Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Trubcokladná matka nebo trubčice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Reagoval jsem na pavla 315.
Chalani prestaňte bojovať s trubčicami...Angry

je polovica mája, do konca roka si narobíte toľko nových oddielkov, koľko potrebujete (a aj o dva viac Big Grin ), nie ste odkázaní na trubčice a škoda matky....
Verte mi skúšal som to len raz, tie včely si síce poradili, ale trvalo to skoro do jesene, neskôr robené oddielky ich predbehli, bývalým včelstvám s trubčicami nepomohli ani "zachránené" včely...Blush
(15.05.2014 15:55)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Reagoval jsem na pavla 315.

OK!Wink
Jsem lemra a asi mi včelařina není souzena...Sad Radoval jsem se, že mi z 20 larviček zbylo 7 naražených matečníků. Dělal jsem to metodou http://ovcsvpardubice.blog.cz/0604/jedno...chov-matek myslím, že jsem vše udělal jak mám. Matečníky jsem 10 den dával do plemenáčů. Tam už nastal první problém: neměl jsem moc plástů se zavíčkovaným plodem a souše. Nějak to ale vyšlo...Druhá chyba zcela zásadní: otevřel jsem brzo očka a to jsem koukal jak když mi uletěly včely. Moc jich v plemenáčích nezbylo. Takže výsledek nula. Říkám si učím se pro příště...Pak mi z jednoho včelstva (toho, které používám pro tu metodu na matky) uletěl roj. U ostatních používám metodu LBV. Jenže další problém: asi bylo bezmatečné ..... neustále mi část vylétala zpět na ten strom, kde se roj usadil. Ale nakonec jsem je přemluvil, ať zůstanou v připraveným úle. Tam ale další moje chyba: dal jsem do toho úlu i zásoby...a to se prý také nemá. Stačí jen mezistěny. A dnes se to potvrdilo, není tam jediné vajíčko.
Pokračuji dále. Spočítal jsem si, že za 10 dnů budu doma a budu moci přesadit matečníky do plemenáčů a tak jsem chtěl dnes larvovat znovu. Ale zde nastal největší problém a to mě tak srazilo na kolena...Sad nemám v jediném úle jediné vajíčko....čili nemám nikde matky. Určitě to je tím jak se v tom furt hrabu a někde jsem je chudinky zabil... Matečník jsem našel jen jeden a to v tom vyrojeném včelstvu. Tak ted jsem v řiti a nevím jak dál.... nemáte někdo na prodej matky?



a přitom když je teplo, tak mi krásně létají....

