Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Příprava kvasu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Zdravím kolegové.
Můj dotaz se až tak konkrétně medoviny netýká.Posbíral jsem v rodině staré švestkové,mirabelkové,hruškové a další kompoty a rád bych je naložil na kořalku.Tedy se vás ptám co tam mám dát aby to chytlo kvas a dobře to vykvasilo.
Jeden člověk mi radil jen kus kůrky z chleba.Já bych byl docela pro přidat do těch 50lt kompotů třeba 2lt rozkvašené medoviny která jede 14 dní a skoro vaří.Smile
Co vy na to? Mám tam přidat tu medovinu a nebo jak to jinak udělat?
Ahoj,kup si v drogerii tekuté vinné kvasinky,nalij to tam a žasniSmile
Jak rozjet kvašení ti neporadím, dělám kvas výhradně ze zralých a kvalitních švestek a u těch to jde samo. Ale doporučím ti kvašení do vody. Já používám 50 Ltr. sudy ( dobře se s nimi manipuluje ), ve víku mám dírku na hadičku ( hodně na těsno ) a tu vyvedu do sklenice s vodou. Není nebezpečí druhotného octového kvašení. A slivovička je z toho luxusní, počkej, až se někde setkáme, tak si dáme do nosu...
Miro, obsah zaváranín, obsah fliaš je roztok s vysokým obsahom cukru a ten kvasiť nebude. Zaváraniny najprv rozrieď teplou vodou (50:50% asi na 30°C), ale ešte predtým si priprav zákvas npr. aj z obyčajných konzumných kvasníc (2 kocky). Osobitne do teplej vody (asi 1 liter) daj niečo cukru a pomrvené-rozmělnené pekárenské kvasnice a zamiešaj, počkaj až to začne kvasiť, kvások vlej do pripraveného obsahu zaváranín. Kvasí to v teplom prostredí, teplota minimálne 20°C. Po mesiaci to môžeš "prehnať" cez destilačný aparát. V kvase nesmieš už cítiť cukor.
Kolegové Szturc a Turčáni popsali oba způsoby.Při kvalitním ovoci bych se asi přiklonil spíše k zákvasku z droždí ale myslím že do kompotů s vysokým obsahem cukru budou vhodnější vinařské kvasinky.(cukr kvasinky zabíjí...) Kvasná zátka p.Havelky by taky neměla chybět , ale musím upozornit na možnou chybu , která se mě osobně stala.Dopředu bych si zajistil pálenici.Málo kde se pálí celý rok dokonce i ty "domácí" bývají odstaveny...Přeju úspěch Wink
Takže to zředím.Myslel jsem si to protože některé ty kompoty jsou husté a spousta švestek byla zavařena jen ve vlastní šťávě že jsem to musel nakonec vydloubnout lžící ze sklenice.Jsou v tom i povidla.
No a co když na to použiji kvasinky od Šimanského které používám ke kvašení medoviny?
Udělal bych zákvas bokem ve 3lt sklenici jako když dělám medovinu a pak to vlil do těch naředěných kompotů.
Co vy na to?
Nebo bude lepší to obyčejné kostkové droždí?
Já jsem pro kvasinky, obyčejné kvasnice prý někdy bývají cítit z finálního výrobku. A to by bylo škoda.
Tak je rozhodnuto.
Trochu jsem to naředil,přidal živnou sůl a už jen čekám až zchladne medová voda v "okurkáči" kde udělám zákvas z kvasinek od Šchimanského.
To by bylo aby to nebublalo.ShyWink
Základ je použít originál vinné kvasinky.Je to vyšlechtěná monokultura.Klasické droždí se vůbec nehodí a pokud to ponecháte na přirozeném kvašení,tak tam bude spousta různých kvasinek a to může nakonec ovlivnit výslednou rychlost,kvalitu a chuť výsledného produktu.
Tak bych tam šupnul kvasinky. Když jsem dělal kvas z jablek, tak jsem tam dal vinné kvasinky (Vínka) a pěkně to prokvasilo.
Akorát teda nevím, co z toho bude za kořalku. V těch zavařeninách je určitě dost cukru, většinou se dává kilo cukru na kilo ovoce, tak aby to nebyl bolehlav, který bude škrabat v krku, protože budeš přepalovat cukr (A ten se správně do kvasu přidávat nesmí,že.). Asi to teda dost poteče. Smile
Já používám starší zavařeniny třeba na doslazení kvasu z višní a to dávám pár zavařenin na 50l.
