Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Víte jako důchodce sem toho zažil dost. Myslím že jde o nás všechny. Ty pokuty jsou likvidační...
Nejde o nikoho a ani ničoho!

Keď včely si pôjdu vymeniť matku tak ich pôjdeš zažalovať?
(07.04.2021 19:45)Loko napsal(a): [ -> ]Víte jako důchodce sem toho zažil dost. Myslím že jde o nás všechny. Ty pokuty jsou likvidační...

Loko, tím se vůbec netrap. Včelky si vesele rozmnožuj oddělky, ať mají ve výsledku na zadku žlutý, oranžový nebo třeba modrý proužek Smile ČSV neřeš, plemenitbu neděláš. Spíše si užívej radosti u včel než řešit zbytečné.

Pokud se tě to nedotkne, já se v těchto (i jiných) případech držím zásady: Je třeba vědět, z koho se posrat a na koho se vysrat. Tvůj případ spadá do té druhé kategorie Smile
S takovou přehnanou opatrností se asi blbě žije, jako má Loko. Díky za ty dary, že jsem splachovací a neřeším hlouposti.
Byl by z něj dobrý funkcionář.
Přišla odpověď z ČSV. MŮJ dotaz byl:
Chci se zeptat na tvorbu oddělků a rozšíření včelstev s ohledem na plemenařský zákon.
1, Můžu k rozšíření svých včelstev použít své oddělky?
Za jakých podmínek.
2, Může včelař své oddělky a nebo matky prodat nebo darovat jinému včelari?
3, Chtěl bych svoje včelstva předat vnukovy, jak to můžu udělat?
A odpověď :Dobrý večer,
1. Můžete, oddělky děláte ze svých včelstev pro sebe. Nepodnikáte s nimi.
2 Darovat můžete. Prodat také můžete, ale pozor na to, jestli se jedná o výjimečnou situaci, příjem, který se v budoucnu nemusí opakovat. Pokud by šlo o pravidelný příjem za účelem zisku, pak už to nespadá do § 10 ZDP ostatní příjem, ale šlo by o příjem z podnikání §7 ZDP.
3. Vnukovi můžete včelstva darovat.
Mgr. Jarmila Machová
předsedkyně Českého svazu včelařů, z.s.
predseda@vcelarstvi.cz
775190...

A já můžu klidně spát.
Loko, dík, že sis s tím dal tu práci, tak to máme aspoň potvrzené.
A kočka dává své telefonní číslo všanc, nebo jen přátelům? Jako Babiš - máš problém - zavolej! Andrej (Jarča) to zařídí! B
Loko se nesmyslně obává plemenářského zákona, ale že tu dává soukromá čísla cizích osob na potkání, to neřeší. Že se nebojí flastru?
Asi by nebylo od věci, aby admin to telefonní číslo smazal.
Paní předsedkyně má několik funkcí a jedna znich je reprezentativní činnost a vedle toho i činnost poradenská hlavně po právní stránce. V této činnosti neznám v oboru včelařství nikoho kdo by bylza ČSV fundovanější. Nevím proč by se měl kontakt naní nějak schovávat. Mimojiné číslo je běžně dohledatelné a je potřeba ji i chválit, že její práce jde i vidět.

Zajímavé je to vtom ohledu, že kraňské plemeno by mělo být udržováno na stále vysoké úrovni plemenáři vyšších chovů. Dále např. u ovocnářů nebo pěstitelů drobného ovoce nebo i u osevářů a jiných množíren různých dřevin, třebai vrb nebo topolů atp mám dojem, že je přístup velice přísný. Vtomto směru pochybnosti u gen. materiálu a u matek všeobecně, chápu.

Chov matek je ale něco jako tajný spolek s ještě tajnějším produktem. Pokud konkurence chovatelů jiných plemen rozpohybuje tento segmet a zkvalitní nabídku, tak si myslím že je jen dobře.
Kamik: tak to by číslo podle Tebe měli smazat i zde : https://www.vcelarstvi.cz/kontakty/ Smile
Alespoň se mi potvrdilo to, že pokud jednorázově prodám oddělky jako přebytky, tak můžu i bez registrace zemědělského podnikatele stejně jako když prodám kůzle. Pokud bych chtěl znova oddělky další rok prodat tak už bych měl mít registraci.
to bych řek, že není úplně správně.

podle mne jsou dvě různé situace:
1/ tvořím oddělky abych je měl záložní pro případy, že mi uhyne nějaké včelstvo, nebo v nich mám rezervní matky, pro případ úhynu matek, přičemž počet produkčních včelstev držím na plus minus stabilní úrovni; když ty oddělky nepotřebuju a nezužitkuju v dalším roce, tak je odprodám, stejně tak když ty oddělky tvořím kvůli tomu, aby se mi produkční včelstva nerojila a mám těch produkčních včelstev pořád stejně. Přičemž těch oddělků mám vždy vytvořeno tak akorát, kolik potřebuji a když mi náhodou nějaký přebyde, tak jej prodám, protože z X důvodů nechci rozšiřovat počet včelstev.

V takovém případě podle mne ty oddělky jsou přebytek mé standrdní chovatelské práce se stále stejným počtem včelstev. Nevytvářím oddělky za účelem prodeje, ale za účelem zachování zdravých, funkčních včelstev.

2/ oddělky vytvářím cíleně s tím, že již v momentě kdy je vytvářím vím, že je všechny prodám a podle toho se také tak chovám, jako producent a prodejce oddělků
Máte pravdu, beru zpět.
To jsou zase starosti.
jojo, už jednou to tu byloSmile
Jen pod čarou.
To, že výklad zákona udělala předsedkyně svazu, nelze použít v případném právním sporu jako argument.
Avšak, pokud k soudnímu jednání dojde, má člen ČSV právní zastoupení zdarma a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že kvalitní.
JK
Josefe, to je pro mne novinka. Nechci tě zatěžovat žádostí o reozepisování detailů, ale mohl bys prosím tě uvést odkaz na zdroj, dokument, ve kterém je toto právo či nárok člena ČSV uveden a za jakých podmínek tento nárok / právo na zastoupení zdarma vzniká?
díky!
Klepni si do googlu CSV- narok na pravni zastoupeni,vyhodí Ti to přímo směrnici.Je Tomáši ještě hodně takových "novinek" o kterých nevíš?
Referenční URL's