omlouvám se, rozčílením jsem to vložil do špatného vlákna...Sad
Karol a ty si myslíš, že plodujúce včelstvá ak prídu o matku nenarazia MB? Toto čo píšeš mi nesedí, ale absolútne a dokonca vo všetkých včelstvách.
Podľa mňa podliehaš panike a príčina je iná.Vo včelstvách matky budú,či už mladé ktoré nekladú,alebo pôvodné.Inak v tomto počasí by som sa ani nečudoval ak by som nenašiel položené vajíčko.
já jsem tento týden brejlil na x plástů,když jsem poprvé dělal oddělky a nenašel jsem ani jedno vajíčko,larvičky jo, ale vajíčko žádné ani matku, to je prostě nejspíš o zkušenostech a bud to přijde nebo ne Sad
Pro karelretik: popsal jste velké množství svých chyb a současný "katastrofální" stav včelstev. Zkusíme to nějak rozšifrovat.
Nejprve k tomu roji. Při přípravě na rojení včely matku vyhladoví, aby zhubla a byla schopna letu. Než začne znovu klást, trvá to několik dní, v průměru 7-10.
(s velkým rozptylem na obě strany).
Navíc to, co jste sebral, mohl být druhoroj, případně poroj ( v těchto "mrazech" ani poroje tak hned neodlétají do daleka)a v tom je matka neoplozená.
V tom případě by se na kladení muselo čekat ještě déle. Hlavně, že zůstaly v úle.
A teď k Vaší "výrobě" matek. Nejde o mnoho chyb, pouze o jedinou. Uspěchal jste to.
Podívejte se do vlákna Chov matek. Tam se stále opakuje, že zejména začátečník se má pustit do přelarvování , tvorby oddělků, případně do osazování plemenáčů teprve tehdy, když jsou úly narvány včelami a proto jich má k disposici tolik, kolik potřebuje.
Co dál? Nikam nepospíchat. Hlavně nechtít teď hned mermomocí larvit. To počká třeba ještě 2-3 týdny, až budou včelstva v kondici.
Matky nepotřebujete, protože je téměř jistě v úlech máte. Protože jste přesvědčen, že jsou Vaše včelstva bezmatečná, vyžebrejte od někoho kousek plástu s malými larvičkami a do "bezmatečných" včelstev ho nakrájejte.
Nevím, kolik máte včelstev, ale nejlépe je plást s larvami rozkrájet na malé kousky s larvičkami - stačí 2x2 nebo 3x3 cm a ty vložit do stejně velké díry, kterou vyříznete v některém plástu svého " bezmatečného" včelstva. Plást si označte a za několik (nejdříve 2) dní se na něj podívejte. Pokud je ve včelstvu matka, matečníky nenajdete. Pokud by někde byl, máte dost času si sehnat oplozenou matku a do včelstva ji po vylámání matečníků přidat.
Zlomte vaz
Myslím že Karel je živým príkladom kedy teória predbieha prax. Nedal by som to tak za vinu samotnému Karlovi, ale tým kolegom ktorí tu neustále nabádajú študovať a študovať a študovať. Karel by potreboval aby mu "skludnený" kolega pozrel do úľov (cez fóliu), a povedal, to ešte má čas, to ešte nepotrebuješ, toto si zabezpeč...
Netvrdím že včelár má začať "sprostý", ale štúdium by malo postupovať ruka v ruke s praxou (zlaté socialistické učňovské školy).
Karlovi držím palce, a tiež si myslím že tie včelstvá nemá bezmatečné. Zabiť jednú matku, to sa stáva, aj keď málokedy. Vždy keď sa mi stane že rozpučím medzi plieckami včelu, pozriem, čo to bolo. Keď idem do plodiska, dávam pozor aby som matku videl a vedel na ktorom rámku je... Skrátka zabiť za sezónu viacej matiek aj pri menšej opatrnosti sa mi zdá byť nereálne.
(15.05.2014 15:58)goro napsal(a): [ -> ]Chalani prestaňte bojovať s trubčicami...Angry

(29.04.2012 20:19)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ].... stejně jsou to staré brécy, které mají před sebou jen několik málo dnů života.
(16.05.2014 15:44)misan napsal(a): [ -> ]Myslím že Karel je živým príkladom kedy teória predbieha prax. Nedal by som to tak za vinu samotnému Karlovi, ale tým kolegom ktorí tu neustále nabádajú študovať a študovať a študovať. Karel by potreboval aby mu "skludnený" kolega pozrel do úľov (cez fóliu), a povedal, to ešte má čas, to ešte nepotrebuješ, toto si zabezpeč...
Netvrdím že včelár má začať "sprostý", ale štúdium by malo postupovať ruka v ruke s praxou (zlaté socialistické učňovské školy)...

Tak to jste se , pane kolego, poněkud zmýlil! Vstoupit do určitého dění s dostatečným teoretickým vybavením je naprostý základ a dále je nutné toto vybavení neustále zvětšovat a zlepšovat - a to dalším studiem a ověřováním v praxi. Pokud někdo není schopen nastudovanou teorii přetavit v praxi, pak je to těžké. A poznámka o socialistických učňovských školách je opravdový skvost.
Pro karelretik : Tak takhle rychlé závěry bych nedělal, nechal bych jim v tomhle počasí čas a až bude pár dní hezky ( má být od úterý 20.5. zase teplo ) a bude i delší příznivá předpověď tak bych se do nich podíval, zda se najednou neobjeví znovu vajíčka a larvičky.

Pokud jde o to předbíhání teorie před praxí, tak osobně si myslím že teorie není nikdy dost, ale samozřejmě bez praxe je na nic. Navíc co si člověk nezkusí a nezkazí sám, tak se stejně nikdy nenaučí. Pokud k tomu zná tu teorii, tak si to třeba i dodatečně zdůvodní. Pokud ji nezná, dělá třeba stejné chyby dál.
Takže v sobotu som vysypal komplet celý úl.Na druhý deň som tam pridal pre istotu dva zaviečkované matečníky v klietke.Už len čakam kým sa vyliahnu a uvidíme.Confused
Ve včelstvu jsem zjistil přítomnost trubčice, půjde do trávy. Zajímalo by mě, co s dílem, které trubčice zakladla. Je nějaké riziko, když plodvé plásty po vysypání vložím do běžného včelstva? Co mě k tomu vede, část plástů je ještě klasický zavíčkovaný plod, kolem zakladeno od trubčice.
Nechal sem je ve včelstvu, postupně si to přestavěly. zůstaly jen takové malé ostrůvky.Případně jsme zkusel rozškrábnout, hodně. Dostavěno, něco dělničina, něco trubčina.
(25.05.2014 21:16)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ve včelstvu jsem zjistil přítomnost trubčice, půjde do trávy. Zajímalo by mě, co s dílem, které trubčice zakladla. Je nějaké riziko, když plodvé plásty po vysypání vložím do běžného včelstva? Co mě k tomu vede, část plástů je ještě klasický zavíčkovaný plod, kolem zakladeno od trubčice.