Tak už to kvasí a málem to bylo v noci jako v tom filmu "Výbuch bude v pět".Big Grin
Je to pěkně rachot no mrkněte se sami.Musím pořád ubírat protože se to zvedá.


Cítím tu vůni až ke mně domů.Big Grin
Akorát mi příjde,že tam toho je moc.Stačilo naplnit tak 70% objemu bečky.
No nevím, jestli jsi to s tím množstvím nepřehnal, jak píše Rostislav Szturc. Aby z toho nebylo něco ve stylu hrnečku vař. Já taky dávám do bečky max. 3/4 objemu. A k tomu cukru. Je pravděpodobné, že budou těžká rána opilcova. Nejsem znalec pálenek, co jsme si pořídili domek, tak děláme švestkovou slivovici z vlastního kvasu, zatím to vyšlo a pomalu vzniká archívní sklep. Ale když čas od času koštnu něco, co bylo dohnáno cukrem nebo z nedozrálého ovoce, tak je z toho patok, který s dobrou pálenkou nemá nic společné. Ale uvidíš sám, kdo nic nedělá nic nepokazí a taky se nic nenaučí.
Tak samozřejmě že jsem ještě ubral a to dost a stejně jsem se neubránil tomu přetečení.
Dělá se tam taková ta hustá pěna a ta mi trošku vylezla ven. Shy No nestalo se nic hrozného.
Už jsem měl možnost ochutnat tuhle kořalku z kompotů a je to dobré a krásně to voní.Jenom to chce dát si tak dva "skokany" a ne půl litru aby nebyl ten bolehlav a dopolední koma. Wink Až bude nějaký výsledek tak dám vědět jak jak to dopadlo.Teď mám hlavně radost že to takhle pěkně kvasí a že se to nějak zužitkuje.
Ahoj alchymisto
u nás na jižní moravě - Znojemsko, jsou vinsřské prodejny, kde ti prodají kvasinky přímo pro ovocné pálenky. Na druhou stranu jsi mohl použít kvasinky na medovinu a nechat je rozkvasit v tvém ovocném roztoku. Jen je škoda, že si musel odebírat, chce to větší kvasnou nádobu.
A teď už jenom moštoměrem změřit zbytkový cukr a pokud se jeho hladina blíží k nule, šupky dupky do pálenice. Zrovna začala sezona pálení slivovice. Jinak dobře zavřít a počkat až s letním ovocem v srpnu.
Asi bude pálenka trochu tvrdčí než pouze s ovoce, ale čtyři, pet let ležení a bude to mňamka. Je dobré nechat demižon týden otevřený. Sice příjdeš o trochu alkoholu, ale odpaří se hlavně tkz. těkavý a pálenka bude jemnější. Dá se také udělat umělé stárnutí. Přivedeš pálenku v hrnci k varu a necháš vychladnout. Opět se ti odpaří zejména těkavý alkohol.
Ještě si dovlím upozornit na umělé stárnutí pálenky ultrazvukem. Urobí z dojčice osmnáctiletů děvčicu. Prý. Já to nezkoušel. Ale v nabídce jsou ultrazvukové vyvíječe pro tyto účely. Tak na zdraví. A pozor na játra při ohýbání Tongue. Aby se nezlomily.
No Jaroslave já jsem použil ty kvasinky na medovinu a pěkně to proto jede.
Jen se tě ještě zeptám-mám to dát všechno tedy do jedné nádoby? Jak to vypadá tak to první bouřlivé kvašení je za námi a už si to pěkně jen přede.Mám velkej nerez hrnec na 220lt tak bych to mohl dát do něj ale pak to budu muset stejně přendat do něčeho menšího abych to unesl.Confused
Záleží, jak moc ten nerez kastról zaplníš. Není dobré, když je nad kvasem příliš volného prostoru na vzduch.
Ještě bys mohl Míro připojit jestli hlídáš teplotu a zda ji udržuješ na nějaké konstantní hladině. Konkrétně jaké?
Tak nic nechám to tak jak to je.Až to nebude tolik bláznit tak to zase spojím dohromady.Mám teď ubráno v jedné třicítce konvi.
No teplota je pokojová 20-23°C a pod 20°C nikdy neklesne.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's