Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera som robil oddělky objednal som matky ako další druh na otestovanie čižu už to je tera už 6 ks.

[Obrázky: WP-20200807-10-52-56-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20200807-11-42-25-Pro.jpg]

A jeden z nich som hneď zobral na nové stanovisko do lesov.
Je tam teraz znáška a tak žiadne prikrmovanie sa konať nebude. Na zimu tomu dám plásty z kvetovým medom aby to nezimovalo na medovici.

[Obrázky: WP-20200807-13-40-16-Pro.jpg]
Na začátku července jsem udělal oddělek ze tří zavíčkovaných rámků, jednoho zásobniho a souše s vodou. Nechal uletět létavky a mezi dva rámky s plodem vrazil štěp s vajíčky. Dal jsem to do 5 rámkového plemenáče. Za 4 dny zkontroloval jestli narazili matečníky, dýmakem jsem odehnal včely z uličky a podíval se z boku. Nechal je 3 týdny na pokoji,pak zkontroloval jestli matka klade a postupne přidával mezistěny. Celkem blbuvzdorný způsob jak udělat oddělek s vlastni matkou. Idealní pro slepé lidi, jako jsem já. Inspirace od pana stonjeka, akorát jsem si to kapku zjednodušil a nezařezával štěp do plástu.Nějak člověk začat musí.
Já sem vyzkůšal matku metodů Ivana Černého upravenů Markétů Pelikánovů ( snáď sem jí nepopletl méno )
Šlo to samo....
Nemáš fotky?
já né, ale nekde tuším v Chov matek budů fotky od Maky, esli si dobře pamatuju
Vďaka, našiel som.
když bych chtěl použít zbytek zásob v zásobních plástech ze zimy na oddělky nevíte, jak dlouho ty zásobní plásty a cukr v nich vydrží mimo úl, v nástavcích?

Nemám možnost skladovat to v nějakém chlaďáku a chtěl bych je ze z úlů dát před snůškou z ovocných stromů pryč. Napadlo mne, že by se ty zásobní plásty daly vytočit a ten vytočený cukr dát pak těm oddělkům do krmítek a prázdné souše po vytočení dát do včelstev aby měly místo na snůšku co přijde. Ale to je pracnější než zásoby nechat v těch plástech a postavit někam stranou. Jen nevím, jak dlouho zásobní plásty vydrží na ty oddělky čekat, aby se zásoby nezačly kazit mimo včelstva. I když vytočit těch pár plástů není zas taková dřina, na druhou stranu mi přijde zbytečné dávat následně oddělkům na jejich rozvoj med, když jim mohu teď odložit stranou nespotřebované cukerné zásoby ze zimy.

Včelstva sice plodují znatelně víc než před cca 1-2 týdny, ale nevím, jestli všechno co jim zbývá (v průměru tak 2 plásty na úl - a to jsem se díval jen do horních nástavků) stihnou do začátku hlavní jarní snůšky proplodovat, přitom samozřejmě mají oblouky zásob i v plástech, do kterých svisle rozšiřují plod z dolního nástavku.

Díky za radu a sdílení zkušeností, co s přebytky zásob.
Do oddělkov dáš plásty zo zásobami aby netrpeli hladom a aby ti ich druhé nevyrabovali keby si podkrmoval hlavne keď to je bezmatečné. Zásoby sa nepokazia, jedine čo ich napadne poi oteplení je výjačka voštinová.

Oddělok:
2 krajné rámiky z medom, 2 rámiky liahnucim plodom, 1 rámik s vajíčkami a larvičkamy alebo matečníkom. Žiadne pridavanie vody do plástov a nenechať ujsť lietavky. Dať do pivnice na 3 dni a 3 noci a netreba tomu dávať vodu lebo na to majú včely plásty zo zásobami. Večer pred zotmením vyložiť. Na druhý deň pred zotmením preložiť do úľa a žiadne našpliechanie vody do plástov lebo by ti to mohly druhé včely vyrabovať. Zúžit na 2 cm a o 2 dni keď sa nič nedeje rozšíriť na 5 cm. Do úla im pri prekladaní pridáš ešte 2 plásty zo zásobami. To majú na 1 mesiac pokial matka nezačne klásť.

[Obrázky: WP-20200807-11-42-28-Pro.jpg]

Takto sú v pivnici pred svetlom a v chlade.

[Obrázky: WP-20200625-21-45-43-Pro.jpg]

Vyložené:

[Obrázky: WP-20190511-17-39-23-Pro.jpg]
Loni po úhynech jsem takhle skladoval asi 100 nástavků zásob a poslední jsem bral až někdy v červnu....měl jsem to ve výsokých komínech ve včelíně v nástavkách a nahoře jsem to měl přikryté linem, aby mi do toho nešly....zavíječ se ti do plných plástů nedá
Mně se loni zavíječ pustil nejen do uschovaných zásob (cukr všude), panenských souší, ale i do odlitků vosku a uskladněných mezistěn.
presne tak, ak je pretlak zavíjača, tak zlikviduje všetko aj igelit
Znova opakuji. Včelaříte li v oblasti s většími úhyny které se nevyhnuly ani vám, tak náhradu uhynulých včelstev oddělky, používá jen neschopný hňup, kterému je moderní náhled na dnešní nemoci včel cizí. Tomu,
kdo svojí informovanost opírá o čas. Včelařství se ani nedivím. Chcete li, aby nové včelstvo fungovalo a dělalo radost, žádný plod od začátku do něj nesmí přijít! Teprve až nová matka má nárok. Dokud si to tak nezavedete bude to vaše včelaření ode zdi ke zdi. Díky BT o tom něco vím! Zdraví R. S.
diky vsem za rady a vlastni zkusenosti.
ty oddelky nedelam kvuli uhynum, k dnesnimu dni mi na obou stanovistich prezimovaly v pohode vsechna vcelstva.
oddelky si chci udelat abych je mel pro nove matky, ktere si chci odchovat. to je hlavni duvod. druhy duvod je, ze chci o par vcelstev rozsirit cekkovy pocet vcelstev a z oddelku vychovat napresrok produkcni vcelstva. zbyle oddelky mit pripravene na spojeni pred zimou se vcelstvy, kde bych chtel omladit/ vymenit matky.
a posledni duvod jsou ty zbyle zasoby, vyhodit se mi je nechce a skaldovat do podleti nemam moc kde, tak je zuzitkuji v oddelsich a spojim prijemne s uzitecnym.

