Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Letos jsem koupil jednu oplozenou matku.....připravil jsem jí třírámkový oddělek , souše...no normální rozmazlování. Myslím, že to bylo 28.6.... dal jsem jí tam v klícce, druhý den vše v pohodě a tak jsem odstranil zátku. Pak jsem jim dal klid a udělal kontrolu 11.7. A kuš.....matka nikde, zato minimálně dva zavíčkovaný matečníky tři otevřený a pár larviček různě po plástech, nic zavíčkovaného. No matečníky jsem zrušil a druhý den jsem tam dal matečník z vlastního chovu den před vylíhnutím. Včera kontrola a nalezeno....po plástech různě hrboplod!!! A pak hezky nakladené vajíčka po jednom na dně buněk.... a našel jsem neoznačenou matku z toho mého matečníku (černá jako její matka) Tak jsem ji rovnou označil a dobrý. Můj závěr....původní kupovaná matka byla trubcokladná včely to poznaly a hned ji chtěly vyměnit, což ale asi nemělo šanci.....takže jsem udělal dobře, že jsem ty její matečníky zrušil a dosadil svůj Smile
Prosím o radu, podařilo se mi udělat několik oddělků. Matičky už jsou v nich označené, kladou pěkně, až na jeden. Ten se od začátku nějak nedaří. Matku jsem vůbec nenašla, jen vyběhnutý matečník. V době, kdy už by měla začít klást jsem tam dala jiný plod. Nic na něm neudělaly, ale objevila se vajíčka (nyní již plod) na plástu vedle. Zprvu byla vajíčka jen na ploše dlaně, ale řádně uložena pěkně v prostředku buňky. Vybrala si plást s pylem, tak další vajíčka kladla kde bylo místo. Nyní již larvičky, i na dvou dalších plástech, jsou v kolečku velikostně napřeskáčku. Něco málo je už zavíčkované. Jestli je to hrboplod prostě neumím posoudit. V době, kdy plod byl velikosti dlaně holky narazily matečníky. Tak teď nevím. Je matka špatně oplodněná? Poznaly to? Nebo tam není a je tam trubčice? Matečník je dnes jeden zavřený a jeden uzavírají. Vajíčka po jednom, vypadají normálně.
Teď babo raď, vlastně ne babo, ale zkušený včelaři. Díky
dnes som zrušil trubcokladny pokus odloženca,ktorému som pridal plod rôzneho veku, ale nejak už bolo neskoro. Vyskušal som im aj prelarviť do misiel ale už proste bolo neskoro, ja som si ešte posledný raz tohto roku vyskúšal prelarvenie. Dúfam ze pri vžebraní do iného včelstva/odloženca kladúce matky to v týchto rodinách ustoja. To zistím až v nedeľu.

To maky ak chceš mať istotu, tak urob fotku. Trubcokladný plast má o dosť väčšie oblúčiky nad bunkami. Trubčicové včelstvo sa snaží klasický robotničí plast zosilniť a zredukovať počet buniek. Trobcokladný plast vyzerá ako TRUBCOVITY ale medzi tými bunkami sú väčšie medzeri. Ak máš pochybnosti, tak zverejni fotku a chlapci sa ti na to pozrú.
Chteji ji vymenit a asi vedi proc. Uslechtily matecnik z chovneho vcelsta nebo kladouci matky by se hodily jestli je nemas musis nechat to co tam je
Chlapi dík.
Jestli to zítra stihnu, foto pořídím. O víkendu už bych jim tam nerada lezla (pokud by to bylo v pořádku - abych nenarušila vývoj nové matky).
Ale nedá mi to, dělaly by si matečník z neoplozeného vajíčka?
Riziko tu je nezbývá doufat, že to poznají, matky by někdo mohl mít již oplozené k dispozici
Maky, trúdicové včelstvá, dá sa povedať často sa tvária, že ošetrujú larvy budúcich matiek, no nikdy sa im to z noplodneného vajíčka nepodarí. Za ďalšie 3-4 dni san dozvieš čo sa vo včelstve deje, ale je celkom možné, že včelstvo je trúdicové.
Tak fotky nejsou žádná sláva, ale dnes už bylo vidět, že ty buňky jsou vyšší.

[Obrázky: CAM00115.jpg] [Obrázky: CAM00117.jpg]

