Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
11.5. jsem udělal oddělek s dvěma plodovými plásty a matečníkem, který byl den před vylíhnutím. M se vylíhla v pořádku, ale minulý víkend ještě nekladla. Dneska jsem do nich koukl, že bych kdyžtak dal další matečník. Jenže už se objevila vajíčka, je jich ale hodně v jedné buňce ( i 4 ), někdy na dně, někdy na straně buňky.
Podle toho bych to viděl na trubčice, ale překvapilo mě, že takto "zaplodované" byly velké plochy ( 2 rámky po obou stranách ). To jsou trubčice takové snaživky? Já myslel, že to je jen sem tam rozházeno.
Nebo by to opravdu mohla být mladá M s nějakým defektem? Díval jsem se po ní, ale nenašel ( to se mi ale stává často Smile ).
Vydrž, ona se to teprve učí. Big Grin
Časem se srovná ... A když ne, tak holt novou ...
Jiří
Pepe, ak tie vajíčka kladie skutočne oplodnená matka, tak sa to nenaučí, pretože npr. najčastejšie takéto matky majú poškodené tykadlo, ktorými kontroluje obsah bunky. Potom nezbýva nič iné, ako pridať novú matku, ale ak sú vo včelstve trúdice, tak bude problém pridať oplodnenú M.
(31.05.2014 12:37)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Vydrž, ona se to teprve učí. Big Grin
Časem se srovná ... A když ne, tak holt novou ...
Jiří

Big Grin aj naucena pokial ma kolo seba malo vciel a je nadrzana kladie takto.

[Obrázky: P1010036.jpg]
(01.06.2014 7:54)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Pepe, ak tie vajíčka kladie skutočne oplodnená matka, tak sa to nenaučí, pretože npr. najčastejšie takéto matky majú poškodené tykadlo, ktorými kontroluje obsah bunky.

Mně se, Antone, stal vloni podobný případ a do měsíce to bylo v pořádku. M nebyla nijak poškozená, pokud jsem mohl posoudit. A postupně se rozkladla zcela normálně ... Kdo ví, co všechno tam v této magické chvíli hraje roli? Tak jako tak to z chovného hlediska je asi varovným signálem ...
Samozřejmě, Antone, nic nenamítám proti Tvé zkušenosti s poškozeným tykadlem, ano, to může nastat, ostatně se zde už o tom několikrát debatovalo na základě praktických poznatků ...
Za pár dní se uvidí ... Mezi tím si v tom včely udělají pořádek ... Ale každopádně bych ji dál sledoval ...
Pepo, dej vědět ... Wink
Jiří
Nóóó zatial to vizerá dobre úl som vysipal niekoľko metrov od úla na plachtu a pridal som matečník.Matka sa vyliahla pravdepodobne už aj oplodnila.Je zdrava a kladie vajíčko za vajíčkom tak som zvedaví ako to bude pokračovať.Vštkým ďakujem za rady budem informova´t ako to dopadlo Smile-------------Veľmi ma potešilo keď som videl niekoľko vajíčok vedla seba po jednom v bunke Smile
(30.05.2014 22:11)DonPepe napsal(a): [ -> ]11.5. jsem udělal oddělek s dvěma plodovými plásty a matečníkem, který byl den před vylíhnutím. M se vylíhla v pořádku, ale minulý víkend ještě nekladla. Dneska jsem do nich koukl, že bych kdyžtak dal další matečník. Jenže už se objevila vajíčka, je jich ale hodně v jedné buňce ( i 4 ), někdy na dně, někdy na straně buňky.
Podle toho bych to viděl na trubčice, ale překvapilo mě, že takto "zaplodované" byly velké plochy ( 2 rámky po obou stranách ). To jsou trubčice takové snaživky? Já myslel, že to je jen sem tam rozházeno.
Nebo by to opravdu mohla být mladá M s nějakým defektem? Díval jsem se po ní, ale nenašel ( to se mi ale stává často Smile ).

Takto vypadá plod po zavíčkování. Je toho tam na 2 rámcích z 5 a už i na částečně vystavěné mezistěně je otevřený plod.
Předpokládám, že se jedná o trubcokladnou matku. Předpokládám správě?
Myslím si že nemáš moc na výber buď je zlá matka alebo kladu trubčice viac možnosti asi nemáš ! Skús najsť matku a vymeniť ak ju predsalen nenájdeš jedine vysypať do pola a pridať matku ako som pridal ja a už sa mi davajú pomaly dohromady. Smile (vďaka bohu)



