Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak přejít na Optimal
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(19.04.2011 12:39)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]zdravim mám dotaz.... ted sem se dozvedel že už mám vyrobený úly ale jelikožse pro ně nemám jak dostata tak je budu mít cca druhej tejden v květnu... oddělky snad v půlce... a teď mě zajímá jestli jako začáteční zvládnu přemístit včeli z rámků 39x24 na optimali 42x17. Je to docela krize pro mě Sad ted se mi podelalo auto a sem nepojizdnej. Když budu mít vše doma první tejden v květnu tak budu muset zabrat abych stlouk rámky nadrátkoval je natlouk mezerníky.. natřel nástavky.... zatavil mezistěny.... tak uvažuju jestli si někde nemám pujčit úly 39x24 a nějak to v nich tedle rok doklepat a přejít až příští jaro na optimal. A když vidim jak už teď kvetou třešně už druhym tejdnem tak budou v tý době odkvetlý a mě nenapadá z čeho by včeli brali pil a nektar. S medem už nepočítám...

To chce trochu klidu.
Pokud budeš mít oddělky - to znamená včelstvíčko na cca 5 rámcích.
Potřebuješ na každé včelstvíčko na začátekjeden nástavek a 6 nachystaných optimalových rámků. Musíš si jen vymyslet, jak upevníš do optimalového nástavku ty rámky 39x24 ( třeba nějak přichytit zboku doprostřed nástavku tam kde budou 39x24 lať, nebo upevnit svrchu na loučky rámků oddělku 39x24 optimalouvou vrchní loučku). Doplníš to z každé strany 3 optimalovými rámky s mezistěnou. (Alchymie bude až jak je rozšišovat, pokud nemáš žádné optimal plásty)
Rámky 39x24 Ti budou viset do podmetu, v pohodě se tam vlezou, pokud máš originál optimal dno.
I kdbys nestihnul zatím nástavky natřít, dáš jako ten první nenatřený, natřeš ty nepoužité, potom vyměníš.
Pokud nestihneš natřít dna, tak je buň nenatřeš, nebo ze začátku je nedáš, místo dna použiješ jeden nástavek, který položíš na něco provizorního (sololit na rovné podložce atp.) včely zatím pustíš jen očky. Originál střecha se nenatírá, je to jen plech s polystyrenem.

Taky zvaž možnost je zatím pár dnů nechat v tom, v čem je přivezeš (rojáček?), než si potřebné nachystáš.

Neboj, to nějak vymyslíš, žádné úly na 39x24 nepůjčuj.Shy
začal jsem letos včelařit takříkajíc přišel jsem k tomu jako slepý k houslím. Momentálně mám 2 včelstva z rojů na r.m.39x24 v úlech Moravský univerzál. včely mám od začátku června a zatím se tím prokousávám, ale je mi už teď jasné, že bych rád přešel na Optimal r.m. 42x17. Rád bych se tedy zeptal jakým způsobem převést mé dvě včelstva na r.m 39x24 první na 20 rámcích a druhé na 14 rámcích na Optimal. nemám bohužel ani souše ani možnost je někde zaopatřit. Jde mi o to zda včelstva nechat vyzimovat tak jak jsou a začít s přechodem na jaře (jak se všude doporučuje), nebo začít již teď a do zimy si alespoň učinit nějakou přípravu nebo případně převést již letos. Okolní včelaři všichni na r.m.39x24 s tím nemají zkušenost.

děkuji za rady
Pročti i téma Přechod z 39x24 na Langstroth, to je hodně podobné optimalu.
(16.07.2011 21:04)Podolíčko napsal(a): [ -> ]Rád bych se tedy zeptal jakým způsobem převést mé dvě včelstva na r.m 39x24 první na 20 rámcích a druhé na 14 rámcích na Optimal. nemám bohužel ani souše ani možnost je někde zaopatřit. Jde mi o to zda včelstva nechat vyzimovat tak jak jsou a začít s přechodem na jaře (jak se všude doporučuje), nebo začít již teď a do zimy si alespoň učinit nějakou přípravu nebo případně převést již letos.

