Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Instalace a upevnění úlů - stojan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ještě mě napadlo, jak máte vyřešené stanoviště pro úly? Uvažuju o zabetonování nějakých kovových jeklů nebo trubek, abych měl jakousi lavičku tak 30 centimetrů na úrovní terénu. Fixujete nějak úly, nebo stačí postavit? Nemůže je shodit vítr? Přeci jen, 5-6 nástavků na sobě je pěkný včelí věžák.
Toto jsem také řešil.U úlů by měl být ze strany převládajících větrů nějaký větrolam, aby na ně nefunělo.Nějaké křoví.Třeby i ty thuje,když z nich berou na jaře pyl.Také se jimi dá bez újmy proběhnout,když by byla náhodou zahájena hromadná ofenzíva. Big Grin Nedával bych si úly moc vysoko.To jsem shledal jako nepraktické.Já je mám asi 30čísel nad zemí.Vítr to hned tak neodfoukne,protože ty nástavky včely poměrně svědomitě slepí k sobě,takže je to jako jeden kus a hlavně většinou zrovna moc lehké nejsou,protože včely plní plásty neustále zásobami (cca až 2kg na rámek) a plodem.(To byla další nezvyklá věc pro mě jako začátečníka.)Pokud budeš chtít zkoušet plásty bez mezistěn,tak doporučuji dát úl trochu do vodováhy.Víko je dobré něčím zatížit.
Thuje by mi ožrala divoká zvěřSmile Podstavec bude samozřejmě vodorovný.
Právě jsem na počátku stavby minivčelínku, abych mohl kde sbírat energii, tak by Tě mohlo inspirovat toto řešení. Konstrukce celého včelína bude na patkách, které budou postaveny do takovéhoto formistopu (zdroj vrakoviště a známí). Střed lehce přibetonován, vytvořená miska, do které můžeš umístit kolem patky jakýkoliv roztok, který odpudí včelu i mravence. Pro lepší nepropustnost bet.mísy lépe použít nátěr např. gumoasfaltu. Totož plánuji pro celou včelnici.

[Obrázky: autoformistop1.jpg] [Obrázky: autoformistop.jpg]
a jak by měl vypadat ten podstavec můžou ty úli přesahovat přes podstavec a jak maximalne??
Skus si projít včelařské weby, dá se hodně vyčíst z fotek. Ne na vše je univerzální návod, každému vyhovuje něco jiného. Tady jsou fotky ze šlechtitelské stanice Petrušov jako inspirace.
koukám že to maj stejně jak to zamejšlim i já =) sem nevěděl jestli to tak bude stačit... jestli tam nemusej bejt nějak spešl výstuhy nebo něco....
Považuji za docela důležité zakomponovat do podstavců a umístění úlů už také formistopy (tedy vychytávky na mravence obecně, ne jenom ty pravé a tak nazývané), aby to celkově fungovalo, dobře to stálo, nekývalo se to a aby do nich nepršelo a aby se do nich dal dobře doplňovat olej ... To vše vzhledem k relevantním hodnotám budoucího monitoringu V.d.
Chápu to správně tak, že nožky, na kterých úly stojí, by měly stát v nějaké vaničce s mravencovzdorným roztokem?
V miskách by měl stačit olej - někde jsou i plánky - stačí prý i vrut ve víčku od PETky, tuším. Asi je lepší o trochu větší.
Jinak k těm podstavcům - já dal úly na pražce - a ty pražce přečuhují vepředu i vzadu - a rozprskává se o to déšť na úly i dovnit pokud má kudy, ale i až na varoa podložky. Až se dokopu to předělat, dám to na něco tenčího - nejspíš na jekly.
Já chci dát úly na dvě rovnoběžné kovové trubky, přivařené k tak 30 centimetrovým kovovým nohám, zabetonovaným do země až do nezamrzající hloubky. Není problém uřezat z větší trubky kruh, který zabetonuju k patě každé nožky a naplním ho olejem. Jakou vzdálenost trubek, na kterých úly stojí, mám na Langstroth použít? Stačí 40 centimetrů, nebo raději 45?
Začínal jsem s různými kovovými svařovanými stojany, z praktického hlediska je ale mnohem jednodušší použí dva dřevěné hranoly (10 cm x 10 cm x 5m). Na ně se vejdem 8 úlů Optimal, stačí pouze uprostřed podepřít. Je to snadno vyrobené a v případě poteby i rozebratelné. Nevyjde to ani draho. Hranoly lze postavit na kusy betonu.
Viz foto zde.

PS.: Fotky jsou z loňska, tak jsou na nich ještě staré úly Rolleyes
(05.04.2011 18:05)Piston napsal(a): [ -> ]Já chci dát úly na dvě rovnoběžné kovové trubky, přivařené k tak 30 centimetrovým kovovým nohám, zabetonovaným do země až do nezamrzající hloubky. Není problém uřezat z větší trubky kruh, který zabetonuju k patě každé nožky a naplním ho olejem. Jakou vzdálenost trubek, na kterých úly stojí, mám na Langstroth použít? Stačí 40 centimetrů, nebo raději 45?