Sobota 7.6.2014 kontrola trubcokladneho včelstva

Matka vo vcelstve pekne kladie robotničie vajička (medzi hrboplod) a včely ich pekne viečkuju . Uvidíme ako ďalej či hrboplod vymyzne úplne po čase.
Musím jedno trubcokladné včelstvo zrušit. Na jeho místo dám sběrný oddělek s matkou. no je to včelstvo spíš obsedají dva náastavky čechoslovácké. To trubcokladné vysypu ven před ulama. Akorát v tomhle vedru.. a večer kdy bude přijatelnějc na to zas neuvidím. Kdy by jste to udělali?
Vysypání do trávy není řešení, částečně to může zafungovat, ale je to riziko pro ostatní včelstva. Řešením je do plodiště vložit 2-3 plásty s co největším podílem otevřeného plodu. Ten produkuje feromon, velmi podobný mateřímu feromonu. Feromon by měl potlačit kladení trubčic. Pokud s plodem budou vloženy vajíčka nebo mladé larvičky a narazí matečníky, je jasné, že tam matka není. Po 4-5 dnech přidat matku, nejlépe v klícce, aby ji hned nezabily. Také je možné přidat rozkladený roj, matku také pro jistotu zaklíckovat. Další možnost je vložit matečník, ale to je na delší dobu, navíc se mladá matka nemusí vrátit z páření.
Honzo tohle znám, i tak dík. Včelstvo je relativně silné, trubčice teprve začli. Plást s optevřeným plodem tam už je. Matečníky narazili, ikdyž nějak moc se do toho nepustili, tak pár jich vytahli. Hrboplod je ve velikosti dlaně na jednom plástvu.
Pokud chceš na to místo dávat sběrný oddělek s matkou tak to udělej jako přeléták. Prostě to s trubčicema ráno odnes někam bokem nejlépe na skrytější místo a dej na původní ten oddělek.
Většina včel z původního se vžebrá k oddělku a v do toho zbytku tem otevřený plod. Pak počkej jak se to vyvine.
Tohle vlastně chci udělat. Tak to původní odvezu na místo toho oddělku. podle síly co zůstane jej zůžim ať obsednou dobře a nechám jim ten matečník.
(10.06.2014 12:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Vysypání do trávy není řešení, částečně to může zafungovat, ale je to riziko pro ostatní včelstva.

V čem je to riziko?
Že se trubčice vžebrají do cizího úlu a neplecha začne na novo.
Tyto moudra nejsou z mé hlavy nebo praxe, zrovna řeším problém s trubčicemi, dokonce souběžně s nimi v úle byla matka. Požádal jsem o radu jednoho z našich předních šlechtitelů, moje příspěvky jsou v podstatě jeho rady. Vložil jsem plásty s otevřeným plodem, následně odstranil matku, spojil s oddělkem s kladoucí matkou. Tu jsem ale preventivně zaklíckoval. O víkendu ji vypustím a budu doufat, že to dopadne dobře.
Honzo, to je hodně zajímavé. Chtěl bych se ještě v té souvislosti zeptat: jaké zhruba procento trubčic je třeba, aby ta "neplecha" začala nanovo?
Anebo jinak: když se vysypané trubčice vžebrávají, jdou spíš do jednoho, nebo se rozředí do více úlů? Je o tom něco známo? Tvůj konsultant Smile má zřejmě s tím (tedy s tou "neplechou") konkrétnější zkušenost. Předpokládám situaci, kdy na původním místě nic nestojí ...
Když to vezmu z hlediska běžné praxe, tak je právě zajímavé, že se metoda vysypání běžně používá, tudíž s ní asi moc problémy nebyly ...(?) Má někdo ještě podobnou zkušenost? Je to zajímavé ...
Jiří
Na detaily jsem se nevyptával, stačila mi rada a ta je jistě podložená praxí.

Měl jsem smetenec a začala řádit trubčice, vysypal jsem ho do trávy za úly (cca 15 metrů), v podvečer. Za hodinu na trávě zůstala hrst včel, ty jsem brutálně zašlápl. Do týdne jsem našel trubčici ve včelstvu, co popisuji. Jestli to mělo spojitost nedokáži posoudit. Tohle problémové je ob dvě včelstva vedle toho původního smetence. Mezi smetencem a tím problémovým stojí dvě hodně silná včelstva, pokud vysypání má spojitost, tak do těch silných si trubčice cestu nenašly. Tohle bylo mírně slabší. Žádný chcípák, ale ani hrdina vlastenecké války.
(11.06.2014 11:12)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...Do týdne jsem našel trubčici ve včelstvu, co popisuji. ...

Ako poznáš (vyhľadáš) trubčicu?
myslím že Honza to poznal podle kladení, že se matce pletla do kladení.
Trubčici (tedy dělnici se zduřelými vaječníky) pohledem nepoznáš. V plodišti jsou vidět zakladené buňky s více vajíčky, ale jsou nalepené ve shlucích na boční stěně buněk. To je tím, že dělnice/trubčice má kratší zadeček než matka a nedosáhne až na dno buňky. Více vajíček je dáno nezkušeností v kladení. To je vidět u mladých matek, které se teprve rozkladou. Také kladou i několik vajíček najednou, ale až na dno a ze chvíli se to srovná. Z vajíček od trubčice se samozřejmě líhnou pouze trubci, protože se nespářila a klade neoplozená (trubčí vajíčka. Protože klade do buněk velikostně určených pro dělnice, vzniká tzv. hrboplod. Trubčice není v úle jen jedna, ale více. Zduření vaječníků vznikne tím, že polyká výměšky hltanových žláz, které jsou určené ke krmení larev. Aby to nebylo tak jednoduché, ještě rozpoznáváme anatomické trubčice, ty mají jen zduřelé vaječníky a fyzilologické trubčice, ty kladou. Hrboplod je zbytečné vyřezávat, naopak feromon larev může napomoci potlačit trubčice.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's