Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rada pana Strnada ze Štíhlic byla - pokud domácí včely jsou do klícky "zakouslé", matku nepřidávat. Normálně klícku po chvíli vyndá a prstem přejede po včelách na klícce. Pokud se rozestupují, nebude problém. Pokud se drží, mají na novou matky pifku.
Tahle rada se mi libí, hlavně to s tím prstem by mohla být dobrá rozeznávačka, dám vědět až vyzkouším.
Ak ponúkneš hocijakému včelstvu s matkou, matku v v pridávacej klietke, prejaví sa to útokom na sieť, ktorá pridávanú M chráni. Vždy sa do sieťky doslova zahryzne niekoľko včiel a prstom ich nedokážeš z nej odtlačiť, ak tam M nie je včely sa k nej chovajú priateľsky a včely na sieťke sa nezahryznú do nej a pred prstom ustupujú.
Ak však majú v úli otvorený plod a včely sa už chystajú začať náhradný-nouzový chov, chovajú sa , ako by mali M.preto pozor pri ostrom pridávaní, môže M prísť o život. Anton
Tak to vypadalo dobře, žádná agrese a co mě nejvíc překvapilo staví jako o život. Už se pustily do stavby mezistěny a dokonce i prázdný rámek s klíckou má vystavěnou 5-6 cm vysokou a 2-3 cm širokou divočinu za jediný den.
(06.05.2011 22:15)KaJi napsal(a): [ -> ]No, až to včelstvo uzavře a bude dobré počasí, tak si oddělek budeš moci udělat, ale bez těch včel co budou viset na stroměSmile
Má se za to, že zavíčkování matečníku je signál k odletu roje.
Takže bych neváhal a raději pracoval s otevřenými matečníky a rychle udělal nějaké opatření proti vyrojení.

jsem se chtěl zeptat, jestli můžu,
nemám zkušenosti s přidáváním matečníků do oddělků, minulý rok jsem poprvé dělal oddělky a to tak, že jsem dal rámek s čerstvýma vajíčkama, ,,, asi si vychovaly matku z nouzových matečníků,,, ale podařilo se mi to a zimu přežily.
V pátek jsem ve včelách našel otevřené matečníky, pokusil jsem se s nich udělat dva oddělky a zajímá mě, proč se preferují zavíčkované matečníky, jde to tedy i s otevřeným?
Petr.
Jde, ale je to o 10 dni delší... dobře to popisuje ABC chovu matek, je to dost kvalitni publikace....
Chtěl bych se zeptat, co dát nově vytvořeným oddělkům za potravu? Dal jsem jim cukerný roztok, ale ten neodebírají. Mám zkusit těsto nebo nic? Oddělky již mají létavky a asi si něco nosí.
Díky Honza
Ony ho vezmou.Stačí chvíli počkat.
já mám v plemenáči krmítko na cukromedové těsto, všimnul jsem si, že ho taky moc neberou, ale myslím si, že jejich čas přijde a začnou.
Petr.
A nebylo by lépe zakrmit je přímo plástem medu? Anebo, pokud se nechce "plýtvat" medem, alespoň medovou vodou 1:1? Oddělek by se možná lépe rozvíjel přirozenější stravou?
U krmení oddělku bacha - za snůšky je to skoro jedno, ale jak poleví, tak může dojít k loupeži. A někdy i "vlastními" včelami, které začnou nosit do původního úlu.
Nejlepší je zpočátku ten plást, pak asi těsto, ale nemám s ním zkušenosti, protože jsem líný a je s tím práce. Já sypu krystal do rámk. krmítka a zaleji vodou. Pokud je to v tomto období a je snůška, včely si to postupně rozeberou.

Je třeba nevyměknout a nezalít to později vodou - včely tam mají tunely jak mravenci a mohly by se v nich po zalití utopit.
V tuto dobu je v úlu, plemenáči dostatečná vlhkost od přineseného nektaru a plodování, takže to postupně odlížou.

Jakmile se začnou líhnout nové včely je možné začít krmit ostošest, protože co udělá oddělek teď už bude později těžko (on i včelař) dohánět. Pokud si nabouchá zásoby do plástů ubudou problémy s krmením slabších oddělků za bezsnůškového období.
Pokud se krmí medovou vodou dochází k poměrně brzkému kvašení což je pro včely nežádoucí.Cukrová voda je o něco lepší a pokud se cukr rozpustí za varu a přidá se špetka soli trvanlivost se prodlouží i tak je potřeba podávat malé dávky.Medocukrové těsto se nekazí a bývá oddělkem ochotně přijímáno může se stát že je oddělek dobře zásoben venkovní snůškou pak jí dává přednost před podáváním jiných krmiv.Ideální je podat rozrušený zásobní rámek ten oddělek opravuje a tím přenáší zásoby a vyvolává v úlku situaci jako při silné snůšce.
Jakékoli podání zásob je lepší než ponechat oddělek svému osudu jen záleží na včelaři jak bude postupovat.
V jaké fázi vývinu oddělku je třeba a čím ho rozšiřovat? Honza
(15.05.2011 18:40)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat, co dát nově vytvořeným oddělkům za potravu? Dal jsem jim cukerný roztok, ale ten neodebírají. Mám zkusit těsto nebo nic? Oddělky již mají létavky a asi si něco nosí.
Díky Honza

