to v richtiku. Hotl člověk se stále učí.
Pozoroval na jednich včelách kleštíka za hlavou, tak jsem preventivně léčil aby při případných loupežích nedocházelo i k přenosům kleštíka.
Jinak k. citronovou jsem přidával z důvodu okyselení roztoku (pokud je sacharoza v kyselém prostředí, štěpí se na glukozu a fruktozu) čím vlastně usnadním včelám práci při krmení (myšlenka). Na druhou stranu si kladu otázku, kolik vznikne toxického HMF i když hydrolýzu provádím do 80°C.
(26.08.2013 22:02)Martin trubec napsal(a): [ -> ]... Pravdou je, že o tom, že nemám krmit a zároveň léčit jsem se nikde nedočetl ...

Např.: F. Pohl, Úspěšné včelaření, s. 100: "Za silných dešťů, v období vlhka nebo během krmení tekutým krmivem tuto kyselinu (KM - pozn. JM) nepoužíváme."
http://dl.dropboxusercontent.com/u/86811...tlivky.pdf
(http://dl.dropboxusercontent.com/u/86811...abulka.pdf )
Jiří
A to je to, co jsem dnes psal v tématu Náměty pro zlepšení fóra - člověk by si měl koupit nějakou knihu a u ní začít. Pak své znalosti pilovat na VF.
Tak už vím čím to také bylo. Matka byla nosematická (skrytá nosema). Ostatním včelařům, kteří měli matku ze stejného chovu se stala stejná věc. Šlechtitel nabízející tyto matky neměl uznanej chov (měl jen 30 včelstev).
Já bych byl opatrný, u včel nikdo nikdy nic neví určitě.
Já bych řekl, že mohla býti nosematická, jako jeden z mnoha důvodů.
Pokud je nkdo nevyštří na nosemu s positivním nálezem, je to poměrně odvážné tvrzení.

Asi jako kdyby tady někdo tvrdil, že když někomu uhyne včelstvo, že je ....

Jsou to jen hypotézy.
A na základě toho, že má někdo míň jak 30 včesltev soudit že je to špatný chov. Sad
To je jako tvrdit, že když si někdo musí kupovat matky tak není dobrý včelař. Taky to není příjemné, co?

Prý si říkáme příteli.
(26.08.2013 14:05)Martin trubec napsal(a): [ -> ]Byl to letošní oddělek s nově přidanou matkou. Včely byly v podmetu, některé s vyplazeným jazýčkem, některé bez, ale všechny měly plný výkalový vak, česno bylo zúžené na zimní škvíru.

Martin nechal som si len tento odstavec, pretože mi pripomína môj prípad s pred niekoľkých rokov, keď som takto isto prišiel o odloženec. Aj mojom prípade matka kládla vajíčka, aj včely sa liahli, ale novovyliahnuté včely padali na dno presne s tými istými príznakmi ako u teba. Nevedel som si pomôcť, tak som poslal vmŕtvolky do Včelárskeho ústavu v Lip. Hrádku, ich rezultát: obnormálne silná nozematóza.

Mal som k dispozícii poľský článok s fotografiou mŕtvych včiel s rovnakými symptómami ako u mojich včiel, ktoré uhynuli na nozému cerana, len som to nemal potvrdené labortórnych vyšetrením, v Lip. Hrádku to vyšetrili ale nozému ceranu nevedeli potvrdiť, pretože nemali na to podmienky.

Takže včelstvo nemuselo uhynúť preto, že si ho liečil KM, atď, ale mohla to byť nozéma apis, respektíve nozéma cerana, ktorá riadi vo včelstvách záverom chovnej sezóny.
To nejsou hypotézy, to jsou fakta. Byly u něj provedeny testy jelikož si stěžovalo více lidí a nosema byla potvrzena.
Dneska jsem náhodou nahlédl do jednoho úlu a zjistil pro mne podivný úhyn. Je to včelstvo vlevo - byly ve 3NN a byly v kontaktu se zásobami (jeden měly přímo u chomáče a z úlu jsem nakonec odnesl 1,5 nástavku zásobních plástů). Při odběru měli pro vyšetření byly ještě OK. Nemoc snad žádná - nic nápadného a podezřelého jsem nenašel. Byl to loňský oddělek, nová matka. Nikdo se k nim nedostane, žádná větev do nich nemlátí, s ptáky problémy nejsou. Přijde mi, že uhynuly hladem... Má někdo zkušenější vysvětlení?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's