Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vy jste je značili ještě před oplodňovacím proletem?
Kdepak, ty ktere se znacili jiz byly plne oplodnene a kladli ( stanoviste u otce ).
Ali, znaceni matek jeste pred proletem neni nic proti nicemu, nevadi to matce v oplodneni rekl bych...
Možná, já si je neznačím, nevim, ale kdybych, tak až po rozkladení, jaká je, zůstane-li.
Staci pernamentni fixa bile barvy, snaze se pak hleda Wink
Ještě bych měl otázku, zda ostatni matecniky krom toho vybraneho zrušit a nebo nechat ale to zase hrozi vyrojeni.
Ali, myslim si, ze to je on, nafotim ten nas, koupili jsme ho v Litoměřicich ve vcelarskych potrebach
(05.06.2021 21:05)maratkall napsal(a): [ -> ]Ještě bych měl otázku, zda ostatni matecniky krom toho vybraneho zrušit a nebo nechat ale to zase hrozi vyrojeni.
Ponech jen ty matečníky které jsou stejného stáří blízko u sebe ty mladší zruš. Vylíhlá matka zruší všechny matečníky kde jsou matky před vylíhnutím ty mladší ponechá(pudová záležitost) a až dozrajou tak se vyrojí ještě neoplozená matka z prvního líhnutí a někdy sebou vezme i líhnoucí se matky pak bývá roj rozdělen do několika menších chomáčů a samotné včelstvo klidně zůstane bez matky. Také to můžeš řešit tak že matečníky zaklíckuješ do průchozích klícek a následně jednu matku vypustíš a ostatní použiješ jako matky neoplozené do oddělků,smetenců atd. Předpokládám že tam už nemáš původní matku.
Dobrý den,
mám dotaz. Začal jsem včelařit před rokem. Ujal se mi jen jeden úl ze tří založených, ale ten prosperuje velmi dobře. Používám 2/3 langy a mám 3 plodišťové a 2 medníkové nástavky. Postupně jsem z mezistěn, které včely stavěly převěšoval plod nad mřížku a vytvořil tak cca. 12 medníkových plástů, stále ještě není medník zcela vytvořen, ale na ten se až tak neptám. Zkusil jsem natvrdo hned první jaro vytvořit podmínky pro odchov matek, matka kladla velmi dobře a ve 4.nn nad mřížkou jsem si připravil 4 plodové plásty, 2 zásobní, 1 s pylem a zbytek byly jen mezistěny, které jsem ještě nestihl převěsit místo plodových do plodiště. V 5. nn byly ty zbylé zásobní plásty. První dva pokusy mi včely nepřijaly, až na třetí pokus se mi podařilo sérii udělat pro ně aspoň částečně přijatelnou a začaly stavět 4 matečníky.
Když jsem seznal, že by bylo dobré zaklíckovat, zjistil jsem, že matečníky nemohu bez poškození vytáhnout z lišty, tak jsem ji řízl na kusy a pravda dost úl vybrakoval a vytvořil 4 oddělky a každý z matečníků do nich umístil. Holt se učím. Je začátek června, takže do každého tak 1,5-2 plodového, zrušil jsem 5.nn se zásobami a ty použil do oddělků, plus ještě když byla možnost tak i 4 plást aspoň částečně vystavěný jsem jim přidal. Dále dostaly 2 mezistěnové, většinou 1/3 MS v rámku a kam to šlo jsem nasprejoval aspoň trochu vody. 5.6. se mi vylíhly 2 matky, 6.6. 1 matka a včera tj. 8.6. byl poslední matečník ještě stále neodvíčkovaný. Čekám na prolety a snubní lety.

