Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono výhoda pevných oddělkov je tá výhoda že zabránia rojeniu čo prinesú normálne 9 - 12 kg agátového medu. Prvé oddělky majú už repkového medu po 9 - 10 kg čo budem vytáčať v sobotu.
Mohl by mi někdo poradit a ověřit, zda uvažuji správně?

Rád bych včelám po posledním medobraní pomohl šetrně od kleštíka zootechnickým zásahem. Přemetat na mezistěny se mi nechce, přijde mi to pracné a je mi líto plodu. Takže bych chtěl provést následující:

1) Kolem 10-15.6. založit slabší oddělky na počet kmenových včelstev se zralým matečníkem.
2) Po medobraní někdy přelom 6/7. měsíce vybrat pouze ZAVÍČKOVANÝ plod z kmenových včelstev (plus případně nějaké mladušky) a posílit s nimi vytvořené oddělky (co s trubčinou - také do oddělků, nebo vyvařit?)
3) Kmenová včelsta budou po tomto zásahu na pár dnů bez zavíčkovaného plodu, nasadil bych KM do odpařovače a důsledně přeléčil.
4) Taktéž bych přeléčil i oddělky, nicméně tam bude zavíčkovaný plod, takže bych KM nasadil opakovaně. Navíc oddělky převezu na jiné stanoviště z dosahu kmenových včelstev.

Poradí si kmenová vč s takovým oslabením při zbavení zavíčkovaného plodu? Na mezistěny jsem nikdy nepřemetal, nicméně pokud vč zvládnou přemetení a jsou dočasně zcela bez plodu, zde by to neměl být až tak brutální zásah.

Díky za názory, případně radu, jak to provést efektivněji. Wink
Chápu to tak, že včelstvo nejprve oslabíš oddělkem a pak mu za 14 dnů ještě bonusově sebereš všechen zavíčkovaný plod. A to už téměř po sezóně. A celý ten kleštíkový bordel akorát přesuneš z jednoho úlu do druhého, kde ho budeš léčit stejně jako bys ho léčil v tom prvním úle. Kdybys chtěl měnit dílo, pak bych to chápal, takhle je to asi tak nějak úplně zbytečné...
Zbytečně složité. Vem rovnou zavíčkovaný plod a udělej z něho oddělek. Kmenové včelstvo můžeš přeléčit, ale někdy to nemusí být ani nutné. V oddělku počkáš na vylíhnutí plodu a přeléčíš. Pak buď necháš jako 2 včelstva, anebo můžeš na podzim spojit a rovnou tím vyměníš matku a posílíš včelstvo pro klíčovou jarní snůšku.

(02.06.2020 12:38)Kamik napsal(a): [ -> ]A celý ten kleštíkový bordel akorát přesuneš z jednoho úlu do druhého, kde ho budeš léčit stejně jako bys ho léčil v tom prvním úle.

Jde o to ošetřovat bez přítomnosti zavíčkovaného plodu. A to se mu v kmenovém včelstvu nepodaří bez jeho odstranění/přesunutí jinam.
Stefanos, ten záměr jsem pochopil. Podaří se rozdělit rámky na jen zavíčkované a jen otevřené?
1. Hypoteticky se může stát, že bude v oddělku 20 dnů čekat než vyjde všechen plod, jinak by prakticky např. musel 4x vložit utěrku a odpařit KM.
2. Vylíhne se matka a on tu úplně čerstvou panušku přetáhne několikrát kyselinou.
3. V kmenovém vč., důsledně zbaveném veškerého zavíčkovaného plodu může jednorázově použít "humánnější" KML.

IMHO jednodušší je ošetřit kmenová včelstva třeba 4x utěrka a KM (11dnů) a až pak udělat oddělek, panuška se vylíhne do čistého a léčím jen poloviční množství včelstev. Pokud se mu budou líhnout matky dřív, pak musí udělat oddělek dřív, tam ale stačí jeden rámek jen komplet zavíčkovaného a po vylíhnutí může použít KML. A potom si tam dodá již přeléčené rámky.
(02.06.2020 13:35)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Zbytečně složité. Vem rovnou zavíčkovaný plod a udělej z něho oddělek. Kmenové včelstvo můžeš přeléčit, ale někdy to nemusí být ani nutné. V oddělku počkáš na vylíhnutí plodu a přeléčíš. Pak buď necháš jako 2 včelstva, anebo můžeš na podzim spojit a rovnou tím vyměníš matku a posílíš včelstvo pro klíčovou jarní snůšku.