Dobrý den,
Přecházel jsem (přecházím) letos na optimaly u 30 včelstev. Zkoušel jsem asi 3 různé varianty. Žádná nebyla ideální. Po letošních zkušenostech bych dnes volil:
  1. Začít s počátkem jarní snůšky (ovocné stromy, řepka)
  2. na dno Optimalu dát nástavek deseti optimalových mezistěn, doprostřed mezi ně vložit rámeček s otevřeným plodem (volně položit na dno) a matkou (pokud se nepodaří najít, sklepat všechny včely)
  3. překrýt nástavek mateří mřížkou
  4. do prázdných optimalových nástavků volně vložit pouze zakladené rámky 39x24 (žádná udělátka, žádné prodlužování louček ap.)
  5. po cca týdnu, kdy jsou vystavěny ve spodním nástavku sousední mezistěny vedle rámku 39x24 a zpravidla už i zakladeny, přesunout tento rámek 39x24 nad mřížku (samozřejmě bez matky) a nahradit ho optimalovou mezistěnou. Současně z nástavků nad mřížkou odstranit plásty 39x24 na nichž už je vyběhlý všechen plod - staré dílo je pro včely "nejatraktivnější", ale my potřebujeme včely na mezistěny, nové dílo! To opakovat po týdnech ještě dvakrát. Pak by měl zbýt už jen jeden rámek 39x24 s plodem.
  6. Průběžným přesouváním vystavěných rámků ke krajům nástavku a jejich střídání s mezistěnami trochu zmírníte stavbu divočiny do podmetu a urychlíte stavbu mezistěn
  7. Průběžně podle potřeby rozšiřovat o celé nástavky mezistěn.
  8. Po odstranění posledního rámku 39x24 odstranit prázdné nástavky (a mateří mřížku)
V každém případě to však bude "boj" vás i včel s nedostatkem díla Optimal!
Ať se daří!
M. Futera
děkuji všem za informace a rady. nechám tedy včely vyzimovat na r.m.39x24 a na jaře v klidu přejdu na Optimal. Náhodou jsem narazil na truhláře-důchodce, který mi úly připraví víceméně za cenu materiálu, tak na to alespoň bude čas a klid. ještě jednou díky a ať Vám všem včelky lítají !!

P.S. není tu někdo z Optimalem z okolí Olomouc nebo Mohelnice ?
takže je tu jaro a opět otevírám diskuzi přechod na Optimal

z jiného vlákna už možná víte, že mi jedno včelstvo padlo hlady, protože nepřešlo do horního nástavku. Uvažoval jsem o tom, že bych provedl převod na jinou rámkovou míru přeřezáním stávajícího díla do nových rámků, jak tu bylo několikrát zmiňováno. Jediná otázka je, kdy s tím začít. Včely již měly první prolety, ale zatím tu nic nekvete, takže pyl nenosí. Nebylo by vhodné tuto dobu využít k zamýšlenému kroku, abych při řezání nepoškodil nový plod ?
Obdobná téma tu bola už neraz preberaná. Pokiaľ prechádzaš z menšieho na väčší formát, malo by to byť "bezbolestné" pomocou redukcie. Hľadaj a nájdeš!
Dobrý den, taky budu přecházet na optimal. Nějaké postupy a návody jsem prošel a udělal si vlastní systém. O to ale nyní nejde.
Chci se zeptat, jaké množství nástavků optimal průměrná včelstva dokázala postavit za jednu sezonu?
dle schémat jsem viděl 2 max 3. Má někdo zkušenosti, že by včelstva postavila více? A musela podněcovat nebo stačila přirozená snůška?

Díky MatesP
Záleží na snůšce. Mně vloni při melecitoze hodně nástavků - třeba ty komíny ve vláknu Vyroba nástavků, tak ty čerstvé nástavky v těch dvou komínech byly postavené a zanesené (kromě krajních) během léta. Paradoxně do té doby jsem to viděl černě, neboť odmítaly do nich přejít i když jsem je narval mezi plodiště. Prostě nebyla snůška a byla zima

Ale ohledně NN optimal - když budeš krmit tak si myslím, že 4 bych jim dal jako normu a očekával vysoké překročení . Mně optimalský odělek koupený na 1NN postavil 2 1/2N z mezistěn.
(02.02.2014 22:20)KaJi napsal(a): [ -> ]...když budeš krmit tak si myslím, že 4 bych jim dal jako normu a očekával vysoké překročení ...

