Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Ako to dopadne?

1. 5. som v snahe zabrániť vyrojeniu zobral jednému včelstvu temer celé plodisko. Bolo tam narazených neskutočne veľa matečníkov. Položil som ho vedľa a nedal som im temer žiadne zásoby.

(Vyrojenie by mi nevadilo pokiaľ by som stihol roj chytiť... Vadilo by mi keby nejaký veľký roj ušiel bez môjho vedomia.)

Na pôvodnom mieste som ponechal zásoby nejaké peľové zásoby dva plasty s otvoreným plodom celý nástavok vybiehajúceho plodu ale bez matečníkov ... Zotavilo sa bez rojenia.

Ide mi o to plodisko, aj keď nemalo zásob ani lietaviek, aj tak sa vyrojilo.
7. 5. tam bolo aspoň 30 matečníkov v rôznom štádiu

14. 5. som si poznamenal "nie je matka (asi, behajú po prednej stene a letáči ...)"

18.5. som im dal rámik s otvoreným plodom a hneď bolo poznať skludnenie

24. 5 (dnes) majú zaviečkované náhradné matečníky na tom pridanom pláste, ale hlavne, kladú tam trúdice. Ešte to nie je zaviečkované (hrboplod), ale sú niekde po dve vajíčka, niektoré vajíčka sú mimo stred...

Nemal som taký prípad, tak neviem. Zabijú tie trúdice tú mladú matku, alebo sa dajú ešte do poriadku same? Neplánujem to včelstvo ponechať. Mienil som ho opätovne spojiť, teraz mám obavy že by aj po spojení ohrozovalo tu ďalšiu matku.
Michal,nerozumiem tomu,prečo si to urobil,keď si ich nechal vyrojiť?Či si si myslel,že keď nemá včelstvo zásoby,že sa nevyrojí?Tá mladá matka už kladie?
Presne tak, myslel som že keď budú bez zásob a bez lietaviek, tak prestanú vymýšlať... Na tom nezáleží, to aj tak nemohol byť veľký roj. Ja som mal obavy že pri vylamovaní nejaký matečník nezbadám a pôjdu ... Nemám to doma a oni sa môžu zavesiť v tom poraste že ich ani nezbadám.
Tá mladá matka na pôvodnom mieste, to budem kontrolovať pri najbližšej možnosti.
V tom "odloženci" medzi tými trudicami sa ešte nevyliahla.
V tom "odloženci" si mal nechať jeden matečník,ostatné odstrániť...Tak to spoj cez noviny,ale ten matečník v tom odloženci odstráň.
Keby som dokázal vtedy nájsť všetky matečníky, tak by som nerobil odloženec, ale by som ich všetky vylámal. Práve preto som to robil. Zpätne spomínam že som ani M vtedy nenašiel, tak neviem kde som ju dal. Tak som to istil tým že som tomu pôvodnému úmyselne nechal aj čerstvý plod.
Spravil som zaciatkom kvetna oddielky s otvorenym plodom, nech si vychovaju matky vcely same. Jedna rodina spravila uplne mini matecniky (nemam dobre skusenosti s malou matkou, vcely ju menili koncom srpna tichou vymenou), tak som to vylomil a zapichol prelarvenu misku na kolicku do plastu. Nikde ziaden plod. 1.6. mala maticka vybehnut, tak som to chcel skontrolovat, matecnik otvoreny, no vsade trubcina zavieckovana. Je nejaka sanca, ze prijali v tychto podmienkach?
Mrni na tento příspěvek a následující.
V jednom usazeném roji jsem přišel o matku, začaly v něm řádit trubčice. Problém jsem vyřešil vysypáním na deku a posazením slabšího včelstva na místo starého úlu. Včely nalítaly dovnitř, ale zda nezabily původní matku, zatím nevím. Zjistím za pár dní. Mám ale jiný problém. V úle bylo asi 5 vystavených souší s hrboplodem. Co s ním? Mohu tyto souše vložit do jiného úlu při rozšiřování?? Podotýkám, že hrboplod je zachladlý uvnitř zavíčkovaných buněk. Sad
Hrboplod má dělničí buňky a tak jsou souše použitelné. Horší je to s tím zachladlým plodem. To bych dal vyzobat sýkorkám, zasmrádne to a je to děsný eklhaft, to bych do včel nedal.

Nebo to zkusit odvíčkovací vidličkou vyházet? Nevím, nikdy jsem to neřešil a tak nevím.
Právě z tohoto důvodu mě to zajímá. Vidličkou to jde, to jsem hned zkoušel, asi to tak udělám se všemi. Jen mě zajímalo, jestli si to dokáží včely upravit samy (vyházet starý plod a vyčistit) nebo je jednoduší fyzický zákrok. Smile Udělám to ručně.
Vyčistí si to, samozřejmě, možná to je jen můj předsudek.