A nyní dotaz č.1, je to možné, aby byl rozdíl mezi matkami i 3-4 dny, když jsem přelarovoval 22.5.?
Ten poslední matečník byl z nich největší, podle mého soudu opravdu obr, měl přes 5,5cm a byl hustě opečovávaný včelami. Když jsem ho poprvé přenášel do oddělku byl takhle dlouhý a na šířku měl určitě přes 2cm, když jsem jej zkontoroloval 6.6., kdy se vylíhla 3.matka, byl částečně okousaný od dělnic, dedukuji z toho, že asi cítí, že jí musí pomoci ven a včera večer 8.6. jsem šel "na jisto", že bude venku, ale nebyla, to mě tedy překvapilo. Matečník byl už velmi okousaný do tenka a myslím, že pokud ta matka žije, tak už jí nic nebrání. Ale prostě mě zaujalo, že ten rozdíl v čase by mohl být až tak dlouhý. Ale možná zahynula, i když to by mě taky překvapilo, protože o tento matečník se dělnice staraly nejvíce, prostě jich na něm bylo třeba 30, skoro ho nebylo přes včely vidět.

A pak ještě dotaz č. 2, ve dvou oddělcích přibližné stejné síly, ve kterých jsou matky z 5.6. je naprosto odlišný venkovní provoz, z jednoho běžně létají ven, z druhého minimálně. Všechny 3 oddělky s vylíhnutými matkami dostaly 1kg cukrového roztoku, spíše řidšího, v tom vedru, aby měly dost vody. Jak to, že z jednoho oddělku je čilý provoz venku a z druhého naprosto minimální ? Může to být tím, že v tom minimálním jsou mladší mladušky a ještě minimum létavek ? To mi není jasné, vždyť původní létavky se po převěšení do oddělků velmi pravděpodobně vrátily do původního úlu, ne ? A že by se za 4 dny po vytvoření oddělků v jednom vytvořila větší skupina létavek a v druhém ne, se mi nějak nechce věřit. Rozdíl mezi nimi je, že v tom létajícím jsou plásty na boku u stěny a u toho minimálně létajícího vprostřed naproti očku.
Jinak očka jsou všude na 3 včely ale zúžené jakoby na 1 včelu, pootočené prostě o cosi více a česnový východ zúžený prkýnkem na minimum. Vosy naštěstí ještě neotravují a sršně zatím úly nezajímají, to teprve příjde, jestli se nepletu, jak říkal Sam Hawkings. Proti těm chci nasadit kovovou mřížku, co se dává proti hlodavcům na zimu, loni se mi osvědčila, do jednoho z padlých oddělků se dostaly 3 sršně a to bylo pro ten úl finále.

Děkuji za jakýkoli komentář. Pokud jsem psal nějaké blbosti, tak se omlouvám, jsem fakt začátečník. A asi odvážný, že jsem hned zkusil odchovat. Jo a medu jestli mi kámoš vytočí 1 plást, max. 2, tak budu spokojený, o ten mi kvůli tomu chovu nemohlo jít. To je mi jasné, že tím pádem jestli tak 3kg medu bude úplně dostačující, když ostatní skončil v oddělcích. Jinak řepka téměř skončila a teď pěkně kvete akát.