Ve Včelařství psali že když mezistěny v nástavku vystaví tak cukr vytočíš a dáš nové a to furt opakuješ. A pokaždé krmíš tím vytočeným cukrem kterého je pokaždé víc protože do něho nanosí. Další nástavky už ti tedy staví zadarmo a ještě získáš kvalitní krmivo na zimování.
Je to dobrej časopis.
Souhlas. Mě to silné včelstvo (spojené 2 oddělky) během sozóny vystavělo 6 nástavků mezistěn a 4 stavební rámky. A ještě stíhalo i dát medný výnos a nový oddělek. Bez podněcování! Takže je to i o stanovišti a snůžkových poměrech...

V srpnu už ale stavět odmítaly, i když byla snůška medovice...To začaly silně tmelit a stavěly jen můstky mezi nástavky a pod fólií.
Mě při stejném přechodu v roce 2012 vystavěly po dvou nástavcích bez podněcování a daly medný výnos. Jenže 2012 u nás byla hodně podprůměrná snůška, takže v normálním roce bych to viděl na 3, možná na víc.
Mě to čeká taky u jednoho včelstva taky (přemetení z 39x24 na Optimal), po dlouhých úvahách jsem se rozhodl přemést je na konci dubna - zimní generaci by měly mít vyměněnou a začne snůška, tak si vše postaví. Holt o plod a pyl přijdou. (ale ne o všechen, budou mít asi 5 rámků Optimalu plodu + 2 pylové, z nástavku, který mají teď nadstavený nad 39x24).
Sleduji to a proto přemetám v červenci.
Jasnej KohoutBig Grin

(09.04.2019 11:57)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]Mě to čeká taky u jednoho včelstva taky (přemetení z 39x24 na Optimal), po dlouhých úvahách jsem se rozhodl přemést je na konci dubna - zimní generaci by měly mít vyměněnou a začne snůška, tak si vše postaví. Holt o plod a pyl přijdou. (ale ne o všechen, budou mít asi 5 rámků Optimalu plodu + 2 pylové, z nástavku, který mají teď nadstavený nad 39x24).

A nešel by ten nízký nástavek provizorně posadit na mřížku nad ten 39x24?Přibyl bych tam nějaké latě aby to tak nějak provizorně vydrželo. Matku zavřít na horu nad mřížku a dát jí dva rámky plodu od jinud a hned by to šlapalo. Teplo jde na horu matka by na hoře založila nové plodové těleso a dole by se vše krásně dolíhlo. A ještě by ti mohli dát med. Za 25 dní můžeš spodní nástavek odstranit a podsadit druhý nízký.a nad mřížku dát i medník. Všechny včely z 39x24 ometeš. Ani mezera mezi nástavky 3-4cm by neměla vadit ,včely pujdou na horu za matkou. Na ten přidaný plod bez včel nasmetej domácí včely a pusť tam matku.

Já to celé ani nedočet, že už tam máš jeden NN42X17. Tak matku zavři na horu nad mřížku a přidej další nízký a ono se to dole vylíhne. Můj předchozí příspěvek neplatí.
@ Ondřej Štefan: Přemetení na MS v dubnu znamená ztracený rok. Udělejte to tak , jak radí Zdeněk Barnat.
Kdybyste neměl plod na zapůjčení, vystrojte alespoň NN nad MŘ převážně soušemi a dejte tam matku. .
S jedním nebo dvěma nízkými rámky s plodem by to bylo samozřejmě lepší.
Plod jde i vyřezat a zagumičkivat do nových rámečků. Včely to dostaví. Je to trochu patlání, ale v nouzi to jde.
Velmi děkuji všem za rady, mají již jeden NN nahoře vystavěný a z poloviny zakladený, zavřu tam pomocí mřížky matku a rozšířím o další NN a budu postupně zebrovat a rozšiřovat.
Když úl.... tak jedině Optimal (42x17)...Rolleyes
Když 39x24 (Adamec) tak ihned přejít na OptimalWink

...jinak to zfušujeteTongue


...a teprve pak si koupit medomet...jak jinak než na Optimal (42X17)Big Grin
Stran: 1 2 3
Referenční URL's