Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
člověče, Hajdo, fakt jsem se za 32 let, co tohle dělám, s něčím takovým nesetkal. Spíš přemýšlím o tom, jestli sis tu matku v tom normálním včelstvu při prohlídce nezamáčknul. Nezdá se mi, že by si ji včely nechaly od osiřelce za kousnout, i kdybys je do něj nasypal z rojáčku.Dodgy
Loni se mi stalo něco podobného, jen s tím rozdílem, že jsem nikde předtím trubčice nevyklepával. Silné včelstvo šlo do zimy, zimování zcela přirozené. Rozdíl byl v tom, že po počáteční donášce pylu včelky přestaly najednou během dvou dnů pyl do úlu donášet. Přišlo mi to sice divné, ale říkal jsem si, že třeba se na ně dívám v nepravou chvíli nebo mají pylu dostatek, Při následné jarní prohlídce po 14 dnech jsem našel dva rámky se zavíčkovaným dělničím plodem a dál hrboplod nebo otevřený trubčí plod na třech dělničích rámcích. Matka nikde, nešlo jinak než spojit. Bylo mi to tehdy záhadou, kam zmizela relativně mladá matka a že včelstvo se nepokusilo si vychovat nouzově novou matku nebo alespoň narazit matečníky. Spíš mi to přišlo, jako kdyby matka najednou zničeho nic začala klást trubčí vajíčka, ale svým feromonem držela včelky tak dlouho v klidu, že už nebylo cesty zpět a po zjištění, že matka je vadná a její odstranění již nebyl žádný dělničí plod vhodný k odchovu matky.
V první řadě. Chce se to podívat, jak jsou v buňkách umísťená vajíčka. Pokud jsou od trubčice, tak jsou vajíčka v dělčině přilepená k boku buňky. Pokud jsou od defektní matky jsou normálně dole na dně buněk. Ono kolikrát stačí k "defektu" matky když se včely při použití kouře na hrnou na zásoby a matka zaleze mezi ně. Pak stačí plásty nešetrně přistrčit a průser je na světě. Já když začínal, matku jsem vždycky vychytil a po práci v plodišti jsem ji pustil zpět.
Děkuji za názory, podívám se na to.
Často se zde dočítám o nebezpečí trubčic ve včelstvech bez matky. Většinou je napsáno: "Po čase mohou být ve včelstvu trubčice".
Chtěl bych se zeptat. Po jakém čase, po týdnu, dvou týdnech, měsíci.....?
Je možné to alespoň trochu upřesnit?
Stává se to při absenci "mateří látky", kterou produkuje Matka a je i v plodu.
Takže když zmizí M, látka je ještě přítomna, přítomnost plodu dělá své, včelstvo narazí nouzové matečníky.
Později:
Do doby přítomnosti zavíčkovaného plodu, je ještě vše v pořádku (mohou být zavíčkovány matečníky)

Problém vzniká v době kdy se nouzová M nevylíhne, nebo neoplodní. Do té doby, to lze dobře zachránit.
Za jak dlouho, po tomto vzniknou trubčice nepovím, nikdy se mi to "nepodařilo".

Takže po dobu 20 dnů, od ztráty kladoucí M, je to bez rizika. A běžně takto chovám M ve sběrném oddělku bez matky.
Bezne ak nie je dlhodobo oplodnena matka tak pridavam kazdych 10 dni 2 ramiky s otvorenym plodom z inych rodin - to zabrani ucinne vzniku trubcic.
(24.06.2013 7:38)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Po jakém čase, po týdnu, dvou týdnech, měsíci.....?
Je možné to alespoň trochu upřesnit?

Letos nechtěně absolvuji tento pokus. Výchozí stav: včelstvo na 1NN 2/3 L.
2.5. odebrána matka
9.5. vylámány nouzové matečníky
20.5. vložen seřízlý plást s vajíčky k odchovu matky
26.5. žádné vytažené matečníky. Vložený plod normálně vychováván. Prohlédnuto včelstvo. Nikde jinde žádný mladý plod. Pod seřízlý plást dostavěno větší srdce trubčiny a v něm:


[Obrázky: vaj_ka_detail.jpg]

Srdce jsem odřízl.
28.5. jako přes kopírák znovu dostavěno srdce trubčiny i se shluky vajíček. Znovu odříznuto
30.5. test. Vložen zralý matečník
6.6. odstraněn normálně vyběhlý matečník
15.6. kontrola. V dělničině normálně zakladeno vajíčky. Na některých plástech menší plochy zakladeny shluky vajíček.
23.5. zavíčkovaná dělničina, jinde vybíhající hrboplod. Plochy se shluky vajíček vyčištěny, zůstalo jen normální zakladení.

