Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
(08.06.2017 22:01)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Mám, veď som to písal vyššie, či z nich spraviť preleták - na ich miesto dať odloženec a ich premiestniť niekde bokom.
Medzitým som zistil, že včely začali ťahať matečník, našiel som ešte na 2 plástoch kde-tu 5 - 6 dňový plod, tak som im dal na MM noviny, oddielok s kladúcou matkou (a 3 plástami zaviečkovaného plodu), naň opäť noviny, MM a 2 medníkové nástavky*.
Dúfam, že sa skamarátia.


*) Po hodine som otvoril očko na medníku (bolo nastavené na vetranie), lebo ho zvnútra hrýzli včely, a tie sa z neho vyhrnuli a ostali vysieť a "hučať" - vetrať zvonku na nástavkoch aj na letáči.

Dnes som skontroloval - noviny rozkúsané na drobné kúsky, matka v oddielku kladie, včiel plný oddielok a dostavujú posledné medzisteny. Zdá sa, že operácia sa podarila Smile
(29.08.2013 20:35)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jan, zle si pochopil pojem trúdice-trubčie, ono nie je pravda, že ich v takomto včelstve je ich niekoľko, nie je to pravda. Vo včelstve, kde sa stratí matka a včelstvo si už nedokáže vychovať novú matku, sa postupne dostáva "vďaka" chýbajúcej materskej látke do stavu beznádeje, preto nastupuje štádium zdurenia zakrpatených vaječníkov u prvých včiel.
Trosku to doplnim Anton:
Trudice su aj v normalnom vcelstve ktore ma matku v poriadku. Statisticky je na 50 000 vciel 35 trudic s roznou urovnou vyvoja vajenikov. Dokonca trudice mozu aj klast vajicka, ale to je vcelstvom tolerovane len do buniek urcenych na vychovu trudov, takze v normalnom vcelstve nevznika hroboplod. Co sa tyka potlacenia vyvoja vajecnikov tak tam maju hlavny vplyv feromony z otvoreneho robotnicieho plodu a nie matersky feromon. Bez pritomnosti tychto feromonov, sa pocet trudic vo vcelstve postupne zvysuje, ale nie u vsetkych vciel prebieha rozvoj matecnikov rovnako. Tiez nie je pravda ze by trudice z vysypaneho vcelstva mohli ohrozit matku pri vzobrani sa do inych ulov. Pri vstupe do ula sa okamzite dostanu pod vplyv materskeho feromonu a su asimilovane...
Asimilovane? Asi ne. Zrovna u trubcic bych byl opatrny na tvrzenich, ze neco je obecne platne...
Predpokladám že to, čo píše jx14 je podložené a overené nejakým serióznym výskumom.
(22.06.2017 10:29)jx14 napsal(a): [ -> ]Trosku to doplnim Anton:
...

Anton už neodpoví...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Anton-Turcani
Dobrý den,
je to tyden co jsem úspěšně přidala matku ktera byla rozkladena, dnes jsem sla zkontrolovat jak klade, a prekvapilo mě že tam skoro zadny plod nebyl,matka nalezena. Skoro ve vsech bunkach bylo více než jedno vajíčko. Prosím o radu čím to může být? Muze na to mit vliv ze neni snuska?
Kamilo, ve včelstvu se pravděpodobně aktivovaly trubčice. Pokud je rodina ještě hodně početná a máte další včely, přidávejte jim po pár dnech po několika rámcích otevřeného plodu a pak zkuště oplozenou matku. Ale to bude už konec července a úspěšnost přijetí bude malá. Stejně tak počet nových včel od potencionálně přijaté matky nebude mít moc šancí přežít zimu. Já bych je v této době už nechal osudu, leda by jste chtěla zkusit se naučit něco nového..
No praveze co je na tom zajímavé tak že matku mají cca tyden. Je to slechtena matka, tak jak je mozne ze neklade, a začaly místo ní klást trubcice? Nerada bych prisla o celkem drahou matku kterou mam ve vcelstvu týden.

A prosim o přesunutí do správného téma. Děkuji
(16.07.2017 22:04)Frey napsal(a): [ -> ]... Já bych je v této době už nechal osudu, leda by jste chtěla zkusit se naučit něco nového..

Toto je najsprávnejšia veta v celom fóre.
Najlepšia skúsenosť je vlastná skúsenosť a najlepšie sa zapamätá.

Ak je to včelstvo už odsúdené na zánik, tak o nič nepríjde pri tom laborování.