Všem přeji fajn den a úspěšné medování.
Honza
...Honzo aké komentáre...začínaš...máš odvahu ..skúšaš...
na otázku č. 1:
...rozdiel v liahnutí matky je možný 1 max 2 dni...ako si aj sám zistil... "veľký matečník" často včely budujú, keď sa im larvička "zosunie"... no daj vedieť či matka sa vyliahla a bola k svetu..
otázka č. 2:
..aj sám si dávaš odpoveď, z mladušiek sa musia stať lietavky...závisí ako staré mladušky si dostal do toho ktorého odloženca/oddelku...
počkaj, ono sa to utrasie...Wink
Ahoj goro,
děkuji za povzbudivá slova. Dnes ráno jsem se podíval a ten oddělek s minimálním venkovním pohybem včel a zřejmě směřoval k úhynu, matku jsem nenašel, včel ani ne třetina, jeden plást s plodem opuštěný, pár uschlých larviček po obvodu, to bylo už trápení, tak jsem ten oddělek spojil s jiným, který jakž takž začal fungovat. Ale netuším, jestli se v něm oplodní matka, na to je ještě brzy. A co se týká toho posledního matečníku, který byl původně největší, tak myslím, že je nefunkční, sice po něm včely lozí, ale ten časový odstup od první vylíhnuté matky už je 5 dní, takže je zřejmě uhynulý. Možná ta vedra, co byla ji dehydratovala. Počkám s tím oddělkem ještě jeden den a pokud nebude matečník odvíčkovaný ani zítra, tak včely z něj spojím s tím druhým fungujícím oddělkem. Kdyby se ujaly aspoň ty jeden/dva, tak jsem spokojený, byl to troufalý pokus.
Má mi přijít jedna matka od chovatele, tak bych mohl mít doufám 3, možná 4 úly na podletí. No jsem zvědavý. Při té kontrole se mi začala motat kolem úlu sršeň, taková dost oranžová, dlaní jsem ji od úlu odehnal, ale překvapila mě její barva, možná to byla ještě jejich matka, se domnívám, nevím.
Fajn den, Honza
Pánové je možné aby se vyrojil oddělek , když měl třeba 3 matečníky ? Mohla část včel odletět s neoplozenou právě vylíhlou matkou? Zdá se mi že se mi to stalo, není to blbost?
Není to blbost.
Mám silný pocit, že se mi to minulý týden stalo - na zahradě mini roj s neoplozenou matkou, ve včelstvech žádná rojovka a jeden z oddělků slabší ....
Já jsem seděl u úlů a najednou hukot 5 m ode mne začali sedat na hrušku ani jsem si nevšiml že vyletěly .Už jsem se chystal připravovat věci a najednou některá rozhodla že jdou jinam byla to chvilka a už jsem je neměl .Obešel jsem 1/2 dědiny a nic. Při kontrole ve všech mých 4 úlech vše v pořádku. Šel jsem se podívat do oddělků a tam kde jsem měl 3 matečníky na rámku jich ze 4 obsednutých včelami byly sotva 2.
(10.06.2021 11:52)Jaroslav Janíček napsal(a): [ -> ]Pánové je možné aby se vyrojil oddělek , když měl třeba 3 matečníky ? Mohla část včel odletět s neoplozenou právě vylíhlou matkou? Zdá se mi že se mi to stalo, není to blbost?

Áno, keď budeš mať preplnený odloženec včelami a tri matečníky,
tak aj dva roje vyletia. Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti.
Když přidám do oddělku po 2 týdnech bez matky rámek s plodem narazí matečníky hned nebo to trvá delší dobu ? Jakou?Já jsem dával do oddělků matečníky před vylíhnutím ty se vylíhly ,ale matku jsem nenašel, ani po 14 dnech jsem nenašel zakladeno.Přidal jsem do oddělků rámek s plodem , ale po dvou dnech nemají naražen žádný matečník. Je to známka že tam matka je nebo je začnou narážet později, nebo se rozhodly dožít bez matky
Oddelok len 1-2 plod vajíčka !!! /tie malé biele čiarky/,
na 15-16 sa liahne matka, za 4-5 dní je dospelá
za ďalšie 3-4 sa oplodní a postupne začína plodovať
úplné jednoduché, veľa začínajúcich včelárov asi o tom nevie,
z larvičiek včelí matku nikdy nevychovajú.
(11.06.2021 8:36)Ľubo07201 napsal(a): [ -> ]Oddelok len 1-2 plod vajíčka !!! /tie malé biele čiarky/,
na 15-16 sa liahne matka, za 4-5 dní je dospelá
za ďalšie 3-4 sa oplodní a postupne začína plodovať
úplné jednoduché, veľa začínajúcich včelárov asi o tom nevie,
z larvičiek včelí matku nikdy nevychovajú.

Píšeš co vím , ale neopověděl jsi mi. Když tam ty vajíčka jsou ? takže po 14 dnech po vylíhnutí už musí klást?
Referenční URL's