A s tou vidličkou sebou hoďte, až postoupí rozklad kukel, už změknou a budete je přetrhávat a tedy to moc nevyházíte. Blbé slovo - vyházet, ale lepší než vyčistit. Vyčistí, přesněji dočistí si to včely, jde o to, abyste toho vyndal (vyházel z buněk) co nejvíc vy.
Vyházel jsem vidličkou, co šlo. Ač po dvou dnech na sluníčku, šlo to dobře. Bral jsem to až od mezistěny. Šlo to. Zbytek jsem vymyl tryskem vody a neporušené buňky posléze vylil.

A nevykejte mi bože, přijdu si nepatřičně Smile

Jo, ale je zajímavé, co se stalo s tím původním včelstvem, kde byl hrboplod. Nalétaly do velmi slabého včelstva, kde klade nová matka (včelstvo bylo asi jen na 3 rámcích - poroj), ale včelstvo s trubčicemi se k nim vžebralo a okupuje ostatní souše (některé jsem přidal z jejich včelstva - bez hrboplodu - jiné mezistěny). Zajímavé je, že na prvních souších klade matka z původního včelstva, na zadních souších od česna kladou trubčice a opět vytváří hrboplod!!! Co s tím? Nechat volný průběh, nebo souše, kde se utváří hrboplod, vyházet a včely smést dolů? Fakt je zajímavé, že spolu v jednom úlu žijí společně trubčice a matka. Na tom jsou ty včely zajímavé Smile

M.
Mému bratrovi se stala podobná věc.

Pozdě napodzim spojil dvě slabší včelstva obsedající každé nástavek. Dal to přes noviny s tím, že si vyberou lepší (nebo prostě jednu) matku a spojí se. Bylo to nakrmené, ani jedno neobsedalo nástavek úplně a tak měl za to, že se to stáhne do horního nástavku.

Zjara se nestačil divit když zjistil, že nad sebou zimují dvě včelstva, nijak a ničím neoddělená se dvěma plodovými tělesy a dvěma kladoucími matkami. A přitom to horní muselo chodit zkrz to spodní včelstvo, nijak jim to nevadilo a koexistovala společně "pod jednou střechou".

A nyní rada co s tím máte udělat. Nejdřív odbočka. Někde tu nedávno Milan Havelka píše, že když do včelstva vpouští roj (já to nikdy nedělal a tak o tom nic nevím), tak prý vždy roj zabije matku v původním vč a klade tam pak matka z roje. Z toho vyplývá, že "vžebraný" má nějakou převahu nebo jak to říct. A "vaše" trubčice dokazují Milanovy poznatky.

Psal jsem tu, v souladu se starou literaturou, že se má vč s trubčicemi vysypat do kopřiv několik (co nejvíc) metrů od původního stanoviště úlu a má se za to, že trubčice v důsledku krmení a aktivace vaječníků nemůžou létat a pěšky se nebudou umět vrátit. Někdo tu na to píše, že je to blbost. Nevím jak to je. Vám radím ty zadní plásty, kde furt kladou trubčice, skutečně vysypat někam do rokle. Ztratit nemůžete nic (už teď je to v řiti, řekl bych) a aspoň se tu dozvíme, když nám to sem napíšete, jestli vysypání trubčic do kopřivové rokle funguje a nebo ne.