Tak snad se včelstvo chytlo. Ale k dotazu výše. Vypadá to, že trubčice začaly zhruba po třech týdnech od vylámání matečníků ... Pokud to byly anatomické trubčice.
Podľa mojich záznamoch vznik trúdicového včelstva závisí od toho, či vo včelstve boli obyčajné úľové včely lebo rojové včely.
  • v prvom prípade si včely bez matky dokážu udržať vnútorný stav aj dlhšiu dobu, presne som to nezistil, ale fyzické včely to potiahnu aj30-40 dní, kým nastane stav, kladenia neoplodnených vajíčok. Premena včiel na trúdice vo včelstve vzniká postupne, teda nie naraz, aj pri prvej fáze zdurenia vaječníkov nedostatkom materskej látky vo včelstve, teda ešte bez vajíčok, takéto včely pridanú M nemusia matku zabiť.
X krát sa mi to podarilo, že som úspešne pridal matku, pomocou umel mater.bunky (UMB). Tú som si vyhotovil z pásika zohriatej medzisteny dl. 8 cm, š. 4 cm, ktorú som natočil na tyčku s priemerom 8-9 mm, koniec som sformoval do polguľata a klincom 1 mm hrubým som urobil po odvode 3 dierky. Matku som vpustil hlavou donej, M išla dopredu a ja som prstami stláčal proti svetlu od konca (M vidieť cez stenu Ms) tak aby priestor pre M v UMB nebol veľmi dlhý, mala byť v predu. Koniec UMB som zohol na konci v dĺžke 20 mm a vložl do uličky kde bolo najmenej včiel, matka sa postupne vyslobodila a niekedy jej pomohli aj včely.
  • v druhom ak ostanú rojové včelôy bez matky, tak je to aj za dva týždne. Prečo? Preto, že rojové včely ešte pri matke sa im zduria vaječníky, takže proces kladenia neoplod. vajíčok, môže nastať veľmi skoro. Pridanie M do takéhoto včelstva je ťažké a včely málokedy pridanú m prijmú.
Jediný spôsob ako zachrániť takéto včelstvo je, vložiť mu na plást na ktorom trúdice kladú vajíčka a skoro previdelne budujú nad neoplodnenými vajíčkami otvorenú materskäú bunku (MB), asi 8 dňovú. Včely chovajú nielen svoje falošné bunky, ale i tú čo im pridáme, len táto bunka musí byť otvorená tesne pred zaviečkovaním. Matka sa vždy vyliahla a oplodnila. Bolo smiešne, keď som na pláste našiel plod s po loguľatými viečkami a medzi nimi včelí plod. Takýto stav niekoľko dní trval, možno aj 2 týždne, ale postupne bolo trúdieho plodu čoraz menej, až jedného dňa bol tam len roboťníči plod. Odborníci tvrdia, že zo stavu trúdic niet návratu, je bez vyliečennia a zmizne až trúdice uhynú vekom.
V chovnom vcelstve po vlozeni druhej serie ,to vcely nevydrzali , a takto trudice zakladli aj dielo na MB, a neprijate M misky. Po ukonceni chovu boli zakladene plasty z ula vynate, zaplodovana oblast vystriekana rozprasovacom cast lariev vyklepana a cez noc ponechane mimo ul. /20 hodin/. Nasledne boli vlozene inemu vcelstvu. To ich pekne vycistilo, zostalo par desiatok trudich buniek, su zavieckovane. Nasledne som trudicove vcelstvo rozdelil na dve casti z ktorych jednu som dal na ine miesto a ponukol mu matku. Cast vciel sa z neho vratila na povodne miesto a z toho co ostalo je slubne rozvijajuci sa oddelok. Na povodnom mieste som ul vybavil iba medzistenami. Tieto boli za kratky cas vystavane /zda sa mi rychlejsie ako pri roji/ a trudicami opat zakladene, aj ked mali v klietke ponuknutu matku. Boli ztrasene do rojnice , zmocene, zostresovane a hrncekom nasypane na letace niekolkych vcelstiev, kam sa po chvili vzobrali . Neviem zdroj, no cital som , ze vcely trudicu odhalia a usmrtia. Ci je to pravda uvidime . Podobne skoncilo aj druhe chovne vcelstvo.

[Obrázky: P1010287.jpg] [Obrázky: P1010307.jpg]
Trubčice.... Chlapi, jak je možný toho vůbec dosáhnout ? Za tu dobu, co včelařím se mi to povedlo jen jednou, a ještě ke všemu v oplodňáčku na který jsem po odebrání matky zapoměl....Dodgy
někdy to jde velmi snadno.. například předloni jsem toto zažil u jednoho staršího včelaře, našel při kontrole povytažené misky zanesené kašičkou, myslel si, že jde o tichou výměnu, (že v miskách nejsou larvičky pro svůj zhoršený zrak neviděl) tedy udělal oddělek a čekal a čakal. Když se mu to zdálo podezřelé (v době, kdy podle něj nová matka měla již klást), tak jsme provedli kontrolu a nalarvili misky, sice něco přijali, ale než vyběhl nový matečník, tak se objevila trubčice a byl to konec oddělku, novou vylíhlou matku nepřijaly
(24.06.2013 19:22)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Trubčice.... Chlapi, jak je možný toho vůbec dosáhnout ? Za tu dobu, co včelařím se mi to povedlo jen jednou, a ještě ke všemu v oplodňáčku na který jsem po odebrání matky zapoměl....Dodgy

Tiez som sa k tomu v takejto podobe a pri chove dopracoval prvy krat. To vcelstvo ale dochovalo 13 matiek.