(02.06.2020 12:38)Kamik napsal(a): [ -> ]A celý ten kleštíkový bordel akorát přesuneš z jednoho úlu do druhého, kde ho budeš léčit stejně jako bys ho léčil v tom prvním úle.

Jde o to ošetřovat bez přítomnosti zavíčkovaného plodu. A to se mu v kmenovém včelstvu nepodaří bez jeho odstranění/přesunutí jinam.
Protože často bývá na rámku plod všeho stáří, pomůže mateří mřížka k tomu, abychom oddělili plodiště od nově založeného plodiště. Oddělek vytvoříme před zavíčkováním v novém plodišti, tedy za týden. Dopad výpadku plodu pak není tak drastický.
(18.06.2020 20:29)BOBC napsal(a): [ -> ]Merkuri ty jsi zkušený s oddělky a včely držíš na menším prostoru než je zvykem. Jak velké a jak často děláš oddělky z běžně velkého včelstva? Poděliš se o zkušenost?

Díky Bob
Včely v menšom priestore držím vo voze lebo tam sa nedá nahodiť další medník. Z takého včelstva ešte pred agátom spravím 2 oddělky počas kvitnutia repky, v začiatku a ku konci. Po agáte spravím další.
oddělok je 2 medové rámiky z jeseného zakrmenia + 3 rámiky plodu zo včelami a včely ako lietavky nenechám ujsť. Odnesiem to na ine stanovisko alebo do pivnice na 3 dni a 3 noci.
Ono aj prvých oddělkov sa dá počas sezony spraviť aj další oddělok čo nieje žiaden problém.
Díky za odpověď. A tam kde máš místo na přidávání medníků, tam děláš oddělků méně, nebo taky cca 3 za rok?
Tam kde mám 3 nástavky spravím nakonec 3 oddělky.Cool
3 B rámky plodu z května, to je sila oddělku. To Ti doroste do příštího roku už do produkce. Je tak?
A zimuješ je jen na tom jednom B-čku nebo ve dvou VN?
No keď je slnečnica tak dá včelám na frak a bude len plodisko na zimovanie. Budem zimovať na 20 rámikoch B čo je plodisko + medník.Cool
[Obrázky: IMG-5407.jpg]

[Obrázky: IMG-5408.jpg]

[Obrázky: IMG-5409.jpg]

Letos se daří i s tvorbou oddělků, tady na foto vytvořené oddělky z jednoho zavíčkovaného plástu plodu + matečník ,genetika Sklenar Mistelbach už prosily o rozšíření.Když je teplo a snůška , tak to jde vše jednodušeji.
takto vyzerajú moje oddělky čo majú medník:
Žiadne krmenie ale to čo si doniesli a ešte donesú, pohlad zvrchu pekné zásoby jak hore tak aj dole. Matka Karpatská pridaná v klietke z Ukrajiny.
[Obrázky: WP-20200622-17-12-35-Pro.jpg]
Keď sa pôjde točiť tak rámik pôjde na vyvarenie a znova klietka použiť.
[Obrázky: WP-20200622-17-14-30-Pro.jpg]
Dnes daľších 10 oddělkov s rojovými matečníkmy.Tongue
Pekne v pivnici v chlade a v nedeľu večer pôjdu vyložiť.Cool

[Obrázky: WP-20200625-21-46-30-Pro.jpg]
Merkuri, pokud nemáš rojové matečníky, čím je nahrazuješ, co používáš za metodu do ODD na výrobu matek ?
Pridám v tom prípade matky ktoré boli z vajíčka vytvorené a nie larvené.Cool
A jakým způsobem děláš matky z vajíček. Odddělky pěkné ...chválím
Keď matka zaklade plást tak z toho. Narezať a nalepiť a včely spravia matečníky.Cool
Štep.
[Obrázky: IMG-20200524-102636.jpg]

Jo Merkuri, taky jsem to zkoušel narazily osm matečníků, zužitkoval jsem tři matky, více jsem nepotřeboval.
Je to jednoduchý způsob tvorby kvalitních matek, pokud je k tomu materiál...
Referenční URL's