Honzo, rozmumím tomu tak, že píšeš o trubcokladné matce, nikoli o trubčicích ... Je to tak? Je to "hit" tohoto jara, zvláště u loňských matek (špatné oplození ve špatných časech).
Že by jí tak rychle "došlo"? Je-li tam ještě zavíčkovaný normální plod ... Řada matek si teď dala trochu pausu ...
Každopádně to není problém, pokud matce "došlo", klade jen neoplozená vajíčka a budou trubci ... Škoda toho plodu ... Jak byla stará?
Leda že bys to použil na průzkum kvůli V. d. ...Big Grin
Jiří
Bohužel Jirko, vypadá to na trubčci, tady dělnici se zduřelými vaječníky. Jistotu budu mít až dnes. Dost se mi to letos rojilo, vylámal jsem matečníky a včelstvo nejspíš zůstalo bez matky. Včera v podvečer jsem zjistil vícenásobné zakladení, ale už byly dost nervozní, tak jsem to nechal na dnes. Jsem rozhodnutý je vysypat, ale co s dílem, které je zakladené? První kolo matek mi nevyšlo, teď mám rozjeté druhé, ale než budou matky klást, chvíli to bude trvat.
(26.05.2014 5:57)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...vypadá to na trubčci, tady dělnici se zduřelými vaječníky.

Honza, ja viem že nepotrebuješ "jizlivé" poznámky, dosť ťa hnevá "ztrubčené" včelstvo, ale ak to nekladie matka, tak tých "trubčíc" je vždy v úle viacej, nie jedna..:@
(To len pre prípad, že sa to stane aj iným...Wink, mne sa to stalo, tiež som voľakedy vylamoval Angry , teraz radšej preletáky ...)
Ja by som všetko vysypal na konci záhrady, úľ zrušiť, plásty hodiť do iných rodín a predsa je len máj, urobiť oddelok pre novú matku nie je problém, do zimy krásne včelstvo, bez trubčíc...
Honzo, pokud trubčna nepřetržiťě navazuje na dělničinu, tak to nejspíš trubčice nebude, ale přikláněl bych se spíš k tomu, že matce došlo....nezažil jsem, že by se v úle rozkladly trubčice v době přítomnosti zavíčkovaného plodu.... (Kouknuls na umístění vajíček?)....že 14 dní po odlíhnutí plodu....to ano, ale dříve těžkoDodgy.....ale letos je možný všeckoBig Grin
Zdravím.
Udělal jsem oddělek z 5 rámků s nevylíhnutým plodem a bez matky!!!, který se vylíhl asi o 2-3 dny po vytvoření oddělku. Do tohoto oddělku jsem dal 20 nalarvovaných matečníků, ale ani jeden nevyšel. Tak jsem po 2 dnech znovu nalarvoval a zase nic. Po týdnu jsem kokal a v trubčině jsem objevil v jedné buňce 2-3 vajíčka. Tak si myslím, že je tam trubcokladná včela. Po dalším týdnu jsem nechápal, ale je tam zavřený matečník. Ptám se: je možné, že i trubcokladná včela naklade vajíčko a když to včely začnou krmit mateří kašičkou, že by se vylíhla opravdová matka ? Nějak tomu přestávám rozumět.
Podľa priestoru včely okamžite po vyliahnutí bunku vyčistia a matka do nej ihneď (keď je nablízku) kladie vajíčko, keď nemá inde priestor. Ty tvrdíš že plod sa do 2-3 dni vyliahol.
Mám podozrenie že niekde už bola vyliahnutá a čerstvo zakladená bunka, ktorú si nespozoroval. A možno aj preto Ti neprijali nalárvovanú sériu, lebo už si novú matku vychovávali.
Bolo by dobre zobrať kalendár a presne určiť čo sa kedy dialo a či sa to naozaj nezmestí do tých 16 dní.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's