[Obrázky: P1010197.jpg]
Mám podobný problém. U jednoho včelstva, které se vyrojilo, jsem po 2 týdnech zjistil (dřív jsem nechtěl rušit mladou matku), že tam žádná matka není - možná se nevrátila z proletu.
Tak jsem do včelstva vložil 3 přelarvené matečníkové misky. Dva kousky se ujaly. Po zavíčkování matečníků jsem ale zjistil, že v tom třetím jsou nakladena 2 vajíčka a rovněž i v jiných buňkách na plástech. Trubčice. Co teď? Nechat normálně vylíhnout matku?
Myslím, že by to nemusela být hned trubčice. Mladé matky můžou kláct i 2 vajíčka do buňky. Loni jsem to měl u jednoho včelstva taky. V některých buňkách bylo po dvou vajíčkách. Letos je to jedno z nejlepších včelstev.
To by ale včely nestavěly matečníky, kdyby byla přítomna jiná matka. Kromě toho ta vajíčka byla nakladena i na stěnách buněk.
(27.06.2013 22:05)Boris napsal(a): [ -> ]Mám podobný problém. U jednoho včelstva, které se vyrojilo, jsem po 2 týdnech zjistil (dřív jsem nechtěl rušit mladou matku), že tam žádná matka není - možná se nevrátila z proletu.
Tak jsem do včelstva vložil 3 přelarvené matečníkové misky. Dva kousky se ujaly. Po zavíčkování matečníků jsem ale zjistil, že v tom třetím jsou nakladena 2 vajíčka a rovněž i v jiných buňkách na plástech. Trubčice. Co teď? Nechat normálně vylíhnout matku?

Boris, keby si pozorne čítal komentáre, bol si našiel odpoveď pre svoju otázku, v komentári č.109 v tejto téme. Dostať trúdicové včelstvo do normálu, je možné dostať vložením MB, ktorá je pred zaviečkovaním, matka sa vyliahne, je medzi nimi rovnocenná,nezabijú ju, oplodní sa a začne klásť vajíčka a do určitého častu kladú i trúdice, ale postupne zaniknú, včelstvo musíš ich posilniť plástom z liahnucim sa plodom a včelstvo má vyhrané.
Aha, já jsem to asi zle popsal. Mám na mysli včelstvo, ze kterého vylétl roj (tedy mateřské včelstvo).
Možná si nerozumíme co do pojmů - já chápu "rojové včelstvo" jako roj, který se usadí.
Nyní píšeš o rojovém včelstvu, proto mi to nějak nehraje...
Vo vyrojenom včelstve (2.6.2013) som asi vlastnou neopatrnosťou prišiel o mladú matku pri kontrole po týždni (zdalo sa mi že uletela s peknou skupinou včiel priamo pred očami), vtedy som tomu nevenoval veľkú pozornosť, potvrdilo sa mi to až neskôr. Plodu bolo dostatok, matečníky som ešte pred týmto následný odletom vylámal, tak ako aj po ďalšom týžni Sad Minulý týždeň som už zistil málo plodu, preto som im pridal 1 PP so zaviečkovaným plodom (ďalšia chyba zistená neskôr). Dnes som už zistil kladúcu trúdicu (viac vajíčok v 1 bunke), zatiaľ ale iba minimálny výskyt. Ráno som si bol pre novú mladú šľachtenú matku Vigor, ktorú som tam pridal v pridávacej klietke s medocukrovým cestom, zatiaľ prelepeným páskou... Včely sa nesprávali agresívne, uvidím zajtra... Ak to nevíjde, chel by som skusiť metódu s vysypaním úľa, na miesto starého by som dal úľ čisto nový s nejakými zásobami, súšami a medzistenami, PP s mladými včelami a touto novou matkou, ak teda ešte bude žiť... Čo vy na to? Vďaka!
Dnes kontrola o 11:00, matka žije, nezdá sa mi, že by sa včely správali agresívne. Včely obsedajú v plodisku 7 z 10 rámikov a majú dosť medových zásob, tak isto aj v medníku, na jar to bolo najsilnejšie včelstvo. Počkám ešte čo zajtra a v nedeľu a potom sa rozhodnem, či odlepím pásku na otvoroch s cestom, prípadne ich vysypem a urobím to, čo som napísal vyššie...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's