(A pre tú matku by som urobil nový oddelok, to sa ešte dá)
oddělek bych už nedělal,ted je jistota přijetí Smetenec.já bych chovnou matku do oddělku nedával,vždy dělám smetenec protože nemám čas si hrát s oddělkem...nechápu proč by právě ted němely mít včely od nově přijaté matky šanci přežít zimu....když se teprve ted začnou rodit zimní včely.....
Jenomže, momentálně mám přidanou matku ve vcelstvu kde ovsem začala místo ní klást trubcice. Nevim jak je to možné, matka byla prijata bez problemu, matecniky vubec nenarazily a pri vcerejsi prohlidce bylo ve všech buňkách dvě a více vajíček.
Kamilo, trochu upřesnění. Trubčice není jedna, ale je jích více, je to společná reakce na nepřítomnost matky ve včelstvu. Trubčice jsou dělnice se zduřelými vaječníky. Dělnice nemají pohlavní orgány jako matka, nemohou se spářit a tedy klást oplozená vajíčka. Ale mají vaječné rourky s velmi omezeným množstvím vajíček.
To kladení více vajíček v jedné buňce je na dno, nebo na stěnu buňky? Toto je zásadní k rozeznání, jestli to jsou opravdu trubčice. Dělnice totiž nedosáhne zadečkem až na dno buňky a vajíčka jsou tak přilepena na stěně. Mladá, nezkušená matka často zpočátku klade více vajíček do buňky, ale je to na dno. Po krátké době se to srovná. Jak dlouho toto ve včelstvu pozoruješ?
Ještě může nastat situace, že je matka trubcokladná, tedy nespářená (nebo nedostatečně) a klade klasicky po jednom vajíčku, ale líhnou se trubci, protože vajíčko nebylo oplozeno. Vzniká tzv. hrboplod.
pokud je to ve vsech bunkach tak to bude pravdepodobne trubcice,ono kdyz je matka nove rozkladena nebo vice dni v klicce stava se ze klade do bunky vic vajicek ale to je na male plose tak 1 dm2 a rychle se to upravi a ne ve vsech bunkach..
a jaky je problem tu matku ze vcelstva odebrat a resit dal nez ji nechat na pospas??
Aha ted koukam ze mate jen dve kmenova vcelstva..
neni v okoli vcelar co by vam pomohl dodat maso na smetenec ted to bude chtit tak 2 kg vahu to by ted nemel byt problem vcelstva jsou plna vcel..

Jaka je vlastne celkova zakladena plocha ???
Vajicka jsou prilepena na dne bunky, na stene jsem nepozorovala zadne. Matka je ve vcelstvu dnes 8. den, ale jediny plod ktery tam je tak je tesne pred vybehnuti od stare matky a vajicka, coz znamena ze kdyz to bude plod od ni, ze par dnu vubec nekladla a zacala az ted a tak divne? Oplozena by mela byt, je to slechtena matka
Celkova plocha plodu je cca 2 dm
Je šlechtěná, tedy inseminovaná? To je trošku dražší záležitost.
Určitě bych kontaktoval dodavatele.
Já dodávám F1, ale kdyby se mi někdo ozval, že moje matka je trubcokladná, obratem bych ji bez řečí vyměnil za jinou. To je slušnost.
Je to volně parena matka, ale i tak nechci zbytečně vyhodit peníze. Takže, mam pockat par dnů jestli se treba nerozklade? Poradne to prohlednu zda jsou vajicka opravdu na dne, ale na stene jsem tam nic nevidela, a uvidim co dal. Diky za rady
aha tak to jeste neni takova plocha.prohlidla jsi ty bunky opravdu pečlivě???urcite neni ani jena bunka kde je jen jedno vajicko...
to včelstvo bych přikrmil roztokem medu a vody a zkontroloval za 3 dny nekdy to matce trva nez se vzpamatuje ale uz je to docela dlouho tyden..
Ještě by mohla pomoci stimulace plodem, přidat plást otevřeným plodem (bez včel), raději mladší plod. Matku by to mohlo vyprovokovat k intenzivnějšímu kladení.
Pokud je matka nalezena klade to určitě ona, mohlo dojít k jejímu poškození nerozezná kde již je zakladeno. Ještě počkat zda nedojde k zlepšení.
Většinou to tak je, ale ne vždy. Už jsem zažil, že jsem ve včelstvu měl matku, která se nepovedla a souběžně mi se tam rozjížděly trubčice. Nějak ji tam tolerovaly. Nakonec jsem matku zamáčkl a řešil jen trubčice.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's