Držím palce aby se to podařilo a dobře to dopadlo!Wink

Jo, nevysypávejte tam celý úl, mladušky z hnízda té matky, která tam klade, by se asi neuměly vrátit. Ve vč kde už "řádí" trubčice jsou jen starší včely, které létat dovedou všechny, mladušky tam nejsou žádné.
Já bych to nedělal, zbytečná práce bez efektu. Zalétaly jednou, udělají to zas. Pokud vzaly matku v původním včelstvu na milost a ona klade, postupoval bych jinak. Plodové těleso původní matky bych umístil do středu nástavku, oddělil mezistěnami nebo soušemi bez zásob(ty je dobré nechat u kladoucí matky)a po obou stranách rozdělil plásty trubčic. Dělnice se většinou stáhnou k zásobám a matce. Trubčice zůstanou klást na jejich plástech a bez včel nemají dlouhou životnost. Ostaně nemívají delší životnost než obyčejná včela a brzy zajdou. O zbytek se postará feromon kladoucí matky.
Zdravím.
Mám jedno kmenové včelstvo ze kterých jsem udělal 24.5. dva oddělky.
Jelikož jsem oddělky dělal poprvé tak jsem zřejmě udělal chybu hned ze startu a do oddělku dal málo včel.
Výsledek byl takový že oddělky nenarazily nouzové matečníky.Tak jsem podle rad tady na foru přidal ještě jeden plodový plást + nějaké ty včelky.Omylem jsem ale přidal do jednoho i matku z kmenového včelstva, což by nebyl sice problém,protože ty si narazily spoustu jiných matečníku.Ponechal jsem pro jistotu dva stím že to nějak dopadne.Pár dní potom co se měly matky líhnou jsem udělal kontrolu a oba dva matečníky byly vykousány z boku a navíc jsem našel vylíhlí,zřejmně rojový matečník, ve spodním nástavku o kterém jsem nevěděl.Každopádně toto by problém nebyl.Jde oto , že dnes je to více jak měsíc a v kmenovém včelstvu není vubec žádný plod.Před třemi dny jsem tedy přidal plást s otevřeným plodem všeho stáří z oddělku kde je puvodní matka a provedl plodovou zkoušku.Dnes kontrola a matečníky žádné.To je problém číslo 1 a problém číslo 2 je ten, že v oddělku kde byl také vylíhlí matečník nalezen je hrboplod,vajíčka leží na stěnách bunky( vždy jen jedno vajíčko) a dnes mezi tím nalezen i zavíčkovaný dělniční plod.Sice jen pár buněk ale je tam.Matku jsem v něm nenašel.
Chtěl bych vás moc poprosit o radu co dělat dál.Nevím zdali ma oddělek trubčice a nebo jen trubcokladnou matku a popřípadě co sním.Vysypat do trávy nebo pridat nový matečník? To samé s kmenovým včelstvem.Je možné že pokud v něm jsou již trubčice tak nenarazí matečníky?Vubec si nevím rady.Pročteno toho tu mám dost ale rád bych znal váš názor.Děkuji.
Do toho včelstva s trubčicemi vložte 2 nebo 3 plásty otevřeného plodu, raději mladší larvy. Ten plod potlačí trubčice, produkuje totiž feromon podobný mateří látce. Trvá to ale pár dnů. Až tak po 4 či 5 dnech to buď spoj s rojem s matkou (nebo oddělkem, přes noviny). Případně se pokus jim nějakou matku přidat, ale raději takovou, na které nezáleží (např. starší matka ze včelstva, ve které jsi dělal výměnu). Nemusejí ji přijmout. Další řešení je dát jim zralý matečník, jen to zase dlouho trvá, než se z toho matka rozklade, navíc se nemusí vrátit z páření. Panušku nemá smysl přidávat, ty včely obecně hůře přijímají. Na vysypání včel s trubčicí kdesi mimo úl zapomeň, to je k ničemu! Asi to někomu někdy vyšlo a od té doby se to traduje jako dobrá metoda. Je to nebezpečné pro matku a to i u sousedních včelstev! Traduje se, že trubčice nelétají. To je jen mýtus (osobně ověřeno).
(01.07.2016 0:22)tom.50 napsal(a): [ -> ]... Někde tu nedávno Milan Havelka píše, že když do včelstva vpouští roj (já to nikdy nedělal a tak o tom nic nevím), tak prý vždy roj zabije matku v původním vč a klade tam pak matka z roje. Z toho vyplývá, že "vžebraný" má nějakou převahu nebo jak to říct. A "vaše" trubčice dokazují Milanovy poznatky. ...

Roj sa nevžebráva, roj "kolonizuje". Treba skúsiť. (Keď máš roj, tak druhák, slabšie včelstvo a nemáš záujem už zvýšovať počet včelstiev). Ja to bežne používam, Milan mi to doplnil že rojová M vždy prežíva...

Keď ten roj vysypeš na nábeh, mierne sklonený, roj pochoduje hore ..., nepýtajú sa či smú vstúpiť a ani im v tom nikto nebráni, lebo nie sú hladné ..., až temer zatvoria letáč a domáce včely vracajúce sa z paše pristávajú na roj a nepoznáš kto ku komu patrí. Vo vnútri úľa urobia evidentné zoskupenie a začnú budovať. Časom úplne splynú.
Děkuji za odpověd.
Vyzkouším a snad to nějak dopadne Big Grin
(01.07.2016 5:59)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Já bych to nedělal, zbytečná práce bez efektu. Zalétaly jednou, udělají to zas. Pokud vzaly matku v původním včelstvu na milost a ona klade, postupoval bych jinak. Plodové těleso původní matky bych umístil do středu nástavku, oddělil mezistěnami nebo soušemi bez zásob(ty je dobré nechat u kladoucí matky)a po obou stranách rozdělil plásty trubčic. Dělnice se většinou stáhnou k zásobám a matce. Trubčice zůstanou klást na jejich plástech a bez včel nemají dlouhou životnost. Ostaně nemívají delší životnost než obyčejná včela a brzy zajdou. O zbytek se postará feromon kladoucí matky.

Zvolil jsem pro své řešení tuto radu (částečně). Trubčice v novém včelstvu již neplodovali (spletl jsem se), včelstvo pouze odchovávalo zbylý hrboplod, již dříve nakladený trubčicemi před spojením. Nyní ve včelstvu klade matka z původního včelstva na dělničině uprostřed, zásoby a hrboplod je okolo. Další nepřibývá. Takže metoda vysypání včelstva několik desítek metrů od úlu, nahrazení úlu "oddělkem" na jeho původním místě, vyšla.

Teď se mi naneštěstí spustila u tohoto úlu loupež, ale to už je jiný příběh... Sad
zdravim.měl bych ještě jeden dotaz k mému problemu který je popsaný výše.dnes kontrola oddělku kde jsem našel hrboplod a nyní nalezen i dělniční plod asi tak velikosti dlaně a 4 matečníky.vajíčka ani maťku jsem nenašel.zřejmě jim matka nevyhovovala tak ji zabily a vychovají si novou .doufám že se nepletu.a pokud ano,tak budu rád za vaše názory .děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's