Pri zrode nového včelstva pomocou odloženca je vždy riskatntné, pretoež po jeho yvtvorení všetky lietavky odlietajú do materského včelstva (iba v prípade odloženca-oddělka preneseného o dva km ďalej, ostávajú) a včelstvo s mladými včelami je vystavené rabovke cudzích včiel. Preto s podávaním krmiva treba určitý čas počkať. Lepšie je preložiť do odloženca zásoby na preložených plástov.

S bezpečným kŕmením odloženca sa môže začať až vtedy, keď je v ňom prítomná atraktívna matka (a nemusí byť ešte oplodnená), len tá dá novému včelstvu záruku trvalosti a súdržnosti na zádklade odovzdávanej materskej látky celému osadenstvu!

Najvhodnejšie krmivo pre novoutvorené včelstvo je cukrový roztok 1:1, med doňho v žiadnom prípade nedávať, lebo med aj v malom množstve odovzdáva vôňu, za ktorou idú sliedičky a snažia sa vnikať do úľa. ak sa tam len dostane jedna včela, privedie za sebou ďalšie a včelstvo je stratené. Anton
(15.05.2011 20:50)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]A nebylo by lépe zakrmit je přímo plástem medu? Anebo, pokud se nechce "plýtvat" medem, alespoň medovou vodou 1:1? Oddělek by se možná lépe rozvíjel přirozenější stravou?

Dát oddělku zásobní plást je vhodné jako železná rezerva než si oddělek vytvoří vlastní zásoby, ale plást s medem nepodnítí včely ke stavbě tolik jako cukerný nebo medný roztok. Medocukrové těsto je asi nejvhodnější pro čerstvě utvořený oddělek protože neláká tolik k loupeži, později po zesílení je vhodný roztok v období snůškové přestávky k udržení stavby.Proti zkvašení částečně pomůže přidat propolisovou tinkturu asi 1ml na 1l roztoku.
Na loupež je třeba dávat pozor a oddělku nechat zpočátku jen velmi zůžené česno, které si dokáže ohlídat.
(06.05.2011 22:15)KaJi napsal(a): [ -> ]Znám včelařku co vyndá plasty s matečníky do plemenáče a včelstvo prý rojovka přejde. Jí to vychází. Já na to nesázím.
Já raději neriskuji, vezmu trakař, na ně naložím to včelstvo co se chce rojit a na místě nechám jen plodiště s pár rámky (hlavně mezistěny) a jedním(!) matečníkem - bez matky a může být i bez včel na plástech . A zbytek odvezu dost metrů dál a mám nové včelstvo.

Existuje mnoho dalších variant a ještě jednodušších preventivních postupů, ale podle otázky soudím, že toto by bylo to pravé. Smile Jednoduché a robustní (blbovzdorné). Smile Sorry. Ale v jednoduchosti je síla.

Pokud se podaří najít matku, udělám s ní oddělek se zavíčkovaným plodem s minimem zásob a včelstvo bez matky, jen s matečníkem tak dokonale využiji do snůšky a vytočím, než nová matka začne klást. To je super varianta. Když matku nenajdu, pak teprve volím variantu dvě - ten Tvůj trakař s tím rozdílem, že na místě ještě nechávám (v tomto čase) všechny zásoby, aby náhodou neuletěly.
Pochlubte se chlapi jakým způsobem matku hledáte.Pro mne je to dvouhodinová záležitost a velice nerad to dělám.Včelařím bez mřížky a to je pak na prohlídnutí celý úl.
Matku hledám velice pečlivě pouze na plástech které používám na tvorbu oddělku.
Jinak se s tím přez produkční období nezdržuji. Je fakt, že vyhledání matky při 6-ti NN znamená prohlédnout 5 nástavků. Zda je ve včlstvu ta "pravá" to zjišťuji pouze při předjaní prohlídce. Ono každé dlouhé "šťourání" včelstvu nesvědčí.
JK
Jenom bych se chtěl připomenout s mým dotazem:
(16.05.2011 9:57)1j1j1j napsal(a): [ -> ]V jaké fázi vývinu oddělku je třeba a čím ho rozšiřovat? Honza
Honza
Ono každé dlouhé "šťourání" včelstvu nesvědčí. JK

Ale podľa mňa ani neškodí, včely znesú oveľa viac ako si myslíme. To ale neznamená, že sa vo včelách "šťourám". To tvrdia starí včelárski kozáci, ale ako si začínajúci včelár overí všetko to, čo čítal dlhé zimné večery? Len pozorovaním života včelstva v priamom prenose, tak im to neberme, ani my sme iní neboli. Anton
Referenční URL's