Na spodním okraji rámku jsou ty matečníky. Není to vidět, ale jeden je už uzavřený.
Tak vám děkuji za rady a jdu tady studovat jak to bude nejlepší.
Maky II, nezdá se mi, že ty buňky jsou trubčina. vypadají jako normální dělničina. Nevím však, čím je způsobena ta mezerovitost. To ze snímku nepoznám. Jsou to zaplodované buňky, zamedované ...
To by mohl být důvod, že včelstvo se snaží matku vyměnit a má zavíčkované matečníky. Jde však o to, zda ty matečníky nezruší?
JK
Některé se vyšší zdají, ten plást je trošku zvlněný, ale nevím jestli by to mohlo být tím. V těch prázdných buňkách je trochu pylu a někde nic. Na jiných plástech se mi to zdá ucelenější, jen je to tak nějak vývojově na přeskáčku. Dvě vajíčka v buňce jsem tam neviděla nikde. Ty oddělky jsem dělala z plně zakladených PP a ještě přimetala mladušky. Včel je tam hodně, dělají si zásoby i pylové. Jsou v klidu, jen tu matku se mi nepodařilo vidět. Jak už jsem psala, jeden otevřený plodový P s vhodnými larvičkami jsem tam dala, ale tam holky nic nenarazily. Místo toho se začala objevovat vajíčka na plástu vedle a matečníky si udělaly později tam.
Myslíte že mám počkat, co se vylíhne? Že vysypat je mohu kdykoli potom? Nebo už to neprodlužovat a zrušit je? Nakonec se budu muset rozhodnout sama.
Děkuji za rady, tohle forum je prostě prima - studna vědomostí.
Počkal bych co se z toho vyvrbí. Vajíčka musí být na dýnku buňky. To, že nevidíte mladou matku je vcelku běžné, je pohyblivá. Je třeba počkat na její "zmatronovatění". Pak se nalezne. Od zavíčkování matečníku (9-tý den) se matka vylíhne cca za 7 - 8 dnů. Zkontrolujte si, jak je matečník otevřen. Zda má odklopené víčko - matka se vylíhla, nebo je vykousán z boku - matku včely před vylíhnutím z nějakého důvodu odstranily.
Zdravím JK
Děkuji,
jo, jo mladý matky jsou čiperky. Už jsem si nějaké značila. Shy
Počkám tak 5 dní a podívám se. Nevím totiž kdy ten matečník uzavřely. Ten neuzavřený podle velikosti dírky asi uzavřou dnes, nebo zítra.
Myslíte, že by neuzavřely matečník, kde se larva vyvinula zneoplozeného vajíčka?
Posílám snímek hrboblodu, který mi po sobě zanechala jedna zakoupená matka, holky to poznaly, matku zrušily a zbyly po ní matečníky....ty jsem zrušil jáSmile a už v tom úle klade nová matka můj odchov Shy

[Obrázky: photooo_022.jpg]
Jirko, jak z učebnice Wink
tak jsem jelen, Huh
měl jsem 3 trubcokladný oddělky,(letos chovám oddělky poprvé)
cpal jsem do nich larvičky,udělaly matečníky,matky se vylíhly,ale trubcokladně vypadaly dál,Angry
pak během měsíce se objevila dělničina a oddělky jsou v pořádku, Surprised
akorát hlad a bída všude cpu medocukrový těsto Smile
Ono chvílu trvá než se to srovná. Po vylíhnutí panušky už nové trubčice nevznikají, a ty staré ještě postupně kladou. buď umřou, a nebo se zastaví. Moje zkušenost je že cca týden trvalo než přestaly klást trubčice. Ale zda umřely, nebo díky feromonu přestali klást. Každopádně týden je cca normální doba, dle mého soudu.
V druhé polovině června mi v jednom oddělku nepřijaly neoplozenou matku. Měl jsem to štěstí, že jsem viděl, jak ji mrtvou táhly po horních loučkách ven z úlu.
Čekal jsem na další oplozenou matku z oplodňáčku a nechal jsem oddělek svému osudu.
První týden v červenci jsem byl bez auta a tak jsem jel přidat oplozenou matkou v klícce na kole. Neměl jsem s sebou kromě té klícky nic, ani klobouk.
V oddělku plno hrboplodu, otevřeného plodu a buňky plné vajíček po více kusech. Klasické řádění trubčic.
Místo vymetení jsem natvrdo přidal matku v klícce s těstem a před otevřený přístup k těstu jsem nalepil kousek novin, abych včely trošku zdržel. Klícku jsem dal mezi otevřený plod a lehce polil invertem, který jsem v létě zkoušel pro oddělky. Včely se na klícku sesypaly, ale podle jejich reakcí jim matka nevadila. Zavřel jsem úl a nechal je jejich osudu.
Dnes mi tam ta matka krásně klade, dohnaly, co zameškaly a po trubčicích ani památka.

Neříkám, že to je návod pro ostatní, ale spíš taková perlička, že když je štěstí na správném místě, může i pěkně pomoci. Za normálních okolností bych to takto neudělal, ale byl jsem v časové nouzi a bez pomůcek.

Ale to polití klícky sirupem nebo invertem si nesu jako dobrou zkušenost a budu to tak dělat i příště.
Letos mám taky zkušenost. Včely mi přijaly do oplodňáčku panušku uplně bez problémů, ačkoli už tam kladla trubčice. Myslím, že i Jirka Marx se mnou konzultoval stejnou věc. Je to s podivem, když potom člověk čte, jaký problémy to dělá ve včelstvu.....Ale třeba je to taky ovlivněný počtem trubčic......
Já letos zkoušel napravit trubcokladné včelstvo otevřeným plodem od sousedek,neb náhradní matička nebyla po ruce,no nedopadlo to dobře. Nakonec jsem ho musel zrušit. Alespoň zkušenost do budoucna.
12.8. jsem trubcokladné včelstvo zrušila. Bylo mi to líto, ale po kontrole (po dovolené) jsem viděla, že se nic nezměnilo, včelstvo se hodně zmenšilo. V podstatě žily jen na trubčině a jednom ZP. Vysypala jsem jej na plachtu asi 60m od stanoviště. Ty co mohly létat se do setmění vrátily na původní místo úlu. Tam jsem pozorovala, jak se snaží vžebrat do oddělku, který stál vedle. Některým se to podařilo.
Na plachtě zůstaly trubci a velikostně něco mezi trubcem a dělnicí, nebo to byli trubci menších rozměrů. Hodně jich bylo mrtvých. Druhý den už jen zbytky mrtvolek. Smutná zkušenost. Vypadají včely trubcokladného včelstva jako trubci?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's