Rudovu poznamku a doporuceni o tvorbe oddelku bez plodu chapu tak, ze v uhynovych oblastech muze byt v plodu schovana pricina uhynu (klestik, viry, a dalsi nerady).
Pokud mi ale zadna vcelstva neuhynula a i ted sledovany spad klestika je nula nula nic, tak je to velke riziko, kdyz na oddelek pouziji plodove ramky s plodem?

Nebo je ten duvod, proc do oddelku nedavat plodove ramky ten, ze matka ukaze sve schopnosti klast a vyselektuji tak podle prirustku plodu kvalitni matky? Pricemz pokud bych tam dal nejake plodove ramky tak nepoznam, co je od nove matky a ten test tak nebudu schopen efektivne provest?

Rudo, co je to prosim BT?
Bond Testy
Vloni jsem delal poprvy oddelky jako smetenec, tedy s pridavanou oplozenou matkou - od letoska nic jinyho delat asi uz nebudu. Nevyvracim tedy oddelek se starou matkou jako protirojovy opatreni (az bude), ale kdyz jsem vloni porovnal klasiku s plodem a bez plodu - ty smetencovy oddelky se mi zdaji o level vyse s vitalitou a vuli.
Chose
ja mam v planu prave odebrat ten zavickovany (plus larvicky a vajicka) plod jakozto protirojove opatreni a udelat z nej osirelce a pridat k nemu matecniky tesne pred vylihnutim. loni jsem takto udelal 2 oddelky s pomoci nouzovych matecniku a dneska ty oddelky prezimovaly v pohode a maj se k svetu. Tak to chci zkusit znovu i letos, ale tentokrat s matkami odchovanymi pri matce v medniku v miskach a ne z nouzovych matecniku.
Nouzák nemusí být nutně horší než přelarvený. Napiš jestli si pozoroval rozdíl.
jojo, to souhlasím, odpadne problém s hledáním nejmladších larviček, včely si je na plodovém plástu najdou sami a vyberou si ty nejvhodnější. S tím jsem do toho i šel.

Problém ale byl v tom, že včely si vybraly buňky a narazily matečníky na místech nevhodných vyříznutí plástu s matečníkem - několik matečníků narazily a zavíčkovaly přímo nad svislým drátkem. Takže ty jsem nemohl vyříznout a přesunout do oddělku, nebo sem nevěděl jak, prostě z mého pohledu nešly použít v dalším oddělku.
Pak dalších několik matečníků bylo naražených vždy ve skupince nebo hodně blízko sebe, takže opět by se mi špatně vyřezávaly po jednom.
Navíc jsem se snažil zužitkovat ty největší matečníky.

Takže nakonec jsem z celkem asi 8 - 10 matečníků použil jen zlomek a vytvořil dva oddělky. Což mi přišlo na jednu stranu škoda (nevyužití všech matečníků, když je známo, že ne z každého matečníků se podaří dotáhnout věc do konce = kladoucí matka), ale s ohledem na výsledek i klika - v obou oddělcích se vždy jedna matka rozkladla, tj. vrátila vpořádku ze snubního proletu.

Proto chci záměrně letos zkusit chov matek s přelarvováním, abych se vyhnul tomu neuspořádanému rozmístění matečníků. A pak si to taky chci zkusit a naučit. Ono by to šlo třeba i štěpem a mělo by to být také uspořádanější, nebo jsem pak viděl ve starších knížkách, že plást s plodem seřízli do takového oblouku, jak když pověsíš pod horní loučku "krajíc" melounu a včely pak narazily matečníky na té slupce melounu hezky do oblouku...ty matečníky tam byly pověšený jak ponožky na prádelní šňuře. S tím se dá taky pak pracovat.
[Obrázky: WP-20190504-17-55-28-Pro.jpg]
Zdravím. Po tohtoročnej dvojnásobnej návšteve (v januári a marci) piskora v minuloročnom zmetenci mi (v bielu sobotu) ostali rozhryzne rámiky a matka s pár včelami. Tu som s 2 včelami zavrel do klietky na pridávanie do úľa. Mám ešte 1ks silnú rodinu z ktorej som vybral 3ks rámikov od zadu (tepla stavba)-zásoby aj zavičkovaný plod plne obsadené včelami. Keďže sa náhle ochladilo, tak klietku s matkou (naplnená aj cukrovo-medovým cestom) som zobral domov. Uvažoval som tak, že včely v oddielku budú mať dosť práce s vyhrievaním plodu a strčením klietky medzi by som vytvoril zbytočne veľkú medzeru. V sobotu sa má otepliť tak matku v klietke do oddielku pridám. Je možné to tak urobiť?
Referenční URL's