Nápad O.K., jen si myslím, že kopat základ do nezámrzné hloubky je až zbytečné, nestavíš přeci barák, nebo chatu. Vždyť je uplně jedno, jestli s tím základem v zimě mráz trochu hne, tady nemá co praskat, a po rozmrznutí si to zase sedne. Stačí taková hloubka, aby to bylo stabilní. Beton váží 1800kg/m3, takže jenom jeho váha plus vzepření v zemi zajistí stabilitu i při menší hloubce.
K mravenčí zábraně ( formistop je registrovaný název ), myslím že trubky větího průměru zabetonované do základu budou vyplachovány deštěm. Já to řeším tak, že vezmu jedno topenářské varné dýnko pr. 76mm a jedno 89mm vypálím do nich uprostřed autogenem díry o průměru trubky stojanu. 76 navařím na nohu tak 10cm od vrchu jako misku a 89 asi 3cm nad něj, ale obráceně, jako klobouček. Do 76 pak naliju olej a 89 zajišťuje ochranu před povětrnostními vlivy. Tohle se samozřejmě musí udelat na každé noze a sváry musí být vodotěsné. Vím je to dost pracné. Ale je to jen návrh.
Radek
Tohle vlákno mi nějak uniklo, možná že by se inspirace příspěvku 46 z vlákna Formistop i s fotkami hodila spíše sem. Na fotu to zatím není vidět, ale další kola budou už mít ve středu trubku zapuštěnou do země skrze střed disku a upevněnou betonem. Neopakoval bych se, kdybych poslední dva dny neviděl brát včely z deštové vody, která napršela do misky a neutopila se žádná, hezky sály na okraji. To by znamenalo, že by odpadl olej a při použití vody nemusí se tento typ zastřešovat. Splňuje tedy dvě funkce: pítko a mravenčí zábranu, mravence na voru či kajaku jsem ještě neviděl.
Karlův příspěvek jsem přesunul do tohoto tématu a najdete ho nahoře.
No já nevím, jak dlouho může v létě na slunci vydržet voda, než se odpaří? To spíše použít ten neekologický olej...

(06.04.2011 11:51)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Tohle vlákno mi nějak uniklo, možná že by se inspirace příspěvku 46 z vlákna Formistop i s fotkami hodila spíše sem. Na fotu to zatím není vidět, ale další kola budou už mít ve středu trubku zapuštěnou do země skrze střed disku a upevněnou betonem. Neopakoval bych se, kdybych poslední dva dny neviděl brát včely z deštové vody, která napršela do misky a neutopila se žádná, hezky sály na okraji. To by znamenalo, že by odpadl olej a při použití vody nemusí se tento typ zastřešovat. Splňuje tedy dvě funkce: pítko a mravenčí zábranu, mravence na voru či kajaku jsem ještě neviděl.
Samozřejmě. Každý námět se musí přizpůsobit konkrétním podmínkám. Já mám možnost doplňovat vodu kdykoliv a navíc jsem udělal dohodu s počasím, že občas zaprší. Kdybych tu možnost neměl, hledal bych jiné možnosti, třeba i ten olej. Nejsem žádný "ekoterorista", jak se občas vyjadřuje jeden pán z hradu. Wink
Já tam bohužel tak často chodit nemohu, tak asi pohledám nějakou větší trubku, nařežu z ní tak 10 centimetrové kroužky, navařím to na kousky silnějího plechu, aby vznikly misky, doprostřed přidám slabší trubky jako nožky a je to. Momentálně ale jedu jako tryskomyš na oplocení prostoru pro úly a malinovu plantáž. Ne že bych se tak bál odcizení, ale účelem je zadržet žravou lesní zvěř.
(05.04.2011 18:05)Piston napsal(a): [ -> ]Já chci dát úly na dvě rovnoběžné kovové trubky, přivařené k tak 30 centimetrovým kovovým nohám, zabetonovaným do země až do nezamrzající hloubky. Není problém uřezat z větší trubky kruh, který zabetonuju k patě každé nožky a naplním ho olejem....

Ahoj,
  1. namlátím do země jednometrové roury (60mm průměr)
  2. zepředu a zboku na ně vratovými šrouby našroubuju věnec
  3. zeshora prošroubuju odpadovými prkny z pily
  4. fůra práce, ale dobrý.
  1. vypadá to fortelně
  2. je to fortelné Wink
  3. bod A a B sám o sobě působí dosti antivandalně. Pokud bys náhodou volil variantu s trámky - představ si mít včely volně v přírodě, ložené na dvou trámcích, metr nad zemí. Taková situace vandalovi přímo říká "kopni si". (Právě třikrát klepu prstem na dřevo). Ale pokud máš svůj pozemek s plotem, asi to nemusíš řešit.
  4. není to transportovatelné, nebo s obtížemi.


[Obrázky: stavba1.jpg] [Obrázky: stavba2.jpg] [Obrázky: stavba3.jpg]
Tohle je taky dobrý. Pravda, zbytků nějakých prken mám také dost. Uvidím jak vyjdu s trubkami, kolik jich zbude po stavbě oplocení. Ovšem natloukání trubek do země nepřipadá v úvahu, v našem sendviči jíl - kamení je třeba poctivě kopat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's